Sabancı Merkez Camii

1

Adana  ilimizde bulunan, Türkiye Diyanet Vakfı ile Sabancı Vakfı’nın birlikte hayata geçirdiği bir eser olan Sabancı Merkez Cami’nin mülkiyeti, Adana Diyanet İşleri Vakfı’na aittir. Kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü’ne devredilmiş olan Cami Adana’nın en çok ziyaret edilen yapılarından birisidir.1998 yılında 10 yıl kadar süren inşaatı bitmiş ve hizmet vermeye başlamış olan Sabancı Merkez Cami şehrin sembolü haline gelmiştir. 58 bin 900 metrekare alan üzerinde yer alan Cami, toplamda 12 bin 900 metrekarelik kapalı alana sahiptir. Toplam 6 minaresi bulunan caminin 4 minaresi 99 metre, 2 minaresi ise 75 metre yüksekliğindedir. Bu yükseklik ile şehrin pek çok yerinden ve uzak mesafeden de görülebilen minareleri ile cami oldukça ilgi toplamaktadır.

Sabancı Merkez Camii Kaç Kişilik?

Cami’nin geniş alanında toplam 4 ders odası, 10 itikâf odası, imam ve müezzin odaları mevcuttur. Ayrıca sohbet odaları ve şadırvan da düşünülmüştür. Bu kadar detay ile planlanmış “Sabancı Merkez Camii kaç kişiliktir?” sorusunu da “28 bin 500 kişiliktir” diye yanıtlayıp hemen ilave edelim: Cami sağladığı bu yüksek sayıda ibadet imkânı ile Balkanların ve Orta Doğu’nun en büyük camisidir. İstanbul Çamlıca Camii inşaatı bitip hizmete açılana kadar da Türkiye’nin en büyük camisi olarak kalacak olan cami, inşaatı bittiği günden beri oldukça fazla ziyaretçiyi ağırlayıp ibadet için ev sahipliği yapmıştır.

Sabancı Merkez Camii Maliyeti

Hacı Sabancı ve vefatı sonrası Sabancı ailesi tarafından yaptırılan, inşaatının ve diğer düzenlemelerinin büyük bir kısmı Sabancı Vakfı tarafından finanse edilen Sabancı Merkez Camii maliyeti çok yüksek olsa da şehre kazandırdıklarının yanında pek de önemli gözükmüyor. Zira camii mevcut koşulları ile Adana ilimize hem ibadet hem eğitim hem de turistik açıdan değer katmıştır.

Adana Merkez Cami İçi

Caminin adının, inşasına başlanırken Adana Merkez Camii konması planlanmış olsa da Sabancı Vakfı’nın projeye kattığı değer sonucunda Sabancı Merkez Camii olarak adlandırılmıştır. İster Sabancı Merkez Camii ister Adana Merkez Camii diye bahsedilsin, bölgede herkes aynı eserden bahsedildiğini bilmektedir.
 

2
 

Adana Merkez Camii’nin içi her görenin nefesini kesecek güzelliktedir. Alanında çok bilinen ustaların elinden çıkma bir işçilik ile sanat eseri gibi işlenmiş olan Adana Merkez Camii içi Osmanlı camilerinden de esintiler taşımaktadır.

Hat eserleri Hattat Hüseyin Kutlu’ya, tüm nakış eserleri ve çinilerin desenleri, Mimar Nakkaş M. Semih İrteş’e aittir. Mihrap, minber, kürsü ve mermer kapılar Nihat Kartal Usta tarafından yapılmıştır. Ahşap kapıları Ahmet Yılçay Usta tarafından yapılmış olup, bütün vitraylar da Abdulkadir Aydın Usta’nın eseridir. Mukarnas işleri Ali Turan Usta tarafından yapılan camii, ibadetin yarattığı ruhsal coşkuyu görsel bir şölenle birleştirmektedir.

Adana Merkez Cami Parkı

Seyhan Nehri’nin kenarında kurulu bulunan şehrin en güzel yerlerinden biri olan Sabancı Merkez Camii, 450 bin kadar çiçeğe ev sahipliği yapan Adana Merkez Park’ın güneyinde yer almakta. Camii ile aynı perspektif içinde bulunup Adana Merkez Camii Parkı diye de anılmakta olan park, gerçekten görülmeye değer. 12 tane havuzu olan parkın içinde ayrıca devasa bir oyun parkı, amfi tiyatro, dinlenme terasları ve sosyal alanlar mevcut. Adana Merkez Camii resmi bile rengârenk dokusu ile görenleri büyülemektedir.

Park etrafındaki yaklaşık 3 kilometrelik yaya ve bisiklet yolu, spor yapmak isteyenlere de ev sahipliği yapıyor. 2004 yılından beri halkın kullanımına sunulmuş olan park, dev bir botanik bahçesi görünümünde olup Seyhan Nehri’nin iki yakasına da uzanır. 1998 yılında yapılan Sinanpaşa Asma Köprüsü ile nehrin iki yakası birbirine kavuşturulmuştur. Bu alanın sahip olduğu güzellik, hemen herkesin dikkatini çektiği için Sabancı Merkez Camii 3D görüntülerini internet üzerinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sabancı Merkez Camii Ulaşım

Sabancı Merkez Camii, konumu itibariyle Adana’da bulunan tüm ana arterlerin, tren yolunun ve çevre yolların birleştiği bir kesim noktasında bulunmaktadır.

Otomobil: Kendi aracınız ile Eski E5 olarak bilinen Turhan Cemal Berker Bulvarı’nı takip etmeniz bölgeye ulaşmanız için yeterli olacaktır.

Otobüs: Sabancı Merkez Camisine ulaşmak için toplu taşıma araçları ile Adana merkezine ulaşmanız gerekmektedir. Adana İl merkezinden yürüyerek Cami’ye ulaşabilirsiniz.

Uçak: Adana Havaalanı ile şehir merkezi yaklaşık 8 – 10 dakikadır.

Sabancı Merkez Camii Giriş Ücreti

Sabancı Merkez Camii Giriş Ücreti alınmamaktadır.

Sabancı Merkez Camii Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Sabancı Merkez Camii ziyarete açık gün ve saatler: Her gün 09.00-17.00 saatleri arası ziyaret edilebilir.

Sabancı Merkez Camii İletişim

Adres: Reşatbey Mahallesi, Girne Köprüsü Yanı Sabancı Merkez Camii Seyhan/ADANA

Telefon: (0322) 352 53 94