Şanlıurfa Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Peygamberler diyarı olarak bilinen ve Türkiye’nin en büyük yedinci şehri kabul edilen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Eski ve halk arasındaki kısa adıyla Urfa olarak da bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı’nda halkının gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını almıştır. Doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı vardır.

Peygamberler diyarı dediğimiz Şanlıurfa aynı zamanda efsanelerin şehridir. Bu efsanelerden biri Hz. İbrahim’in putları kırması üzerine Nemrut tarafından ateşe atılma emrinin verilmesi ve ardından anlatılan olaylardır. Hikayeye göre yakılan büyükçe bir ateşe atılan Hz. İbrahim 7 gün boyunca bu ateşte kalır ve sonra sağ olarak ateşin içinden çıkar. Bu yüzden olayın yaşandığı yer olan Urfa Balıklı Göl ve göl içindeki balıklar kutsal kabul edilir. 
İnsanlık tarihinde önemli bir yer tutan Şanlıurfa, ilk buğday tarımının yapıldığı yer kabul edilir. Buğdayın toprak ve insan gücüyle buluştuğu Harran Ovası oldukça verimli bir arazidir. Konik Harran Evleri ve islamiyetin ilk camilerinden biri olan Ulu Cami de burada yer alır. 
Şanlıurfa'nın kadim tarihini betimlemek için Nuh Tufanından sonra kurulan ilk şehirlerden biri olduğu söylenir. Dünyanın en eski heykeli ve tapınağı Göbeklitepe'de bulunmuştur. Urfa en çok arkeolojik kazı yapılan şehirlerden olup şehir merkezi ve iki ilçe merkezi kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Bu nedenle "müze şehir" olarak da adlandırılır. 

Şanlıurfa ve çevresinde Cilalı Taş Devri’nden bu yana yerleşim olduğuna inanılmaktadır. MÖ 11000 yılı civarında kullanılan ve dünyanın en eski mabedinin bulunduğu yerdedir. Kur'an, İncil ve Torah’ta (Eski Ahit/Tevrat) adı geçen İbrahim peygamberin, doğum yeri olarak kabul edilir ve anısına cami de bulunmaktadır. Ayrıca Eyüp Peygamber'in de (İncil ve Eski Ahit'te Job) doğum yeri olarak kabul edilir. Urfa kent merkezinin altında bugünkü Balıklıgöl'ün kuzeyinde yapılan araştırmalar sonucunda, Urfa kent merkezi tarihinin MÖ 9500'e Çanak-Çömleksiz Neolitik Dönem’e kadar uzandığı görülmüştür. Hz. Musa'nın da hayatının bir döneminde Urfa'da bulunduğu anlatılır. Hz. Şuayip peygamber ile Hz. Musa'nın burada görüştükleri söylenen bir antik kent vardır.

Çok tanrılı dinlerin yanısıra pek çok peygamberin yaşadığı yer olan Urfa, peygamberler diyarı olarak nitelendirilir. Hz. İbrahim, Hz. Lut, Hz. İshak, Hz. Yakup, Hz. Eyüp, Hz. Yusuf, Hz. Şuayip ve Hz. Musa bu bölgede yaşamışlardır. Hz. İsa'nın ise kenti kutsadığı söylenir. Tüm dinlere kucak açan bu kadim kentte dil, din ve kültürlerin buluştuğu bir hoşgörü hakimdir. 

Tarihi boyunca Ebla, Akkad, Sümer, Babil, Hitit, Hurri-Mitanni, Arami, Asur, Pers, Makedon (Hellenistik Dönem), Roma, Bizans gibi uygarlıkların egemenlikleri altında kalmıştır. 1516'da Osmanlı sınırları içine katılmıştır. I. Dünya Savaşı'na kadar Osmanlıların elinde olan Şanlıurfa, 1919’da önce İngilizler, ardından Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. 11 Nisan 1920'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Cumhuriyet sonrasında 1924'te il olmuştur.

Devamını Oku

Şanlıurfa ile İlgili

Şanlıurfa Nerededir?

Şanlıurfa Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Suriye’ye komşu olan şehir, İpekyolu güzergahı üzerindeki en eski yerleşim yeridir. Doğu ile Batı arasındaki ticaret ağının kesiştiği noktada yer aldığından stratejik bir öneme sahiptir.
Doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı vardır.

Şanlıurfa'ya Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa’ya ulaşım imkanı Türkiye içi otobüs, tren veya özel araçla sağlanabilirken uçakla yolculuk etmek isteyenler Şanlıurfa GAP Havaalanı’na direkt ya da aktarmalı seferler bulunmaktadır. Ayrıca Gaziantep Havalimanı’na gittikten sonra buradan araç kiralanarak da Şanlıurfa'ya ulaşım imkânı mevcuttur.

Şanlıurfa'ya Ne Zaman Gidilir?

Şanlıurfa

Kara ikliminin hakim olduğu Şanlıurfa'da yazlar çok sıcak, kışlar ise tam tersine çok soğuk geçer.Bu sebeple şehri gezmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

Devamını Oku

Şanlıurfa'da Nerede Kalınır?

Şanlıurfa konaklama açısından sorun yaşamayacağınız bir şehirdir. Oteller olduğu gibi misafirhane ve konukevlerinde de geceyi geçirmeniz mümkündür. Otellerin büyük çoğunluğu şehir merkezinde yer almaktadır. Bu sebeple seçim yaparken geziniz boyunca takip edeceğiniz güzergâha ya da bütçenize göre eleme yapabilirsiniz. Bu bölgede yer alan oteller arasında Aslan Guest House, Manici Hotel, Elruha ya da Türkmen Konağı, konfor ve ambiyansı ile öne çıkmaktadır. Hilton Garden Inn Şanlıurfa, Manici Hotel, Dedeman Hotel, Nevali Hotel, Hotel Arte ve Edessa Hotel, Şanlıurfa'da kalabileceğiniz temiz, konforlu ve tanınmış otellerdir. Şanlıurfa'daki otellerin çoğu yörenin kendi mimarisine uygun dizayn edilmiştir. 

Şanlıurfa otelleri - Şanlıurfa Otel Fiyatları

Kültürel değerleri ve tarihten günümüze dilden dile yayılan efsaneleriyle “peygamberler diyarı” olarak anılan Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgemiz’in güzel şehirlerinden biridir. Gezilmesi gereken yerlerin en başında gelen Balıkgöl, efsaneye göre dönemin kralı Nemrut’un rüyasıyla başlar. Rüyasında öldürüldüğünü göre kral, şehirdeki bütün çocukların öldürülmesine karar verir ve yalnızca Hz. İbrahim hayatta kalır. Hz. İbrahim 10 yaşına geldiğinde kral tarafından kaleye çıkartılır ve oradan şuna Balıklıgöl olarak bildiğimiz ateşin içine atılır. İbrahim ateşe atıldığında ateş suya, odunlar ise balıklara dönüşür. Benzeri olan bir efsane Aynzeliha Gölü için de dillerde dolaşmaktadır. Harran, Halfeti, Takoran Vadisi, Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Müzesi ve Şanlıurfa Kalesi şehirde gezip görülmesi gereken yerler arasındadır. Dünyanın en eski tapınaklarından olan Göbeklitepe’de bulunan Arkeoloji Müzesi’ne de mutlaka gitmelisiniz. Şanlıurfa’nın yöresel tatları olan Urfa kebabı, çiğ köfte, patlıcan kebap, pıt pıt, borani, ayran çorbası, kuymak, meyan şerbeti ve daha pek çok lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri şehri keşfetmek için en uygun dönemlerdir. Kilim, dokuma halı, şark köşesi ve nargile gereçlerini hediyelik olarak alabilirsiniz. Konaklamanız için Şanlıurfa otelleri misafirlerinebirçok seçenek sunmaktadır. Otellerin çoğu merkezi konumdadır ve tarihî yerlere yakın konumda olmalarıyla ulaşım açısından avantaj sağlamaktadır. Aşağıda yer alan otel seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Devamını Oku

Şanlıurfa Gezilecek Yerler


Etnik mimarisi, kiliseden çevrilmiş camileri, mağaraları ve gölü ile mistik şehir olan Şanlıurfa'da gezilip görülecek bir çok yer bulunmaktadır. Peygamberler şehri Şanlıurfa’da, keşfedeceğiniz şeyler yüzyıllar önceye ait ve çeşitli dinlerden izler taşımaktadır. 

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa'nın sizi masallara götüren atmosferindeki gezilecek yerler için birkaç gün ayırmanız gerekir. Şanlıurfa ziyaretiniz sırasında görmeniz gereken yerler; Balıklı Göl, Göbeklitepe, Fırfırlı Cami, Selahaddin Eyyübi Cami, Urfa Kalesi, Tektek Dağları Milli Parkı, Ulu Cami, Halfeti ve Harran olarak sıralanabilir. Adını andığımız bu yerler hakkında detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

 

Devamını Oku

Şanlıurfa Şehir İçi Ulaşım

Şanlıurfa'da şehir içindeki ulaşım hizmeti otobüs, minibüs ve taksi ile sağlanabilmektedir. Ancak şehrin içinde görülmesi gereken turistik yerler birbirine çok yakındır ve yürüyerek ulaşım mümkündür.

Yine de kimi zaman hava sıcaklığından kimi zaman da seyahatizin neden olabileceği yorgunluktan dolayı otobüs tercih edecekseniz kentlilerin kullandığı Urfa Kart'tan temin ederek sürekli bilet almak zorunda kalmadan seyahat edebilirsiniz. Şanlıurfa otobüs duraklarında akıllı sistem de mevcut. Böylelikle, durakta yer alan ekranda, beklediğiniz otobüsün ne zaman geleceğini görebilirsiniz.

Şanlıurfa yakınlarında bulunan tarihî ve turistik yerlere ise minibüslerle gidilebiliyor. Ancak araç kiralamak daha pratik ve hızlı bir çözüm olacaktır.

Şanlıurfa'da Alışveriş

Şanlıurfa’da Novada Park, Urfa City, Piazza AVM ve Abide Park gibi alışveriş merkezlerinin yanı sıra birçok tarihî çarşı ve pazar bulunmaktadır. Bunlar Sipahi, Koltukçu, Kazancı, Kasap Pazarı gibi mekanlardır. Şanlıurfa’ya gidince alınabilecekler arasında ise geleneksel dokuma halı, kilim, nargile ve gereçleri, şark köşesi yer alabilir.

Urfa içerisinde pek çok tarihî çarşı da bulunmaktadır. Gümrük Hanı etrafındaki çarşılardan Bedesten’de sağlı sollu dükkanlarda mahallî giysiler ile yaşmak, ehramSipahi Pazarı’nda  ise halı ve kilimler; Hüseyniye Çarşıları’nda bakır işleri; Kınacı ve Pamukçu Pazarı’nda ise kuyumcular bulunur. Bu tarihî çarşılar civarında satılan baharatlar, Urfa peyniri, Urfa pul biberi (isot), Urfa fıstığı, Nar pekmezi, meyan kökü ve şifalı bitkiler alınabilecek en güzel hediyelerdir. Tarihî hanların çoğu Balıklıgöl’ün doğusunda yer alır.

Şanlıurfa il merkezinde Osmanlı dönemine ait Gümrük Hanı, Hacı Kamil Hanı, Barutçu Hanı, Mençek Hanı, Şaban Hanı, Kumluhayat Hanı, Fesadı Hanı, Samsat Kapısı Hanı, Millet Hanı ve Topçu Hanı olmak üzere büyük hanlar bulunur.

Şanlıurfa Gece Hayatı


Şanlıurfa’nın kendine has bir eğlence kültürü vardır. Metropol şehirlerde görülemeyecek, özel “sıra geceleri” Şanlıurfa gece hayatının temelini oluşturur. Arkadaş grupları halinde toplanan insanların, müzisyenlerin çaldığı şarkılar ve türküler eşliğinde eğlenmesi şeklinde gerçekleşen sıra geceleri haricinde Urfalıların bir de “dost meclisleri” vardır. Dost meclislerinde de sohbetler yapılır, oyunlar oynanır. Urfa’da yerli ve yabancı turistler için sıra gecesi düzenleyen mekânlar ve konaklama tesisleri bulunmaktadır. Yıldız Sarayı Konukevi bunlardan biridir. Şanlıurfa'da akşam canlı müzik dinleyebileceğiniz Big Nobel, Mısra-i Berceste, Life Point, Capella Cafe ve Antik Cafe gibi mekanlar mevcuttur. 
 

Şanlıurfa Festivaller


 

  • Kelaynak ve Çevre Festivali (Mayıs)
  • Eyyübnebi Sabır Günü (Mayıs)
  • Karakeçili Uluslararası Kültür Şenlikleri (Mayıs)
  • Halil İbrahim Buluşmaları (Mayıs)
  • Şanlıurfa Uluslararası Kültür ve Sanat Haftası (Ekim)
  • At Yarışmaları (Kasım-Mayıs)
  • İsot Festivali (Ekim)

Şanlıurfa Resmi Tatiller

  • Yeni Yıl – 1 Ocak
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı – 23 Nisan
  • Emek ve Dayanışma Günü – 1 Mayıs
  • Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı – 19 Mayıs
  • Ramazan Bayramı
  • Zafer Bayramı – 30 Ağustos
  • Kurban Bayramı
  • Cumhuriyet Bayramı – 29 Ekim

Şanlıurfa Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5.8oC
    • Şub 7.2oC
    • Mar 10.8oC
    • Nis 16oC
    • May 21.7oC
    • Haz 27.3oC
    • Tem 31.2oC
    • Agu 30.9oC
    • Eyl 26.8oC
    • Eki 20.6oC
    • Kas 13.4oC
    • Ara 7.8oC

Kısa Kısa

Ülke: Türkiye
Nüfus: 1,892,320
Resmi Dil: Türkçe
Para Birimi: Türk Lirası
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 Gün