Adıyaman Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yüzyıllar boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Adıyaman’da gezilecek yerler bir hayli fazladır. Tarihi camiler, müzeler, köprüler, anıtlar ve mağaralar gibi gezginlerin uğrak noktası olan onlarca nokta vardır. Kimi şehir merkezinde kimi şehrin oldukça dışında olduğundan, Adıyaman’ı bir güne sığdırmak mümkün değildir.
Güneşin en güzel doğduğu yer Nemrut Dağı, Kommagene'nin mirası Arsamia Ören Yeri, Nemrut'a giriişin işareti Karakuş Tümülüsü, Kahta Çayı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Cendere Köprüsü, mezarlıklar tarihi açısından tartışılmaz önemi olan Haydaran Kaya Mezarları ve Turuş Mezarları, şehrin önemli ibadet yeri Ulu Camii ve yörenin gelişimine büyük katkı sağlayan Atatürk Barajı ve GAP şehrin gezilecek önemli noktalarıdır.
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat bölümünde yer alan Adıyaman, kuzeyinde Malatya, batısında Kahramanmaraş, güneybatısında Gaziantep, güneydoğusunda Şanlıurfa ve doğusunda Diyarbakır ile komşudur.
Adıyaman, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri arasında köprü vazifesi gören bir şehirdir. Zaman zaman Akdeniz Bölgesi’nin iklim ve bitki örtüsü özellikleri bile görülür. Şehri doğudan batıya doğru bölen Toros Dağları, şehrin kuzeyinde ve güneyinde farklı iklimler yaratır. Dağların kuzeyinde kalan kesimde yazlar kurak ve serin, kış ayları ise yağışlı ve soğuktur. Güneyde kalan kısımda ise yazlar kurak ve sıcak geçerken, kışların ılık ve yağışlı olduğu görülür. Ancak Atatürk Baraj Gölü’nün de etkisiyle zaman zaman iklimde yumuşamalar hissedilmektedir. Kış ayları sert geçtiğinde Adıyaman daha çok mayıs-eylül ayları arasında ziyaret edilmektedir.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Adıyaman, tarihi eserleri ile yerli ve yabancı birçok turisti kendisine çekmektedir. Turistik bir kent olma özelliği taşımasından dolayı, Adıyaman'da konaklama imkanı sunan bir çok iyi konaklama tesisi bulunmaktadır. Adıyaman şehir merkezindeki otellerde 3 ve 4 yıldızlı hizmet ve konforu yaşayabilirsiniz. Ama tarihi güzelliklere yakın olmak isteyenler için Nemrut Dağı eteğindeki Karadut Köyü’nde havuzlu oteller bile mevcuttur. Otel fiyatları, sunulan imkanlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösteriyor. Şehir merkezindeki yeşil yaz bahçesiyle dikkat çeken White Star Hotel, şehir manzaralı odalarıyla Samos Otel, havuz başı keyfi yapmak isteyenlerin tercihi Hotel Antiochos, turistik kafilelerin uğrak yeri Hotel Grand İsias sizlere sunduğu konfor ile tercih edebileceğiniz konaklama tesisleridir. Kahta ilçesinde bulunan ve tarihi noktalara en yakın konaklama imkanlarından birini sunan Zeus Otel'de tercih edebileceğiniz konaklama yerlerinden biridir. Adıyaman'da seyahatinize uygun pek çok otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Adıyaman'da Yulaç Otel, Uyanık Otel, Beyazsaray Otel, Grand İskender Otel, Tuğra Otel, Vadi-l Leman Otel, Euphrat Otel, Kommegane Otel ve Kervansaray Otel alternatif konaklama imkanı sunan tesislerden birkaçıdır. Ziyaretçilerin tavsiyesi Hotel Vadi-i Leman ise ücretsiz wi-fi erişimi ve araç kiralama olanağı sağlayan, bir de hediyelik eşya dükkanı barındıran bir konaklama tesisidir.
Adıyaman’da şehir içi ulaşım için daha çok belediye otobüsleri tercih edilmektedir. İndirimli yolculuklar için Yamankart kullanılabilir. Belediyenin son dönemdeki çalışmalarıyla şehir içinde gece otobüsleri de çalışmaya başlamıştır. Bunun dışında dolmuş, minibüs ve taksi kullanılmaktadır. Demiryolu ulaşımı ise Gölbaşı ilçesinden yapılmakta olup hat Elazığ-Adana istikametine devam eder. Atatürk barajı üzerinden yapılan feribot seferleri için de Gerger ilçesine bağlı Güzelyurt köyü kullanılmaktadır.
