Adana Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Adana Seyhan Nehri’nin kıyısında Toros Dağları’nın güneyine kurulmuş, 2016 yıl sonu nüfus sayımına göre iki milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye’nin en yüksek altıncı nüfusa sahip şehridir. SeyhanYüreğirÇukurova ve Sarıçam merkez ilçeleriyle birlikte toplam 15 ilçesi ve belediyesi bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük altıncı şehri olması dolayısıyla, Adana ünlü ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak da bilinmektedir.

Güneyinde Akdeniz’e yaklaşık 160 kilometre kıyısı bulunan Adana’nın en yakın komşusu 60 kilometre batısında bulunan Mersin iline bağlı Tarsus ilçesidir. Şehrin diğer komşuları; kuzeyinde Niğde ve Kayseri iken, doğu sınırlarında ise KahramanmaraşOsmaniye ve Hatay’dır. Adana, iklimsel olarak Akdeniz ikliminin özelliklerini taşır. Bu nedenle, yazın oldukça sıcak ve yağışsız, kışın ise nispeten soğuk ve yağışlı geçer. Yılın en soğuk dönemleri ocak ayları, en sıcak dönemleri ise ağustos aylarıdır. Maden zenginlikleri bakımından da Türkiye’nin en zengin dördüncü bölgesi olarak bilinen Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko maden yatakları açısından önemli bir bölge olarak bilinmektedir.

Adana günümüzde özellikle lezzet turizmiyle seyahatseverlerin ilgisini çekse de bu şehir yeme içmeden çok daha fazlasını sunmaktadır. Adana geçmişten günümüze mutfağıyla olduğu gibi mimarisi ve tarihi ile de kendine hayran bırakmaktadır.

Devamını Oku

Adana Nerededir?

Adana; Akdeniz Bölgesi’nde bulunan, Türkiye’nin nüfus açısından en büyük altıncı şehri ve ülkenin önde gelen ticaret merkezlerinden biridir. Adana’nın şehir merkezi Akdeniz kıyısından 30 kilometre içeride bulunan Seyhan Nehri etrafında yer almaktadır. Dördü merkez ilçesi olmak üzere toplamda 15 ilçesi bulunan Adana’nın Akdeniz kıyısında da Karataş ve Yumurtalık olmak üzere iki adet sahil ilçesi bulunmaktadır. Adana’nın merkezi, Hatay, Mersin, Osmaniye gibi illeri de kapsayan Çukurova bölgesinin merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 6 milyon insana ev sahipliği yapan bu bölge tarıma oldukça elverişli geniş bir arazidir.

Adana, Türkiye’nin en önemli metropolü olan İstanbul’un 936 kilometre güney doğusunda yer almaktadır. Başkent Ankara ile olan uzaklığı ise 488 kilometredir. Adana’nın en yakın komşu illeri ise; batısında 70 kilometre uzaklıkta bulunan Mersin, doğusunda 90 kilometre ile Osmaniye ve 190 kilometre ile Hatay, kuzeybatısında 205 kilometre uzaklığında bulunan Niğde, kuzeydoğusunda 187 kilometre uzağındaki Kahramanmaraş ve kuzeyinde ise 332 kilometre ile Kayseri’dir.

Adana’ya Nasıl Gidilir?

1

Adana, önemli bir ticaret noktası olması nedeniyle ulaşımı kolay bir merkez olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle şehre hem karayolu hem demiryolu hem de havayolları ile ulaşımı ulaşabilirsiniz.

Adana’ya özel araç ile seyahat edilecek ise İstanbul’dan sırasıyla Bolu, Ankara, Aksaray ve Pozantı rotasıyla ortalama 900 kilometre bir yolculuk ile ulaşılabilir. Bu yolculuk Ankara’dan sırasıyla Aksaray ve Pozantı rotasından yaklaşık 475 kilometre, İzmir’den ise sırasıyla Afyon, Konya ve Ereğli rotasından yaklaşık 875 kilometre sürmektedir.

Adana’ya Türkiye’nin birçok merkezi noktasından otobüs seferleri de düzenlenmektedir. Otobüs seferleriyle Adana’nın şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan otobüs terminaline varıp buradan rahatlıkla şehir merkezine gitme olanağı bulunmaktadır.

