Arnavutluk Hakkında Temel Bilgiler
Güney Avrupa'da yer alan Arnavutluk'un sınırları kuzeyde Karadağ'la, kuzeydoğuda Sırbistan'ı, doğuda Makedonya'yla ve güneyde Yunanistan'la çizilmiştir. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.
Arnavutluk halkının çoğunluğu Müslüman kökenli olmakla birlikte Hıristiyan (Ortodoks ya da Katolik) dinine mensup büyük azınlıklardan oluşmaktadır. Farklı dini kökenden insanlar arasında evlilik çok yaygın görülmektedir ve hatta bazı yerlerde bu bir kuraldır.
Ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesi olan altyapı zayıflığı yapılan iyileştirme çalışmalarına rağmen çok kötü durumdadır. Arnavutluk'ta insanların çoğu furgons denilen özel minibüslerle veya halk otobüsü ile seyahat etmeyi tercih etmektedirler. Biletlerin çok ucuz olduğu trenlerle yapılan uzun yolculuklardaki manzara, tarlalarda çalışan insanları izlemek ve atmosfer paha biçilmezdir. Otostop ülkede yaygın değildir. Bisiklet kullananlara yollarda oldukça saygı gösterilmektedir.
Ülkeye girmek veya ülkeden çıkmak için herhangi bir aşılama gerekliliği bulunmamaktadır. Yaz aylarında, böcek kovucu sprey kullanmak faydalı olacaktır. Özellikle eski bataklık bölgesi olan batıdaki ova alanlarında sivrisinek sezonu oldukça aktiftir. Plajlarda ve denizde cam kırıkları ve denizkestaneleri ile sıklıkla karşılaşılmasından dolayı oldukça dikkatli olunması gerekmektedir.
Turizm sektöründe pek önde olmayan ülke şimdiye kadar çok rağbet görmemiş olsa da bir Akdeniz ülkesi olması ile birlikte pek çok avantajı vardır. Daha popüler olan tatil ülkelerinden çokdahaucuz ve dahaazkalabalık olan Arnavutluk vahşi doğayı, manzarayı ve Akdeniz havasını seviyorsanız kekle gidilmesi gerekenler arasındadır.
Osum kentinin tam ortasında yer alan Berat'ta geçmişte bir kale inşa edilmiştir ve bir tepede dikilir. Bu tepede, KalajaKalesi'nin orijinal hali görülebilir ve burada birçok kilise ve cami bulunmaktadır. Berat'a aynı zamanda evlerin önünde bulunan büyük pencerelerden dolayı "binpencereşehri" denilmektedir. Ülkenin tipik evlerinin sahip olduğu bu pencereler adeta şehrin siluetidir.
Ülkenin güneybatısında yer alan İtalyanRivierası ile karşılaştırılan ArnavutRiverası çok daha sessiz ve daha az kalabalık olan bir kıyı şerididir.
Tarih severler için Fier şehri yanında bulunan TanrıApollon antik kent kalıntılarını bulabilirsiniz. Apolloniaantik dünyanın en büyük ve en önemli şehridir. Kütüphaneler, tapınaklar, tiyatrolar, zafer takı ve çürümüş binalar ziyaret edilebilir.
Arnavutluk'un güneyinde bulunan Gjirokastra eşsiz mimari tarzındaki binaları ile UNESCODünyaKültürMirasılistesindebulunmaktadır. Bu eşsiz binalar Balkan mimarisini yansıtan en güzel örnekler arasındadır ve adeta taştan yapılmış evler küçük birer kale gibidirler. Antik dönemlerde derece olarak kullanılan taşlar günümüzde şehrin simgesi konumundadır. Bu yüzden şehre "taşlarınşehri" denilmektedir.
Ülkenin kültürünü öğrenmek isteyenler müzeler ve kültürel aktiviteler için kesinlikle başkent Tiran'ı ziyaret etmelidirler.