Köklü tarihi boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Amasya’nın yemek kültürü de bu doğrultuda zenginleşmiştir. Coğrafi konumu ile birlikte İç Anadolu ve Karadeniz’in geçiş noktasında bulunan şehirde hem Karadeniz hem de İç Anadolu mutfağının en lezzetli yemeklerini bulabilmek mümkündür. Amasya mutfağında çorbalardansebze yemeklerine, hamur işlerindenet yemeklerine birçok lezzetli seçenek bulunur. Çatal çorbası, helle çorbası, bakla dolması, Amasya çöreği, etli bamya, Amasya usulü keşkek ve batyemeği Amasya’nın yerel lezzetlerine verilebilecek örneklerden bazılarıdır.
Amasya’da sabah kahvaltılar için öne çıkan en önemli yiyecek ceviz ve haşhaşın tatlarını birleştirerek ortaya çıkan Amasya çöreğidir. Şehirde birçok mekânda bulmak mümkün olsa da Çörekçi Galip 3 kuşaktır bu işi yapan bir mekân olarak gidilmesi gereken ilk adreslerden biridir.
Amasya’nın yöresel ev yemeklerini tatmak için uğranması gereken noktaların başında ise şehir merkezinde bulunan Amaseia Mutfağı gelir. Yeşilırmak kıyısında bulunan mekânda keşkek, etli bamya, bakla dolması ve fırında kuru fasulye gibi Amasya mutfağında ayrı yerleri bulunan yemekleri bulabilmek mümkündür.
İç Anadolu mutfağından da esinlenen Amasya mutfağında mantının da ayrı bir yeri bulunmaktadır. Amasya’da iken birbirinden güzel mantı çeşitleri bulabileceğiniz mekânlardan biri Anadolu Mantı Evi’dir. Anadolu Mantı Evi’nde klasik tarzda mantıdan Türkmen mantısına, Çerkez mantısındanSinop mantısına birçok mantı çeşidi tadabilmek mümkündür.
Amasya’da geleneksel kebap ve pide tarzı yemek isteyenler için de birçok mekân bulunur. Kebap, pide veya beyran çorbası gibi lezzetleri tatmak için uğranabilecek mekânlardan biri Küçükağa Restoran’dır.
Zengin bir tarihe sahip olan Amasya, yeme içme konusunda da birçok lezzetli seçenek sunan bir şehir olarak ziyaretçilerini karşılamaktadır.