Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı, ismi Manisa ile özdeşleşen bir dağdır. Mitoloji, flora ve tarih bakımından zengin olan dağ, aynı zamanda çok sayıda mağara barındırır.

Yükseklik olarak ise Gediz Nehri ovasının 60 metrelik seviyesinden başlayarak, 1517 metreye kadar gider.

Ünlü yaban atlarıyla beraber daha pek çok yaban hayvanına ev sahipliği yapan Spil Dağı ve çevresi milli park ilan edilmiştir. 1969 senesinden beri bu unvanı taşıyan alanda 600 metre yükseklikte Sülüklü Göl olarak adlandırılan bir de göl yer alır. Spil Dağı hava durumu genelde iyi olduğu için yaz-kış gidilebilecek yerler arasında bulunur.

Günübirlik geziler ya da pikniklerle şehir karmaşasından uzaklaşmak ve bol oksijen almak isterseniz Spil Dağı tam size göre bir yerdir. Bungalov tarzı evleriyle pek çok turist ağırlayan mitolojik Spil Dağı henüz gitmediyseniz bir an önce ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

s-0a9d5d3290b4f788f495f995f2f7933f4d3a23e5.jpg

Spil Milli Parkı Hakkında Bilgi

Spil Dağı’nın da içinde bulunduğu milli park jeolojik, morfolojik, arkeolojik ve mitolojik özellikleri ile biliniyor. Bölge ayrıca dağcılık sporuna uygun ve önemli bir rekreasyon alanı olması ile de adından söz ettirir. Spil Dağı‘nın alt kısımlarında Tantal Kalesi kalıntılarına, Bereket Tanrıçası Kybele’nin rölyefine, Niobe Ağlayan Kaya ve Bizans zamanından kalan Magnesia Kalesi’nin kalıntılarına rastlayabilirsiniz.

Dağda en çok rastlayabileceğiniz bitki çeşidi, Osmanlı İmparatorluğu’nda İstanbul’a götürülerek bir döneme ismini nakşeden Manisa laleleridir.

Zirvesine çıktığınız zaman Manisa’yı, İzmir Körfezi’ni, Yunt Dağları ile Aliağa Körfezi’ni kuş bakışı seyredebileceğiniz panoramik açıdan da zengin olan Spil, hem turizm hem de sportif faaliyetler açısından rağbet gören bir yer konumundadır.

Dağda, İzmir’in kuzeydoğu yönünde şehirsel gelişiminin doğal uç sınırını oluşturan, Manisa ve İzmir’i birbirine bağlayan Sabuncubeli Geçidi yer alır. Milli parkın en çok gelişim gösteren bölgesi Atalanı olarak bilinir. Osmanlı zamanından beri atların mevsimlik olarak yılkıya bırakılmasından dolayı bu ismi alan bölgede dağ evleri, piknik – oyun alanları, bir kır kahvesi ve lokanta vardır. Ziyaretçiler burayı kamp yapmak, karavanla kalmak, dağ evlerinde kalmak ya da günlük piknikler için tercih edebilirler.

Spil Dağı Efsanesi

Günümüzde turistlerin bir cazibe merkezi olarak tercih ettiği Spil Dağı, geçmişten beri önemli bir nokta olarak biliniyor. Spil Dağı’nın eteklerinde ağlayan kadın görünümünde bir kaya yer alıyor. Kayanın doğal bir oluşum mu, yoksa bir sanat eseri mi olduğu yönündeki tartışmalar ise hep devam ediyor.

Ağlayan kadın görünümünde olan kaya Niobe olarak adlandırılıyor. Efsanelerle adından söz ettiren kayanın mitolojik hikayesi şöyle:

Niobe, Frigyalı Tantalus’un kızıdır. Kadının 7 oğlu ve 7 kızı olmak üzere 14 tane çocuğu vardır.

Koios ile Phoibe’nin kızı olan Leto ise Apollon ve Artemis’in annesidir. Niobe bu sebeple Leto’dan daha doğurgan olduğunu söyleyip sürekli böbürlenir. Bu kibri yüzünden Leto, Niobe’ye öfkelenir ve ceza vermek ister. Bu yüzden Apollon’a Niobe’nin bütün oğullarını, Artemis’e de bütün kızlarını öldürtür. Öldürülen çocukların cesetleri 10 gün sonra tanrıların isteği ile gömülür. Duruma kahrolan ve sürekli ağlayan Niobe, daha fazla acı çekmesin diye Zeus tarafından taşa dönüştürülür. O gün bu gündür Niobe, Spil Dağı eteklerinde ağlamaktan taş kesilmiş halde gelip geçene bakar.

SPİL DAĞI
 

Spil Dağı Giriş Ücreti

Giriş Ücreti: 8 Türk Lirası

Spil Dağı Nasıl Gidilir?

Otomobil: Manisa’dan Spil Dağı yoluna girerek, yani Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi yerleşkesi üzerinden 1 saatlik yolculuk yaparak milli parka ulaşabilirsiniz. Kemalpaşa-Sütçüler güzergahını kullanacak olursanız Sütçüler kavşağından sonra yaklaşık 19 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerekiyor.

Toplu Ulaşım: Şehirlerarası otobüslerle Manisa’ya gidebilirsiniz. Ancak direkt olarak milli parka sefer yapan yerel bir hizmet bulunmuyor. Manisa merkeze ulaştıktan sonra otostop ya da taksi alternatifleriyle Spil Dağı’na varabilirsiniz.