Berat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Berat, Balkan ülkesi Arnavutluk’un bir şehridir. Arnavutluk’un 12 eyaletinden biri olan Berat Eyaleti’nin başkenti ve belediye merkezidir. Eski şehir olarak geçen Mangalem, Gorica ve Kale mahalleleri 2008 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır.Bekarlar Camii, Kurşunlu Camii, Sultan Camii, Beyaz Camii, Hüseyin Paşa Camii, Telelka Camiileri ile Osmanlı Devleti’nden kalan tarihi yapıları günümüze kadar en iyi şekilde muhafaza edilmiştir. Kent bozulmamış yapısıyla Osmanlı mimarisi için adeta bir açık hava müzesidir.

İki katlı evlerin pencere sayısının çok fazla olmasından dolayı Tarihte ‘Bin Pencereli Şehir’ olarak anılanBerat’ın ismi Arnavutça’daki ‘Berati’ kelimesinden gelmektedir ve anlamı ‘Beyaz Şehir‘ demektir. Türk seyyahı Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde Berat’a gerçekleştirdiği ziyaretinden ve özellikle şehrin pencerelerinden bahsetmiştir. Şehir, Osum Nehri kıyısında yer alır 19. yüzyıldan kalan Ortodoks Kilisesi Aziz Spiridon ve Berat Kalesi’nin güney yamaçlarındaki kayaların üzerine 14. yüzyılda inşa edilen Aziz Micheal Kilisesi tarihi değeri olan kiliselerdir.

Şehir, Antik Çağ ve Orta Çağ’da Osum Nehri’nden 187 metre yüksekte bulunan surlarla çevriliymiş. Bu surlar ilk olarak MÖ 3. yüzyılda İlliryalılar tarafından inşa edilmiş, daha sonra Bizansların, Sırpların ve Bulgarların eline geçmiş. En son olarak da Osmanlı Devleti’nin eline geçen 24 kaleli surlarda Bizans ve Osmanlı dönemine ait izlere rastlanmaktadır. Ayrıca şehirdeki kiliselerin ve camilerin çok olması ve hasarsız kalmaları da Hristiyanlık ve Müslümanlık dinlerine mensup kişilerin sorunsuzca bir arada yaşadığına örnek gösterilir.

Berat ile İlgili

Editörün Kaleminden

Berat nerededir?

Berat, Avrupa kıtasının güneydoğusunda bulunan Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Yunanistan ve Adriyatik Denizi’ne komşu olan Arnavutluk’un bir şehridir. Osum Nehri’nin kıyısında yer alır. Başkent Tiran’ın güneyinde kalır.

Berat’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Tiran’a aktarmasız olarak uçuşlar bulunmaktadır. Yolculuk yaklaşık 1 saat 50 dakika sürer. Diğer şehirlerden ise aktarmalı olarak Tiran’a ulaşmak mümkündür. Tiran’dan Berat’a geçmek için ise otobüsler ve furgon seferleri düzenlenmektedir.

Berat’a Ne Zaman Gidilir?

Arnavutluk, Akdeniz iklimine hakim bir bölgede yer alır. Berat şehrinde de durum farklı değildir. Kış mevsiminin ılık geçtiği, yaz aylarında sıcaklığın 30 derecelere kadar çıktığı şehirde sıcak havanın esiri olmak istemeyenler ziyaretlerini bahar aylarında gerçekleştirir. Ancak buna rağmen şehre en fazla turist yaz aylarında gelir.

Berat’ta Nerede Kalmalı?

Berat’ta konaklanacak yerler, oteller dışında genelde geleneksel binaların içinde bulunan özel işletmeler ve kişilerin kendi evlerini misafirlere açarak kiraladıkları özel odalardan oluşur. Mangalem ve Gorica mahallelerindeki otelleri ve konaklama evlerini seçerseniz hem merkezi hem de tarihi dokunun tam içinde kalmış olursunuz. Bekarlar Camii çevresinde de konaklama için uygun oteller bulmanız mümkündür.  

 Berat Gezilecek Yerler

Tarihi boyunca İlliryalılar, Sırplar, Bulgarlar, Bizans ve Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmış olan Berat’ta gezerken kendinizi tarihin içinde bulacak ve kiliserde, camilerde Bizans ve Osmanlı izlerine çokça rastlayacaksınız.

Görülmesi gereken diğer yerler: Tomorri Dağı, Bogova Şelalesi, Cobo Winery, Trinity Kilisesi, St. Demetrius Ortodoks Kilisesi, Bekarlar Camii, Aziz Spiridon Kilisesi.