Adana’nın havayolu taşımacılığı şehir merkezinin 5 kilometre uzağında bulunan Şakirpaşa Havalimanı’ndan gerçekleştirilir. İç ve dış hat seferlerinin yapıldığı Şakirpaşa Havalimanı, Türkiye’nin havayolu taşımacılığı yoğunluğu sıralamasında 7. sırada yer almaktadır. Buradan İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına birçok havayolu firmasının günlük karşılıklı uçuşları bulunmaktadır. Bununla birlikte Adana Şakirpaşa Havalimanından yurtiçinde Ankara, İzmir, Trabzon ve Antalya’ya; yurtdışında ise KKTC Lefkoşa ve Almanya’nın bazı şehirlerine direk uçuşlar düzenlenmektedir.

Ek olarak Adana, Mersin yönünde gün içerisinde birçok tren seferi düzenlenmektedir ve günümüzde Mersin’e trenle yolculuk 45 dakikaya kadar düşmüştür. Büyükşehirlerdeki demiryolu çalışmaları nedeniyle İstanbul, Adana veya Ankara, Adana arası çalışan trenler son dönemde hizmet vermemektedir. Daha önceden Ankara, Adana arasında hizmet veren Çukurova Mavi Treni 2016 yılında Başkent Ray çalışmaları nedeniyle seferden kaldırılmış ve yerine Adana, Kayseri trenleri koyulmuştur. Aynı şekilde Elazığ’dan ise Fırat Ekspresi kullanılarak Adana’ya ulaşmak mümkündür.

Adana’ya Ne Zaman Gidilir?

1

Adana, iklim açısından bakıldığında her dönem gidilebilecek bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Tipik Akdeniz ikliminin özelliklerini barındıran Adana; yazları oldukça sıcak, ilkbahar ve sonbaharda nispeten daha uygun sıcaklıkların olduğu ama oldukça yağış alabilen, kışları ise aşırı soğuk olmasa da soğuk ve yağışlı ama nispeten gezmeye elverişli bir hava sunmaktadır. Bu bağlamda Adana’ya gitmek için en uygun dönemler bahar mevsimleri olarak öne çıkmaktadır. Adana bahar döneminde ziyaret edildiğinde ne sıcaklıktan bunaltacak ne de soğuktan içinizi titretecektir. Ancak kışın bile çok aşırı soğukların olmadığı düşünüldüğünde kış mevsimi de Adana’ya gitmek için ideal mevsimlerden biridir. Adana’ya gidilebilecek en olumsuz koşullar ise yazın ortasında, 40 derece üstünde hava sıcaklıklarının ölçüldüğü temmuz ve ağustos aylarıdır.

Bununla birlikte, Uluslararası Adana Film Festivali’nin düzenlendiği eylül ayının son haftası Adana’yı ziyaret etmek için ideal dönemlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu dönemlerde yapılacak bir Adana ziyareti; Adana’nın tarihi, kültürel ve mutfak olarak sunduklarının yanı sıra uluslararası bir festival ruhunu yaşamaya da olanak sağlayacaktır.

Ayrıca, ilki 2017 yılında düzenlenen ve devamının geleceği açıklanan Adana Lezzet Festivali’nin düzenlendiği ekim ayının ilk haftası da Adana’yı ziyaret etmek için yerinde bir tercih olacaktır. Böylece, zaten her gidildiğinde festival havası sunan bir mutfağı gerçek bir festival içinde deneyimleme şansınız olabilir.

Adana’da Nerede Kalınır?

1
 

Türkiye’nin en önde gelen ticaret merkezlerinden biri ve mutfak zenginliğiyle her daim ziyaret edilen Adana, konaklama açısından da birçok seçenek sunmaktadır. Her türlü ihtiyaca, keyfe ve bütçeye uygun seçeneklerin bulunduğu Adana’da merkezde kalmak için Seyhan veya Yüreğir ilçelerinde bulunan oteller tercih edilmelidir.

Adana’nın tam merkezinde konaklamak için Seyhan içerisinde Sefa Özler Caddesi ve İnönü Caddesi yakınlarında bulunan oteller öne çıkmaktadır. Burada bulunan Emir Royal Hotel, Hosta Otel, Çukurova Park Hotel ve Hotel Mavi Sürmeli çeşitli fiyat aralıklarında, kaliteli hizmet sunmaktadırlar. Şehrin tam merkezinin olduğu için bu caddeler gün boyunca sürekli hareketlidir. Seyhan içerisinde biraz daha sakin bölgelerde konaklamak için ise Seyhan Nehri yakınlarında kalan bölgeler tercih edilmelidir. Taşköprü yakınlarında, Seyhan Caddesi üzerinde bulunan ve etrafında Adana Atatürk Müzesi vAdana Sinema Müzesi gibi önemli gezilecek yerlerin bulunduğu Hotel Bosnali Boutique, özellikle butik otellerde konaklamayı sevenler için doğru bir tercih olacaktır. Seyhan ilçesindeki diğer bir seçenek ise yine Seyhan Nehri’ne yakınlığı ve kalitesi ile öne çıkan Turhan Cemal Beriker Bulvarı’ndaki Sirin Park Otel’dir.

Devamını Oku

Adana Otelleri - Adana Otel Fiyatları

Çukurova bölgesinde yer alan Adana, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla seyahat etmeyi sevenler tarafından ziyaret edilmektedir. Adana otelleri turistik gezginlerin yanı sıra Adana Ticaret Merkezi’ne yakın konumda bulunmalarıyla iş amaçlı seyahat edenler için de çeşitli olanaklar sunmaktadır. İster gezmek için isterseniz iş için Adana’ya gelin, şehirde ziyaret etmeniz için birçok yer bulabilirsiniz. Anavarza Kalesi ve Antik Kenti MÖ 9. yüzyılda Asurlular tarafından inşa edilmiş ve daha sonra Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmıştır. Gezilmesi gereken yerlerden olan Adana Atatürk Evi Müzesi, Ulu Önder Atatürk’ün şehre geldiği zamanlardan kalan fotoğraflar, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar ve gazete arşivleri sergilemektedir. Dünyada araç trafiğine açık en eski köprü olan Taş Köprü, Roma döneminden kalan eserlerden biri ve bugün şehrin simgesi haline gelmiş durumdadır. Tarih kitaplarından fotoğraflarına aşina olduğumuz Adana Ulu Camii ise Ramazanoğulları Beyliği tarafından inşa edilmesine rağmen mimari açıdan Selçuk ve Memluk devletlerinin izlerini taşımaktadır. Büyük Saat, Merkez Park, Varda Köprüsü, Seyhan Gölü, Adana Etnografya Müzesi da Adana’da görülmesi gereken yerler arasındadır. Ve tabii ki buralara kadar gelmişken Adana kebap yemeden dönmemeniz tavsiye edilir. Zengin topraklara sahip güzelim şehri gezerken konaklamanız için Adana otelleri konforlu odalarıyla ve merkezi konumlarıyla misafirlerini karşılamaktadır. Dilerseniz kriterlerinize uygun olanı bulmak için aşağıda yer alan Adana otelleri listesini inceleyebilirsiniz.

1

Devamını Oku

Adana Gezilecek Yerler

1

Adana, her ne kadar mutfağı ile öne çıksa da tarihi ve mimari açıdan gezilecek, görülecek birçok yer barındırır. Şehrin il merkezinde gezilecek yerler genellikle Seyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçeleri etrafında toplanmıştır. Şehir içinde gezilecek yerler yakın konumlarda bulunduğu için şehir merkezindeki gezilecek, görülecek yerler bir gün içerisinde tamamlanabilir. Müzelere fazla vakit ayıran ve şehirdeki her müzeyi görmek isteyen seyahatseverlerin ise şehir merkezine iki gün ayırması daha faydalı olacaktır. Adana iline bağlı, şehir merkezi dışında kalan ve görülmesi gereken diğer yerler için ise ekstradan bir gün daha ayrılması gerekmektedir. 

Adana Gezilecek Yerler 

Adana şehir merkezindeki gezilecek, görülecek yerlerin hepsi birbirine yakın olduğu için bu yerleri aynı gün içinde gezebilmek mümkündür. Adana şehir merkezinde öne çıkan yapılar arasında geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kadar araç trafiğine açık olan ve bu yönüyle dünyanın araç trafiğine açık en eski köprüsü unvanını elinde bulunduran Taş Köprü, 16. yüzyıldan kalma Ulu Cami (Ramazanoğulları Camii), 1998 yılında hizmete açılmış Sabancı Merkez Camii ve 1.882 yılında tamamlanan Büyük Saat Kulesi bulunmaktadır. Bununla birlikte merkezde bulunan Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi gibi müzeler, meraklılarının şehre gelince mutlaka uğraması gereken noktalardır. Adana şehir merkezi dışında ise Karaisalı köyünde bulunan Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü ile Kozan sınırları içerisindeki Anavarza Antik Kenti, Adana gezilecek görülecek yerler listesinin başlarında yer almaktadır. 

Taş KöprüAdana Piknik Yapılacak Yerler 

Adana, gerek nehirlerin yanında gerek ormanlık alanlarda gerekse düzenlenen park ve bahçelerle ziyaretçilerine pek çok piknik alanı sunar. Dağlıcak Orman İçi Mesire Yeri, Dokuzoluk Piknik Alanı, Sarıçam Piknik ve Mesire Alanı, Menderes Adası Piknik Alanı, Dilberler Sekisi Piknik Alanı ve Yerköprü Mesire Alanı gidebileceğiniz piknik alanları arasında bulunmaktadır. Bulunduğunuz yerin yakınlığına göre birbirinden güzel ve keyifli zaman geçirebileceğiniz bu alanları tercih edebilirsiniz.

Devamını Oku

Adana Şehir İçi Ulaşım

1
 

Adana’da şehir içi ulaşım genellikle büyükşehir belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksi ile sağlanır. Akşam belli bir saatten sonra toplu taşıma hizmetleri bulmak neredeyse imkansız olduğu için belirli saatten sonra tek opsiyon taksidir. Bununla birlikte, 2010 yılında hizmete açılan Adana Metrosu da 14 kilometrelik hattı ve 13 durağı ile hizmet vermektedir. Akıncılar, Hastane durakları arasında hizmet veren metro, hafta içi 06.00 – 21.00 saatleri arasında 10 dakikada bir, 21.00 – 23.00 saatleri arasında ise 15 dakikada bir hizmet vermektedir. Adana metrosu hafta sonu ise 06.15 – 23.00 saatleri arasında çalışmakta olup 15 dakikada bir hizmet vermektedir. 2017 güncel fiyatlarında tek kullanımlık bilet 2,75 TL, iki kullanımlık bilet 5 TL, dört kullanımlık bilet ise 9,50 TL’dir.

Devamını Oku

Adana Mutfağı

Adana
 

Adana, şüphesiz ki gastronomi açısından Türkiye’nin en önemli yerlerinden biridir. Adını şehrin adından alan Adana kebabın başkenti olan Adana şehri, Türkiye’de yeme içme turizmi için en çok tercih eden illerin başında yer alır. Hal böyle olunca da Adana mutfağı, bir Adana gezi rehberi için en önemli noktalarından birine dönüşmektedir. Adana’da yemek şöleni sabah kahvaltısında başlar. Bir Adana seyahatinde klasik kahvaltı kültürünü bir kenara bırakmak gerekir. Çünkü Adanalılar bir gelenek olarak sabah kahvaltısına ciğer kebabı ile başlamaktadır. Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayan ciğerciler, öğlene kadar tüm etlerini bitirirler. Ciğerciler sokağında sabahın ilk ışıklarıyla dolup taşan sofralarda; beyaz peynir, domates, reçel gibi tatlar yerine şişlerine takılmış, dumanı üstünde tüten ciğerler bulunur. Ciğerin yanında çay yerine de şalgam içilir. Adana’nın bu geleneksel kahvaltısını deneyimlemek için tercih edilebilecek en tarihi yer kuşkusuz ki Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda bulunan ciğerciler sokağıdır. Ek olarak, Seyhan ilçesinde bulunan Birbiçer Kebap Salonu da ciğer kebabı ile meşhur mekanlar arasında yer almaktadır. Daha klasik bir kahvaltı için ise Adana’da tercih edilebilecek mekanların başında Levent Börekçilik gelmektedir. Yüreğir Oto Sanayi içerisinde, seyyar bir arabada satılan börekçide sabahın erken saatinde sıra oluşmaktadır.

Devamını Oku

Adana’da Alışveriş

1
 

Adana; tarihi, kültürü ve mutfağının yanı sıra alışveriş tutkunlarını da cezbedecek seçenekler sunmaktadır. Adana’da alışveriş için uğramanız gereken çeşitli caddeler ve çarşılar bulunmaktadır. Bu caddelerin en önemlilerinden biri Seyhan ilçe sınırlarında bulunan Çakmak Caddesi’dir. Çakmak Caddesi üzerinde alışveriş yapabileceğiniz irili ufaklı bir sürü dükkan ile Çakmak Plaza Alışveriş Merkezi bulunmaktadır.

Devamını Oku

Adana’da Gece Hayatı 

1
 

Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Adana, ziyaretçilerine gece hayatı konusunda da azımsanmayacak derecede seçenekler sunmaktadır. Adana’da gece hayatı için tercih edilebilecek mekanların birçoğu Turgut Özal, Gazipaşa ve Baraj Yolu gibi bölgelerde toplanmıştır.

Adana halkı, gece eğlenmek için genellikle fasılların, canlı müziklerin bulunduğu meyhane gibi mekanları tercih ederler. Adana’da bu konuda öne çıkan mekanlardan birkaçı Lagos Balık Restoran, Rumeli Meyhane, Saki Meyhane, Elem Restoran, Tarihi Kısmet Meyhanesi ve Taşköprü Meyhanesi’dir. Geleneksel Türk tarzı eğlencelerin yanı sıra Adana farklı eğlence mekanlarını da barındırır. Özellikle öğrencilerin takıldığı mekanlar, hem alternatif hem de uygun fiyatlı eğlenme fırsatı sunmaktadır. Yenibaraj Mahallesi’nde, Duygu Kafe durağı civarında hizmet veren Beyoğlu, öğrencilerin en uğrak noktalarından biridir. Kitlesinin çoğunlukla öğrenci olması mekanın fiyatlarına da yansımıştır. Öğrenci ve bütçe dostu mekanlardan bir diğeri de shot içecekleriyle öne çıkan Kampüs’tür.

Devamını Oku

Adana’daki Festivaller

1
 

Sunduğu tüm çeşitliliğin yanı sıra Adana, yıl içerisinde birçok festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallerden bazılarının detayları aşağıdaki gibidir: 

Uluslararası Adana Film Festivali: İlk kez 1969 yılında “Altın Koza Film Şenliği” olarak yapılan Uluslararası Adana Film Festivali 2005 yılından itibaren her sene yapılmaya başlanmıştır. Dünyanın birçok ülkesinden filmlerin sergilendiği, sinema sektörünün önemli isimlerinin ağırlandığı ve Altın Koza ödüllerinin dağıtıldığı festival, ekim ayının son haftası gerçekleşmektedir.
 
Portakal Çiçeği Karnavalı: 2013 yılından beri her yıl nisan ayının ilk yarısında düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı, Adanalılar için baharın gelişini müjdeler. Portakal çiçeği kokusu altında açık hava konserlerinin, sokak şovlarının, sergilerin düzenlendiği, Adana turlarının yapıldığı bir karnavaldır. Karnavalın açılış töreni ve karnaval korteji de eğlenceli dakikalar vadeder.

Devamını Oku

Adana İçin Faydalı Bilgiler

  • Jandarma: 156

  • Ambulans: 112

  • Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 0 322 458 84 28

  • Adana Valiliği: 0 322 459 27 43

  • Adana Belediyesi: 0 322 455 35 00

Adana Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 9oC
    • Şub 10oC
    • Mar 13oC
    • Nis 17oC
    • May 21oC
    • Haz 25oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 21oC
    • Kas 15oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

Nüfus: 2.201.670 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün