- 1 view
Borabay Gölü, Amasya’nın Borabay Köyü’nde, Taşova ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan bir set gölüdür. Denizden yüksekliği 800 metre olan göl, doğa yürüyüşü, piknik ve kamp yapmak için gayet uygun bir seçenektir.
Küçük bir akarsuyun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşmuştur. Bakanlar Kurulu tarafından turizm merkezi olarak ilan edilen Amasya Borabay Gölü; bungalov evler dışında gazino, kamp ve piknik alanları, doğa yürüyüşü parkuru ve dinlenme seçenekleriyle kaplıdır. Gölün kıyısında bulunan yüksek ağaçların gölgesi suya vurduğu zaman ortaya çok güzel bir manzara çıkmaktadır. Gölün üzerine yansıyan bu görüntüler sebebiyle buraya “Aynalı Göl” de denmektedir. Tabiat Park ilan edilen göl ve çevresi yerli ve yabancı ziyaretçilerin tercih ettiği bir cazibe merkezi konumundadır. Doğa ile iç içe bir tatil kaçamağı için Borabay Gölü’nü tercih edebilirsiniz.
Borabay Gölü’nde Neler Yapılır?
80 metre genişliğe ve 25 metre derinliğe sahip olan Borabay Gölü, doğu batı yönünde uzanan bir vadi içinde bulunur. Gölün kenarında kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları yer alır. Gür ağaçlar sayesinde bölge zümrüt yeşili renginde görünür. Güney kıyısı dik olsa da kuzey kıyısı piknik yapmak için gayet elverişlidir. Gölde kayık turu da yapılabilmektedir. Göl çevresinde temiz havada ile yürüyüşe çıkılabilir. Ayıca dinlenmek için bir yer arayışınız olursa hem bir şeyler atıştırabileceğiniz hem de soluklanabileceğiniz dinlenme tesisi de mevcuttur. Bu doğal güzelliği ziyaret edecekseniz yanınızda fotoğraf makinenizi götürüp güzel pozlar da yakalayabilirsiniz.
Borabay Gölü Konaklama
Borabay Gölü kamp ve piknik imkanı sunan bir alana sahip. Ayrıca Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri de kalabileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Bungalovların yanı sıra işletmesini belediyenin yaptığı, apart tarzdaki ahşap evlerde de konaklamak mümkün. Ayrıca kamp yapmak isterseniz alanda çadır da kurabilirsiniz. Kamp bilgisi için de işletmeyi önceden aramanız ya da e-mail yoluyla bilgi edinmeniz gerekebilir. Kırda bulunan ahşap evlerde ve bungalovlarda ise 4 kişilik bir aile veya arkadaş gurubu olarak rahatlıkla kalınabilir.
Amasya Borabay Bungalov Evleri fiyatları ise günlük 150 TL’den başlıyor. Ev sayısı kısıtlı olduğu için plan yaptıktan sonra hemen rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
*Fiyatlar Nisan 2017 tarihinde güncellenmiştir. Fiyatlar sezona ve tatil günlerine göre değişiklik gösterebilir.
Amasya Borabay Gölü Restaurant
Borabay Gölü’nün kenarına yakın belediyenin işlettiği bir restoran bulunuyor. Restoranda yemek yiyebileceğiniz gibi, alışverişinizi yaptıktan sonra alanda piknik de yapabilirsiniz. Piknik alanı için gerekli şartlar ve imkanlar gölün çevresinde bulunuyor. Civarda yemek yiyebileceğiniz tek restoran belediyenin işlettiği mekandan ibaret olsa da ihtiyacınız olan her şeyi mekandan temin edebiliyorsunuz. Amasya Borabay Gölü Restaurant yemek ve içecek çeşitleriyle öğünlerinizi başka bir yere gitmeden günü burada geçirmenizi sağlıyor.
Borabay Gölü Gezilecek Yerler
Amasya’ya Borabay Gölü’nü ziyaret etmeye gidecek olursanız atmosferin keyfini iyice çıkarmak için günübirlik gezidense konaklamalı bir seçenek tercih edebilirsiniz. En iyi kalabileceğiniz mevsim olarak ilkbaharı söyleyebiliriz. Güzel bir havada gölün tadına vardıktan sonra Amasya’nın diğer güzel yerlerine de göz atabilirsiniz.
Amasya Kalesi: Şehir merkezinde olan mesire yeri güzelliği ile ilgi çekmektedir. Otopark ve içme suyu vardır. Hıdırellez, Mart dokuzu gibi sayılı günlerde yöre halkının günübirlik piknik yaptığı bir alandır.
Kızlar Sarayı: Kralkaya Mezarları çıkış yolu üzerinde şehir merkezinden yaklaşık 100 metre yükseklikte yer alan Ören yerinde hamam kalıntıları bulunur. Kazı çalışmaları günümüzde de sürmektedir.
Hazeranlar Konağı: Bu konak, meşhur şair Ziya Paşa’nın Amasya Mutasarrıflığı döneminde Defterdarlık görevinde bulunan Hasan Talat Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Zamanla zarar gören Hazeranlar Konağı 1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınıp kamulaştırılmış ve sonra 1984 yılında “Müze Ev” olarak hizmete açılmıştır. Telefon: (0358) 218 40 18
Şehzadeler Müzesi: Müzenin zemin katında Amasya’da valilik yapan şehzadelerin balmumu heykelleri, üst katta ise Amasya’da valilik yapıp, sonra Osmanlı Devleti’nde sultan olan padişahların balmumu heykelleri teşhir edilmektedir. Müzeye hâkim olan alçı üzeri kalem işi desenler, duvarları süsleyen çiniler, tavan göbekleri, hat, tezhip, minyatür ve ebrular 14, 15 ve 16. yüzyıl sanat algısına dair motifler yer alır. Adres: Hatuniye Mahallesi, Hazeranlar Sk. No:1 Amasya Merkez
Saat Kulesi: Şehrin simgelerinden biri olarak kabul edilen tarihi saat kulesi 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 1938 yılındaki depremde yıkılınca 2002 yılında tekrar yaptırılmıştır.
Borabay Gölü Yol Tarifi ve Nasıl Gidilir?
Otomobil: Kendi aracınızla gidecek olursanız Amasya – Taşova karayolunun 44. kilometresinden sola ayrılan Taşova – Samsun karayolunu takip ettikten sonra 14. Kilometreye gelip tekrar sola dönerek ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Amasya’ya giden otobüsleri tercih ederek Amasya’ya ulaştıktan sonra alana giden minibüs ve dolmuşları kullanabilirsiniz.
Borabay Gölü İletişim
Adres: Kirazlı Dere Mah. Tarım Sk. No:13/Amasya
Tel: 0358 218 49 72