Amasya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Amasya, 7.500 yıllık geçmişi ile birlikte Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Anadolu’da örnek bir Türk şehri olarak öne çıkan Amasya, tarih boyunca birçok medeniyete, devlete ve topluluğa ev sahipliği yapmış bir şehirdir. 2017 yılı itibariyle nüfusu 329.888 olan Amasya’nın merkez ilçesi ile birlikte toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Nüfusun %40’tan fazlası merkez ilçede yaşamaktadır, geri kalan kısmı ise başta Merzifon ve Suluova olmak üzere diğer ilçelerine ayrılmıştır. Son yıllarda giderek artan bir ziyaretçi kitlesine de sahip Amasya, Anadolu’nun gelişmekte olan turistik bölgelerinin başında gelmektedir.

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Amasya Nerededir?

Amasya, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde iç kısımda yer alan bir ildir. 5.701 metrekare yüz ölçümüne sahip Amasya ilinin komşu illeri olarak kuzey sınırında Samsun, doğusunda Tokat, güneyinde Yozgat, batısında ise Çorum bulunur.

Devamını Oku

Amasya’ya Nasıl Gidilir?

İç Anadolu’yu Karadeniz’e ulaştıran yolların üzerinde bulunan konumuyla Amasya şehrine kara yolundan ulaşım gayet rahattır. Amasya iline kara yolu dışında hava yolu ve demir yolu gibi ulaşım imkânları da bulunur.

Amasya, komşu illeri olan SamsunTokat ve Çorum’a devlet kara yolları ile bağlıdır. Köy yollarının da %90’ının asfalt olduğu Amasya şehrine ulaşım için kara yolu rahatlıkla tercih edilebilir. Amasya otobüs terminaline Türkiye’nin birçok noktasından otobüs seferi düzenlenir, ayrıca komşu iller Samsun ve Çorum’a her saatte bir otobüs bulabilmek mümkündür.

Devamını Oku

Amasya’ya Ne Zaman Gidilir?

Amasya, Karadeniz ve İç Anadolu karasal ikliminin geçiş noktasında yer aldığı için dönem dönem her iki iklimin de özelliklerini gösterir. Amasya, yaz aylarında karasal iklim kadar kuraktır, ancak Karadeniz ikliminin etkisiyle kış aylarında karasal iklim kadar soğuk bir iklime sahip değildir. Amasya’da en yüksek sıcaklık ortalamaları 22,5 derece ile temmuz ve ağustos aylarında iken, en düşük sıcaklıklar ortalama 2,5 derece ile ocak aylarında yaşanır. Tarihte şehir içinde ölçülmüş en düşük sıcaklık 23 Şubat 1985 yılında -20,4 derecedir. En yüksek sıcaklık ise 30 Temmuz 2000 tarihinde 45 derece olarak ölçülmüştür. Karadeniz ikliminde her mevsim etkin olan yağışlar Amasya’da yaz aylarında etkili olmaz. Yaz aylarında sıcaklıklar da ideal seviyelerde (20 – 25 derece arasında) Amasya’yı ziyaret etmek için en ideal dönem hazirandan eylüle kadar olan yaz dönemidir. Eylülden sonra kasıma kadar olan dönem hava sıcaklıklarının yavaştan düşmeye başladığı ve yağışların da etkisini arttırmaya başladığı aylardır. Yüksek sıcaklıklarda seyahat etmeyi sevmeyenler için Amasya’yı ziyaret etmek için en ideal dönem bu aylar arası olacaktır.

Kış ayları soğuk ve yağışlı geçen Amasya’da yağışın en yoğun olduğu dönemler nisan – mayıs gibi ilkbahar ayları olduğu için Amasya bu aylarda ziyaretçilerine gezmek için pek ideal bir ortam sunmamaktadır. O nedenle özellikle soğuk ve yağışlar ile arası olmayanların bu aylar arasında gerçekleşecek bir Amasya seyahatinden kaçınmalıdır.

Sene içinde birçok festivale ve şenliğe ev sahipliği yapan şehri ziyaret etmek için en ideal dönemlerden biri de Amasya ilinin en büyük festivallerinden biri olan Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve SanatFestivali’nin kutlandığı dönem olan 12 – 22 haziran arasıdır.

Amasya’da Nerede Kalınır?

7.500 yıl boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ve imparatorluklara ev sahipliği yapan ve son yıllarda giderek artan bir ziyaretçi sayısına sahip olan Amasya’da konaklama açısından da birçok seçenek bulunmaktadır. Amasya’ya gelen ziyaretçiler şehrin tarihi dokusunu solumak için genellikle il merkezinde konaklamayı tercih etmektedir. Şehir merkezinde 3 yıldızdan 5 yıldıza kadar birçok konaklama seçeneği bulunurken şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken konaklama seçeneği, eski konaklardan dönüştürülen butik tarzda konaklama imkânı sunan tesislerdir. Şehrin merkezinde bulunan butik tesisler, Amasya’nın geçmişini konaklayan ziyaretçilerine en iyi şekilde yansıtır.

Devamını Oku

Amasya Otelleri - Amasya Otel Fiyatları

Şehzadeler şehri olarak anılan Amasya tarihte birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. 7.500 yıllık geçmişi ile Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan şehirde tarihî mekânlar genellikle merkezde yer almaktadır. Daha çok tarihî konakların restore edilerek işletilmesiyle hizmet veren Amasya otelleri seyahatiniz boyunca samimi ve sıcak konaklama imkânı sunmaktadır. Gezilecek yerler bakımından zengin seçenekler sunan Amasya’da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kral Kaya Mezarları’nı, Harşena Dağı üzerine kurulmuş Amasya Kalesi’ni, Şehzadeler Müzesi’ni, Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi’ni gezi rotanıza ekleyebilirsiniz. Şehri gezmek için en uygun zaman dilimi haziran ve eylül aylarıdır. Çatal çorbası, hele çorbası, bakla dolması, Amasya çöreği, etli bamya ve bat yemeği yöreye ait lezzetlerdir. Ev yapımı pekmez, sıkma köy tarhanası, keçiboynuzu, elma kurusu ve elma lokumu Amasya’dan sevdikleriniz için alabileceğiniz ürünlerden bazılarıdır.

Devamını Oku

Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya, 7.500 senelik birçok medeniyete ev sahipliği yapmış geçmişi ile birlikte gezilecek görülecek yerler bakımından zengin seçenekler sunar. Her ne kadar çevre ilçelerinde de gezilmesi gereken yer de olsa Amasya’da gezilecek görülecek öncelikli yerlerin birçoğu şehrin il merkezinde konumlanmıştır. Şehrin il merkezinde gezilmesi gereken yerlerin birçoğu birbirine yakın bir alanda konumlandığı için bir günde gezebilmek mümkün olsa da şehirdeki müzelere vakit ayırmak ve rahat rahat gezebilmek için Amasya gezisi için minimum iki gün ayrılmalıdır. Amasya il merkezi dışında kalan Amasya’nın ilçelerini de keşfetmek için ise iki günlük geziye ek olarak bir gün daha planlanması önerilmektedir.

Amasya Gezilecek Yerler

Amasya’da gezilmesi görülmesi gereken öncelikli yerlerin çoğunluğu il merkezinde bulunmaktadır. Amasya’da il merkezinde bulunan görülmesi gereken yerlerin başında Yeşilırmak’ın kenarında konumlanmış Yalıboyu Evleri gelir. Yeşilırmak’ın yükselmesi ile günümüzde adı Alçak Köprü olarak geçen köprü şehirde kalan Roma dönemine ait yapılardan biridir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Amasya’da şehrin tarihine tanıklık etmek için görülmesi gereken yerlerden bazıları Amasya Kalesi, Kral Kaya Mezarları ve Amasya Saat Kulesi’dir. Osmanlı dönemine ait birçok eserin de bulunduğu şehirde bulunan II. Beyazıt Camii ve Külliyesi ile Kapı Ağası (Büyük Ağa) Medresesi şehrin Osmanlı dönemine ışık tutar. Amasya şehrinde müze gezmek isteyen ziyaretçiler için de Şehzadeler Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi gibi seçenekler bulunur. Şehrin dışında doğa ile baş bir gün geçirmek isteyen seyahat severler için Borabay Gölü gibi doğal güzellikler barındırmaktadır. İl merkezinde birbirine yakın bir konumda bulunan yerleri gezmek için ortalama 1 – 2 gün yeterlidir.

Piri Baba Türbesi: 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bu türbe Horasan erenlerinden olan Piri Baba için inşa edilmiştir. Mekan, Merzifon’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Yapının Evliya Çelebi zamanında aşevi, tekke, derviş hücreleri ve iki yüzden fazla dervişiyle gelip geçene hizmet amacıyla kullanıldığı ancak günümüze sadece cami türbenin kaldığı biliniyor. Kalem işi süslemelerle gidenlerde hayranlık uyandıran türbe, pek çok ziyaretçi ağırlıyor. İnsanlar bu türbeye gelerek dilekte bulunup mum yakıyorlar.

Amasya Müzeleri: Amasya’daki müzeleri gezerek şehrin geçmişiyle ilgili pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Şehirde gezebileceğiniz müzeler arasında Amasya Müzesi, Hazeranlar Konağı Müze Ev, Minyatür Amasya Müzesi gibi yerler bulunuyor.

Kral Kaya Mezarları: Bu kaya mezarı, Amasya’yı MÖ 333 yılından 26 yılına kadar başkent olarak kullanan Pontus krallarının mezarıdır. Harşena Dağı’na oyularak yapılan mezarların 21 adet olduğu bilinir. Mezarlar geçmiş dönemlerde hapishane ve çeşitli cezalandırma yerleri olarak kullanılmışlardır. Yeşilırmak’ın kenarında dağ boyu uzanan mezarlar ve alt bölümlerindeki yöresel evler tam bir görsel şölen oluşturur.

Devamını Oku

Amasya Şehir İçi Ulaşım

Amasya, küçük bir şehir merkezine sahip olması nedeniyle geniş bir toplu taşıma ağına sahip bir şehir değildir. Bununla birlikte Amasya’da şehir içi ulaşım için özel halk otobüsleri ve minibüsler ile birlikte taksiler bulunmaktadır. Küçük bir coğrafyaya yayıldığı için Amasya şehir merkezinde gezilecek yerleri çoğunlukla yürüyerek gezmek mümkündür. Bu nedenle Amasya seyahatinde il merkezinde dolaşırken toplu taşımaya pek fazla ihtiyaç kalmaz. Ancak çevre ilçelere gidebilmek için ilçeler arası hizmet veren minibüsler tercih edilmelidir. Çevre ilçelere ulaşım imkânı sağlayan minibüsler sık aralıklarla hizmet vermektedir.

Devamını Oku

Amasya Mutfağı

Köklü tarihi boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Amasya’nın yemek kültürü de bu doğrultuda zenginleşmiştir. Coğrafi konumu ile birlikte İç Anadolu ve Karadeniz’in geçiş noktasında bulunan şehirde hem Karadeniz hem de İç Anadolu mutfağının en lezzetli yemeklerini bulabilmek mümkündür. Amasya mutfağında çorbalardan sebze yemeklerinehamur işlerinden et yemeklerine birçok lezzetli seçenek bulunur. Çatal çorbasıhelle çorbasıbakla dolmasıAmasya çöreğietli bamyaAmasya usulü keşkek ve bat yemeği Amasya’nın yerel lezzetlerine verilebilecek örneklerden bazılarıdır.

Devamını Oku

Amasya’da Alışveriş

LL4S69BT.JPG

Amasya, şehirden alışveriş yapmak isteyenlere de çeşitli seçenekler sunar. Şehirden alınabilecek şeylerin başında, adı Amasya ile özleşmiş olan ve tüm Türkiye’de Amasya elması olarak bilinen misket elması gelir. Özellikle mevsimine denk gelindiyse Amasya’da iken denenmesi gereken yiyeceklerin başında gelen misket elmasını eve götürmek için de kilolarca almak mümkündür. Amasya mutfağında öne çıkan yemeklerden biri olan etli bamya yemeğini evinde de yapmak isteyen seyahatseverler için Amasya’dan eve dönerken alınabilecek yiyeceklerden bir diğeri ise şehrin ünlü bamyasıdır. Yöresel olarak öne çıkan yiyeceklerden diğerleri ise ev yapımı pekmezlerkeçiboynuzusıkma köy tarhanasıelma kurusuelma lokumu ve ev yapımı eriştedir. Bu gibi ürünlerin hepsini birden bulup alabileceğiniz yerlerden biri Balkar Tarım Gıda, Amasya Saat Kulesi’ne 3 – 4 dakikalık yürüme mesafesindeki konumuyla merkezi bir noktada hizmet sunmaktadır.

Devamını Oku

Amasya’da Gece Hayatı

Etrafında bulunduğu bölge gibi Amasya şehrinde de gece hayatında çok fazla bir seçenek bulunmaz. Şehirde özellikle gençlerin tercih ettiği birkaç kafe tarzı mekân gece hayatında tercih edilebilecek mekânların başında gelirken meyhane tarzı eğlence arayan kişiler için de sınırlı seçenekler bulunmaktadır.

Devamını Oku

Amasya’daki Festivaller

Yıllar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve günümüzde İç Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayan Amasya, yıl içerisinde birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallerden bazılarının detayları aşağıdaki gibidir:

Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali: Kurtuluş mücadelesinin başladığı günlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya geliş tarihi olan 12 Haziran günü, Amasya’da 1950 yılından beri kutlanmaktadır. İlk yıllarında sadece 12 Haziran’da Atatürk Günü olarak kutlansa da daha sonradan 1961 yılında 10 – 12 Haziran arası Atatürk Günü Amasya Festivali olarak kutlanmaya başlamış, günümüzde ise 12 – 22 Haziran tarihleri arasında düzenlenen 10 günlük bir festival olmuştur. Festival boyunca birçok spor ve kültür faaliyetinin düzenlendiği festival binlerce katılımcı tarafından takip edilmekte ve Amasya turizmine katkı sağlamaktadır.

Devamını Oku

Amasya İçin Faydalı Bilgiler

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Amasya Valiliği: 0 358 280 21 20

Amasya Belediyesi: 0 358 218 80 00

Amasya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 4oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 21oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 14oC
    • Kas 9oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 329.888 / İklim: Karadeniz iklimi – Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün