Çorum Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yaklaşık 7000 yıllık köklü bir tarihe sahip olan Çorum, Medeniyetler Beşiği Anadolu’nun bilinen en eski başkentidir. Binlerce yıl Anadolu’nun en eski ve güçlü uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Hatti ve Hitit uygarlıklarını da içine alan pek çok çağda önemli bir yerleşim yeri olan Çorum, 1800’lü yıllardan beri arkeoloji dünyasının da ilgi odağıdır. Hititler’in başkenti Hattuşa ve dünya tarihini dahi etkileyen bulguların ortaya çıktığı Alaca Höyük, Çorum’un başlıca ören yerleridir. Dünyanın ilk yazılı anlaşması olan Kadeş’in kil tabletten bir kopyası, Hattuşa kazılarında bulunmuştur.
Çeşitli kaynaklarda bir açık hava müzesi olarak betimlenen Çorum, tarihi mirasının yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne çıkar. Bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengin olan bölgenin yaylaları, ovaları, mesire alanları ve tabiat parkları da görülmeye değer.
Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan eşsiz konumu sayesinde tarih boyunca büyük uygarlıkların merkezi olan Çorum, çeşitli alanlarda yaptığı atılımlarla günümüzde de Türkiye’nin ticaret ve sanayi merkezi olmaya aday. Yem, gıda, toprak, kağıt, oto radyatörü, makina, seramik, çelik döküm gibi pek çok alanda hızla gelişen bir il olan Çorum; leblebi, pirinç, yumurta gibi gıdaların yanı sıra kiremit ve tuğla üretiminde de ülke çapında söz sahibidir.