- 1 view
Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa il sınırları arasında bulunan enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. Fırat Nehri üzerinde kurulu olan baraj, GAP, yani Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında inşa edilmiştir. İnşaatı 1983 yılında başlamıştır. Türkiye’nin en büyük barajı ve hidroelektrik santralini bünyesinde barındırması sebebi ile büyük ilgi gören Atatürk Barajı, Türkiye’de üretilen hidroelektrik miktarının yaklaşık 5’te 1’ini karşılar. Türkiye ekonomisinde de önemli bir yeri bulunan Atatürk Barajı çevresinde ziyaretiniz sırasında faydalanabilmeniz için sosyal tesisler ve piknik alanları da mevcuttur. Barajın büyüklüğünü ve suların coşkunluğunu seyredip fotoğraf çekebilmeniz için seyir terasları da bulunan Atatürk Barajı gitmediyseniz mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
Atatürk Barajı Hakkında Bilgi
Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta bulunan hidroelektrik barajın temelden yüksekliği 169 metredir. Atatürk Barajı duvarının boyu 1644 metre, eni de 15 metredir. Ayrıca dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük altıncı barajı olan Atatürk Barajı, Türkiye’nin ve Avrupa’nın barajları arasında en büyük olma unvanına sahiptir. Birçok anlamda ilk olma özelliği bulunan baraj, 1992 senesinde tamamlanıp işletime açılmıştır. Atatürk Barajı‘nda toplam 8 tane türbine rastlanır. Dolgu sistemi ile yapılan devasa oluşumun hacmi ise yaklaşık 84,5 milyon metreküptür. Barajın suyundan faydalanan ovalar arasında Şanlıova Ovası, Harran Ovası, Ceylanpınar Ovası, Siverek Ovası, Mardin Ovası, Hilvan Ovası bulunur. Atatürk Barajı maliyeti yaklaşık 4 milyar dolara yakındır. Atatürk Barajı kim tarafından yapıldı diye soracak olursanız inşa eden firma, Ata Holding’e bağlı Seri İnşaat’tır. Çevresinde seyir terasları, piknik alanları ve sosyal tesisler yer alır. Sosyal tesislerde amfi tiyatro ve kır kahvesi de bulunur. Holan Tepesi olarak anılan orman alanının içerisinde su ve doğa sporları merkezinin yanı sıra dinlenme tesisi de mevcuttur. Alanda yelken, sörf, kürek ve yüzme gibi her türlü su sporunun yapımına olanak vardır.
Atatürk Barajı Nasıl Gidilir?
Atatürk Barajı, Şanlıurfa’nın Bozova ilçesine yakınlığı ile bilinir. İlçeye yaklaşık 24 kilometre mesafede bulunan baraj, Şanlıurfa’dan ise yaklaşık 60 kilometre mesafededir. Diyarbakır’dan ilçeye mesafe 100 kilometre civarındadır.
Otomobil: İstanbul’dan şahsi aracınızla gidecek olursanız yolculuğunuz yaklaşık 14 saat sürecektir. Navigasyon desteği ya da harita yardımı ile rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir yerdir.
Dolmuş: Şanlıurfa merkeze gittikten sonra merkezden Bozova’ya sefer yapan dolmuşlar vasıtası ile baraja ulaşım sağlayabilirsiniz.
Atatürk Barajı Etrafında Gezilecek Yerler
Atatürk Barajı’nı ilçe sınırlarında bulunduran Bozova ilçesi, Asurlular döneminde Asurnianu, Romalılar ve Ermeniler döneminde Tormenapa, Araplar döneminde Telhüvek, Türkmenler döneminde Yaylak olarak adlandırılan bir yerleşim yeridir. Tarihinin milattan önce 7250-5500 yıllarına kadar uzandığı ilçede gezebileceğiniz farklı yerler bulunuyor. İlk olarak mutlaka Atatürk Barajı‘na gitmeli, çevreyi gezmeli, seyir terasından bolca fotoğraf çekmelisiniz. Devlet Su İşleri‘ne bağlı sosyal tesislerde de zaman geçirebilirsiniz. Barajın olduğu yere inşa edilen sosyal tesislerde gideceğiniz zamana bağlı olarak havuzda da zaman geçirmek mümkün. Tüm su sporlarını yapmanıza da olanak tanıyan tesisten sonra Çarmelik Kervansarayı’nı ziyaret edebilirsiniz. Tarihi günümüzden 7000 yıl önceye giden ilçede gezebileceğiniz yerler arasında bulunan Çarmelik Kervansarayı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olan bir eserdir. Kaç yılında ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen eserin mimarisine bakıldığı zaman Selçuklu dönemi eseri olması muhtemeldir. Suriye yapılarına da benzeyen eserin ahır, yazlık ve kışlık odalar, ahır ve su kuyusu bulunur. Kervansarayın karşısında Çarmelik Camii yer alır. İki katlı yapının alt katı medrese, üst katı ise camidir. Bir kervansaray da ilçenin Titriş köyünde bulunan ve adını köyden alan Titriş Kervansarayı‘dır. Günümüzde haraba şeklinde kalan yapının Osmanlı dönemine ait bir eser olduğu sanılmaktadır. Ayrıca ilçede her yıl festivaller düzenlenir. Gidiş tarihinizi denkleştirirseniz eylül ayında organize edilen etkinliklere katılabilirsiniz.
Atatürk Barajı Etrafında Konaklama
1981 yılına kadar adı Karababa olarak anılan ve daha sonra ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yılı olması nedeniyle adı Atatürk Barajı olarak değiştirilen yapının çevresinde konaklama yapabileceğiniz birkaç alternatif bulunuyor. Seçeneklerden ilki barajın hemen yanında bulunan Atatürk Barajı Sosyal Tesisleri’ne ait misafirhane. İlçedeki diğer seçenekler ise otel ve öğretmenevi.
Atatürk Barajı Sosyal Tesisleri ve Misafirhanesi: Atatürk Barajı 152. Şube Müdürlüğü, Bozova, Şanlıurfa, Türkiye Telefon: (0 414) 721 2106 Dahili: 4050
Baziki Otel & Restoran: Yaylak Mahallesi Mahmut Yıldız Caddesi No:68, 63880 Bozova/Şanlıurfa Telefon: 0 544 717 36 36
Bozova Öğretmenevi: Gölbaşı Mahallesi, Atatürk Cad., Bozova/Şanlıurfa Telefon: (0 414) 711 50 44
Hilton Garden Inn Şanlıurfa: Otelin gecelik ortalama fiyatı 150 Türk Lirası. Adres: Karakoyunlu Mah., 11 Nisan Fuar Caddesi No:54, Şanlıurfa Merkez/Şanlıurfa Telefon: (0414) 318 50 00