Ulu Cami (Ramazanoğulları Camii)

Adana Ulu Cami 16. yüzyıldan kalma tarihi bir camidir. Ramazanoğulları Beyliği’nin en önemli eserleri arasında olan Adana Ulu Cami, bu sebeple Ramazanoğulları Camii olarak da anılır. Adana’nın simgelerinden biri haline gelen görkemli yapı 1998 senesinde Sabancı Merkez Cami açılıncaya kadar şehrin en büyük camisi olma unvanını elinde bulundurmuştur. Yolunuz Adana’ya düşerse 1541 senesinde yapımı tamamlanarak ibadete açılan bu büyük camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Adana Ulu Cami Hakkında Bilgi

Ramazanoğulları Camii olarak da bilinen Ulu Cami, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan ve 16. yüzyılda yaptırılan tarihi bir camidir. Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtlarından biri olarak da gösterilen Ulu Cami, 1998’de Sabancı Merkez Camii açılana kadar Adana’nın en büyük camisi olması unvanını korumuştur. 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşa edilmeye başlayan cami, Halil Bey’in ölümü sonrasında 1541 yılında Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından tamamlanmıştır. Ramazanoğlu Halil Bey ve Piri Mehmet Paşa’nın türbeleri de caminin güneydoğusunda bulunmaktadır. Mimari olarak Selçuklu ve Memluk unsurlarını taşıyan yapı, 1998 yılında Adana-Ceyhan Depremi sırasında hasar görmüştür. 1998 ile 2004 yıllarında yapılan onarım ve bakım çalışmaları sonucu tekrardan ibadete açılmıştır

1
 

Adana Ulu Cami Efsanesi

Yüzyıllardır görenleri büyüleyen caminin bir de efsanesi bulunuyor. Rivayete göre Ramazanoğlu bir gece rüya görür. Rüyasında kendisine cami inşa ettirmesi söylenir. Uyandığı zaman bugünkü Adana Ulu Cami’yi yaptırmaya karar verir. Emriyle caminin temeli atılır. Caminin yapıldığı sırada bir gece tekrar bir rüya görür. Bu rüyada da kendisinden caminin temeline çocuğunun kanını akıtması söylenir. Bey’in yalnızca bir erkek çocuğu vardır ama Allah’ın kendisine bir tane daha bağışlayacağına inanarak çocuğunu rüyasında gördüğü şekilde kurban etmeye karar verir. Ama çocuğunun kanının akıtılmasına gönlü razı gelmediği için temeli atan ustalara kanı akıtmalarını fakat kendisine göstermemelerini söyler. Kendisine yalnızca çocuğunun kanlı gömleğinin getirilmesini emreder. Ustalar ise emri kabul ettikten sonra beyin tek oğlunu öldüremeyeceklerine karar verirler. Bunun üzerine yoldan geçen garip bir çocuğu kurban ederler. Çocuğun kanlı gömleğini de dendiği şekilde Bey’e götürürler. Aradan geçen zaman sonrasında Bey, oğlunun ölmediğini fark eder. Bunun üzerine camiyi yapan ustaları yanına çağırır ve neler olduğunu anlatmalarını ister. Ustalar ise garip bir çocuğu öldürdüğünü, Bey’in oğlunu kurban edemediklerini itiraf ederler. Bey bu duruma oldukça sinirlenir ve “Adana’m garipler şehri olacak” der. Daha sonra caminin inşaatı biter ve ibadete açılır. Adana tıpkı Bey’in söylediği gibi garipler şehri olur. Şehrin çok fazla göç alması da bu sebebe bağlanır.

2

Adana Ulu Cami Nerede ve Nasıl Gidilir?

Adana Ulu Cami, Seyhan ilçesinin Ulucami mahallesinde yer alıyor. Ulaşım için ise farklı alternatifleriniz bulunuyor.

Otomobil: Adana Ulu Cami’ye gitmek için şahsi aracınızı tercih edecek olursanız navigasyon desteği alabilirsiniz. Merkezde bulunan camiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Cami saat kulesine yakın mesafede bulunuyor.

Otobüs: Farklı bir şehirden camiye gitmek isterseniz Adana’ya sefer yapan otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz.  Daha sonra çarşıdan hareket eden ve saat kulesine giden halk otobüsleri ile camiye ulaşım sağlayabilirsiniz.