Yunanistan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“ Yunanistan’ın manzarasını görmelisiniz, kalbinizi yerinden oynatır.”-Lawrance Durrell
Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye’nin komşusu Yunanistan çok eski zamanlara dayanan tarihi, birbirinden güzel ada ve sahilleri ile hem deniz hem de kültürel tatilin vazgeçilmez noktalarından biri.


istanbul.com

Felsefe tarihinin en önemli merkezlerinden biri olan Yunanistan, Helen Uygarlığı’nın devamı niteliğindedir. Antik Yunan’a uzanan kökleri ile felsefe, tiyatro, edebiyat, tarih, matematik ve siyaset gibi konularda dünyaya öncülük ettiği kabul edilir. Resmi adı ise Helen Cumhuriyetidir. Tarihi M.Ö. 3.000’li yıllara kadar uzanan Yunanistan doğal olarak kültür turizmi açısından da oldukça ilgi çeken ülkelerin de başında yer alır. Büyük İskender’in ele geçirmesi ile birlikte bölge Helenistik Dönem’e girmiş, böylece Yunan Kültürü doğuya yayılma imkânı bulmuştur. Helenistik Dönem sonrasında ise Roma İmparatorluğu dönemi başlamış ve tarihin bu en büyük İmparatorluğu sayesinde Yunan Medeniyeti etkisini artırmıştır. Roma’nın yıkılması ile birlikte Bizans Dönemi başlamıştır. Bölge 15.y.y.’da Osmanlı hâkimiyetine girmiş ve üç yüz yıl boyunca yönetimi altında kalmıştır. Modern Yunanistan ise 1830 yılında Osmanlı’dan bağımsızlığını kazanarak kurulmuştur. 

Devamını Oku

Yunanistan Nerededir?

Balkanların güneyinde yer alan Yunanistan doğuda Türkiye, kuzeyde ise Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan ile komşudur.

Yunanistan'a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Yunanistan’a kara, deniz ve hava yolu ile gidilebilir. Uçak firmalarının İstanbul’dan Atina’ya doğrudan seferleri mevcuttur ve yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürer. İzmir’den Atina’ya ise ortalama yarım saatte gidebilirsiniz. Karayolundan ise özel araçla ya da Esenler otogarından kalkan otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Denizyolu ile gitmeyi tercih ederseniz, Ayvalık, Dikili, Çeşme, Kuşadası, Turgutreis, Bodrum, Marmaris ve Fethiye’den feribot ile Rodos, Kos, Midilli, Sisam, Sakız gibi belli başlı Yunan adalarına ulaşabilirsiniz.

Yunanistan'a Ne Zaman Gidilir?

Arachova, Greece 20141108
greekreporter.com

Yunanistan yazları oldukça sıcak kışları ılık ve yağışlı geçen tipik Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak dağlık bölgelerde ve kuzey kesimlerinde kışların daha sert geçtiği Akdeniz Dağ iklimi hüküm sürmektedir. Kışın ortalama sıcaklık 7° iken yaz aylarında sıcaklık 35° dereceye kadar çıkmaktadır. Yunanistan’ı yaz tatili için tercih edebileceğiniz gibi bahar aylarında giderek antik yapıları doyasıya ve rahatça ziyaret edebilirsiniz. 

Yunan Mutfağı


ning.com

Yunanistan’da tabii Akdeniz mutfağı hâkimdir. Zeytinyağlı sebze yemekleri ön planda yer alır. Ayrıca ülkemizin mutfağı ile de önemli benzerlikler göstermektedir. Bu nedenle Yunanistan’da damak zevkinize uygun tatlar bulmakta zorlanmayacağınızı düşünüyoruz.

Soğan mücveri olarak adlandırabileceğimiz kreminidokeftedesi, şiş yemeklerinden souvlakiyi, tavuk ciğeri yemeği sikotakiayı, deniz ürünlerini ve birbirinden lezzetli Yunan salatalarını denemenizi öneriyoruz.

Yemek isimlerinin bir kısmı da ülkemizdeki isimlerle oldukça benzer. Bu nedenle seçim yapmakta zorlanmayacağınızı düşünüyoruz.  

Restoranlar

  • Dinner In The Sky (Atina) :  Akşam yemeğinizi havada asılı bir şekilde yemeğe ne dersiniz? Restoran bu farklı deneyimi sizlere sunuyor.
  • Karamanlidika (Atina): Uygun fiyatlı ve leziz bir yemek için oldukça uygun bir tercih olacaktır. (Restoranın İngilizce web sitesi bulunmuyor)
  • Elia (Girit) : Bölgenin ürünlerinden ve zeytinyağından yapılmış yöresel Girit yemeklerini tatmak için ideal bir mekân.
  • Eftolau Restoran (Lesvos): Leziz deniz ürünleri ile öne çıkan bir restoran aynı adlı Eftolau Plajında bulunuyor.
  • Hotzas Taverna (Chios): Yunan standartlarında yapılmış leziz yemeklerinin yanı sıra vejetaryen menüsü ile de hizmet veren rahat ve sıcak bir mekân.
  • Stella Restoran (Samos): Taze ve lezzetli yemeklerinin yanı sıra çalışanlarının sıcaklığı ile de ünlü bu mekânı seveceksiniz.
  • Lofaki Kafe Restoran (Kos): Muhteşem bir manzarası olan restoran keyifli ve unutulmaz bir akşam yemeği için ideal.
  • Tamam Restoran (Rhodes): Güzel ikramları, yemekleri ve çalışanlarının sıcaklığı sayesinde önünde kuyruklar oluşan bu restoranı siz de çok seveceksiniz.
  • Nice N Easy (Mykonos): Deniz ürünleri, Yunan salata ve tapaslarının yanı sıra et yemekleri ile de beğenilen bir restoran.
  • To Psaraki (Santorini): Adanın görece daha sakin bölgesinde yer alan bu restoran eşsiz manzarası eşliğinde oldukça lezzetli balık yemekleri sunuyor.

            
YUNANİSTAN’DA BAHŞİŞ- Yunanistan’da bahşiş bırakmak zorunlu değil, ancak hizmetten memnun kaldıysanız 2 Euro bahşiş bırakabilirsiniz. Bunun dışında taksiciler de genelde bahşiş beklemektedir.

Yunanistan'da Alışveriş


ptraveler.com

Yunanistan yöresel kıyafetlerden el işlerine ve el yapımı sandaletlere; değerli çinilerinden halis zeytinyağı, tatlı şarap ve sabunlarına uzan geniş bir yelpazede alışveriş imkânı sunan bir ülke. Turizmin oldukça gelişmiş olması sebebiyle özellikle hediyelik eşya bulma konusunda ne Atina’da ne de diğer adalarda sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyoruz.
Adaların küçük köylerinde dahi kendinize ya da sevdiklerinize armağan edebileceğiniz orijinal ürünleri rahatlıkla bulabilirsiniz.

Alışveriş için gezerken nazar boncuğu, tespih, mavi çiniler gibi ülkemize özgü olduğunu düşündüğünüz ürünleri görürseniz şaşırmayın!

Yunanistan Festivaller


funcheap.com

Yıl içerisinde ülkenin küçük kasaba ve şehirlerinde sayısız festival düzenlenmektedir. Büyük festivaller ise genelde yaz aylarında açık havada gerçekleştirilen tiyatro, dans ve film festivallerini içine almaktadır.

  • Apokries Karnavalı: Şubat
  • İskeçe Karnavalı: Mart
  • Patras Uluslararası Film Festivali: Haziran
  • Arda’s Festivali: Temmuz
  • Kalamata Uluslararası Dans Festivali: Temmuz
  • Atina Lukebetus Festivali: Yaz boyu
  • Thessaloniki Uluslararası Film Festivali: Kasım

yunanistan Resmi Tatiller

  • Yılbaşı- 1 Ocak
  • Aydınlanma Günü -6 Ocak
  • Bağımsızlık Günü- 25 Mart
  • Paskalya: Her yıl farklı tarihlere denk gelen Paskalya tatili 2016 yılında 1 Mayıs’tadır.
  • Ohi Günü- 28 Ekim
  • Noel Tatili- 25-26 Aralık

Yunanistan Faydalı Bilgiler

  • Polis: 100
  • Ambulans: 166
  • Araç Arıza: 104 00
  • Atina Havaalanı: 00 30 210 3530000
  • Gemi Seferleri: 1451-14944

Yunanistan Konsolosluk Bilgileri

  • Adres: Vasileos Pavlou 22, Paleo Psihiko 15452 Athens-Greece
  • Telefon: + 30 210 672 9830 / + 30 210 672 1153 Acil: +30 694 656 48 70
  • Web sitesi:http://atina.be.mfa.gov.tr/

Yunanistan Resmi Dili

Ülkenin resmi dili Yunanca'dır. Ancak azınlıkların konuştuğu Türkçe, Makedonca, Arnavutça ve Ermenice de konuşulmaktadır. Ülkede en yoğun biçimde kullanılan yabancı dilin İngilizce olduğunu da belirtelim.

  • Teşekkür ederim: Sas efharisto
  • Çok iyi: Poli kala
  • Lütfen, rica ederim: Parakalo
  • Nasılsınız?: Tı Kanete
  • İyi günler: Na ehete kali imera
  • ….ya nasıl gidebilirim?: Pos boro na pao
  • Fiyatı nedir?: Pooso kaani

Yunanistan Saat Farkı

Ülkemiz ile aynı saat dilimi içinde bulunan Yunanistan arasında saat farkı bulunmamaktadır.

Yunanistan'ın Şehirleri

Köklü bir tarihe sahip Yunanistan'ın başkenti Atina en fazla ilgi gören şehirlerin başında gelir. Aşağıda sitemizde hakkında bilgi bulabileceğiniz Yunanistan şehirlerinin bir listesini bulabilirsiniz.

Yunanistan'da Nerede Kalınır?

Turizm açısından oldukça gelişmiş bir ülke olan Yunanistan’da kalacak yer bulmak oldukça kolay ancak uygun fiyatlı, daha da önemlisi temiz ve kaliteli hizmet veren işletmeleri bulmak için işinizi şansa bırakmamalısınız. Özellikle Atina oldukça iyi bir metro ve otobüs ağı ile kaplandığı için merkezden ziyade çevre otelleri tercih ederseniz daha uygun bir fiyata tatilinizi geçirmeniz mümkün. Küçük adalarda ise yine ulaşım oldukça rahat olacağından çevrede bulunan otel ve pansiyonları tercih edebilirsiniz. Özellikle adalarda otelle yerine küçük hostelleri tercih etmenizi öneriyoruz.

Yunanistan'da Ulaşım

athens-tram
greece-vacations.com

Yunanistan’da ulaşım gelişmiş kara, deniz ve havayolu ile sağlanmaktadır. Hemen hemen tüm önemli merkezlerde havalimanı bulunmaktadır. Yanı sıra başkent Atina’da dünyanın en eski metro ağlarından biri de bulunmaktadır. Ancak yine de bu metro ağının Atina trafiğini rahatlattığı söylenemez. Günün her saati trafik sıkıntısı yaşamanız mümkün.
Taksi ücretleri ise birçok Avrupa ülkesine nazaran oldukça uygundur. Atina’da araba kiralamak isterseniz en az 40 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. 

Atina Metro Hatları

Atina’da üç adet metro ağı bulunuyor: mavi, yeşil ve kırmızı. Cuma ve Cumartesi günleri 05:30-02:30 saatleri, diğer günler 05:30-00:30 saatleri arasında hizmet veriyor. Biletleri ise otobüse göre biraz daha pahalı.

Atina Otobüs Hatları

Metronun yanı sıra otobüsler de Atina’nın önemli ulaşım olanaklarından biri. Otobüs ve troleybüsler şehrin her bölgesine ulaşıyor ve sabah 05:00 gece 24:00 arasında hizmet veriyorlar. Biletleri günlük ya da haftalık alma şansınız var. Tam bilet fiyatı: 1.20 Euro.

Toplu taşıma için biletleri ofislerden ya da bilet makinelerinden temin etmeniz mümkün. Araca binmeden önce de makinelerden (validasyon makinesi) biletinizi okutmanız ve geçerli hale getirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde ceza ödeyebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarında bir günlük bilet 4 Euro iken 5 günlük bilet 10 Euro tutarında.

Atina Elefterinos Venizelos Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Metro

M3 numaralı mavi metro ağı ile havaalanından şehir merkezine (Syntagma) rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aynı platformdan kalkan Pire trenleri ile karıştırmamak için yardım alabilirsiniz. Pire’ye gitmek için ise şehir merkezinden M1 hattına aktarma yapmanız gerekiyor. Atina’ya en yakın liman olan Pire’den hemen hemen tüm adalara feribot seferleri düzenlendiğini de belirtelim.

Otobüs

Havaalanından şehir merkezine (Syntagma) gitmek için X95 numaralı otobüs hattını, Pire’den havaalanına gitmek için ise X96 hattını kullanabilirsiniz. Otobüs yolculuğu trafik nedeni ile uzayabileceğinden vakit kaybetmemek için metro kullanmanızı öneriyoruz.

Taksi

Havaalanından şehir merkezine taksi ile gitmeyi tercih ederseniz ortalama 40 Euro ödemeniz gerekir.

Yunanistan Gezilecek Yerler


blog.noddle.co.uk

Yunanistan dünya kültürel mirasının önemli eserlerini barındırması ve uzun sahilleri ve denizleri ile gezip görülebilecek yerler açısından gezginlere oldukça fazla seçenek sunuyor. Biz ülkenin başkentini ve en önemli adalarını tanıtmaya çalışacağız.

Yunanistan gezilecek yerler:

Atina


ebookers.ch

Atina Yunanistan’ın tek başına ziyaret etmesi bir hafta sürebilecek tarihi mekânlara ev sahipliği yapan en önemli ve kalabalık şehri. Adını ise tanrıça Athena’dan almış.

Atina denince akla ilk gelen yapı yüksek bir bölgede kurulu olan ve hemen hemen tüm Atina fotoğraflarında karşımıza çıkan Akropolis. Kelime olarak “yüksek şehir” anlamına geliyor. Doyasıya incelemek ve şehirde bulunan yüzlerce yıllık yapıların havasını soluyabilmek için özellikle boğucu sıcaklıkların yaşanmadığı ilkbahar mevsiminde ziyaret edilmesi öneriliyor.

Akropolis’te bulunan en önemli yapı tanrı Athena adına yapılan 2.500 yaşındaki Parthenon tapınağı. Osmanlı yönetiminde cami olarak kullanılan tapınak bir dönem cephanelik olarak da kullanılmış. Tapınakta bulunan heykeller ise bugün British Museum’da bulunuyor. Acropolis’i ziyaret etmek için yetişkinlerin 12, öğrencilerin ise 6 Euro ödeme yapması gerekiyor.

Ünlü Anayasa Meydanı da şehir merkezinde yer almaktadır. Beklentinizi yüksek tutmamak için Meçhul Asker Anıtı’na da ev sahipliği yapan meydanın oldukça küçük olduğunu da belirtelim.

Atina’da bulunan en önemli müzelerin başlıcaları: Akropolis Müzesi, Ulusal Arkeoloji Müzesi, Benaki, Cycladic Art, Byzantine Müzesi, Savaş Müzesi ve Ancient Agora Müzesi.

Yunan Adaları

Santorini


wpengine.netdna-cdn.com

Yunanistan’ın en çok tercih edilen adalarının başında gelen Santorini eşsiz kızıl ve siyah volkanik kumsallara sahiptir. Adanın hilal şekli yaklaşık beş yüz yıl önce gerçekleşmiş olan volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkmış, dönemin uygarlıklarına da büyük zarar vermiştir.

Güzel kumsallarının yanı sıra hareketli gece yaşamı ve şarapları ile de oldukça fazla ilgi çekmektedir. Vaktiniz ve şaraba da ilginiz varsa adada bulunan şaraphaneleri ziyaret etmenizi kesinlikle öneriyoruz. En önemli plajları: Monolithos, Avis, Kamari, Perivolos ve Vlychada’dır. Plajlarının yanı sıra çok sayıda arkeolojik müze ve kiliseyi de ziyaret etme şansınız var.
Volkanik kayalar üzerine inşa edilmiş olan geleneksel yapılar, renkli kubbeli kiliseler, volkanik patlama ve çökmeler sonucu ortaya çıkmış olan nefes kesici yeryüzü şekilleri ve sahilleri ile fotoğraf tutkunları için bulunmaz malzemeler sunan adada fotoğraf turları da düzenleniyor.

Akrotiri’de bulunan antik şehir ise oldukça iyi muhafaza edilmiş olması çok sayıdaki buluntuları ile tarih meraklıların ilgisini oldukça çekmektedir. Şehir doğu Akdeniz’in en önemli prehistorik yerleşim bölgelerinden birini de temsil etmektedir.

Ada'ya Atina’dan uçakla ya da Pire Limanı’ndan feribot ile ulaşabilirsiniz; uçak yolcuğu 40 dk., feribot ise ortalama 4 saat sürmektedir. 

Mykonos


belvederehotel.com

Özellikle deniz tatili yapmak isteyen gençlerin tercihlerinin başında gelen ada oldukça güzel kumlu plajları, burada düzenlenen sabahın erken saatlerine dek süren gece partileri ile taçlandırılmış gece hayatı ile ilgi çekmektedir. Olduça küçük bir merkeze sahip olan Mykonos’ta çok sayıda gece kulübü ve restoran bulabilirsiniz. Adada sayısı ortalama 25’i bulan plajlardan bazıları ise Paradise, Elia, Agrari, Ano, Kalafatis, Kapari, Palanga ve Psarou’dur. Fabrikos meydanında bulunan en büyük otobüs istasyonu ile çok sayıda plaja rahatça ulaşabilirsiniz.

Yapılar birbirine oldukça yakındır ve sokakları da dardır. Bu mimarinin nedeni ise korsanlardan korunma ihtiyacıdır diyebiliriz. Evler çoğu Yunan adasında olduğu gibi beyaz renktedir. Dar Arnavut kaldırımı sokaklarda bu beyaz, küçük ve rengarenk panjurları olan evlerin arasında rahatlatıcı bir geziye çıkarak adanın havasını soluyabilirsiniz.

Adada aynı zamanda Little Venice (Küçük Venedik) adı verilen oldukça şirin bir kıyı yerleşim bölgesi de bulunuyor.
Şehir merkezinde ise Helen Dönemi’nden kalma çok sayıda eserin sergilendiği Arkeoloji Müzesi, yanı sıra 1700 yıllık tarihi bir binada hizmet veren Folklor Müzesi, Deniz Müzesi başlıca müzelerindendir. Adada çok sayıda kilise bulunuyor, ancak en çok dikkat çeken kilise en tepede bulunan Parapotiani Kilisesi'dir.

Adaya Atina’dan uçakla gelebileceğiniz gibi Pire Limanı’ndan feribota binebilir ya da yaz döneminde İstanbul’dan doğrudan sefer ile gidebilirsiniz. 

Rhodes (Rodos)


itscoop.ch

Tapınak şövalyelerinin sürgün edildiği ada, Marmaris’e yalnızca 40 dakikalık mesafede olması ve Fethiye’den düzenli olarak feribot seferlerinin yapılması sebebiyle sıklıkla tercih edilen bir Yunan adasıdır. Merkezi eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yeni merkez şehirleşmiş bir yapıya sahip olsa da Rodos Kalesi surları içerisinde yer alan eski kent yapıları ile sizi Ortaçağ’a götürecektir. Eski kentin UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer aldığını da belirtelim. Rodos şövalyelerinin yönetim merkezi olan Grand Masters Sarayı da Eski Kent’in en yüksek noktasında yer alıyor. Yine adada bulunan 700 yıllık Meryem Ana Kilisesi ve Osmanlı Dönemi kalıntısı Kanuni Sultan Süleyman Camisi de tavsiye edilebilecek yerler.

Siana ve Salakos köyleri ise turistlerin ilgisini oldukça fazla çeken, tarihi yapıları içinde barındıran, aynı zamanda da alışveriş yapabileceğiniz çok sayıda dükkâna ev sahipliği yapan yerleşim bölgeleridir.

Antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan devasa Rodos Heykeli de zamanında burada bulunuyormuş.
Adada bulunan Kelebekler Vadisi’ni ziyaret ederek onlarca kelebek çeşidini bir arada görme şansınız da var. Adanın güney doğusunda yer alan Lindos merkeze uzak olsa da Atina’dan sonraki en eski Akropol’e sahip aynı zamanda da sahili harika. Kamiros ise adanın diğer önemli bölgesi, burada Helenistik dönemin şehir kalıntıları bulunuyor.
 
Kos (İstanköy)


jinfotours.ro

Tıp biliminin babası sayılan Hipokrat’ın memleketi Kos adası sayısız güzel plajı ve tarihi dokusu ile gezginlerin tercihlerinin başında gelen Yunan adalarından bir diğeri. Bodrum’a oldukça yakın olan ada, ülkemiz turistlerinin de tercih ettiği bir tatil mekânıdır. Deniz turizminin yanı sıra, adada bulunan tarihi eserler adanın aynı zamanda kültür turizmi açısından da tercih edilmesini sağlıyor.

Çok sayıda kilisenin yanı sıra Osmanlı döneminden kalma cami ve diğer yapılar da ilginizi çekecek. En önemli camiler ise Loziya ve Defterdar Camii.

Hipokrat’ın memleketi dedik; inanışa göre Hipokrat derslerini Hipokrat Meydanı’nda bulunan devasa ağacın altın veriyormuş. Ancak bölgeyi daha cazip hale getirme amacı ile uydurulmuş olması oldukça muhtemel, çünkü ağaç bilim insanlarına göre yaklaşık 500 yaşında, oysa Hipokrat derslerini çok daha uzun süre önce, yaklaşık 2.500 yıl önce vermiştir.

Rodos Şövalyelerine ait Neratzia Kalesi, yaklaşık 1.800 yaşındaki Roma Döneminden kalma Casa Romana da adanın yüksek bölgesinde bulunuyor ve tarih meraklıları için doyumsuz bir ziyaret olanağı sunuyor. Bölgenin aynı zamanda bir arkeoloji müzesine ev sahipliği yaptığını da belirtelim.

Kos Adası’na Turgutreis ve Bodrum’dan feribot ile ulaşmak mümkün, ancak Turgutreis’ten yapılacak yolculuğun çok daha kısa (45 dk.) sürdüğünü de belirtelim.

Adanın başlıca plajları ise: Banana, Sunny, Magic, Ag. Stefanos, Paradise, Tam Tam ve Camel.

Samos


getyourguide.com

Adanın merkezi olan Vathy sokakları da yine klasik Yunan mimarisi ile bezenmiş. Arkeoloji ve şarap müzesi de ilgi alanınızdaysa mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Samos’un tatlı şaraplarının da dünyaca ünlü olduğunu bu arada hatırlatalım

Adanın dünya tarih açısından bir başka önemli özelliği ise ünlü matematikçi Pisagor’un köyü olan Pythogoras’ın burada yer alması. Şehre gidip bu ünlü filozofun soluduğu havaya ortak olmanın yanı sıra birbirinden güzel hediyelik eşya satan dükkânlarını da ziyaret edebilirsiniz. Pisagor Bardağı adı verilen ürün oldukça etkileyici; bu bardağı işaretli yerini aşacak kadar doldurursanız alt kısımdan sızdırmaya başlıyor ve tüm içeceği kaybediyorsunuz. Pisagor’un bu kadehi insanlara az ile yetinmeleri gerektiğini öğretmek için tasarladığı düşünülüyormuş.

Pythogoras yat limanının sonunda ise Pisagor’a atfen yapılmış bir heykeli bulunuyor. Şehre çok kısa mesafede bulunan Eualinos isimli dünyanın en eski tünellerinden biri bulunuyor. Tünele girişin ücretli olduğunu da belirtelim: 4-5 Euro
Kokkari adanın turistik bir başka bölgesi. Yine plajları ve restoranları ile tam bir tatil cenneti.
Samos adasına Kuşadası’ndan günübirlik seferler düzenleniyor, yolcuk 1,5 saat ve fiyatı 40 Euro.  

Başlıca plajlar: Psili Ammos, Tsamadu, Lemonakia ve Gagaou.

Chios (Sakız)


visitgreece.gr

Chios adası adından da anlaşılabileceği gibi sakız ağaçları ile ünlü. İzmir’e oldukça yakın olan Chios’a feribotla yaklaşık 45 dakikada gidebilirsiniz. Oldukça yakın olması ve Yunanistan’ın adalar için getirdiği vize kolaylığı sayesinde çok sayıda turistin ziyaret ettiği bir ada.

Maesta ve Pirgi en önemli yerleşim bölgelerinden. UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi'ne aldığı yaklaşık bin yaşında olan Nea Moni Manastırı da yine görülmesi gereken yerlerden.

Diğer Yunan adlarında olduğu gibi Chios’ta da halk korsanlardan korunmak için şehri dar sokaklar ile donatmış. Adanın her yerinde yine eski küçük, şirin Yunan evlerini görebilirsiniz.

Adada büyüklü küçüklü çok sayıda plaj bulunuyor. Bu plajlardan bazıları: Beach Club tarzındayken bazıları da daha doğal durumda. Önde gelen plajlar ise şöyle: Ayia Dinami, Glari, Lithi, Yiosonas, Nağos ve Ayia Fotini. 

Lesvos (Midilli)


protothema.gr

Ege Denizi’nin kuzeyinde bulunan Lesvos Girit’ten sonraki en büyük ve en yeşil adadır. Birbirinden güzel meyve bahçelerini içinde barındırır. Diğer adalara göre oldukça yeşil görünümü ile Zümrüt Ada olarak da anılır.
Ayvalık, Dikili ve Akçay’dan Lesvos’a düzenli olarak feribot seferleri yapılmaktadır. Ulaşımı oldukça rahat olan adada gezmenin en iyi yolu ise günlüğü 40-50 Euro civarında olan araç kiralamadır. Böylece adanın oldukça karmaşık olan merkezinden daha sakin ve doğal kısımlarına ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Yunanistan’ın geleneksel içkisi uzonun tüm çeşitlerini bu adada tatmanız mümkün, zira Lesvos uzonun üretildiği en önemli merkez konumunda.

Adada tahmin edilebileceği gibi çok sayıda kilise bulunuyor. Yanı sıra Osmanlı döneminden kalma bir cami ve bir Osmanlı çarşısı da mevcut.

Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve tarihi evleri ile ada hâlihazırda bir açık hava müzesini andırsa da doğa tarihine meraklıysanız Sigri’de bulunan Doğa Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneriyoruz. Müze giriş ücreti ise 5 Euro.
Agiasos ise şirin bir Rum köyü görmek ve el işi hediyelik eşya almak isteyenlerin uğrayabileceği bir mekân.
Kısa süreli tatiller için yolda çok vakit kaybetmek istemiyor ve farklı kültürleri tanımaktan hoşlanıyorsanız Lesvos sizin için oldukça ideal bir tercih olabilir. 

Crete (Girit)


travelplanet24.com

Ege’nin güneyinde yer alan Girit Yunanistan’ın en büyük adasıdır. Dünyaca ünlü bir turizm merkezi olan Girit tarihin en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı hâkimiyetinde de bulunmuş olması sebebiyle oldukça zengin bir tarihi yapı popülasyonuna sahiptir. Venedik Kalesi, Aya İrini Geçidi ve diğer arkeolojik siteler turistlerin başlıca ziyaret yerleridir. İraklio ve Hanya (Evet, “Görürsün Hanya’yı Konya’yı” sözünde geçen Hanya burası) şehirleri de tarihi açıdan oldukça değerli eserleri barındırmaktadır.  Özellikle Hanya tarihi sokakları ile sizi zamanda yolculuğa çıkarmak için birebir. Girit aynı zamanda çok sayıda müze barındıran bir yerleşim bölgesi: Girit Doğal Tarih Müzesi, Girit Arkeoloji Müzesi, Girit Tarih Müzesi ve Knossos Açık Hava Müzesi sayabileceğimiz müzelerden başlıcaları.

Dünyaca tanınmış bir merkez olması dolayısıyla çok sayıda otel ve restoran bulabileceğiniz Girit’in gece hayatı da oldukça renkli ve hareketli.

Yunan adası denince eşsiz plajların varlığını bir kere daha belirtmeye gerek yok. Doğanın cömert davrandığı eşsiz Girit kumsallarında mavi Akdeniz sularının keyfini doyasıya çıkarmanız mümkün. Avrupa’nın en büyük palmiye ormanlarının bulunduğu sahil şeridinin Palmiye Kumsalı olarak adlandırıldığını da ek bilgi olarak verelim.

Girit’e Atina ya da Selanik aktarmalı olarak gitmeniz mümkün. Ancak Atina’nın Pire Limanı’ndan Girit’e ulaşmak için yaklaşık 9 saatlik bir deniz yolculuğu yapacağınızı da aklınızdan çıkarmayın. Girit’te üç adet hava limanı bulunuyor, vakitten tasarruf etmek için dilerseniz 40-50 dk. süren uçak yolculuğunu da tercih edebilirsiniz. 

Yunanistan gezilecek yerler listesinin sonuna geldik, gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
 

Devamını Oku

Yunanistan Gece Hayatı


nationalgeographic.com

Eğlenmeyi seven Yunanların gece hayatı da pek tabii ki oldukça renkli geçiyor. Eğlence denilince akla ilk sırada sirtaki yapılan klasik mekânlar gelse de özellikle Atina’da gece kulüpleri ve diskolar gençlere ve turistlere yönelik programlar yapıyorlar. Aşağıda en çok beğenilen eğlence mekânlarını sizler için derledik:

  • Stavros Tou Noto (Atina): Rock müzik konserlerinin yapıldığı bir mekân.
  • Rebetiki Istoria (Atina): Taverna
  • Vinilio (Atina): Disko
  • Armida Bar (Crete): Gemi içinde hizmet veren bar oldukça ilgi çekici
  • Fagotto (Crete): Caz Bar
  • Town Club (Santorini): Gece Kulübü
  • Enigma (Santorini): Disko
  • La Notte Club (Mykonos): Yunan Müziği
  • Caprice (Mykonos): Bar ve restoran
  • Country Life Bar (Rhodes)
  • Beer Academy (Chios)
  • Tropical Island Club (Kos)
  • Hamam (Kos): Eski bir Osmanlı hamamı restore edilerek yapılmış bir bar.
  • Iera Odos Art Cafe Bar (Samos)

Yunanistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 7.1oC
    • Şub 8oC
    • Mar 10.5oC
    • Nis 14.8oC
    • May 20.1oC
    • Haz 25.3oC
    • Tem 26.9oC
    • Agu 25.9oC
    • Eyl 22.4oC
    • Eki 16.9oC
    • Kas 11.8oC
    • Ara 8.3oC

Kısa Kısa

Ülke: Yunanistan
Nüfus:11,3 milyondur.
Dil: Yunanca
Para Birimi: Euro
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 10 gün
İklim: Akdeniz İklimi
Big Mac Index: $ 3.34 (Türkiye: $ 3.87)