Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi

Ankara’nın Keçiören ilçesinde bulunan Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi, 2005 yılında faaliyete geçmiştir. Keçiören Belediyesi’nin kültür merkezlerinden Estergon Türk Kültür Merkezi alanının 1. katında bulunan müze Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi ismiyle hizmet vermektedir. Estergon Türk Kültür Merkezi ile Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi eş zamanlı olarak hizmete açılmıştır.

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi Hakkında Bilgi 

Estergon Türk Kültür Merkezi binasında bulunan Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi haftalık 1.300 kişiye yakın ziyaretçiyi ağırlamakta olup ayda neredeyse 6.000 kişi tarafından gezilen müze Ankara halkı tarafından son derece ilgi görmektedir.

Keçiören Belediyesi bünyesindeki müzede tarihi 17. yüzyıl dönemine varan, çeşitli dönemlerin sosyal yaşantılarını gözler önüne taşıyıp, kültürel değerleri de gelecek nesillere aktaran 1.096 eser teşhir edilmektedir.

Eserlerin bir kısmı, genelde geleneksel törensel kültürel değerlere ait eserler 10 civarındaki camekânlı bölümlerde canlandırma, sunum şeklinde sergilenmekte. Diğer eserler ise vitrin ve farklı bölümlerde teşhir edilmektedir.

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi Eserleri 

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi eserleri arasında 17. ve 18. yüzyıllara ait olan Selçuklu ve Geç Osmanlı Dönemi eserleri bulunmaktadır.

Müze’nin açılmasına karar verilmesi ardından Ankara ile birlikte Tokat, Kahramanmaraş, Tire, Ödemiş,Amasya, İzmir, Aydın, Konya gibi şehir ve ilçelerinden toplanan muhtelif eserler müze envanterine eklenmiştir. Her bir eser, müzenin mevcutlarına değer katarak bugün sahip olduğu kapasiteyi oluşturmuştur.

Kına Gecesi Seremonisi, Sünnet Odası, Türk Hamamı gibi geleneksel kültür törenlerinin sunulduğu camekânlar ile birlikte Kahve Kültürü, Selamlık, Türk Mutfağı sunumları ve Bakırcı Odası, Oturma Odası, Çeyiz Odası, Günlük Oda düzeni verilmiş bölümler ziyaretçilerden beğeni almaktadır. Kıbrıs kültürüne ait bir camekânlı bölüm ile Kazak Çadırı örneği de yurt dışı bağlantıları ile Müze’ye kazandırılmış diğer eserlerdendir.

Savaş Dönemi Eserleri 

Savaş dönemi eserleri olarak sergilenen alet ve aksesuarların da fazlaca olduğu Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi eserleri arasında, değişik hammaddeden imal edilmiş, farklı dönemlere ait savaşa dair eserler de Müze’yi gezenlerin ilgisini çekmektedir.

Savaş Dönemi Eserleri

Konya Müzesi’nden alınmış at alın zırhı bu eserlerden en popüler olanı. Toplam dört parçadan oluşan alın zırhı Osmanlı Dönemi’nden kalma bir eser. 1691 tarihi ile not edilmiş olan tüfek; dipçik ve kundak kısımları ağaç malzemeden ve tetik, ateşleme bölümü ile namlu kısmı demirden imal edilmiş olup ilgi çeken bir eserdir.

Ayrıca Osmanlı Dönemi’nden kalma 18. yüzyıl eseri olan miğfer de büyük beğeni almaktadır. Cellat satırı, çelikten imal edilmiş kılıçlar gibi savaş aksesuarları da müzede yer alan diğer eserlerdendir.

Özel Keçiören Etnografya Müzesi 

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi, Özel Keçiören Etnografya Müzesi adıyla da anılmakta olup özel müze statüsünde bulunmaktadır.

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi tematik şekilde canlandırılan sünnet, kına, düğün gibi şölen anları ile halkın günlük yaşamına dair mutfak eşyaları, yemeniler gibi izleri günümüze taşımaktadır. Av gezileri, halı ve kilim dokuma gibi gelenekleri, hayat tarzlarını tasvir ederek canlandıran müzede pek çok eser görülebilmektedir.

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi Ulaşım 

Otomobil: Kızılay’dan, Tandoğan istikametine doğru ilerlenir. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndan, Kazım Karabekir Caddesi, Hipodrum Caddesi ve Fatih Caddesi takip edilerek Müze’ye ulaşılır.

Otobüs: Ankara Otobüs Terminali’ne Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp, Keçiören’e giden ve Fatih Caddesi’nden geçen tüm toplu taşıma araçları ile müzeye ulaşılır.

Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan Keçiören yaklaşık 23 km’dir. Havaş otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi Giriş Ücreti 

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi giriş ücreti (Öğrenci): Ücretsiz

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi giriş ücreti (Sivil): Ücretsiz

Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler 

Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim): 09.00 – 23.00

Kış Dönemi (3 Ekim – 14 Nisan): 09.00 – 23.00