Berat İçi Ulaşım

Berat içinde ya da farklı şehirlere gitmek için hizmet veren otobüsler mevcuttur. Ancak Berat şehri herhangi bir araca gerek duymaksızın yaya olarak gezilebilir. Tiran Havaalanı’nda otomobil kiralamak isteyenler için pek çok şirket bulunur.

Berat Mutfağı

Arnavutluk’un tarih boyunca İtalyan, Yunan ve Osmanlı egemenliklerinin hakimiyeti altında olması sonucu çok kültürlü bir yapısı vardır. Mutfak kültürü de bu çeşitlilikten etkilenmiştir. Arnavutların en önemli öğünü kahvaltıdır. Kahvaltıda en çok sebze salatası tüketilir. Yufka ve yoğurttan yapılan Samsa, nohutlu ekmek, pırasalı börek, Arnavut ciğeri, lazanyaya benzeyen Petla, krem karamel gibi olan kaymaçina tatlısı, hazırlanan unlu karışımın üstüne tavuk diderek yapılan çerviş, tereyağıyla kavrulan pilavın üzerine tavuk bagetlerinin dizilmesiyle yapılan mişoriz, sac üzerinde pişirilen fliya yemeği Arnavutluk’un öne çıkan lezzetlerinden sadece birkaçıdır.

Popüler restoranlar

Restaurant Mangalem: Otantik Arnavut mutfağının esintilerini taşıyan bu restoranda, Berat manzarasıyla birlikte yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Ajka Restaurant: Osum Nehri’nin karşısında yer alan bu restoranda uygun fiyat ve güzel bir manzara eşliğinde Berat yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Diğer restoranlar: Tradicional Onufri Restaurant, WilDor Restaurant, Antigoni, Heaven’s Kitchen, White House.

Berat’ta Alışveriş

Mangalem Mahallesi’nin nehir kıyısında kalan alt bölümündeki küçük alışveriş dükkanlarına uğrayabilirsiniz. Halk, geleneksel olarak el işi sanatıyla uğraşır. Burada da pek çok örneğine rastlanır. Ahşap oymasıyla yapılan Berat evlerinden satın alabilir, sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.

Berat Gece Hayatı 

Berat’ta gece hayatı durgundur. Geziniz sırasında Cobo Winery adındaki şarap imalathanesine uğrayıp peynir eşliğinde şarapların tadına bakabilirsiniz.

Berat Festivaller

İlk kez 2014 yılında düzenlenen Berat Multikültürel Festivali temmuz aylarında gerçekleşir. Festivalde her yıl bir ülke ve kültürü tanıtılmaktadır.

 

Berat Resmi Tatiller

· Yaz Günü (14 Mart)

· Nevruz (22 Mart)

· Katolik Paskalyası (20 Nisan)

· Ortodoks Paskalyası (27 Nisan)

· İşçi Bayramı (1 Mayıs)

· Bayrak Günü (28 Kasım)

· Özgürlük Günü (29 Kasım)

· Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Berat İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 127

Yangın: 128

Polis: 129

Berat Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 2010 yılından bu yana Arnavutluk’a vizesiz olarak giriş sağlayabilmektedir. Vizesiz ülkeler hakkında daha güncel bilgilere ulaşmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz. 

Berat Türkiye Temsilciliği

TİRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Ambasada Turke, Rruga e Elbasanit no:65 Tiran-Arnavutluk ALBANIA

Telefon: (00 355 4) 238 0350 - (00 355 4) 238 0351 - (00 355 4) 238 0352 - (00 355 4 ) 238 0353

Faks: (00 355 4) 234 7767

[email protected]

http://tiran.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Arnavutluk

Berat Para Birimi

Arnavutluk sınırları içerisinde yer alan Berat şehrinin para birimi Lek’tir. 1 TL yaklaşık 42 Lek’e denk gelir.

Berat Resmi Dili

Arnavutluk’un resmi dili Hint-Avrupa dil ailesine mensup olan Arnavutça’dır. Günümüzde kullanılan Arnavut dilinin yazılı olduğu ilk belgeye 1462 yılında rastlanılmıştır. Arnavutça, Arnavutluk’un kuzeyinde konuşulan Gegerisht ve güneyde konuşulan Toskerisht olarak iki ana şiveye ayrılmaktadır. 

Berat Saat Farkı

Berat’ta (GMT +2) ile Türkiye (GMT +3) arasında 1 saat zaman farkı bulunur. 

Berat Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 2oC
    • Mar 5oC
    • Nis 8oC
    • May 13oC
    • Haz 17oC
    • Tem 19oC
    • Agu 19oC
    • Eyl 15oC
    • Eki 10oC
    • Kas 6oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 60,031  / Dil: Arnavutça / Para Birimi: Lek (ALL) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün