- 1 view
1901 yılında Osmanlı sultanı II. Abdülhamit’in 25 yıllık saltanatını kutlamak için pek çok hayrat ve anıt yapılmıştır. İşte Bahri Paşa Çeşmesi de 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı sebebiyle Osmanlı vilayetlerinde yapılan bu anıtlardan biridir. Adana Kuruköprü’de, bugün Çetinkaya önündeki kavşakta bulunan fıskiyeli havuzun yerinde inşa edilmiştir. Dönemin vilayete çok hizmeti olan Adana Valisi Bahri Paşa’nın adı ile anılmıştır bu çeşme.
Ancak bu mevkide 1952 senesinde başlatılan yol yapımı çalışmaları nedeni ile maalesef belediye kararı ile yıkılmıştır. Yıkılışının ardından 40 yılı aşkın bir süre pek akıllara gelmemiş olsa da daha sonra “Kültür Varlıklarına Saygı Kampanyası” dâhilinde listeye alınmış eserlerden olmuştur. 1991 – 1992 yıllarında yapılan bu kampanya neticesinde Bahri Paşa Çeşmesi restitüsyon projesi ile yeniden inşa edilmiştir. Proje mimar Zeynep Çavuşoğlu imzası taşımaktadır.
Ancak ilk yapıldığı mevkide yapılabilmesi mümkün olmadığı için, yeni yapılan çeşme Atatürk Parkı’nın yan tarafındaki 75. Yıl Sanat Galerisi yanında bir alana yerleştirilmiştir.
Bahri Paşa Kimdir?
Peki, tarihî çeşmeye adını veren Bahri Paşa kimdir acaba? Çeşmenin yapıldığı 1901 yılında, dönemin Adana Valisi olan ve çok sevilen Bahri Paşa’nın adı çeşmeye verilmiştir. 1846 yılında Muş’ta doğan Süleyman Bahri Paşa, Muş’un ileri gelen ailelerinden birinin mensubudur. 1898 yılında, kendisinden önce görevde bulunan Adana Valisi Hüseyin Hilmi Paşa’dan sonra Adana Valisi olarak atanması yapılmıştır. Adana daki tarihi çeşmeler içinde en bilinen olan çeşmeye Bahri Paşa Çeşmesi şeklinde adı verilen vali, yaklaşık 10 yıl, 1898-1908 yılları arasında bu makamda bulunmuş ve takdir edilen hizmetlerde bulunmuştur.
Adana’da büyük işler yapan vali, nüfusunun da yardımı ile kalıcı hizmetlerde bulunmuş, Adana tarihinde adı takdir ile anılan isimlerdendir. İlk önemli hizmeti, Hamidiye Sanayi Mektebi’ni açmak olmuştur. Ayrıca bugün ki Adana Devlet Hastanesi, Millet Hastanesi adıyla onun görevde olduğu dönemde yapılmış ve hizmete girmiştir. İldeki Vali Konağı ve Kuruköprü Meydanı gene onun döneminde hayat bulmuş hizmetlerdir.
Bahri Paşa Çeşmesi Ulaşım
Atatürk Parkı’nda yer alan bu eser, şehrin tam merkezinde bulunur ve ulaşım konusunda herhangi sorun olmaksızın kolaylıkla erişilecek bir mevkidedir.
Otobüs: Bahri Paşa Çeşmesi ulaşım konusunda merkezî bir konumda olduğundan önce şehir merkezine gelmeniz gerekir. Toplu taşıma araçları ile Adana merkeze varıp daha sonra gerekirse yürüyerek dahi çeşmeye ulaşabilirsiniz.
Uçak: Adana Havaalanı ile şehir merkezi yaklaşık 8 – 10 dakikadır.
Bahri Paşa Çeşmesi Giriş Ücreti
Bahri Paşa Çeşmesi’ni görmek için hiçbir ücret ödemeniz gerekmemektedir.
*Bahri Paşa Çeşmesi giriş ücreti 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.
Bahri Paşa Çeşmesi Ziyaret Gün ve Saatleri
Yaz dönemi ve kış dönemi şeklinde bir ayrım olmaksızın, Bahri Paşa Çeşmesi bir açık alan eseri olduğunda dolayı günün her saati ziyaret edilebilmektedir.
*Bahri Paşa Çeşmesi ziyarete açık gün ve saatler konusunda geçerli koşullar 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.
Bahri Paşa Çeşmesi İletişim
Adres: Atatürk Parkı Yanı, Reşatbey Mah. 01130 Seyhan / Adana
Telefon: Turizm İl Müdürlüğü 0 (322) 458 84 28