Çorum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaklaşık 7000 yıllık köklü bir tarihe sahip olan Çorum, Medeniyetler Beşiği Anadolu’nun bilinen en eski başkentidir. Binlerce yıl Anadolu’nun en eski ve güçlü uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Hatti ve Hitit uygarlıklarını da içine alan pek çok çağda önemli bir yerleşim yeri olan Çorum, 1800’lü yıllardan beri arkeoloji dünyasının da ilgi odağıdır. Hititler’in başkenti Hattuşa ve dünya tarihini dahi etkileyen bulguların ortaya çıktığı Alaca Höyük, Çorum’un başlıca ören yerleridir. Dünyanın ilk yazılı anlaşması olan Kadeş’in kil tabletten bir kopyası, Hattuşa kazılarında bulunmuştur.

Çeşitli kaynaklarda bir açık hava müzesi olarak betimlenen Çorum, tarihi mirasının yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne çıkar. Bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengin olan bölgenin yaylaları, ovaları, mesire alanları ve tabiat parkları da görülmeye değer.

Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan eşsiz konumu sayesinde tarih boyunca büyük uygarlıkların merkezi olan Çorum, çeşitli alanlarda yaptığı atılımlarla günümüzde de Türkiye’nin ticaret ve sanayi merkezi olmaya aday. Yem, gıda, toprak, kağıt, oto radyatörü, makina, seramik, çelik döküm gibi pek çok alanda hızla gelişen bir il olan Çorum; leblebi, pirinç, yumurta gibi gıdaların yanı sıra kiremit ve tuğla üretiminde de ülke çapında söz sahibidir.

 

Çorum ile İlgili

Çorum Nerededir?

Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümü’nde bulunan Çorum, bölgenin iç kısmındaki kilit konumu ve coğrafi yapısının oluşturduğu doğal geçitler sayesinde, bulunduğu bölgeyi Anadolu’ya bağlar. Batıda Çankırı, doğuda Amasya, güneybatıda Kırıkkale, güneyde Yozgat, kuzeyde ise Kastamonu, Sinop ve Samsun illeri ile komşudur.

Devamını Oku

Çorum’a Nasıl Gidilir?

Çorum’a havayolu ya da karayolu ile ulaşım mümkündür. En yakın havalimanı 67 kilometre uzaklıktaki Amasya Merzifon Havalimanı’dır. Buradan araç kiralayarak ya da otogara giderek otobüsle, yaklaşık bir saatte Çorum’a ulaşılabilir. Otobüsle gidecekler için İstanbul,Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden pek çok otobüs firmasında Çorum seferi bulunmaktadır. İstanbul-Çorum arası 628 kilometre (yaklaşık 7 saat), Ankara-Çorum arası 242 kilometre (yaklaşık 3 saat), İzmir-Çorum arası 832 kilometre (yaklaşık 9 buçuk saat), Antalya-Çorum arası ise 728 kilometredir (yaklaşık 8 buçuk saat). Marmara Bölgesi’nden Çorum’a gidecek olanlara İstanbul-Samsun karayolunu kullanmaları önerilir.

Çorum’da Nerede Kalınır?

Toplam 13 ilçeden oluşan Çorum’un merkezinde, Boğazkale, Sungurlu ve Osmancık ilçelerinde konaklayabilirsiniz. Bu bölgelerde 3, 4 ya da 5 yıldızlı oteller, termal oteller, konuk evleri ve apart oteller mevcuttur. Otel fiyatları, sunulan imkanlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Çorum otellerinde yılın her dönemi 100 ila 250 TL arası değişen gecelik fiyatlarla konaklayabilirsiniz. Bu otellerin çoğu Çorum Merkez'de bulunur. Çorum Merkez'de bulunan Çorum Bilge Hotel konukların en çok tercih ettiği konaklama tesisidir. Bilge Hoteltarihi Çorum belediye binası yaklaşık 300 metre, merkez parkı ise 500 metre mesafede yer almaktadır. Merkezdeki Dalgıçlar Motel ise Çorum Saat Kulesi'ne 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. Çorum'da kültür gezisi amacıyla bulunuyorsanız tesise yakın konumdaki Çorum Müzesi'ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çorum merkezde yer alan Anitta Hotel, bünyesinde yer alan kapalı yüzme havuzu ve çocuk havuzuyla konuklarını ağırlar. Burada açık ve kapalı otopark alanı mevcuttur. Anitta Hotel'in SPA merkezinde, hamam ve buhar odasında vakit geçirebilirsiniz. Boğazkale'de yer alan Hotel Aşıkoğlu ise Hitit İmparatorluğu'nun tarihi başkenti Hattuşaş Antik Kenti'ne 700 metreden daha yakın mesafede bulunmaktadır. Aşıkoğlu, Boğazkale'deki en iyi oteller arasındadır. 

Çorum’da Gezilecek Yerler

Antik Çağ’dan günümüze kadar çeşitli uygarlıkların yerleşim yeri olan Çorum’un geçmişi MÖ 4000-3000 yıllarına dek uzanır. Sınırları içinde bir çok önemli uygarlık kalıntısı vardır. Dünya çapında ünlü ören yerlerinin yanı sıra yaylaları da görülmeye değerdir. Uygarlıkların başkenti, Karadeniz Bölgesi'nin İç Anadolu Bölgesi'ne açılan kapısı olan Çorum’da insanlık tarihinin en eski izlerine şahit olmak mümkündür.  

Çorum'da Gezilecek Yerler

Çorum Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ve tarihi açıdan bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan eski bir yerleşim yeridir. Bu yerleşimler sonucu gün yüzüne çıkartılmış olan Alacahöyük kalıntıları en eski dört kültür katına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerini kapsamakta iken, Hattuşaş (Boğazköy) ise Anadolunun ilk başkenti olarak Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerini kapsamaktadır. Bunun yanı sıra gezginlerin mutlaka görmesi gereken bir başka eski yapı olan İskilip Kaya Mezarı ise Roma dönemine ait kalıntılar barındırmaktadır. Türk kültürünün dokularını taşıyan Çorum Kalesi ve Murad-i Rabi Ulu Camii'si de bir başka tarihi doku sergilediği gibi, İncesu Kanyonu ile Çorum sizlere hem doğal güzellik hem de MÖ 2000 yıllarına ait yapılarla tarihi bir zenginlik sunmaktatır. 

Devamını Oku

Çorum Şehir İçi Ulaşım

Çorum’da şehir içi ulaşım otobüs, minibüs ve taksiyle mümkündür. Çorum Belediyesi’nin geçen yıllarda halk otobüslerini kullananlar için hayata geçirdiği akıllı durak projesi ve ücretsiz mobil uygulaması toplu taşıma hatları, ücret tarifeleri, kart dolum noktaları ve otobüsün nerede olduğu ile ilgili bilgilere cep telefonlarından kolaylıkla ulaşılmasını sağlar. Çorum ulaşım sisteminde akıllı durak teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknoloji akıllı cep telefonlarınıza indireceğiniz uygulama sayesinde duraktaki karekodu okutarak duraktan geçen otobüslerin hareketlerini görebilmenizi sağlamaktadır. Toplu taşımada Çorum Kart kullanılmaktadır. Bu kartlar belediye, jandarma, polis, sporcu, ormancı, şehit yakını, gazi, 65 yaş, engelli ve gümrük memuru gibi çeşitlere ayrılmıştır. Şehir içi tam bilet tarifesi 2 TL'dir. Elektronik kart satın almak isterseniz ise fiyatı 7,5 TL'dir. 40 dakika içinde 2. binişler ise %50 indirimlidir. 

Çorum Mutfağı

Hititlere başkentlik yapmış Çorum topraklarının köklü tarihi ve zengin kültürü, bölgenin mutfağını da oldukça etkilemiştir. Yöresel yemeklerin bin bir çeşidi arasından öne çıkanları şöyle sıralanabilir: Narlı kuzu budu Zalpa, bakır kazanlarda 16 saatte pişen ünlü İskilip dolması, elle yırtılarak parçalanan asma yapraklarıyla hazırlanan yırtma çorbası, söbelik dolması, kuru mantı, madımak, leblebi tozuyla hazırlanan özgün tatlı teltel, mayalı, yanıç, cızlak, kömbe, oğmaç, hingal, haşhaşlı çörek, borhani, helise, çullama, tirit, keşkek, kara çuval helvası ve hedik. Yaklaşık yüze yakın yemek çeşidine sahip olan Leblebisi ile ünlü Çorum mutfağı, binlerce yıllık tarihin izlerini taşır. Yöresel tatları yaşatan Çorum restoranlarında mayalı (saç mayalısı, tava mayalısı), yanıç, cızlak, göğ domates, söbelek dolması, kömbe, oğmaç, hingal, haşhaşlı çörek, borhani (hamurlu, yumurtalı, mantarlı), helise, çullama, madımak, tirit, İskilip dolması, kuru mantı, keşkek, kara çuval helvası, hedik, teltel, has baklava, malak ve hasıda gibi lezzetleri tadabilirsiniz.

Çorum'a özgü yemekleri yiyebileceğiniz restoranlar şehir merkezinde bulunur. Şehir merkezinde bulunan​ Katipler Konağı, tüm yemekler aslına uygun olarak hazırlanmaktadır. Katipler Konağı Çorum’un dillere destan yöresel tatlarını denemek için en doğru adreslerden biri. Çorum’un tarihi konaklarından bir diğeri olan Veli Paşa Konağı’nın restoranı, şehir merkezinde otantik bir ortamda yemek yemek isteyenlere tavsiye edilir.

 

Çorum’da Alışveriş

Coğrafi olarak tescillenen ilk leblebi olan Çorum leblebisinin geçmişi 300 yıl öncesine uzanır. Çorum adı ile özdeşleşen leblebinin bu denli üne kavuşmasında nohutun leblebiye dönüştüğü 15 günlük terbiye sürecinin de büyük etkisi vardır. Çorum leblebisini şehrin dört bir yanında bulunan leblebici dükkanlarından satın alabilirsiniz. Osmancık ve Kargı’da yetişen pirinç türleri ile Oğuzlar cevizi, bölgede yetişen ve kolaylıkla bulabileceğiniz diğer ürünlerdir. İskilip’teki ağaç oyma işlerini, bölgenin en önemli el sanatına ait bakır eşyaları, kilim ve sepetleri hediyelik eşya mağazalarında, çarşılarda ve ya civar köylerin pazarlarında bulabilirsiniz. Çorum'da Kargı Bezi, el işi baston, el yapımı müzik aletleri, Kargı tulum peyniri, sepet, taş oyma ürünleri ve el örgüleri alınabilir. Alaca, Büyük Camili Köyü'nde, Bayat Eskialibey ve Yoncalı Köyü'nde el dokuması kilim ve yollukları, Ortaköy İlçesi Karahacip Beldesi'nde kilim, heybe, patik, çorap ve el örgü ürünlerini bulmak mümkündür.

Çorum Gece Hayatı

Çorum’da eğlenceli vakit geçirmek isteyenler genellikle müzik dinlemek ve içki içmek için şehir merkezinde bulunan türkü evlerine, kafelere ve barlara gidiyor. Fakat Çorum'da çok az sayıda eğlence mekanı bulunmaktadır. Canlı müzik dinlemek, maç yayınlarını seyretmek ve nargile içmek için Ata Türkü Bar, Mekan Bar, Shot ve Cafe Hertel gibi kimi otantik kimi modern pek çok seçenek vardır. Arinna Restaurant yıl boyunca çeşitli organizasyonların düzenlendiği eğlence ve lezzet mekanlarından biridir. Özel aydınlatması, dizaynı, sahnesi ve teknik olanakları ile sık sık organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Panku Roof Restoran, Çorum'un en yüksek mekanında canlı müzik yapılan bir lezzet dünyasıdır. Türk ve dünya mutfağının lezzetlerini şehir manzarası ve canlı müzik eşliğinde tatmanın keyfini burada yaşayabilirsiniz. Çorum’da hizmet veren Pirbaba Cafe, sazlı sözlü eğlenceler için aranan mekandır. Zengin menüsünün dışında mantı, hingal ve gözleme ile de Çorumluların damak tadına hitap eden Pirbaba Cafe’de, özel günleriniz için rezervasyon yaptırmak mümkündür.
 

Çorum Festivaller

Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali (Haziran veya Temmuz/Şehir merkezi) Her kesime yönelik konser, sergi, yarışma ve eğlenceler ile renklenen festival ünlü sanatçılara da ev sahipliği yapıyor. Festival boyunca ünlü sanatçılar, tiyatro gösterileri, açık hava film gösterileri, konserler ve animasyon gösteriler Çorum halkıyla buluşturuluyor.

Kargı Panayırı (Kasım ayının ilk haftası/Kargı)Kargı’nın sosyal, ekonomik, kültürel ve sportif faaliyetlerini içeren en önemli etkinliğidir.

Çaldağ Pazarkaşı Yayla Festivali (Temmuz ayının ilk haftası/Osmancık)

Osmancık Pirinç Kültür ve Sanat Festivali (Ekim/Osmancık)

Hattuşaş Kültür ve Gastronomi Festivali (Ekim/Boğazkale)

Hıdırellez Şenlikleri (Mayıs/Çorum merkez ve çeşitli ilçeler)

Çorum İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0364 333 0 333

Çorum Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 11oC
    • May 14oC
    • Haz 17oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 6oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 525.180 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün