Çorum’a 84 kilometre uzaklıkta bulunan Boğazkale ilçesindeki Hattuşaş (Boğazköy) Anadolu’nun bilinen ilk başkentidir. 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştır. Bölgede yapılan kazılarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemine ait kültür katları ortaya çıkmıştır. Hattuşaş, yukarı şehir ve aşağı şehir olarak iki bölüme ayrılır: Yukarı şehirde tapınaklar ve diğer kutsal alanlar, aşağı şehirde ise Büyük Tapınak ve halka ait yaşam alanları bulunur.

Çorum Boğazköy’de bulunan Hattuşaş, Hitit başkentidir ve Anadolu’da yüzyıllar boyunca önemini korumuş pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bir yerleşim alanı olmuştur. Şehrin kurucuları olan Hattiler buraya ilk olarak “Hattuş” demişlerdir. Daha sonra Hitit hakimiyetine girdikten sonra “Hattuşa” ismini alan şehir, 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

Hattuşaş Hakkında Bilgi

Babil, Mısır ve Mitanni gibi Doğu’nun en eski ve büyük medeniyetlerinden biri olan Hititler, M.Ö. 1200 yıllarına dek Anadolu’nun büyük bir bölümüne ve belirli dönemlerde de Kuzey Suriye’ye dek hakimiyet kurmuşlardır. İmparatorluğun başkenti olan Hattuşa, Çorum’un 80 kilometre güneybatısında, Boğazkale ilçesine kurulmuştur.

1988 yılında Tarihi Milli Parklar statüsünü alan Hattuşaş hem Doğu, hem Anadolu hem de dünya medeniyetleri tarihi açısından çok önemli bir konumdadır. 1834 yılında Fransız mimar Charles Texier tarafından bulunan şehir sadece Hattuşa’nın keşfi değil Hititlerin keşfi olarak da bilinmektedir. Birçok bilim insanı ve arkeolog Hattuşa’da çalışmalarda bulunmuştur.

Müze-i Hümayun Müdürü Osman Hamdi Bey’in desteği ile Theodor Makridi Bey, 1906 yılında ilk büyük çaplı kazı çalışmalarını başlatmıştır. Dönemin çiviyazısı uzmanı Assiriyolog Hugo Winckler ise kazı heyetine burasının Hitit İmparatorluğunun başkenti Hattuşa olduğunu belirten ilk kişidir. II. Dünya Savaşı sırasında çalışmalara ara verilmek zorunda kalınmış ve 1952’de Alman Arkeoloji Enstitüsü kazı çalışmalarını tekrar başlatmıştır.

Hattuşaş Şehir Katmanları

Hitit Devleti’nin başkenti olan Hattuşaş, sanat ve mimarlık alanında da oldukça ileri seviyedeydi. Bu sebeple de oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Yapılan kazılarda 5 kültür katı bulunmuştur. Buradaki katlarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma eserler bulunmuştur. Kalıntılar Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi) ve Yazılıkaya‘dan meydana gelmektedir.

Hattuşaş Ulaşım

Hattuşaş, Çorum’un Sungurlu ilçesinin güneydoğusundaki Boğazkale ilçesinin yakınlarında yer almaktadır. Hattuşaş Antik Kenti, Çorum il merkezine 82 kilometre uzaktadır. Hattuşaş’ın bulunduğu Boğazkale ilçesi ile Ankara arası mesafe 200 kilometredir. Ankara-Samsun yolu üzerinde bulunan Sungurlu’dan verilen sapaktan yolu kat ederek 30 kilometre sonra Boğazkale’ye ulaşılmaktadır. Hattuşaş’a en yakın havaalanı, Samsun Çarşamba Havaalanı’dır ve 176 kilometre mesafededir. Ankara Esenboğa Havaalanı ise antik şehre 242 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Hattuşaş Giriş Bilgileri

Ücret: 12 TL (Bu fiyata Yazılıkaya Ören Yeri de dahil)
Açık olduğu günler: (15 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında) 08:00-19:00
Diğer tarihlerde 08.00-17.00)

* Fiyatlar 2019 yılında güncellenmiştir.

Hattuşaş Ören Yeri İletişim Bilgileri

Çorum Müzesi: Gülabi bey mah. Cengiz Topel cad. No: 3 Gülabi bey, Çorum Merkez

Tel: 0364 213 15 68 – 0364 213 88 19