Adıyaman’da bölgenin yarattığı etkiyle yemeklerin temelini et, buğday, bakliyat ve sebze ürünleri oluşturur. Baharatın eksik olmadığı ana yemeklerin yanında yöreye özgü yarpuz (nane türü bir bitki) mancası, pirpirim (bir tür ot çeşidi) ve patates salataları tercih edilir. Adıyaman halkı salatalardaki gibi yemek yanına tercih ettikleri cacıklarda da farklı çeşitler kullanır: Pirpirim cacığı, kabak cacığı, marul ve yarpuz cacığı. Ana yemeklerde ise soğan ve köfteyle alüminyum folyoda pişirilen ebuzer giffarikebabı, patlıcanla hazırlanan dövmeç, kuşbaşı et ve patlıcanla fırında pişirilen besni tavası, bulgur, nohut ve kırmızı etle tencerede hazırlanan basalla öne çıkanlar arasındadır. Tatlı olaraksa tene, top ve peynirli irmik gibi helva çeşitlerinin yanında şillik, kesme ve burma tatlısı tercih edilmektedir. Adıyaman'ın birbirinden güzel yöresel yemeklerini şehir merkezindeki sayısız restoranda tadabilirsiniz. Sıratut Mahallesi’nde Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan Kebapçı Beko mekanda adından da anlaşılacağı üzere kebap ve et çeşitleri tercih edilir. Atatürk Bulvarı’ndaki restoranda Sofra Restoran'da ise en çok kavurmalı hitap yemeği tercih ediliyor. İçi kavurma ve baharatlarla doldurulan bu börek çeşidi bu. Mekanda canlı müzik de bulunuyor. Paşakonağı Restoran ise şehir merkezinin dışında Gölbaşı Yolu’nda Tohumcular Petrol’ün yanındaki mekan, uzak olmasına rağmen çok tercih ediliyor. Şehir merkezinde, ana caddeye paralel sokakta yer alan Süreyya Et Lokantası girişinde döner tezgahı var ama burada en çok Adıyaman Kebabı tercih ediliyor.
Adıyaman’da çok hareketli bir gece hayatı yoktur. Halk daha çok restoranda yemek yemeği ya da ev misafirliklerine gitmeyi tercih eder. Müzik dinlemek isteyenler için Cafe Reina, Adıyaman Makara Bar ya da otellerin eğlence salonları tercih edilebilir. Capris Cafe, Cafe Mocha, Nobel Cafe, Campus Cafe, Adam Gibi Bir Yer Cafe & Restaurant haftanın belirli günleri akşam 7'den sonra canlı müzik dinleyebileceğiniz mekanlardır. Şehir merkezindeki bu mekanların yanısıra Otel Grand İsias Bar, Bozdoğan Otel Bar, Mavi Bar Otel Sadil gibi otellerin içinde bulunan eğlence mekanları da Adıyaman gece hayatını canlı kılıyor.
Zengin tarihi ve kültürel yapısıyla Adıyaman, bir festivaller kentidir. Yazımızın devamında sıraladığımız etkinlikler için güncel tarihleri seyahatinizden önce mutlaka kontrol edin.
Adıyaman Arsemia Müzik Festivali (Haziran/Şehir merkezi): Adıyaman Belediyesi ve Adıyaman Filarmoni Orkestrası Derneği tarafından düzenlenen kültürel bir festivaldir.
Adıyaman ekonomik ve sosyal açıdan son zamanların en hızlı gelişen şehirlerden biridir. Bu açıdan AVM ve diğer alışveriş merkezleri ile aslında sizlere oldukça zengin ve farklı zevklere hitap eden bir alişveriş çeşitliliği sunar. Tarihi zenginlik olan bir diğer özelliği ile tarihi eserlerin minyatürlerini alabilir veya hediyelik eşya bakabilirsiniz. Pek çok yöresel ürüne sahip Adıyaman’da alışveriş için ilk durak Kapcami Mahallesi'ndeki tarihi Oturakçı Pazarı olmalıdır. Oturakçı Pazarı'nda halı, kilim, bez bebek, heybe, Nemrut dağındaki heykelleri tasvir eden minyatürleri, geleneksel nakışlı motifleri ile perde gibi çeşitli eşyaları satın alabilirsiniz.
Şehir merkezindeki bu devasa pazarda Adıyaman’da dokunan, kendine has desen ve motifleriyle tanınan Pişinik ve Alikan halıları, kilim, cicim, heybe ile değişik el sanatları ürünlerini bulmak mümkündür. Adıyaman el sanatları açısından köklü bir geçmişe sahip olduğundan hediyelik eşyalar arasında bu ürünler oldukça önemli bir yere sahip. Besni ilçesinin Şire Pazarı'ndan ise besni üzümü, pestili ve muskası yöreye özgü hediyelikler arasındadır. Bunun için Besni ilçesini de ziyaret edebilirsiniz. Cevizli sucuk, fıstıklı muska, kesme ve pekmez şehrin yöresel gıda ürünleri arasında yer alır.
Acil Yardım: 112
Yangın: 110
Polis: 155
Belediye: 0416 214 04 46
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi Type F / 250V / 16 A
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Nüfus: 602.774 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karasal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün