Bu rotamızı ailecek Gaziantep-Halfeti ve Şanlıurfa olarak düzenledik. Gaziantep ve Halfeti'de geçirdiğimiz muhteşem 2 günden sonra rotamızı Peygamberler Diyarı Şanlıurfa'ya çeviriyoruz. Düşüyoruz Urfa yollarına... Halfeti ile Urfa arası yaklaşık 120 km. Yollar güzel fakat biraz tehlikeli. Özellikle Suruç mevki... Hız yapmayın. Yola köpek çıkıyor. Yol boyunca onlarca köpek ölüsü ve onlara çarpıp kaza yapmış araçları görmek mümkün. Neyse 1,5 saatlik zaman sonra Urfa'ya varıyoruz.
Urfa tarihinin paleolotik çağa kadar (M.Ö. 500.000 - 8.000) uzandığı tespit olunmuştur. Belgelere dayanmayan bazı iddialara göre Urfa, ilk defa şehirler kuran İdris Peygamber veya Tufan'dan sonra Nuh Peygamber zamanında kurulmuştur.
Urfa bölgesi; Sümer - Akat - Hitit, Babil - Kalde, Hurri - Mitanni, Aram - Asur, Med ve Pers hakimiyetlerini görmüştür. M.Ö. II. bin Hitit vesikalarında geçen Ursu'nun ve Asur vesikalarında geçen Ruhua veya Ru'ua'nın, bugünkü Urfa olduğu söylenmektedir.
Şehir; Ur, Kalde Ur'u, Harran Ur'u, Orhei, Orhay, Vurhai, Edessa, Diyar Mudar, (Bölge ile beraber) Ruha, Reha ve Urfa adlarını almış, en son Şanlıurfa olmuştur.
NEDEN PEYGAMBERLER ŞEHRİ?
Hz.İbrahim: Rüyasında hükümdarlığının elinden gittiğini gören Kral Nemrut'un bu rüyası kahinler tarafından: "... Bu yıl bir çocuk doğacak, senin putperest dinini ortadan kaldıracak ve Krallığına son verecek" şeklinde yorumlanır. Bunun üzerine Nemrut o yıl doğan ve doğacak olan bütün çocukları öldürtmeye karar verir. Hz. İbrahim'e hamile olan Nuha, hamileliğini herkesten gizleyerek Hz. İbrahim'i bir mağarada gizlice doğurur.
Hz. İbrahim bu mağarada 7 yaşına kadar herkesten gizlice yaşadı. 7 yaşından sonra mağaradan çıkarılıp baba evine getirilen İbrahim büyüyünce Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye başladı. Gerçek tanrının putlar değil bütün kainatı yaratan tek Allah olduğunu anlatmaya çalıştı. Bunun üzerine Nemrut, Hz. İbrahim'i yakalatarak Urfa kalesinin bulunduğu tepeden ateşe attırdı. O anda Allah tarafından ateşe "Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" emri verildi. Ateş su, odunlar balık oldu. Hz. İbrahim sağ salim olarak bir gül bahçesinin içerisine düştü.
Onun düştüğü yerde oluşan Halil-ür Rahman ve Ayn zeliha gölleri ile içerisindeki balıklar bugün dünyanın her tarafından gelen insanlarca ziyaret edilmektedir. Ayrıca Hz. İbrahim'in doğduğu mağara, bu göllerin yakınındaki Mevlit-i Halil Camii içerisinde olup ziyarete açık tutulmaktadır.
Hz. Eyyüb ve Sabır Makamı: Allah, Urfa' da yaşayan Eyyüb peygamberin kendisine bağlılığını göstermek için önce mallarını ve çocuk1arını elinden aldı ve daha sonra kendisine ağır bir hastalık verdi. Hasta yattığı mağarada bütün vücudunu kurtlar kapladı. Eyyüb peygamber bütün bunlara rağmen Allah'a isyan etmedi. Allah'a ibadetten geri kalmadı, sabır ve şükür gösterdi. Allah onun bu sabrına karşılık olarak sıhhatini ve malını geri verdi. Hz. Eyyüb bu nedenle sabır örneği olarak kabul edilir.
Hz. Eyyüb'un hastalık çektiği mağara ve kutsal suyu ile yıkanarak şifa bulduğu kuyu bugün Urfa'nın Eyyüb Peygamber semtinde ziyaret edilmektedir.
Hz. Eyyüb'ün mezarı, Urfa'nın Viranşehir ilçesine 20 km.uzaklıktaki Eyyüb Nebi köyündedir. Bu köy, bir peygamberler köyü gibidir. Eyyüb Peygamberin Türbesi, Hanımı Hz. Rahme'nin Türbesi ve Elyasa' peygamberin vefat ettiği yer buradadır.
Hz. Elyasa: Elyasa' peygamber Eyyüb peygamberi ziyaret etmek ister. Uzun yıllar arar, sonunda bulunduğu yere yaklaştığını bilmemektedir. Karşısına şeytan çıkar. Daha çok uzakta olduğunu söyler. Elyasa peygamber yaşlanmıştır. Dua eder Allah ruhunu alır. 1 Km. kala O'na ulaşamadan vefat etmiş olduğu yer bu köydedir.
Hz. Şuayp: Şuayp Peygamber'in Urfa'nın 85 km. doğusundaki tarihi Şuayp şehrinde yaşadığına inanılmaktadır. Bu tarihi kent kalıntıları arasındaki bir mağara ev O'nun makamı olarak ziyaret edilmektedir.
Hz. Nuh: Tufandan sonra, Hz. Nuh'un gemisinin Urfa ile Ceylanpınar (Re'sulayn) arasındaki Cudi dağına indiğine inanılmaktadır. Bu dağ deniz dalgalarını andıran çok değişik bir yüzey şekline sahiptir. Yöre halkı bu konuda çok kesin kanaate sahiptirler. Bu yer Soğmatar ve Şuayp şehir ile aynı mevkidedir.
Ancak başka bir Cudi dağı da Urfa' nın güneyinde Nemrud'un tahtına 20-25 km. mesafededir.
Hz: Musa: Günümüzde Yağmurlu Köyü olarak adlandırılan tarihi Soğmatar kenti içerisinde, Hz. Musa'nın Kuyusu ve Asa' sının izi diye ziyaret edilen iki makamı vardır.
Hz. Lut: Hz. İbrahim'in kardeşi Harran'ın oğludur. Lut Hz. İbrahim ile birlikte göç etmiş ve peygamberlik ile görevlendirileceği Sodom'a gitmiştir. Urfa' da doğmuş ve ilk çocukluğu Hz. İbrahim ile beraber geçmiştir. Onunla beraber Harran'da da yaşamıştır.Hz.Yakup: Urfa' nın güney batısında Deyr Yakup - Nemrud'un Tahtı denilen yapıda misafir kalmıştır. Bu yer şehre 1O km. mesafededir
Şanlıurfa'ya neden Peygamberler Şehri denildiği sanırım yukarıdaki bilgilerden açıkça bellidir.
URFA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER
BALIKLI GÖL-GÖBEKLİ TEPE-HARRAN-MOZAİKLER-ATATÜRK BARAJI-HALİL ÜR RAHMAN CAMİİ-ULU CAMİİ-HASAN PAŞA CAMİİ-FIRFIRLI CAMİİ-RIZVANİYE CAMİİ-NİMETULLAH CAMİİ-SELAHADDİN EYYÜBİ CAMİİ-YAKUP MANASTIRI-GÜMRÜK HANI-TARİHİ ÇARŞILAR-SABIR MAKAMI-KURTULUŞ MÜZESİ-MUTFAK MÜZESİ-İBRAHİM TATLISES MÜZESİ-ŞANLIURFA MÜZESİ
ŞANLIURFA'DA KONAKLAMA
Şanlıurfa'da konaklama için 2 alternatifiniz var; ya otel ya da Güneydoğu'ya has konaklar. Birkaç konağa baktık falan pek içimize sinmedi nedense. Faka ,yine kesme taştan yapılmış, tarihi ve ilginç olan İpek Palas Hotel'de (www.booking.com/hotel/tr/adegpek-palas-otel) konaklıyoruz.
Hikayesi dedim çünkü Bediüzzaman Said Nursî bu otelde konakladığı gece ölmüş. Otel sahibi amca ile kısa bir sohbetimiz oldu ve o günleri anlattı. Said Nursi'nin vefat ettiği odayı birdaha kimseye vermemiş ve mescid olarak kullanıma açmış. Otel gecelik fiyatı 2 kişi 200 TL civarı. Bölgede daha hesaplı yerlerde mevcut. 100 TL'ye birçok yer var (2 kişi).
URFA'DA YEME-İÇME
Urfa'da sabah kahvaltınızı konakladığınız yerde yapabilir ya da bölgenin birçok yerinde kendine has kahvaltı veren yerlere gidebilirsiniz. Urfa kahvaltı kültürü çok farklı menü; acı isot, yağlı yoğurt, kaymak, ciğer kebabı, tırnak ekmek, tirit ve acımı acı kaçak çay :)
Akşam yemekleri ise Urfa'nın ünlü sıra gecesi eşliğinde kebap-çiğ köfte faslı :) Urfa'da sıra gecesi için Balıklı Göl etrafında birçok yer mevcut. Benim önerim çardaklı köşk sıra gecesi konağı. Program akşam 19.00-23.00 arası. Menü; çorba, karışık kebap, lahmacun, içli köfte, lebeni, bostana, salata, ayran, mırra, su olarak verilmekte. Muhteşem bir müzik ziyafeti ile fiyat kişi başı 50 TL. İstediğin şarkıyı söylüyorlar... Çok hoşuma gitti. İnşallah tekrar sıra gecesi için Urfa'ya gitmek nasip olur.
Muhteşem Güneydoğu'ya has sıra gecesinden sonra şehrin gece görüntüsünü görmek için merkezde birkaç tur atıp otelimize geri gidiyoruz.
Bu rotamızın tamamını okumak ve tüm fotograflar için www.yenirotalar.blogspot.com'a buyurun.
Rotamıza ayırmış olduğumuz 4 gün sona eriyor ve Peygamberler Diyarı'na veda ediyoruz.
Bir sonraki yenirotalar'da buluşmak üzere, hoşçakalın...