Manisa Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nin en büyük ikinci şehri olan Manisa’nın 1.367.905 kişilik nüfusu, şehrin merkezi ve 17 ilçesiyle 13.269 kilometrekarelik bir alana yayılır. Şifalı Mesir Macunu ve Sultaniye Üzümü ile meşhur olan Manisa, İzmir'e yakınlığının da sağladığı avantajla hızlı gelişen şehirlerimiz arasındadır. Her ne kadar şehir dağlarla çevrili olsa da Gediz Ovası’nın bereketli topraklarının da etkisiyle tarımsal üretim sıralamasında ilk üç ilden biridir. Yüzyıllardan beri devam eden dokumacılık, gıda, dericilik ve tarım konusunda faaliyet gösteren Manisa’da bugün önemli gelir kaynağı sanayidir. Bölgede bulunan Vestel, Bosch, ECA, Ülker ya da Eczacıbaşı fabrikaları, şehrin Türkiye’deki büyük organize sanayi bölgelerinden biri olmasını sağlar. Bu da zaman içinde yoğun göç almasına sebep olmuştur.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında 40 dereceye kadar yükselen sıcaklık sebebiyle ün salmış Mesir Festivali ya da Cirit Festivali gibi etkinliklerin yüzde 90’ı ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleştirilmektedir. Haliyle turistler de Manisa’yı gezmek için bu ayları tercih etmektedir.

Tarihi kaynaklar bugünkü Yunanistan’ın Tesalya Bölgesi'ndeki Pelion Dağı civarında yaşayan Magnetleri, Manisa’nın kurucusu olarak göstermektedir. Verimli topraklarıyla tarih boyunca pek çok medeniyetin ilgisini çeken Manisa’da Hititler, Frigler, Yunanlar, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlılar hâkim olmuştur. Lidya bölgesi olarak bilinen alanın çoğunluğu Manisa’da olduğundan il sınırları içinde Sardes başta olmak üzere 20’den fazla antik kent mevcuttur. Osmanlı döneminde, şehirde yer alan Manisa Sancağı’nın geleceğin padişahlarına yönetimi öğrenmelerini sağlaması, buranın hâlâ Şehzadeler Şehri olarak anılmasına vesiledir.  Osmanlı İmparatorluğu için şehir, 1437 ile 1595 yılları arasında Saruhan Sancağı olarak şehzadelerin yetiştirildiği önemli bir sancaktır. Bu dönemlerde şehre çok sayıda camii, çeşme, imalathane yaptırılarak dönemin sosyal ve ekonomik açıdan önemli bir merkezi haline gelmiştir. Osmanlı'nın 16 şehzadesi burada sancak beyliği yapmıştır. Süleyman Çelebi, Mehmet, Mustafa, Abdullah, Alemşah, Korkut, Mahmut, Yavuz Selim, Mustafa, 2. Selim, 3. Murat, 3. Mehmet bunlardan başlıcalarıdır. Manisa sancağında şehzadeler devlet yönetimi, dini-manevi dersler ve spor eğitimi alırlardı. Bu sporların içinde at binmek, ok atmak, yüzmek, kılıç kuşanmak, güreş tutmak vardı. Onlara eşlik eden Lalalar, şehzadenin manevi ve siyasi eğitimini üstlenen danışmanları görevini yapıyorlardı. 

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Manisa Nerededir?

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa; doğuda Uşak ve Kütahya, batı İzmir, kuzeyde Balıkesir, güneyde Aydın ve güneydoğuda Denizli illeriyle komşudur. Dağlarla çevrili olan Manisa’nın batısında Yunt Dağı ve Yamanlar Dağı, güneyinde Bozdağlar, kuzey ve doğusunda ise Simav Dağları yer alır.

Manisa’ya Nasıl Gidilir?

Manisa’ya havayolu, demiryolu ya da karayolu ile ulaşım mümkündür. En yakın havalimanı 39 kilometre uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı’dır. Buradan araç kiralayarak ya da otogara giderek otobüsle Manisa’ya ulaşılabilir. Otobüsle gidecekler için İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi büyükşehirlerden pek çok otobüs firmasında Manisa seferi bulunmaktadır. İstanbul-Manisa arası 442 kilometre (yaklaşık 6 saat), Ankara-Manisa arası 563 kilometre (yaklaşık 7 saat) ve Antalya-Manisa arası 430 kilometredir (yaklaşık 6 saat). Demiryolunu tercih edecekler için Bandırma, Balıkesir, İzmir, Uşak, Aydın ve Denizli illerine demiryolu bağlantısı mevcuttur.

Manisa’ya Ne Zaman Gidilir?

Manisa’nın batı kesimlerinde ve Gediz Nehri havzası boyunca karasal nitelikli Ege-Akdeniz iklimi hâkimdir. Doğu ve dağlık bölgelerinde ise İç Anadolu'nun karasal ikliminin etkileri görülür. Sıcak geçen haziran, temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükseldiğinden şehre daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir. Yöresel festival ve etkinlikler de çoğunlukla bu mevsimlerde yapılmaktadır.

Manisa’da Nerede Kalınır?

Toplam 17 ilçeden oluşan Manisa’nın merkezinde, Akhisar, Alaşehir, Kula, Salihli ve Turgutlu ilçelerinde konaklayabilirsiniz. Bu bölgelerde 3, 4 ya da 5 yıldızlı oteller, konuk evleri ve apart oteller mevcuttur. Otel fiyatları, sunulan imkânlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Spilos Hotel, Hotel Anemon Otel, Giritligil Hotel, dovsOtel Boutique, Orucoğlu Oreko Hotel, Hotel Buyuk Saruhan, Arma Hotel gibi çeşitli otel seçenekleri bulunmaktadır. Manisa'ya termal turizm için seyahat ediyorsanız termal ve spa otelleri tercih edebilirsiniz. Kaya Magnesia Thermal Spa, The Fortyfive Business Hotel&Spa gibi 4 yıldızlı termal oteller ziyaretçilerini beklemektedir. Manisa'nın tabiat güzellikleri ve Spil Dağı ekoturizm açısından Ege'nin cazibe noktasıdır. Spil Dağı Milli Parkı çevresindeki yaylalarda bulunan tesisler, doğa severler için uygun konaklama imkanı sağlar. Bu yayla evleri, yaz kış hizmet vermektedir. Anemon Manisa, Hotel Lidya Sardes, Ramada Soma, Hotel Arma, Looks Hotel, Kaya Magnesia Spa & Wellness, Seybils Hotel, Giritligil Hotel tercih edebileceğiniz diğer konaklama tesisleridir. 

Manisa’da Gezilecek Yerler

Yüzyıllar boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Manisa, doğal güzellikleri, kaplıcaları, tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekmektedir. Manisa’da gezilecek yerler denince tarihî antik kentler, kaleler, camiler, müzeler ve kaplıcalar gibi gezginlerin uğrak noktası olan onlarca yer vardır. Kimi şehir merkezinde kimi de şehrin dışında olduğundan, Manisa’yı bir günde gezmek mümkün değildir. Hem doğa tutkunları hem de arkeolojiseverler Manisa'da güzel bir tatil geçirebilirler. 

Manisa Gezilecek Yerler

Şehzadeler şehri Manisa'da eşsiz tabiat güzellikleri arasındaki Spil Dağı, Ağlayan Kaya, Kula Peribacaları, Kurşunlu Kaplıcaları ve tarihî önemi olan Manisa Kalesi, Muradiye Camii, İvaz Paşa Camii, Sardes Antik Kenti, Thyateria gezilecek başlıca yerlerdir. Kentin tarihî ve kültürel geçmişine şahit olmak için lahitler, büstler ve mezar taşları ile dolu olan Manisa Müzesi mutlaka ziyaret edilmeli. Adını andığımız bu yerler ile ilgili bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Manisa Şehir İçi Ulaşım

Manisa’da şehir içi ulaşım otobüs ve taksiyle mümkündür. Sabah 07.00’den akşam saat 22.00’ye kadar hizmet veren otobüsleri indirimli kullanmak için Manisa Kart temin edebilirsiniz. Manisa’da hizmet veren Manulaş; Manisa Ulaşım Hizmetleri'nin kısaltmasıdır. Manulaş tarafından verilen ulaşım kartları şehir içi ulaşımda kullanılmaktadır. Tam Kart fiyatı 5 TL'dir. Manisa'da 30 adet aracın görev yaptığı 28 adet hat bulunmaktadır. Bunlardan 12'si Saruhanlı ilçesinde çalışmaktadır. Manisa Kart'la ilgili bilgiye Manulaş web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Manisa Mutfağı

manisa-kebabi.jpg

Konumu itibariyle hem İç Anadolu hem de Ege Bölgesi’nden etkilenen Manisa mutfağında daha çok et ve süt ürünleri kullanılsa da taze sebzelerin de hatırı sayılır bir yeri vardır. Manisa kebabı,odun köftesi, simit ekmeği, ekmek dolması, nohutlu mantı, börülce tarator ve yağlı tuzlu pide Manisa’ya gidildiğinde denenmesi gereken lezzetlerden başlıcalarıdır. Manisa mutfağı denince akla ilk gelen yemek kuşkusuz Manisa kebabıdır. Sırrı dana eti ve kuzu etinin belirli oranlarda karıştırılmasında olan kebap, soğan ve sumakla lezzetlendirilir. Sade kuzu kıymasından yapılan diğer bir Manisa yemeği ise Odun köftedir. Ekmeğin içini kıyma ile doldurarak yaptıkları ekmek dolması ise akıllara durgunluk verecek bir lezzete sahiptir. Bu nefis et yemeklerinin haricinde balkabağından yapılan sinkonta, tuzsuz keçi peynirinin tatlısı olan höşmerim, karışık sebzelerin pide olmuş hali Kula pidesi, çifte kavrulmuş tahinden yapılan Kula şekerli pidesi Manisa'nın meşhur lezzetleridir. Eğer kuzu etinden yapılan yemeklere karşı bir zayıflığınız varsa Kula güvecine hayır diyemezsiniz. 4,5 saat güveçte pişen kuzu etinin yumuşacık dokusuna hayran kalacaksınız. Olur da bir bayram sabahı Manisa'ya yolunuz düşerse kesinlikle tatmanız gereken lezzet ise suradır. Bu yemek kurbanlık hayvanın ön kolunun iç pilav ile doldurulması ile yapılmaktadır. 

Manisa seyahatinizde şehir merkezinde Sinema Park Caddesi’nde bulunan Manisa Spor Kebapçısı'na Manisa kebabı yemek için uğrayabilirsiniz. Odun köftenin adresi ise Can Köfte, Akhisar ilçesinde Yeni Çarşı Sokak’ta bulunuyor. Köfteleri dışında tahinli cevizli Kemalpaşa tatlısı da tavsiye ediliyor. Bunun dışında yöresel yemekler için tercih edebileceğiniz Litany ise Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet veren bir mekândır.

Manisa’da Alışveriş

1631c577fe.jpg

Manisa’da alışveriş yaparken almanız gereken en önemli ürün ünlü Mesir Macunu’dur. Yılın her mevsiminde pek çok dükkânda bulunabilir. Ayrıca Yunt Dağı, Kula, Gördes ve Demirci halıları ile ün yapmış Manisa'da geleneksel el dokuması halılar, altın ve gümüş takılar, pamuklu iç ve dış giyim eşyaları da ilgi görmektedir. Bakır, gümüş, pirinç, tahta oyma gibi hediyelik eşyalar ve şile bezi, bürümcük giysiler ile çeşitli oyalar da satın alınabilir.

Manisa Gece Hayatı

Manisa’da yerel halk gece hayatını çok benimsememiş olsa da, Manisa Celal Bayar Üniversitesi sebebiyle üniversite öğrencilerinin şehirdeki varlığı, işletme sahiplerinin çok fazla gürültülü olmayan kafe ve barlar açmasını sağlamıştır. Genellikle üniveriste öğrencilerinin doğum günleri ve çeşitli organizasyonlar için tercih ettiği birkaç mekân vardır. Yöreye özgü otantik unsurlar ile dekore edilen eğlence mekanlarında hafif müzik göze çarpar. Özellikle türkü barların yaygın olduğu il ve ilçe merkezlerinde büyük organizasyonlar ise alışveriş merkezinin üstündeki geniş salonlarda gerçekleşir. Ancak gençlerin gece geç saatlere kadar eğlendikleri canlı müzik yapılan yerler daha çok kafe tarzı işletmelerdir. Taşfabrika Cafe, Altıgen Cafe&Bar, Baronlar Cafe ve Hotel Benan Bar&Restaurant bunlardan bazılarıdır. Bunun dışında balo, parti ve düğünler otellerin salonlarında gerçekleştirilir.

Manisa Festivaller

Manisa Mesir Festivali (Mart ayı / Şehir merkezi): Mesir macunu geleneği doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını temsil eder. Festival kapsamında çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı da Manisa’ya canlılık getirmektedir.

Cirit Festivali (1-3 Eylül / Selendi):  Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata oyunu olan Cirit, bölgede çeşitli etkinlikler kapsamında yaşatılmaya devam edilmektedir. Oyunun sonunda kazananlara ödüller verilerek hep beraber ziyafet sofrasına oturulur.

· Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri (Mayısın 1. haftası / Kula)

· Çam Festivali ve Tarım Fuarı (Mayısın 2. haftası / Kırkağaç)

· Kıranköy Uçurtma Şenliği (Mayısın 2. haftası / Gördes)

· Köprübaşı Kültür Sanat ve Çilek Şenliği (18-19 Mayıs / Köprübaşı)

· Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri (Mayısın 3.-4. haftası / Akhisar)

· Manisa Tarzanı ve Çevre Günleri (31 Mayıs – 5 Haziran / Şehir merkezi)

· Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali (Haziranın 2. haftası / Soma)

· Adala Şeftali ve Kültür Şenliği (10-11 Temmuz / Salihli)

· Kavun Karpuz Festivali (Temmuzun 4. haftası ve Ağustosun 1. haftası / Gölmarmara)

· Geleneksel Kula Yağlı Pehlivan Güreşleri (Eylülün 1. haftası / Kula)

· Uluslararası Turgutlu Kültür Sanat ve Bağbozumu Şenlikleri (1-7 Eylül / Turgutlu)

· Sarıgöl Sultaniye Üzüm Festivali (17-19 Eylül / Sarıgöl)

Manisa İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0236 231 45 80

Manisa Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 7oC
    • Mar 10oC
    • Nis 14oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 17oC
    • Kas 11oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.367.905 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Ege ve Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün