Samsun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

mastiff-2808765_960_720.jpg

Samsun, Orta Karadeniz’in en kalabalık bölümüdür. Türkiye’nin ise en kalabalık 16. şehridir. 17 ilçesi bulunan Samsun Belediyesi’nin kuruluşu Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Kanuni Esasi içerisinde bir batılılaşma hareketi ortaya çıkmıştır. Kentin adının ilk olarak Amisos olduğu bilinmektedir. Bu isim Palaskçadan gelmektedir. Şehrin tarihçesine bakacak olursak, burada yaşayan ilk insanların Gaşkalar olduğu, yapılan kazılar sonucu ortaya çıkmıştır. Mert Irmağı kenarına, şehirdeki diğer yaşayan insanlarla da birleşilerek şehir kurmuşlardır. Şehir, daha sonra Hitit egemenliğine girerek Hitit şehri olmuştur. Bu egemenlik daha sonra MÖ 2000 yıllarında Frigler tarafından yıkılmıştır. Samsun Friglerden sonra Kimmerlerin egemenliğine girmiştir. Kimmerler, Lidya Kralı’na yenilerek şehri hükmünden çıkarmıştır. Lidya Kralı da Pers İmparatorluğu’na yenilerek şehir Pers İmparatorluğuna geçmiştir. Perslerin hâkimiyeti ancak MÖ 300 yılına kadar sürmüştür. Perslerin hâkimiyetinden sonra Büyük İskender’in şehri almasıyla, şehir Makedonyalıların eline geçmiştir. Son olarak Roma ve Bizans hâkimiyetinden sonra da nihayet Türklerin olmuştur. Bizans döneminde şehir, önemli piskoposluk merkezi haline gelmiştir. Türklerin hüküm sürdüğü dönemde şehirde birçok beylikler kurulmuştur. Harika bir limana sahip bu güzel şehirden Evliya Çelebi de seyahatnamesinde sıkça yer vermiştir. Özellikle şu sözleriyle şehri bütünüyle ele almıştır; "Samsun Karadeniz kıyısında Kefe'nin tam karşısında ünlü bir kasabadır. Amasya suyu kabanın doğusundan geçerek denize dökülür. Samsun'un güneyindeki dağ bir yay çizerek batıdan ve doğudan denizle birleşir. Samsun şehri, bu dağ silsilelerinin oluşturduğu yarım çember ile Karadeniz arasında alçak bir düzlüktedir. Eski yapı olarak bir kale ve kalenin içinde camiler, hamamlar ve çarşı vardır. Birkaç ev bir araya getirilerek oluşturulan öbeklerle mahalleler oluşturulmuştur."

Bu güzide şehirden yalnızca Evliya Çelebi değil, 1701 yılında Samsun ziyaretinde bulunan Fransız doğabilimci Tournefort ve 1800’lü yıllarda İngiliz gezgin J. Macdonald Kinneir de Samsun’un o dönem güzelliğinden etkilenen diğer isimlerdir. Yunan mitolojisine ait olan bir efsaneye göre şehirde kadın savaşçılar olan amazonlar yaşamaktaymış. MÖ 1200 yıllarında o dönemde Thermodon denilen şimdi ise Terme Çayı olan kıyıda yaşadıkları söylenmektedir. Bu kadın savaşçıların, okların yaylarını daha iyi çekebilmeleri adına çocukken göğüslerinin kesildiği söyleniyor. Şehirdeki kadın statüsünün de bu efsane sayesinde fazlaca arttığı biliniyor. Mimari güzelliklere de konu olan bu savaşçı amazon kadınları Samsun tarihinde önemli bir rol oynamaktaydı.

Devamını Oku

Samsun ile İlgili

Editörün Kaleminden

Samsun Nerededir?

Orta Karadeniz bölümünde yer alan Samsun’un doğusunda Ordu, güneydoğusunda Tokat, güneyinde Amasya, güneybatısında Çorum, batıda Sinop ve son olarak kuzeyde ise Karadeniz’in diğer illeriyle çevrilidir.

Samsun’a Nasıl Gidilir?

Samsun’a hava, deniz, demir ve karayoluyla gelebilmek çok kolay. Hangi şekilde tercih ederseniz edin farklı ve kolay alternatifler bulunuyor. İstanbul'a 737 km, İzmir'e 998 km, Ankara'ya 412 km uzaklıkta bulunuyor. Karayoluyla gelmek isteyenler özel aracını tercih edebileceği gibi Türkiye’nin birçok şehrinden kalkan otobüslerle de Samsun’a ulaşabilmek mümkün. Samsun Otobüs Terminali ayrıca Karadeniz’in en büyük otogarı olma özelliğine sahip. Zamandan vakit kazanmak isteyenler için de hava yoluyla ulaşım sağlamak çok daha kolay görünüyor. Yine Türkiye’nin birçok şehrinden Samsun ÇarşambaHavalimanı’na inişli uçaklarla şehre varabilirsiniz. Havalimanının şehre olan uzaklığı ise 19 km’dir ve yaklaşık olarak yarım saatte şehir merkezine varabilirsiniz. Limanın çıkışında bulabileceğiniz taksi veya yolcu servisleriyle de konforlu bir şekilde şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Gelelim Karadeniz’in güzel şehrine deniz yoluyla gelmeye; sadece yaz aylarında açılan seferlerle feribot yolculuğu da yapabilirsiniz. Demir yoluyla da bazı şehirlerden yapılan seferler sayesinde tren yolculuğu yaparak Samsun Tren Garı’na ulaşabilirsiniz. Garın şehrin merkezinde yer aldığını da belirtelim.

Samsun’a Ne Zaman Gidilir?

mastiff-2808767_960_720.jpg

Yılın her dönemi farklı turizm olanaklarıyla harika bir vakit geçirmenizi sağlayan Samsun iklimi iç kesimlerde ve sahil şeridinde farklılık gösterse de yazları sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Genel olarak şehrin yıllık sıcaklık ortalaması 14 derecedir. Bu da kışın bile rahatlıkla her yerini karış karış gezebileceğinizin göstergesidir.

Samsun’a ne zaman gitmek isteyeceğiniz, sizin şehir gezinizde hangi faaliyetlere ve aktivitelere yer vermek istediğinizle orantılı olacaktır. Eğer kaplıcalarının gençlik suyundan yararlanmak, kayak yapmak isterseniz ya da tarihi yerlerine öncelik vermek isterseniz kış aylarını tercih edebilirsiniz. Harika plajlarında yazın, güneşin ve Karadeniz’in keyfini sürmek isterseniz, trekking, dağcılık, yayla turizmi ya da yamaç paraşütü gibi faaliyetlerle ilgilenme arzunuz var ise yaz aylarında dilediğiniz vakti tercih edebilirsiniz. Şehir, yılın her günü canlılığını ve dinamikliğini farklı alanlarda korumayı başaran nadir rotalardan biridir.

Samsun’da Nerede Kalınır?

mastiff-2808766_960_720.jpg

Samsun’da konaklama seçenekleri arasında oteller, pansiyonlar, termal oteller ve tatil köyleri bulunuyor. Şehirde özellikle sahil şeridine kurulu olan oteller oldukça popüler. Samsun merkez dışında, İlkadım, Tekkeköy ve Atakum bölgelerindeki oteller bahar ve yaz aylarında oldukça popülerdir. Otellerin gecelik fiyatları 60 ila 500 TL arasında değişmektedir. Atakum’da hizmet veren oteller arasında Suw Hotel, Medikent Otel, Sweet Home, My Suite Residence, Usluoğlu Residence, Suitline Hotel, Cagaloglu Plus Boutique Hotel, Grand Ali’n Hotel ve Grand Atakum Hotel bulunmaktadır. Tekkeköy’de ise Park Inn by Radisson Samsun ve Hampton by Hılton Samsun bulunur. İlkadım’da her bütçeye göre otel bulabilirsiniz. Hotel North Point, Samsun Residence, Samsun Kapris Otel, Kuloğlu Otel, Neba Royal Hotel gibi pek çok konaklama tesisi hizmet vermektedir.

Samsun sahil şeridindeki oteller yılın her günü açık olup misafirlerini ağırlamaktadır. Bu otellerin başında ise Anemon Otel, Sheraton Otel, Ancere Termal Otel ve Serra Otel geliyor. Profesyonel konaklama tesisleri olan saydığımız oteller şehirde gezebileceğiniz birçok noktaya olan yakınlığı sayesinde tercihler arasında ilk sırada yer alıyor. 5 yıldıza sahip bu oteller misafirlerine konforlu ve ayrıcalıklı konaklama imkânı sunuyor. Pek çok lüks otele sahip Samsun’da biraz daha düşük bütçeli konaklama imkânı arıyorsanız butik otelleri ve pansiyonları tercih edebilirsiniz. Bunlar arasında da Venn Butik Otel, Yeni Tuana Otel ve Park Inn Otel’i tercih edebilirsiniz. Ayrıca yaz tatili için geliyorsanız plajların yer aldığı bölgedeki otelleri de bütçenize göre tercih edebilirsiniz.

Samsun Gezilecek Yerler

Karadeniz’in en güzel turizm merkezlerinden olan Samsun’un tarihinin eski çağlara dayanmasıyla birlikte önemli tarihi yapılara sahip. Zengin kültürel dokusuyla birlikte inci gibi sahile de sahip olan Samsun, hem coğrafi açıdan hem de kültürel açıdan sizi keşif yapmaya heveslendirecek bir şehir. Karadeniz’in başkenti olarak anılan şehrin, Cumhuriyet tarihi açısından da önemi büyük olduğu için ülkemizin ayrıca görülmesi gereken gezi noktalarından biridir.

Samsun’da Gezilecek Yerler

Doğal güzelliği ile kendisine hayran bırakan Samsun, tertemiz doğasında tatil yapmak isteyenleri büyük keyifle ağırlıyor. Doğa sporları sevenler, kültür turizmi sevenler, yaz tatilini Karadeniz’in eşsiz denizinde geçirmek isteyenler için Samsun en ideal noktalar arasında yerini alıyor. Kızılırmak ve Yeşilırmak suyunun dökülerek doğanın tüm güzelliğine hâkim olacağınız Samsun’da farklı kulvarlarda tüm güzelliği yaşayacaksınız. Gelin, size böylesine güzel bir şehrin nerelerini mutlaka keşfetmeniz gerektiğini paylaşalım; Samsun Atatürk Anıtı, Milli Müzadele Parkı, Amisos Tepesi, Bandırma Vapuru Müzesi, Tekkeköy Mağaraları, Amazon Köyü, Akdağ Kayak Merkezi, Yakakent, Gazi Müzesi, Samsun Kalesi, Kabaceviz Şelalesi, Hayvanat Bahçesi...

Milli Mücadele Parkı: Atatürk’ün milli mücadele için yola çıktığı ilk yer Samsun olduğu için manevi değeri yüksek bir şehir. Tarihle ilgili gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bu yerlerden bir tanesi de Milli Mücadele Parkı olarak karşınıza çıkıyor. Milli Mücadele Parkı ve açık hava müzesi içinde Türkiye‘nin en uzun seramik rölyefleri, şehitler yazıtı ve 7 figürlü Milli Kurtuluş Anıtı da yer alıyor. Ayrıca parkın hemen girişinde kurtuluş mücadelesinin ve genelgelerin temsil edildiği 10 adet bronz rölyefi de görebiliyorsunuz. Günümüzde müzeye dönüştüren Bandırma Vapuru‘nu da gezeceğiniz yer burasıdır. Vapurun içindeki bölümleri o günlerden kalma belgeleri okuyarak gezerken, bir yandan balmumundan Atatürk ve mücadele arkadaşlarını görmeniz size gezi sırasında duygulu anlar yaşatabilir.

Hayvanat Bahçesi: Hayvanat bahçesi Samsun‘da gidebileceğiniz yerlerden biri. Karadeniz‘in en büyük hayvanat bahçesi olma unvanına sahip park, Sevgi Parkı‘nın yanında bulunuyor. 45 farklı türde canlının yer aldığı hayvanat bahçesinde toplamda 200 hayvan yaşıyor.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Samsun’da Şehir İçi Ulaşım

Samsun’da en fazla ulaşım ağı özel halk otobüslerine ait olduğu için ulaşımda en fazla halk otobüsleri tercih ediliyor. Samsun Samulaş AŞ otobüs hatları; Alanlı-Yukarıaksu - Meyvalı - Karagöl, Büyük Cami-Araştırma Hastanesi, Üniversite-Otogar, Belediyeevleri - Hasköy ring hattı, 19 Mayıs - Organize Sanayi hatları hizmet vermektedir. Samsunda bunların dışında 24, 3A, 14, 11, 30 nolu özel halk otobüsleri, ilçe hatları, BAFAŞ otobüs hatları çalışmaktadır. İlçeler için ayrıca minibüsler tercih ediliyor. Şehirde ayrıca raylı sistemler de çok faal durumda. Tramvaylar şehirde severek kullanılan bir ulaşım ağı. Tramvaylarla ulaşım sağlamak isteyenler şehir merkezindeki tren garından binerek gideceği noktaya göre yolculuğunu tamamlıyor. Raylı sistemler şehirde gün geçtikçe de gelişiyor. Samsun hafif raylı sistemleri Tekkeköy - Üniversite arasında hizmet vermektedir. Şehrin en güzel ulaşım ağı ise şüphesiz teleferikler. Ancak teleferik yalnızca Amazon Adası ve Baruthane arasında çalışıyor. Bunların dışında şehirde turistik vapur hatları bulunmaktadır. Bu vapur hatlarında çalışan Samsunum 1 ve 2 gemileri Çobanlı ve Ayvacık İskelesi’nden kalkmaktadır.

Samsun Mutfağı

Samsun’da Karadeniz’e özgü olan tatların revaçta olmasının yanı sıra sadece bu şehre özgü tatları da herkes tarafında sevilerek tüketiliyor. Karalahana çorbası, keşkek, hamsi ekmeği, mısır ekmeği gibi tatların alışılagelmesi dışında Bafra pidesi, tirit ve Samsun’un incisi balık çeşitleri olan barbun, çinekop, mezgit, palamut da yaygın yiyecekler arasında yerini almış. Şehir merkezinde ve sahil şeridinde belediyenin işlettiği tesislerde ekonomik bir şekilde bu lezzetleri tadabilirsiniz.

Samsun’da ana yemekler arasında mutlaka tirit ve keşkek tatmanızı öneririz. Pek fazla duyulmayan bir lezzet olan tiritten biraz bahsedelim; Tirit, et suyu içerisine konmuş ufak bayat ekmek parçalarından oluşan aynı zamanda kaz, ördek, tavuk veya koyun eti parçalarının bulunduğu bir yemek çeşididir. Et yemeği sevenlerin bayılacağı bir tat olan tiridi Samsun gezinizde mutlaka yemenizi öneririz. Benzer bir diğer lezzet ise keşkek. Keşkek de tiridin tam tersi olarak daha koyu ve kıvamlı bir yemek çeşididir. Buğday, yarma ve etten oluşur. Etin iyice pişirilerek dövülmesi sonucu sakız kıvamına gelmesiyle diğer malzemeler de katılarak hazırlanan lezzetli ve farklı yöresel yemektir.

Vejetaryenler için de şehir mutfağında birçok alternatif bulunuyor. Verimli topraklarının getirdiği değişik otlarla da şehirde farklı tatlarda birçok yemekler hazırlanıyor. Bunların başında da lahana ve madımak geliyor. Lorgon, Nünük, Kırçan, Kaldırayak ve benzeri otlarla yapılan yemekleri ve çorbaları tercih edebilirsiniz. Ama tüm bunların başında adını geçirmiş olduğumuz Bafra pidesi ise hiç kuşkusuz yemeniz gereken ilk tatlar arasında olmalı. Yine Bafra’ya ait olan Bafra karpuzu ve Bafra nokulunu da mutlaka tatmalısınız. Tatlıdan bahsetmişken burma tatlısı olan kocakarı gerdanı şehrin en meşhur tatlıları arasında yer alıyor.

Samsun’da Alışveriş

1

Samsun, kültür varlığını korumayı kendine ilke edinmiş ve bunun devamlılığını her geçen gün artıran bir şehrimizdir. Bunların temelinde de işçilik ve el sanatları geliyor. Samsun, el sanatları konusunda önemli bir konuma sahiptir. Şehirde el sanatlarının başında halı kilim dokumacılığı, taş-bakır işlemeciliği ve hasır dokumacılığı ön plandadır. Samsun gezinizden şehrin elinin değdiği, tarihi güzelliği anımsatan bir hediye almak isterseniz ilk gideceğiniz yer Mecidiye Çarşısı olabilir. Eski dönemlerde Rus tüccarların yoğun olduğu için Yabancılar Çarşısı olarak bilinen Mecidiye Çarşısı, Gazi Caddesi’nde yer alıyor. Haftanın her günü kalabalık olan çarşıda birçok hediyelik eşya ve şehre özgü bulunan el sanatlarından oluşan objeler ya da kullanım araçları alabilirsiniz. Sadece el sanatları değil, birçok farklı mağazalarında aradığınız her şeyi bulabileceğiniz çarşıdır.

Benzeri bir diğer çarşı ise Tarihi Bedesten Çarşısı. İlkadım semtinde bulunan bu çarşı, şehrin en eski ticaret merkezi. İlk zamanlardan itibaren ağırlık olarak kuyumcuların yer aldığı bu çarşıda semaverler, kumaşlar ve antika eşyalar bulabilirsiniz.

Birçok türden mağazaları ve kafeleri bulabileceğiniz yer ise İstiklal Caddesi. Bu cadde günün her saati renkli. Gündüz alışveriş meraklıları gece ise eğlence mekânlarının dolup taştığı Samsun’un en hareketli caddesi. Ayrıca şehirde 5 tane büyük alışveriş merkezi de bulunuyor. Bulvar AVM, Piazza AVM, Lovelet Outlet sahil şeridinde aynı sıraya kurulu olan alışveriş merkezleridir. Dünyaca ünlü markaların da yer aldığı alışveriş merkezlerinde de keyifle vakit geçirebilir, dilediğiniz birçok ürünü Samsun gezinizden hatıra kalması adına satın alabilirsiniz.

Samsun Gece Hayatı  

Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık şehri olduğu gibi gece hayatının da en renkli olduğu şehridir. Hem yaz hem de kış turizmin olması, önemli üniversitelere ev sahipliği yapması ve nüfus yoğunluğu da birlikte gece hayatını olumlu etkilemektedir. Şehir merkezine ve şehrin birçok bölgesinde geceleri eğlenebileceğiniz mekânlar bulunuyor.

Özellikle turistlerin ilgi odağına haline gelen Atakum, gece hayatı konusunda şehrin en önde gelen bölgesi. Ünlü sanatçıların da sık sık ziyaret ederek konserler verdiği Atakum’da sabahın erken saatlerine kadar eğlence devam ediyor. Bu bölgede tavsiyemizin başında Harlequin Night Club bulunuyor. Burası Karadeniz’in en gözde mekânları arasında. Ancak bu mekânın Samsun ortalamasına göre pahalı olduğunu belirtmekte fayda var. Atakum’da bulunan Garage Restaurant&Bar, canlı müzik eşliğinde vakit geçirebileceğiniz önerilen mekanlar arasında yer alıyor. Venn Club, Dino’s Bar ve Passha’da canlı müzik eşliğinde sabahlara kadar eğlenebilirsiniz. Şehir merkezinde eğlenmek isteyenlerin en uğrak yeri ise İstiklal Caddesi, cadde boyunca birçok eğlence mekânı kaliteli ve keyif dolu zaman geçirmeniz için sabaha kadar sizleri ağırlamaya çalışıyor. Bunların dışında Samsun’da bulunan Lucca Performance Hall belirli tarihlerde çeşitli etkinlik ve partilerin düzenlendiği bir mekan. Ayrıca kentteki konserlerin bir çoğuna Hayal Kahvesi’nde denk gelebilirsiniz. Burası her ay; yakın tarihlerde sahne alan Göksel, Özge Fışkın gibi seçkin sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Eğer DJ eşliğinde eğlenmek istiyorsanız Samsun Club Nautilus tam size göre. Bu mekan Samsunport liman girişinde yer alıyor. Şehirdeki eğlence mekanlarının yanı sıra Sheraton Otel gibi 5 yıldızlı otellerin eğlence partileri de sık sık gerçekleşmekte. Genellikle yaz aylarında düzenlenen havuz partileri şehrin renkli eğlence hayatını gözler önüne seriyor.

Samsun Festivaller

horse-654966_960_720.jpg

Uluslararası Halk Dansları Festivali / Temmuz: Büyükşehir Belediyesi bünyesinde her sene halk danslarının düzenlendiği eğlence dolu festival.

Hıdırellez / 6 Mayıs: Bolluk ve bereket günlerinin başlangıcı sayılır.

Karpuz Festivali / Ağustos son hafta: Bafra ilçesinde 1987 tarihinden beri düzenlenmektedir. Ağustos ayının son haftasında, iki gün süreyle çeşitli eğlence, müsabaka ve etkinliklerle kutlanır.

Yeşilırmak Kültür ve Sanat Şenliği / 20- 23 Mayıs : Çarşamba ilçesinde 1994 yılından beri çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Köprülü Mehmet Paşa Kültür Sanat ve Spor Festivali / Eylül ilk hafta: Vezirköprü ilçesinde eylül ayının ilk cuma günü başlayan festival 10 gün sürmektedir.

Karadeniz Kısa Film Festivali / 23- 31 Mart: Merkez ilçede ilk defa 1996 yılında düzenlenmiştir. Uluslararası nitelikte olup, her yıl düzenlenmesi amaçlanmıştır.

Deniz Oyunları Festivali / 22- 23 Temmuz: Yakakent ilçesinde düzenlenmektedir. İlk başlangıç tarihi 1995 yılıdır.

Ve daha birçok festival ve önemli günler programlarına ait detaylı bilgiye Samsun Belediyesi’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Samsun Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Jandarma: 166

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0362 431 60 90

Samsun Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 7oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 12oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.298.807 / İklim: Ilıman iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün