Hitit Kentlerinde Bir Gün: Çorum

Hattuşaş, gizemli Hitit Uygarlığı'nın başkentidir. M.Ö. 17- 13. yüzyıllar arasında başkent olarak tarih sahnesinde yer almış bu şehirden kalanlar 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

Çorum'un Boğazkale ilçesi yakınlarındaki bu tarihi yerleri çok uzun zamandır görmek istememe karşın ancak 8 Eylül 2013 Pazar günü günübirlik gezebildim. Pazar sabahı 07.30 sularında Ankara’dan hareket ettik ve kısa molalardan sonra saat 11.00'e doğru Yazılıkaya'daydık.

İki galeriden oluşan  bu kayalarda kabartmalar  yağmura, kara, Çorum'un meşhur rüzgarına rağmen binlerce yıldır oradalar.  M.Ö 13. yüzyıla tarihleniyor bu açık hava tapınağı.  12 tanrı kabartmasının İsa'nın 12 havarisi ve 12 imamla da ilişkilendirilmesi ilginçti.

Buradan 2 km uzaklıktaki "Hattuşa" ören yerine geçtik. Girişte sur duvarlarının 65 metrelik küçük bir kesiti aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş. Bu kesit 6,6 km'lik surların % 1'ine tekabül ediyordu. Sur duvarlarını fotoğraflamaya çalışırken Hattuşa içini gezmek için oturma yerleriyle donatılmış bir traktör dikkatimi çekti. Güzel ülkemin güzel insanlarının harika buluşlarından biriydi.

Böyle içinden traktör geçen ve arabayla gezilebilecek bir şehir kalıntısı karşımızdaydı. 6,6 km lik dış surlar şehrin büyüklüğü konusunda bir fikir vermişti. "Aşağı Şehir"e ilişkin önemli bir bilgi de buradaki büyük tapınak kalıntısı ve meteor olduğu düşünülen koyu yeşil değerli bir taştı. Bu değerli taşa dokunmadan geçmek olmazdı elbette.

Daha sonra aracımıza binip "Yukarı Şehir"e geçtik. Burada  "Arslanlı Kap"ı ve ardından "Yerkapı"yı gördük. Yerkapı denilen tünelden şehir surlarının dışına çıktık ve yarım piramit şeklindeki duvarı gördük ve dik merdivenlerden çıkıp Sfenksli kapıyı fotoğrafladık. Ardından "Kral kapı" derken, Hattuşa'nın dört kapısından girip çıkmış olduk.

Sfenksli Kapı ve Kral Kapı'dan Bin Tanrılı Kent olarak tanımlanan Hattuşa'nın Tapınaklar Bölgesi (bugüne kadar sadece 31 tapınak kalıntısı ortaya çıkarılabilmiş) de denilen "Yukarı Şehri"ni fotoğrafladık.

Hattuşa'dan çıkan eserler Boğazkale ilçesindeki müzede sergileniyor. Kesinlikle görülmeye değer, iyi düzenlenmiş bir müze.

Ardından Hattuşa'dan 39 km uzaklıktaki Alacahöyük'e geçtik. 1835 yılında keşfedilen Alacahöyük yıllardır kazılmakta ve bu kazılardan çıkarılan eserler hemen yanındaki müzede sergilenmekte.

Rehberimiz döneminin önemli bir kült ve sanat merkezi olan Alacahöyük'te, 4 uygarlık çağı açığa çıkarıldığını söyledi. Şehre girişteki sfenksli kapı ve duvarlara işlenmiş rölyefler Hitit dönemi eserleri. Buradaki çift başlı kartal çok etkileyici ki sembolü günümüzde pek çok ülkenin bayrağında yeralıyor.

Bir diğer ilgimi çeken şey de hanedan mezarlarıydı. Alacahöyük'teki bu mezarlarda bulunan önemli eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir. 

Alacahöyük'ü hızla gezdikten sonra aynı gün içinde 49 km uzaklıktaki Çorum'a geçtik ve ÇorumMüzesi'ni de gezmeyi başardık ve mutlu olduk. Öyle ki müzede fotoğraf çekimi yapan gelinle damadın mutluluğuna bile ortak olduk. Bina olarak kendisi de korunması gereken taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki müze Arleolojik ve Etnografik olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır.

İçi son derece modern güzel düzenlenmiş. Eserlerin teşhir ve korunmasından, merdiven kenarlarındaki bir tür asansör olan Lifter ve Hitit atı şeklindeki similatöre (Hattuşa ören yeri sanal olarak gezilebiliyor) kadar pek çok şey düşünülmüş. Eserleri saymıyorum, o kadar çok ki...

Fazla söze gerek yok, en kısa sürede bir daha gitmek ve daha uzun kalmak en iyi çözüm.

Bakınız: