Kosova Hakkında Temel Bilgiler

Uzun yıllar işgale maruz kalan Kosova bağımsızlığını 2008 yılında ilan etmiştir. 10.877 kilometrekarelik alana yayılan bu Balkan ülkesi uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kaldığı için ülkede Müslüman nüfus yoğundur.

UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesi’nde yer alan Sırp Ortodoks Kilisesi de Kosova topraklarında yer almakta ve dünyanın farklı coğrafyalarından gelen turistlerin ilgisini çekmektedir. Ülkenin turistik değerleri arasında kullas adını verdikleri geleneksel taş evler bulunmaktadır.

 

Kosova ile İlgili

Kosova Nerededir?

Avrupa’nın güneydoğusunda ve Balkanların tam merkezinde yer alan Kosova, Sırbistan ile girdiği büyük savaşın ardından 2008’de bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülkenin Sırbistan, Karadağ, Makedonya Cumhuriyeti ve Arnavutluk devletleri ile sınırı vardır.

Kosova’ya Nasıl Gidilir?

Kosova Türkiye’den vizesiz gidebileceğiniz ülkeler arasındadır. Pek çok havayolu şirketi vasıtasıyla direkt uçuş yapabileceğiniz Kosova’ya Priştine, Mitroviçe yahut Prizren havaalanları üzerinden varabilirsiniz.

Kosova’ya Ne Zaman Gidilir?

Kosova’da ılıman karasal iklim hâkimdir. Kışların soğuk ve karlı yazların ise sıcak geçtiği ülkeye gitmek için en ideal zaman aralığı mayıs ve eylül ayları arası dönemdir.

Kosova Kültürü

Kosova’ya gittiğinizde politik konularda konuşmaya kalkıştığınızda tansiyonun birden yükseldiğini göreceksiniz. Elbette tercih size kalmış ama aklınızın bir köşesinde bulunsun bu bilgi. Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu ülke insanları genel olarak misafirperver ve kültürleriyle gurur duyan insanlar. Yaşlılara saygı göstermek Kosova’da çok önemlidir.

Aynı zamanda Avrupa’daki genç nüfusun en yoğun olduğu ülkenin neredeyse yüzde 70’i 35 yaşın altındadır. Kosova’da askeri tesislerin fotoğrafını çekmeniz hoş karşılanmaz. Aynı şekilde evlerin fotoğrafını çekmek istediğinizde de tepki alma ihtimaliniz yüksektir.

Kosova Mutfağı

Sırbistan, Arnavutluk, Türkiye ve Yunan mutfağı esintileriningörüldüğüKosova’da karşınıza çıkacak en iyi restoranlar genelde büyük şehirlerin yakınlarındaki köylerdir. Özellikle et yemekleri ve deniz ürünlerinin ağırlıkta olduğu Kosova mutfağında alabalık, levrek ve somon oldukça yaygın ve popülerdir. Pek çok Avrupa ülkesine göre daha ucuz olduğu söylenebilecek Kosova’da pek çok börek çeşidiyle karşılaşacaksınız. Aynı zamanda ayran ve yaprak sarması gibi Türk mutfağına özgü tatlara da rastlayacağınız ülkede fli adını verdikleri ve payı andıran hamur işi hemen her restoranda mevcuttur.

Daha çok ev yemeği tarzı yemeklerin ağırlıkta olduğu ülkede salatalık, yeşil domates ve biber her salatada bulunur. Raznjici adını verdikleri şişe geçirilmiş et ile cevapcici dedikleri kömürde pişirilmiş ve sarımsak ve baharatlarla tatlandırılmış et yemeği gibi geleneksel lezzetlerinin mutlaka tadına bakın.

Ülkenin belli başlı yerel içecekleri arasında slivovica dedikleri erik konyağı ve daha çok Priştine’de yetiştirdikleri üzümlerden elde ettikleri vranac şarabı gelir. Ayrıca Türk kahvesi, boza ve rakıyı andıran rakija da ülkede çokça tüketilir.

Bahşiş oranının yaklaşık yüzde 10 olduğu ülkede alkol tüketim yaşı en az 18’dir.

Kosova’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Kosova’da Euro kullanılmaktadır. Kosova’nın alışveriş açısından en çok seçenek sunan şehirleri Priştine, İpek ve Yakova’dır. El işçiliğinin oldukça yaygın olduğu Kosova’dan alabileceğiniz hediyelerin başında çokça karşınıza çıkacak metal işler geliyor. Tel işlemeciliğinin çokça yapıldığı ülkede, gümüş, bakır ve pirinçten yapılma çok özel alternatifler bulacaksınız. Kosova’dan alınabilecek popüler hediyeler arasında ahşap oymaları ve müzik enstrümanları da geliyor. Ayrıca nakış ve örgü işler de ülkenin yerel ürünleri arasında.

Kosova’nın Festivalleri

Kosova’da pek çok kültür sanat festivali düzenlenmektedir. Genelde Balkan sanatçıların desteklenmesi ile Balkan kültürünün ve ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlayan bu festivallerden ilki Priştine’de gerçekleştirilen Uluslararası Balkan Dernekleri tarafından düzenlenen Gençlik Festivali’dir. Balkan topraklarından pek çok ülkeyi bir araya getiren festival kapsamında halk oyunları, yöresel müzikler ve geleneksel drama oyunları sergilenmektedir.

Ülkede pek çok film festivali de düzenlenmektedir. Bunlardan en geniş çaplı olanı Dokufest’tir. Belgesel festivali olan Dokufest kapsamında açık hava sineması gösterimleri, konserler ve sergiler de organize edilir. Festival her sene ağustos ayında başkent sokaklarını renklendirmektedir. Kosova Uluslararası Film Festivali ise her sene ocak ayında yerli yabancı pek çok filmi izleyiciyle buluşturmaktadır. Her ağustos ayında Peja’da düzenlenen Animasyon Film Festivali genç yetenekler için de bir fırsat niteliğindedir.

Ülkede gerçekleştirilen bir diğer kültür sanat festivali ise Balkan ressamları birbiriyle buluşturan Sanatla Uyanmak Festivali’dir. Her sene mayıs ayında düzenlenen bu festivalin yanı sıra ülkenin en büyük müzik festivali KosovaFest de Fush Kusov’un en renkli festivallerinden biridir.

Kosova‘daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Kosova’da Müslüman bayramlarının tairhleri ayın hareketlerine göre değişmektedir.

· Yeni Yıl (1 Ocak),

· Ortodoks Noel Günü (7 Ocak),

· Bağımsızlık Günü (17 Şubat),

· Pazartesi Paskalyası (Martın son pazartesi günü),

· Anayasa Günü (9 Nisan)

· İşçi Günü (1 Mayıs),

· Ortodoks Pazartesi Paskalyası (2 Mayıs),

· Avrupa Günü (9 Mayıs)

· Ramazan Bayramı,

· Kurban Bayramı,

· Noel Günü (25 Aralık)

Kosova’da İklim ve Hava Durumu

Nemli karasal iklime sahip olan Kosova’da Akdeniz ikliminin yanı sıra okyanus iklimi etkileri de görülür. Kuzeydoğusunun daha çok karasal iklimden etkilendiği ülkede kışlar karlı ve soğuk geçer. Yazlar ise oldukça sıcaktır. Yıllık ortalama sıcaklık değerleri kışın 9.5 civarında iken yazın 19.2 civarındadır. En soğuk ayın Ocak olduğu ülkede bu dönemde sıcaklıklar 0’ın altına düşer. Prizren ve Istok ise diğer şehirlerden farklı olarak kışı daha ılık geçirmektedirler.

Kosova’nın Kısa Tarihi

Tarih boyunca Hun, Avar, Bulgar, Peçenek ve Uz gibi pek çok medeniyete uzun ya da kısa süreli ev sahipliği yapan Kosova, Roma İmparatorluğu döneminde Dardanların yaşadığı ‘Dardania’ bölgesini kapsamaktaydı. 1444 senesinde Osmanlı’ya karşı Arnavutluk ve Karadağ ile birlik oluşturan Kosova, uzun yıllar boyunca Osmanlı hâkimiyetinde kaldı. 1389’da Osmanlı Devleti topraklarına katılan ülke, 1912 I. Balkan Savaşı’nda Sırbistan’ın eline geçene dek Osmanlı toprağı idi. 2. Dünya Savaşı döneminde Yugoslavya’ya bağlı eyalet statüsüne geçen Kosova Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından dağılmaya başlayan Yugoslavya’nın parçalanma sürecinde Sırp baskısı ve askeri müdahaleler sebebiyle bağımsızlığına kavuşamayan ülke 1999 senesinde NATO’nun müdahalesiyle Sırbistan idaresinden kurtarıldı. ABD, NATO ve AB’nin bağımsızlığını tanıma konusunda hemfikir olduğu Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkan devletler arasında Rusya, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Sırbistan, İspanya ve Azerbaycan vardı. Bağımsızlığı ancak 17 Şubat 2008’de ilan eden ülke henüz çok genç bir ülke olmasının yanında pek çok siyasi mücadele atlatmış olduğu için de çok zengin değildir.

Kosova Ekonomisi

Kosova Avrupa’da işsizliğin en yüksek olduğu ülkedir. İşsizlik oranının yaklaşık yüzde 40 olduğu ülkede bu sorunu aşmak için ülke kendini Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılara açmıştır. Son on sene içerisinde istikrarlı bir büyüme kaydetse de Kosova’da altyapı yetersizlikleri, enerji kaynaklarının sürdürülebilirlik sorunu gibi temel sorunlar söz konusudur. Metal işleme, deri ve ağaç işlemeciliği, basit makine üretimi gibi sektörlerde faaliyet gösteren ülke 2009 senesinde Uluslararası Para Fonu (IMF) VE Dünya Bankası’na üye olmuştur.

Kosova’da Din ve İnanç

Kosova nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 95’lik dilimi Müslümanlardan oluşur. Resmi bir dini olmayan ülkede Sufizm ve Bektaşilik oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra nüfusun geri kalanının yaklaşık yüzde 4’lük kısmını da Hristiyanlar oluşturur. Bunun büyük kısmı da Sırbistan Ortodoks Kilisesi’ne bağlı nüfustur. Ayrıca Roman Katolik Kilisesi’ne bağlı Hristiyan nüfus da ülkede mevcuttur.

Kosova’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

PRİŞTİNE BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Rruga İsmail Qemali No: 59 Arberia – Priştine - Kosova

Telefon: 00 381 38 226044

Faks: 00 381 38 226031

[email protected]

http://pristine.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Prizren Başkonsolosluğu görev alanı hariç tüm Kosova

PRİZREN BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Hotel Classic Prizren Shuaip Spahiu PN 20.000 Prizren- Kosova

Telefon: +381 29 223 333

Görev Bölgesi: Prizren, Dragash, Rohovec, Suhareka ve Mamuşa

Kosova’da Konuşulan Diller

Kosova Cumhuriyeti’nin resmi dilleri Arnavutça ve Sırpçadır. Ayrıca ülke sınırları içerisinde Türkçe, Boşnakça ve Romanca da konuşulmaktadır. Ayrıca bu diller de resmi olarak da kabul edilmektedir. Türkçe bugün Prizren, Mamuşa, Priştine, Mitroviça, Vıçıtırın, Gilan belediyelerince resmi olarak da kabul edilmektedir.  Bunun yanı sıra ülkenin Gora bölgesinde Boşnakça ile Makedonca arasında bir dil konuşulmaktadır.

Kosova Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type E / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1.3oC
    • Şub 1.1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 9.9oC
    • May 14.7oC
    • Haz 17.8oC
    • Tem 19.7oC
    • Agu 19.5oC
    • Eyl 15.9oC
    • Eki 10.6oC
    • Kas 5.1oC
    • Ara 0.4oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 1.859.203
Dili: Arnavutça ve Sırpça
Para Birimi: Euro İklim: Karasal İklim