Makedonya Hakkında Temel Bilgiler
Resmi adıyla Makedonya Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa’da bulunan bir Balkan ülkesidir. Ülke, 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır. Makedonya, kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan ve doğuda Bulgaristan ile komşudur.
1993 yılında Birleşmiş Milletler'e üye olan ülke, Yunanistan’la isim krizi yaşamıştır. Bu kriz dolayısıyla Makedonya; Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve NATO tarafından Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti adıyla tanınmaktadır. 25,713 kilometrekare yüz ölçümüne sahip ülkede 2 milyon kişi yaşamaktadır. Yugoslavya'dan ayrıldıktan sonra ekonomik anlamda zor günler geçiren ülkenin ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayanmaktadır. Ancak son yıllarda ülke genelinde sanayi de gelişmeye başlamıştır.
Makedonya, stratejik konumu sayesinde tarih boyunca farklı medeniyetlerin geçiş noktası olmuştur. Akdeniz'e yakınlığı sayesinde de burada kurulan uygarlıklardan da etkilenmiştir. Milattan önceki dönemlerde ve sonrasında da, uzun bir süre boyunca Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetinde kalmıştır. Daha sonraki dönemlerdeyse, Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası olan ülkede Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlere sıkça rastlanır. Bizans'tan sonra Osmanlı İmparatorluğu yaklaşık 542 yıl boyunca bölgeye hakim olan devlet olmuştur. Uzun Osmanlı hakimiyeti; sanattan sosyal yaşama, mutfaktan kozmopolit yaşama kadar ülkenin her alanında izlerini bırakmıştır.