Osmaniye Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Osmaniye, Osmaniye ilinin merkezi ve Türkiye'nin 80. ilidir. Bölgedeki en eski yerleşim alanlarından biri olan Osmaniye, M.Ö. 3000 yıllarından başlayarak birçok devlet ve beyliğin yaşadığı ve egemen olduğu Ceyhan ırmağı havzası içinde yer alır. Osmaniye, Çukurova´nın bereketli topraklarının doğusunda bulunmaktadır.
Yöre 19. yüzyılın sonlarında Adana ilinin Cebelibereket sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiş, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kısa bir süre Fransız işgalinde kalmış, ancak Cebelibereket Sancağı Cumhuriyet'le birlikte il yapılmıştır. 1933'te Cebelibereket ili kaldırılmış ve bölge Osmaniye adıyla ilçe yapılarak Adana iline bağlanmıştır. 1996'da yapılan bir düzenlemeyle, yeni kurulan Hasanbeyli, Sumbas ve Toprakkale ilçeleriyle Bahçe, Düziçi, Kadirli ve Osmaniye (Merkez ilçe) ilçeleri bir araya getirilerek, merkezi Osmaniye kenti olmak üzere il yapılmıştır.
Çukurova ilk çağlardan itibaren Hitit, Pers ve Roma uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Kapadokya ve Kilikya'yı, Suriye ve Mezopotamya'ya bağlayan yolların kesiştiği bir alanda yer alan stratejik konumu nedeniyle, Doğu Anadolu'nun giriş kapısı durumundadır. Ortadoğu ülkeleriyle bağlantı sağlayan yol üzerinde olduğu için, yörede bu yolları denetlemek amacıyla çok sayıda kale yapılmıştır. İpekyolu’nun da bu bölgeden geçmesi kentin önemini artırmıştır. İlk çağlarda İsos Limanı’na gelen ve Akdeniz’de seyreden ticaret gemilerini soyarak korsanlıkla geçinen kavimler, Nur Dağları’nda barınmışlardır.