- 1 view
Pera Müzesi, İstanbul‘un Beyoğlu ilçesinde 2005 yılından beri sanatseverlerin tutkunu olduğu bir müzedir. Geniş ölçekli kültür ve sanat hizmeti vermek amacıyla kurulan müze, Tepebaşı‘ndaki tarihi Bristol Oteli’nin cephesi korunarak inşa edilen bir yapıda misafirlerini ağırlar. Müzenin ilk amaçlarından biri ise Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarını ve bu koleksiyonların simgelediği değerleri sanatseverlerle paylaşıp gelecek kuşaklara aktarmaktır. İstanbul’da yaşayan her sanat meraklısının mutlaka görmesi gereken Pera Müzesi’ni henüz görmediyseniz vakit kaybetmeden ziyaret etmelisiniz.
Pera Müzesi Hakkında Bilgi
Pera Müzesi İstanbul’daki özel müzelerden biridir. Müze binasının ilk ve asıl hali ise 1893 yılında inşa edilen Bristol Oteli’dir. Kurulduğu günden beri pek çok sergiye ev sahipliği yapan sanat evi bugüne kadar Jean Dubuffet, Henri Cartier-Bresson, Rembrandt, Niko Pirosmani, Josef Koudelka, Joan Miró, Akira Kurosawa, Marc Chagall, Pablo Picasso, Fernando Botero, Frida Kahlo, Diego Rivera, Goya, José Sancho, Mersad Berber ve daha pek çok dünyaca üne sahip sanatçının eserlerini meraklılarıyla buluşturmuştur.
Müze ayrıca Tate Britain, Victoria ve Albert Müzesi, St. Petersburg Rus Devlet Müzesi, JP Morgan Chase Koleksiyonu, New York School of Visual Arts, Maeght Vakfı gibi adını duyurmuş vakıflarla ortak projeler üretmesiyle bilinir.
Müzede tüm sergilerin kitaplar, sözel etkinlikler ve çocuk eğitim programlarıyla da desteklendiğine tanık olabilirsiniz. Bünyesinde bulundurduğu Pera Film ile dikkat çeken müze, klasiklerden bağımsız filmlere, animasyon ve belgesellere uzanan, kimi zaman sergilere paralel kapsamlı gösterimler de organize eder. Şehirde en çok ses getiren etkinliklere ev sahipliği yapan Pera Müzesi Türkiye’nin en nitelikli ve önce müzeleri arasında yer alır. Müzede sergileri gezerken özel rehberli turlara katılabileceğinizi de hatırlatmakta fayda var.
Pera Müzesi'nde Neler Var?
Pera Müzesi kendi özel koleksiyonunu daimi olarak sanatseverlere sunmasının yanı sıra dönemsel olarak farklı konseptteki sergilere ve etkinliklere de ev sahipliği yapan bir müzedir. Müzeye sergiler için gidebileceğiniz gibi programı takip ederek Pera Film‘in organize ettiği film gösterimleri için de ziyaret edebilirsiniz. Kendiniz bir etkinlik düzenlemek isterseniz, davetleriniz için Pera Müzesi içinde yer alan Pera Cafe‘yi tercih edebilirsiniz. Daha kapsamlı toplantılar gerçekleştirmek isterseniz Pera Müzesi’ndeki oditoryum salonunu kullanabilirsiniz. 160 kişi ağırlama kapasitesi olan salon, teknik altyapı donanımıyla sinema salonu olarak kullanılabildiği gibi, iş toplantıları ve organizasyonlar için de hizmet veriyor. Daha küçük bir grup olarak toplanma amacınız varsa müzedeki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü binasında bulunan ve Arka Oda olarak bilinen 40 kişi kapasiteli salonu kullanabilirsiniz. Engelli ziyaretçi asansörü ve tuvaletinin unutulmadığı müzede, organizasyon ikramları ve atıştırmalıkları Pera Müzesi’nin kafesi ve anlaşmalı firmalar tarafından sağlanıyor.
Pera Müzesi Giriş Ücreti
Tam: 25 TL
İndirimli: 10 TL (12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üstü)
Grup: 20 TL (10 kişi ve üstü)
Ücretsiz: Pera Müzesi Dostları, Genç Çarşamba (öğrenciler), engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri ve basın mensupları.müzeyi ücretsiz gezebiliyor.
Müzekart+ sahibi iseniz yılda 1 kere ücretsiz geçiş hakkınız bulunuyor. Bu kartla kafede ve sanat dükkanında yüzde 15 indirim hakkınız da bulunuyor.
Museum Pass kartınız varsa, mekana yüzde 20 indirimle giriş yapabiliyorsunuz. Kafe ve sanat dükkanı alışverişlerinizdeki indirim hakkınız da devam ediyor.
Pera Müzesi Ziyaret Saatleri
Pera Müzesi ziyaret saatleri salı ve cumartesi günleri arasında: 10.00-19.00
Pazar günleri: 12.00-18.00 saatlerinde gezilebilir. Cuma günlerine özel olarak ise 18.00 ile 22.00 saatleri arasında ücretsiz geçiş saati bulunuyor.
Müze pazartesi günleri kapalı oluyor. Ayrıca şeker ve kurban bayramlarının ilk günüyle yılbaşı günlerinde de hizmet vermiyor.
Uzun Cuma
Pera Müzesi her Cuma 18.00-22.00 arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
PERA MÜZESİ İLETİŞİM
Meşrutiyet Caddesi No.65
34430 Tepebaşı - Beyoğlu - İstanbul
Tel. + 90 212 334 99 00
Faks. + 90 212 245 95 12
[email protected]
Pera Müzesi Nasıl Gidilir?
Otobüs: 32T Cevatpaşa-Taksim, 35C Kocamustafapaşa-Taksim, 36T Cebeci-Taksim, 46Ç Çağlayan-Eminönü, 56ÇY Çağlayan-Yenikapı, 46H Hürriyet Mahallesi-Beyazıt, 71T Ataköy-Taksim, 73F Florya-Taksim, 80T Yedikule-Taksim otobüslerini kullanarak müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Pera Müzesi’ne ulaşmak için Tepebaşı durağında inmeniz gerekir.
Nostaljik Tramvay: Odakule-Tepebaşı durağında inerek müzeye gidebilirsiniz.
Metro: M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattının Taksim ya da Şişhane durağında indikten sonra yaklaşık 15 dakika yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz.
Otomobil: Pera Müzesi’ne gitmek için ulaşmanız gereken nokta TRT binasının yanındaki otopark olabilir. Navigasyon desteği ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Yaya: Taksim’de İstiklal Caddesi’nden tünele doğru yürürken sağ tarafınızda kalacak olan Odakule’deki geçitten geçerek Pera Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.