Vizesiz Büyük Balkan Turu

Bu yazımızda özellikle full-time çalışanlar için oldukça pratik ve uygun bir rota hazırladık. Yaz tatilinize alternatif, Türk vatandaşlarının vize gerekmeden seyahat edebileceği, vizesiz gidilen ülkeler özelinde bir plan ile karşınızdayız: Kosova (Kosovo), Arnavutluk (Albania), Makedonya (Macedonia), Bosna Hersek (Bosnia Herzogevina), Sırbistan (Serbia) ve Karadağ (Montenegro)!

Dilerseniz aşağıdaki şehirlere vizesiz ve uygun fiyatlı gidiş-dönüş uçak bileti alabilir; ya da bizim size önereceğimiz kombine rotayı tercih ederek kısa sürede maksimum fayda sağlayabilirsiniz.  Bu rotada günleri ayrıca belirlemedik; ya da konaklama için sizleri yönlendirmedik. Zira kendi zaman planınıza veya beğeninize göre süreleri uzatmak, rotayı değiştirmek ya da kendi tercihinize göre ekleme çıkarma yapmak isteyebileceğiniz bir güzergah.

İstanbul’ dan uçuş alternatifleriniz:

  • Priştine: Kosova (90 gün vizesiz)
  • Tiran: Arnavutluk (Albania) (90 gün vizesiz)
  • Üsküp: Makedonya (Macedonia) (90 gün vizesiz)
  • Saraybosna: Bosna- Hersek (Bosnia and Herzegovina) (60 Gün vizesiz)
  • Belgrad: Sırbistan (Serbia) (90 gün vizesiz)

Biz bu rotamızda İstanbul çıkışlı, gidiş-dönüş Üsküp bileti almanızı öneriyoruz. Aradaki ülkeleri araç kiralayarak, şehirlerarası otobüsleri tercih ederek veya araç paylaşımı yaparak seyahat edebilirsiniz. Vizeniz varsa, oralara kadar gitmişken Hırvatistan (Dubrovnik) kesinlikle görülmesi gereken bir yer, atlamamak gerekir.

Önemli uyarılar:

  • Tek yön uçak bileti alarak (Herhangi bir ülkeye giriş yaptığınızda da karşılacağınız gibi) Balkanlarda da dönüşünüz ile ilgili sorgulanabilir, uçaktan indiğinizde zaman kaybedebilir ve kötü bir muamele ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple aynı ülkeden olmasa da dönüş biletinizin olduğundan emin olmalısınız.
  • Sırbistan’dan direkt Kosova geçişi yapılamamaktadır. Makedonya ya da Karadağ sınırlarını kullanmanız gerekmektedir. Rotanızı çizerken buna da dikkat etmenizi öneririz.

Ülkemizde Vizesiz Balkan Turu seçeneği sunan birden fazla seyahat acentası var. Bu acentalardan birini tercih edebilir ya da kendi maceranızı ve rotanızı bizim gibi siz de kendiniz çizebilirsiniz. Osmanlı ve Avrupa karışımı olan Balkan ülkelerini kültür, yemek, müzik ve yaşam tarzını görmek için daha fazla beklemenize gerek yok!

Tüm Balkan ülkeleri için otobüs biletleriburadan temin edebilirsiniz. Otobüslerde valiziniz için ilave ücret talep edilebilir, hazırlıklı olmalısınız. Otogarlarda geç saatlerde açık mekan bulmak zor olabilir, bu sebeple yanınızda yiyecek/içecek bulundurmanızda fayda var. Hem genelde eski tip otobüs olması hem de balkan yollarının dağlık olması sebebiyle otobüsler çok hızlı gidemiyor. Dolayısıyla Google Map üzerinden kilometre olarak baktığınız mesafeler gerçekte tahmininizden daha uzun sürebiliyor.

Rotamız için genel harita görünümünü sizinle paylaştıktan sonra sırasıyla bu turda görülecek ülkeler, önemli şehirleri, yapılması gerekenler hakkında bilgileri paylaşmaya başlayabiliriz.

Balkanlar Rotası

1. Durağımız: Makedonya 

Makendonya'da Görülmesi gereken şehirler: Üsküp (Skopje), Kalkandelen (Tetova), Manastır, Resen, Ohrid Gölü, Struga

Üsküp (Skopje):

Vardar Nehri'nin iki kıyısında yer alan kentte Üsküp Kalesi, Sveti Spas Kilisesi, Taş Köprü, Mustafa Paşa Camii, Makedonya Meydanı, Saat Kulesi, Bedesten, Büyük İskender Anıtı, Davut Paşa Hamamı görülmesi gereken yerler arasındadır. Bu şehre giderseniz Makedon Böreği, Makedon Yahnisi, Makedon Köftesi, Manca, güveçte kuru fasulyenin tadına bakmayı unutmamalısınız. Şehirde birçok camii, katedral, kilise yer almaktadır.

Konaklama için Shanti Hostel'i tercih edebilirsiniz.

Üsküp’ten Kosova’ ya gidiş- dönüş turu yaparak aşağıda Kosova altında detaylıca anlattığımız Prevalla, Prizren, Mamushë, Pristina şehirlerini görebilir ve Matka Kanyonu üzerinden Tetova, Bitola, Resen, Ohrid, Struga ve sonrasında da Arnavutluk’a devam edebilirsiniz.

Kalkandelen (Tetova):

Üsküp otobanına çıkıp Ohrid tabelalarını takip ederek yarım saat uzaklıktaki Tetova’ya ulaşabilirsiniz. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış şirin bir kasaba şehri olan Kalkandelen’de İpek Yolu üzerine kurulmuş Harabati Baba Tekkesi’ni ve Alaca Cami’yi gezebilirsiniz.

Manastır (Bitola):

Makedonya’nın ikinci büyük şehri. Konsolosluklar genellikle burada yer alıyor. Şirok Sokağı, Eski Çarşı (Osmanlı Bedesteni), Saat Kulesi, Yeni Camii ve İshak Çelebi Camii görülmesi gereken yerler arasındadır. Manastır’da ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün mezun olduğu İdadiyi (Askeri Lise) ve buradaki Atatürk Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Resne:

Jön Türk Devrimi’nin öncülerinden Niyazi Bey’in memleketi olan Resne’de Niyazi Bey’in Fransa’daki Château de Chenonceau’yu örnek alarak yaptırdığı evi ziyaret edebilirsiniz.

Buraya kadar hazırladığımız harita için tıklayınız.

Ohrid:

UNESCO’nun Doğa ve Kültür Mirası Listesi’ndeki, Arnavutluk ile Makedonya arasında sınır oluşturan, muhteşem Ohrid Gölü’nü ziyaret etmelisiniz.

Kiril Alfabesi’nin Ohrid’de doğduğu söylenmektedir. Yılın her günü için bir kilise mevcuttur. Yani toplam 365 adet kilise vardır. 9. yüzyıl Bizans keşişleri Aziz Kirillos ve Metodios Anıtı, Ohrid Müzesi, Aya Sofya, Roma döneminden kalma Antik Tiyatro, Aziz Bakire Meryem Kilisesi, 13. yüzyıl Doğu Hıristiyanlığı’nın en görkemli mabedlerinden Aziz Bogorodica Perivlepta, Heykeller Galerisi, Samoil Kalesi, Aziz Panteleimon Manastırı, Çınar Meydanı ve Ohrid Pazarı görülmesi gereken yerler arasındadır.
 
  

  

Buralara gelmişken Ohrid alabalığı, güveçte kurufasulye ve köfte mutlaka tadılmalıdır. Eski şehir bölgesinde Safranbolu evlerini anımsatan bina mimarisine denk geleceksiniz.
 
  

Konaklama önerisi: Ohrid’de göl kenarında Villa Tabana.

Struga:

Ohrid gölünün batı kıyısındaki Struga’da Kara Drim Nehri üzerine kurulu Şairler Köprüsü, Şairler Parkı, bu parkta 1974 yılında ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca tarafından dikilen dilek ağacı, Çarşı ve Hasan Baba Tekkesi görülecek yerlerdendir.

2. Durağımız: Kosova

Kosova'da Görülmesi gereken şehirler: Priştine (Pristina), Mamuşa (Mamushë), Prizren

Araç ile Prizren'i çevreleyen Şar Dağları'ndaki dağ köylerinde bir yolculuk yapmalısınız. 45 dakika kadar bir sürede Prevalle'ye ulaşabilir, buradaki Yetimler Külliyesi'nin restoranında taze sıkılmış yaban mersini suyu deneyebilirsiniz. Prizren otobüs terminalinden yarım saatlik bir otobüs yolculuğu ile Mamuşa Köyü'ne gitmenizi öneririz.

Tetova tabelalarını takip ederek Matka Gölü/Kanyonu’na gidebilirsiniz. Buraya toplu taşıma ile ulaşım mümkün değil; ancak araç kiraladıysanız mutlaka uğramanızı öneririz.

Priştine

Kosova’nın başkenti, aynı zamanda üniversitesi ile Kosova’nın eğitim ve kültür merkezi Priştine’de 19. yüzyılda yapımı tamamlanan Saat Kulesi (Sahhat Kulla), şehrin biraz dışında kalan Gërmia Parkı, tarihle ilgilenenler için giriş ücreti alınmayan Ulusal Müze, Osmanlılar’ın 15. yüzyılda yaptırdığı ve eski kent merkezinde yer alan Fatih Sultan Mehmet Camii, özgün iç süslemeleri ile öne çıkan ve bugün hala ibadet edilebilen 18. yüzyıl eseri Yaşar Paşa Camii ve Priştine-Mitroviça yolu üzerinde yer alan 1389 Kosova Muharebesi sonucu Kosova Ovası’nda şehit düşmüş Osmanlı Padişahı I. Murad Hüdavendigâr’ın türbesi olan Sultan Murat Türbesi ziyaret edilecek yerler arasındadır.

Rahibe Teresa Caddesi bizim İstiklal Caddesi'ne benzer işlek bir cadde. Burada yemek, içmek için birden fazla alternatif bulabilirsiniz. Priştine kahve sevenler için de doğru bir adrestir.

Priştine Havaalanından şehir merkezine saatte bir otobüs kalkmaktadır. Havaalanından araç kiralayabilir ya da taksiye de binebilirsiniz. Yaklaşık 10 dakikalık bir mesafe olduğu için 3-4 kişi bir araya gelindiği takdirde kişi başı ödeyeceğiniz tutar otobüs ile hemen hemen aynı olacaktır.

Prizren

Bu şehirde görmeniz gereken yerler arasında Sinan Paşa Camii, Bezistan, Taş Köprü'yü geçerek Şadırvan, Prizren Kalesi yer almaktadır. Şehirde aynı zamanda birçok camii ve hamam da yer almaktadır. Bu şehirde yaşayan halkın yüzde 90'ından fazlası Müslüman olmasına rağmen birçok klise de gözünüze çarpacaktır. Bu şehirde Fliya adı verilmiş Arnavut Böreği ve Sut Pite adındaki hamur tatlısını deneyebilirsiniz. Gece hayatının en yoğun yaşandığı şehirdir. Şadırvan bölgesinde çok sayıda bar ve disco yer almaktadır.

Prizren şehir merkezi (Şadırvan) otobüs terminali arası yürüyerek 15 dakika civarındadır. Priştine arasında otobüs de mevcuttur. Ancak seyahat süresi iki saati bulabiliyor. Prizren ile Üsküp arasında ise günde iki tane otobüs mevcut. Sınırda ne kadar süre geçirileceğine göre değişse de yaklaşık 3 saatlik bir otobüs yolcuğu sonunda Üsküp otobüs terminaline varabilirsiniz ki terminal tarihi baş çarşıya yürüyerek 15 dakikadır.

Konaklama: Oltaş Pansiyonu

3. Durağımız: Arnavutluk

Arnavutluk'ta Görülmesi gereken şehirler: Elbasan, Berat, Tiran (Tirana), Dıraç (Durrës),Lezhë, İşkodra (Shkodër)

Makedonya-Arnavutluk arası yol çoğunlukla virajlı dağ yolları bu nedenle araç kullanırken dikkatli olunmasında fayda var. Sınır geçişinde Türkler için sorunsuz olsa da bekleme süreleri uzun olabiliyor. Arnavutluk hırsızlıklarıyla ünlü. Dolayısıyla yolculuğunuz boyunca dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Elbasan:

Tiran’ın 44 km güney doğusunda yer alan Elbasan a kısa bir ziyaret etmenizi öneririz. Eğer Tiran’da bir gece geçirecekseniz ve zaman sıkıntınız yok ise bu küçük kasabaya da uğrayarak bir çok turun panoramik gezileri arasında yer alan bir noktayı da rotanıza katmış olabilirsiniz. Petrela Kalesi'ni ziyaret etmeyi unutmayın. Tiran-Elbasan arası otobüs ile yaklaşık bir saat sürmektedir.

Berat:

Elbasan’dan biraz güneyde, yaklaşık 2 saatlik bir mesafede yer alır. Arnavutluk’un UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ndeki 1001 pencereli şehridir. Eski şehir evleri, kalesi, dokuma tezgahları ile Osmanlı izlerini taşımaktadır. Yolunuzu biraz uzatarak uğrayabileceğiniz alternatif bir durak olabilir.

Tiran (Tirana):

Arnavutluk’un başkenti. Dünya’nın en ucuz şehirleri listesinde ilk 10’a giren tek başkent. Bu şehirde bol bol et ve balık yiyebilirsiniz. Şehir’de gezilecek görülecek çok fazla birşey yok ancak Ethem Bey Camii, tarihi Saat Kulesi, Ulusal Müze, Opera ve Bale Binası, Parlamento ve Başbakanlık Binaları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Rahibe Teresa Heykeli, Enver Hoca’nın eski anıtmezarı ve İskender Bey Meydanı bu şehirde görülmesi gereken yerlerdir.

Dıraç (Durrës):

Kasabası üzerinden İşkodra’ya devam edebilirsiniz ya da bu küçük kasabada kısa bir mola verebilirsiniz. (Durres’ten feribot ile 8 saat süren bir yolculuk sonucunda Bari’ye (İtalya) geçmek mümkündür, tabii eğer Schengen vizeniz varsa.)

Lezhë:

Tiran’ın ardından Dıraç’a gitmeden İşkodra’ya devam etmeyi tercih ederseniz, Lezhë’de Arnavutluk’un 15. yüzyılda yaşamış büyük kahramanı İskender Bey’in mezarını ziyaret edebilirsiniz.

İşkodra (Shkodër):

İşkodra’da görülecek olan yerler arasında tarihi Rozafa Kalesi, Kurşunlu Camii (Xhamia e Plumbit), Kahramanlar Meydanı, İşkodra Katolik Katedrali, Ebu Bekir Camii ve kalenin altından İşkodra Gölü’ne akan Buna Nehri ile şehir surları yer almaktadır.

Buraya kadar hazırladığımız harita için tıklayınız.

4. Durağımız: Karadağ Cumhuriyeti (Montenegro)

Karadağ'da Görülmesi gereken şehirler: Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi

2006 yılında bağımsızlığına kavuşmuş olan ve Avrupa’nın resmi olarak tanınan en genç devletidir. Rotamıza Adriyatik sahilinden devam ederek yol boyunca muhteşem doğası ile sizleri büyüleyecek olan şehirlerden sırasıyla Bar, Petrovac, Budva, Kotor’u görmenizi tavsiye ediyoruz.

Budva:

Son yıllarda Güney Avrupa’nın en gözde tatil mekânlarından birisi hâline gelen Budva’da Eski Şehir Meydanı, Arkeoloji Müzesi, Stari Grad ve Sokağı, Kutsal Trinity Kilisesi görülmesi gerekenler arasında yerini alırken, Deniz Mahsulleri ve Şarap ise tadına bakılması gereken lezzetlerdir. Karadağ’ın sembolü haline gelen ünlülerin oteli Sv. Stefan’da bir mola vererek herkes gibi siz de fotograf çekmek için sıraya girebilirsiniz.

Kotor:

Kotor Körfezi’nin içinde yer alan Kotor’da tarihi Saat Kulesi, Eski Şehir, Aziz Tripun ve Nikola Kiliseleri görülmesi gereken yerlerdendir.

  

  

Bir sonraki durağımız olan Tivat kasabasından bineceğiniz feribot ile Kotor Körfezi’ni geçtikten sonra karşı sahildeki Herceg Novi’ye varabilirsiniz.

5. Durağımız: Bosna Hersek

Bosna Hersek'te Görülmesi gereken şehirler: Poçitel (Počitelj), Mostar, Saraybosna (Sarajevo), Vişegrad (Višegrad)

Poçitel (Počitelj):

16. yüzyıldaki dokusuyla günümüze kadar bozulmadan ulaşmış bir Osmanlı köyü olan Poçitel’i ziyaret edebilirsiniz. Hersek bölgesinin hayat kaynağı olan “Neretva”nın hemen yanında yer almaktadır. Tarihi ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Mostar:

1992 savaşında yıkılan köprüsüyle anılan Mostar’da yürüyerek Mostar Köprüsü, Kuyumcular Çarşısı, Koska Mehmed Paşa Camii, Eski Hamam ve dönemin tipik Osmanlı evini yansıtan Müslüm Bey Konağı’nı görebilirsiniz. 2-3 saatte gezebileceğiniz bir şehir olduğu için konaklama yapmanıza gerek yok.

  

  

Saraybosna (Sarajevo):

Bu şehirde görülmesi gerekenler: Saray Bosna Katedrali, Belediye Binası, Ali Paşa Cami, Gazi Hüsrev Bey Cami.

Boşnak Böreği, Begova Çorba, Soğan Dolma, Cevabi, Boşnak Kahvesi kesinlikle tadına bakılması gereken lezzetlerdir.

 

Vişegrad (Višegrad)

Yolunuzu biraz uzatarak Saraybosna’nın doğusunda yer alan Vişegrad üzerinden giderek Drina Nehri ve Drina Köprüsü'nü ziyaret etmelisiniz. Drina Köprüsü, Mimar Sinan tarafından Sokullu Mehmet Paşa adına yapılan bir köprüdür. Drina Nehri aynı zamanda ağlayan nehir ya da Kızıl Nehir olarak da bilinmektedir ve Sırp edebiyatının baş yapıtlarından “Drina Köprüsü” isimli eserin hikâyesi de bu şehirde geçmektedir.

Buraya kadar hazırladığımız harita için tıklayınız.

6.Durağımız: Sırbistan

Sırbistan'da Görülmesi gereken şehirler: Belgrad, Novi Sad, Niş

Sırbistan, 300’ün üzerinde kaplıcaya ev sahipliği yapar. Sırbistan’ın merkezinde bulunan Bogutovacka Banja ve ülkenin güneyinde yer alan Bujanovacka Banja, değişken mineral sulara sahip kaplıcalardan iki örnektir. Vrsac, Negotin, Oplenac, Smederevo ve Zupaasma ülkedeki asma bahçelerinin başlıca güzergahları arasında yer alır.

Saraybosna ve Belgrad arasında tren seferleri mevcuttur.

Belgrad:

Sabi (Save) Nehri’nin Tuna Nehri’ne karıştığı noktada bulunan başkent Belgrad renkli gece hayatı, müzeleri ve tarihi eserleriyle ünlüdür. Sabi ve Tuna nehirlerinin kavşak noktasında bulunan Belgrad Hisarı (Kalemegdan Kalesi), Katedral Kilisesi, Prenses Ljubica Sarayı, Zica Manastırı, Kalenic Manastırı, Ulusal Müze, Modern Sanatlar Müzesi, Sırbistan Ortodoks Kilisesi Müzesi ve Etnografya Müzesi Belgrad’ın en önemli kültürel ve tarihi mekanları arasında yer alır.

Not: Belgrad Bira Festivali 17- 21 Agustos 2016 tarihleri arasındadır.

Novi Sad:

Belgrad’ın yaklaşık 100 km kuzeyindeki Vojvodina’da yer alan ve bir üniversite kasabası olan Novi Sad, Tuna Nehri’nin oluşturduğu bir kıvrım ile çevrilidir. Bu bölge, olağanüstü manzaralarıyla bilinir. Eğer Belgrad’da bir geceden fazla kalacaksanız, buraya günübirlik uğramanızı tavsiye ederiz. Novi Sad’da Tuna Nehri'nin diğer yakasında yer alan Petrovaradin Kalesi‘de burada görülmeye değer diğer bir yerdir. Sırbistan'ın Türkiye'den vize istemeyen ülkeler arasındaki en güzel ülkelerden biri olduğunu da not düşelim. 

Niş:

Nisava Nehri'nin iki yakasına kurulmuş bu şehirde görülmesi gereken yerler: Nis Fortress, Cele Kula/The Skull Tower, Red Cross Nazi Concentration Camp. Açıkcası beklentinin aksine bu şehirde gezilecek yerler turumuzdaki diğer şehirlere göre daha kısıtlı.

Not: Vizesiz ülkeler arasında hem bize yakın hem de görülmeye değer birçok ülke var. Vizesiz ülkeler 2020 listesini dikkatle incelemenizi öneririz. 

Şimdiden iyi tatiller!

Diğer yazılarımız için http://www.itickthemap.com

itickthemap

Yazar Hakkında

itickthemap

Biz Duygu & Merve Yiğit Kardeşler,Gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi, farklı kültürleri öğrenmeyi ve yeni insanlarla tanışmayı seven, tutkulu, ayakları yere basan (zaman zaman) iki hayalperest