Kayseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kayseri_3732.jpg

Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulan, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kayseri İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Türkiye’nin en kalabalık iller sıralamasında 14. sırada bulunan Kayseri’nin nüfusu TÜİK’in 2016 verilerine göre yaklaşık 1.358.980’dir. Şehrin toplam yüzölçümüyse 17.170 km2’dir. Melikgazi, Bünyan, Akkışla, Develi, Hacılar, Kocasinan, İncesu, Pınarbaşı başta olmak üzere 16 ilçeden oluşan Kayseri, Ankara ve Konya’dan sonra İç Anadolu Bölgesi’nin üçüncü büyük şehridir. İç Anadolu’nun güney bölümü ile Toros Dağları’nın yakınlaştığı Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Kayseri bölgenin en hızlı büyüyen ve gelişen şehirlerinden biri olma özelliğine sahiptir.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Kayseri ile İlgili

Kayseri Nerededir?

Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. Sivas, Yozgat, Niğde, Nevşehir, Adana, Kahramanmaraş ile komşudur. İstanbul’a 763 kilometre, Ankara’ya 316 kilometre uzaklıktadır. İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük dağı olan Erciyes Dağı il sınırlarının içerisinde yer almaktadır. 3917 metre yüksekliği bulunan Erciyes Dağı, volkanik bir dağdır ve şehrin sembolüdür. Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak’ın büyük bir bölümü Kayseri’den geçer. Seyhan Irmağı’nın en büyük kollarından biri olan Zamantı Irmağı şehrin önemli akarsularından diğeridir. Yay Gölü, Tuzla Gölü, Sarı Göl şehirdeki doğal göller arasında yer alırken Yamula, Akköy, Kovalı, Kayseri’deki baraj gölleri arasında sayılabilir.

Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

Kayseri İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illeri batı ve güneye bağlayan demir ve karayollarına sahip olduğu için önemli bir konumdadır. İç Anadolu Bölgesi’nden Kayseri’ye ulaşmak isterseniz mesafe yakın olacağı için özel arabanızı ya da şehirlerarası otobüsleri tercih edebilirsiniz. Ankara’dan Kayseri’ye özel aracınızla yaklaşık 4 saatte ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Kayseri’ye aracınızla gitmek isterseniz yol yaklaşık 9,5 saat, İzmir’den 12 saat sürmektedir.

Kayseri demiryolu ağı açısından en fazla ulaşılabilirlik seviyesine sahip şehirlerimizden biridir. 1927 yılından beri hizmet veren demiryolu istasyonu stratejik bir öneme sahiptir. İstanbul’dan her gün karşılıklı hareket ederek Kars’a ulaşan Doğu Ekspresi’nin duraklarından biri Kayseri’dir. Ayrıca Ankara-Erzurum arasında her gün karşılıklı sefer yapan Erzurum Ekspresi de Kayseri’den geçmektedir. Haftanın her günü sefer yapan Erciyes Ekspresi ile Kayseri-Adana arasında tren ulaşımı sağlanmaktadır. Van Gölü Ekspresi ile Ankara’dan kalkan trenin duraklarından biri Kayseri olup Tatvan’a kadar gitmektedir.

Kayseri’ye daha hızlı ulaşmak isteyenler hava yolu ulaşımını tercih edebilir. Kayseri Havaalanı şehre 5 km uzaklıkta olup hem iç hem dış hat seferleri yapılmaktadır. İstanbul’dan Kayseri’ye uçakla her gün karşılıklı düzenlenen uçak seferleri ile 1 saat 15 dakikada ulaşılabilir. İzmir-Kayseri arası uçakla 1,5 saat sürmektedir ve aktarmasız ulaşım sağlanabilir. Yurt dışından Kayseri’ye İstanbul aktarmalı olarak ulaşmak mümkündür.

Kayseri’ye Ne Zaman Gidilir?

umbrella-2073654_960_720.jpg

Kültür ve doğa turizmi ile öne çıkan Kayseri’de kış ayları soğuk ve yağışlı yaz ayları ise sıcak ve kurak geçer. Şehirde Orta Anadolu iklimi hakimdir. Ancak yükseltiye göre şehirde iklim farklılıklar gösterir. Ovalık kesimlerde daha yumuşak bir hava gözlemlenirken, dağlık alanlarda sert ve soğuk hava kendini hissettirir. Bu nedenle şehirde en fazla yağış alan yerler dağlık kesimlerdir. Kış aylarında ortalama sıcaklık -1 dereceyken, yazın bu değer 22 dereceyi bulur. Ocak ve şubat ayları en soğuk aylardır ve don olayları görülür. Temmuz ve ağustos ise şehrin en sıcak aylarıdır. Kayseri en fazla yağışı nisan ve mayıs aylarında alır. Şehrin birçok yerinde bozkır iklim özellikleri de hakimdir. Yazlar sıcaktır ancak kısa sürer. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı da bir hayli fazladır.

Kayseri’yi ziyaret etmek için en uygun dönem, ilkbahar ayları olsa da özellikle kışın kayak yapmak için Erciyes Kayak Merkezi oldukça popüler bölgelerden biridir. Kış aylarında ortalama iki metreyi bulan kar kalınlığı ile kayak ve snowboard yapmak isteyenlerin tercihleri arasında yer alır. Kış aylarında Erciyes Kayak Merkezi’nde düzenlenen birçok festivalle şehir sadece Türkiye’den değil dünyadan da binlerce misafir ağırlamaktadır. Zamantı Irmağı ise yaz aylarında rafting sporu ile öne çıkmaktadır. Ekstrem spor sevenler için şehir merkezine yarım saat uzaklıkta bulunan Ali Dağı, yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin gözde merkezlerindendir.

Kayseri’de Nerede Kalınır?

Kayseri gerek ticari gerek turizm açısından her yıl binlerce kişinin uğrak noktalarından biridir. Şehirde artan turizm faaliyetleri ile konaklama seçenekleri önceki yıllara oranla yükselişe geçmiştir. Kayseri’de her bütçeye ve zevke göre konaklama seçeneği bulunmaktadır. İş ve tatil amacıyla yılın her ayı yoğun ilgi gören Kayseri’de otellerin büyük bir bölümü merkezdedir. Erciyes Dağı’nda bulunan oteller de kış oteli konsepti ile müşterilerine hizmet vermektedir. İş seyahati yapmak isteyenler için havalimanı yakınında bulunan oteller de oldukça konforlu ve lükstür.

Dört ve beş yıldızlı Kayseri otellerinin yanı sıra daha uygun fiyatlı 2 ve 3 yıldızlı otelleri de konaklama için tercih edebilirsiniz. Butik otel ve pansiyonlar şehirdeki diğer konaklama seçenekleri arasında yer almaktadır. Otellerin hemen hepsinde ücretsiz Wi-Fi hizmetinden yararlanabilir, aracınızla geldiyseniz otoparkı kullanabilirsiniz. Kayseri otellerinde konaklama fiyatları dönemsel olarak değişse de gecelik 50 TL’den başlayıp 300-400 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Devamını Oku

Kayseri Otelleri - Kayseri Otel Fiyatları

Asırlar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri, hanları, kervansarayları, medreseleri ve müzeleri ile dünyadaki en eski şehirleri arasındadır. Kayseri aynı zamanda tarihin önemli mimarlarından Mimar Sinan’ın memleketidir. Tarihi ve kültürel değerlerinin dışında  doğal güzellikleriyle de büyüleyicidir. Erciyes Dağı’nın muhteşem güzelliği ve kayak sporuna elverişli olmasıyla da kış aylarında da tatil fırsatı yaratmaktadır. Kayseri otelleri konuklarına birçok konaklama seçeneği sunar. Kar sporu yapmak isteyenler için Erciyes otelleri, iş seyahatleri için ise Kayseri Merkez oteller ideal seçeneklerden olmaktadır. Bütçenize göre beş yıldızlı oteller veya butik oteller seçenekleri de bulabilirsiniz. Şehirde gezilecek mekanlara dönersek Kayseri Kalesi, Döner Kümbet, Kurşunlu Camii, Selçuklu Uygarlığı Müzesi, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Sahabiye Medresesi ve Atatürk Evi Müzesi görülmesi gereken yerler arasındadır. Ekstrem sporları seviyorsanız Ali Dağı’nda yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Kayseri mantısı ve pastırma ile dünyaca meşhur şehrimizdir. Bunlara ilaveten yağlama, toga çorbası, yoğurt tatlısı, cıvıklı pidesi gibi yöresel tatlarını deneyebilirsiniz.

Devamını Oku

Kayseri'de Mutlaka Görmeniz Gereken 13 Yer

Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri, dünyanın en eski şehirleri arasında yer almaktadır. Tarihin her döneminde önemini korumaya devam eden Kayseri, İç Anadolu’nun en gelişmiş şehirleri arasındadır. Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri; hanları, medreseleri, camileri, kervansarayları ve müzeler ile görülmeye değer şehirlerimizden biridir. Tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra tabiat ve doğal güzellikleriyle de öne çıkan Kayseri hem kış hem de yaz turizmine katkı sağlayan bir şehirdir. Adını dünyada duyurduğu pastırma, sucuk ve mantısı ile midelere de ziyafet yaşatan Kayseri’ye en az üç gününüzü ayırarak bu güzel şehri doyasıya keşfetmelisiniz.

Kayseri Gezilecek Yerler

Kayseri, Tarihi İpek Yolu’na ev sahipliği yapmasının yanı sıra Selçuklu ve Mimar Sinan dönemine ait cami, kapalı çarşı ve medreseleriyle de görenleri büyülüyor. Dünyanın en köklü şehirlerinden biri olan Kayseri, tarihi yapılarının yanı sıra Erciyes Kayak Merkezi ve Kapadokya’ya olan yakınlığı ile rağbet gören şehirlerden biri haline gelmiştir. Kayseri şehir merkezinde bulunan Kayseri Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi görülmesi gereken yerler arasındadır. Selçuklu Dönemi’nden günümüze miras kalan Döner Kümbet, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olan Kurşunlu Cami, Atatürk’ün Kayseri’yi ziyaretinde konakladığı Atatürk Evi, şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Kayseri’nin çevresinde bulunan Ali Dağı Yeraltı Şehri, Erciyes Dağı, Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Kültepe Ören Yeri, Kayseri’de gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

* Müzelerin giriş ücreti 2017 yılına aittir.

Devamını Oku

Kayseri Şehir İçi Ulaşım

İç Anadolu Bölgesi’nin Ankara ve Konya’dan sonra üçüncü büyük ili olan Kayseri’de şehir içi toplu ulaşım tramvay, otobüs ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. Tüm şehre yayılmış olan otobüs ağı şehir merkezinde bulunan iki tramvay hattı (T1-T2) ve dolmuş hatlarıyla desteklenmektedir. Kayseri’de toplu taşıma araçlarını kullanarak istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen Akıllı Şehir Kayseri uygulaması ile toplu ulaşım hatlarının güzergah haritalarına, duraklardan hangi otobüslerin ne zaman geçtiğine dair çevrimiçi bilgilere, güncel trafik durumuna ulaşabilirsiniz. Akıllı Şehir Kayseri uygulamasını mobil cihazlarınıza indirip kullanabilirsiniz.

Devamını Oku

Kayseri Mutfağı

Kayseri birbirinden lezzetli yöresel yemekleriyle ziyaretçilerini mest etmektedir. Ağırlıklı olarak etli ve unlu yemeklere sahip olan Kayseri mutfağının ünü yurt dışına dek taşmıştır. Kayseri mantısı, sucuk ve pastırması dünyaca bilinen lezzetlerdendir. Kayseri yemeklerini tatmak için günübirlik düzenlenen gezilerin sayısı giderek artmaktadır.

Türkiye’de mantı denince akla gelen ilk şehir Kayseri’dir. Kayseri’de mantının 36 farklı çeşidi yapılmaktadır. En yaygın olanı ise hepimiz severek yediği etli mantıdır. Kayseri mantısının en önemli özelliği küçük açılmasıdır. Öyle ki bir kaşığa en az 40 tane mantı sığdırılır ve salçalı suyu boldur. Kayseri’deki bir diğer mantı çeşidi ise prov mantısıdır. Peynirle yapılan prov mantısı et yemeyenler için de iyi bir alternatiftir. Yağ mantısı ise porsiyon olarak daha büyük olmakla birlikte mayalı hamurun harcına kıyma koyulup yağda pişirilmesi ile yapılır.

Kayseri için mantının bir de şöyle bir özelliği var. Eskiden kız isteme merasiminde gelin adayına mantı açtırılırmış. Eğer güzel açarsa evliliğe izin çıkarmış.

Mantı denemek isteyenlere 2 mekan önerimiz var. Biri Altıntabak, diğeriyseElmacıoğlu İskender. Mantı sipariş ettiğinizde genellikle üzerine domates sosu ve tereyağı ile servis ediliyor. Yoğurt yanında geliyor. Dilerseniz ekliyorsunuz. 

Kayseri yağlaması şehrin en ünlü hamur işlerinden bir diğeridir. Kıyma, soğan ve salça ile hazırlanan harç incecik açılan hamurun üzerine sürülür. Üst üste koyularak sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Lahmacuna benzerliği ile bilinen yağlama, Kayseri’ye gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken bir yemektir. Dilerseniz içine yoğurt koyup dürüm gibi sararak da yiyebiliyorsunuz.

Nohut, kuşbaşı et ve yeşil mercimek ile hazırlanan kurşun aşı çorbası besleyici ve bir o kadar da doyurucudur. Buğday, nohut, yoğurt ve yumurta ile hazırlanan toga çorbası ise Kayseri’de özel günlerde ikram edilir.

Kayseri denince akla gelen lezzetlerden bir diğeri şüphesiz pastırmadır. Şehirde gezerken birçok pastırma dükkanı karşınıza çıkar. Kayseri’nin Türk mutfağına kazandırdığı en önemli lezzetlerden biri olan pastırma, dünyanın birçok şehrine ihraç edilmektedir. Kendine has baharatı ve lezzeti ile Kayseri sucuğu özel kurutma işlemlerinden geçirilir ve şehrin sembol tatları arasında yer alır.

Hamur pilav ve tavuk etinin birleşiminden ortaya çıkan örgülü pilav şehre özgü yemeklerden bir diğeridir.

Kayseri’nin Develi ilçesine özgü cıvıklı pidesi ise kuşbaşı pide sevenlerin damaklarına hitap eden bir lezzettir. Biraz etli ekmek ya da kuşbaşılı pideyi andırıyor diyebiliriz.

Un helvasından daha yumuşak kıvamıyla çay saatlerinin vazgeçilmezi aside, kakaolu krep hamuru ile hazırlanan altın kesesi, revaniye benzerliği ile bilinen yoğurt tatlısı, şerbetli tatlıseverleri mest eden düğümlü tatlı Kayseri mutfağı denince akla gelen diğer lezzetler arasındadır.

Kayseri’de Alışveriş

entrecote-pastirma-500g.jpg

Yöresel lezzetleri ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkan Anadolu şehirlerimizden biri olan Kayseri’de alışveriş yapabileceğiniz çok sayıda mağaza ve dükkan bulunmaktadır. Kayseri şehri pastırma, mantı ve sucuğu ile ünlüdür. Geziniz sırasında karşınıza çıkacak dükkanlardan farklı markaların ürünlerini bulabilir ve satın alabilirsiniz. Tadına doyulmaz Kayseri pastırması ve sucuğunu seyahatinizin son günü alırsanız bozulma ihtimalini de ortadan kaldırmış olursunuz. Kayseri organik pazarlarıyla da meşhur illerimizden biridir. Sağlıklı üretim ve tüketimi desteklemek amacıyla açılan organik pazarlar şehrin en çok ilgi gören alışveriş noktalarındandır. Pazar günleri düzenlenen Kocasinan ve çarşamba günleri düzenlenen Talas organik pazarlarına uğrayarak hiçbir kimyasal içermeyen taptaze sebze ve meyvelerden satın alabilirsiniz. En fazla Kayseri’de yetiştirilen ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan gilaburu meyvesi de buradan alabileceğiniz lezzetler arasındadır.

Devamını Oku

Kayseri’de Gece Hayatı 

kayseri_nights_final.jpg

Kayseri gerek tarihi gerek kültürel değerleriyle ziyaretçilerine zengin alternatifler sunarken eğlence sektörü gelişmeye devam etmektedir. Şehir muhafazakar bir kimliğe sahip olsa da özellikle üniversiteli nüfusunun artması ile gece hayatı da yükselişe geçmiştir. Özellikle Talas ilçesi genç nüfusun eğlence ihtiyacını karşılayan birbirinden renkli mekanlarla doludur. Cumhuriyet Meydanı da gece eğlenmek için gidilebilecek birçok mekana ev sahipliği yapmaktadır.

Seyir Teras&Cafe, Kayseri manzarasını tepeden seyredebileceğiniz, özellikle gece manzarasıyla etkileyici yerlerden biridir. Haftada iki gün canlı müzik yapılan mekan üniversite öğrencilerinin uğrak noktalarındandır. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Mills Cafe de akşamları canlı müzik keyfi yaşayabileceğiniz adresler arasındadır. İstasyon Caddesi’ndeki Harman Pub, Kayseri’de eğlence ihtiyacınızı karşılayabilecek mekanlardandır. Hilton Oteli’nin içerisinde yer alan Kale Roof Bar, Kayseri’nin en kaliteli gece mekanlarındandır. Restoran kısmı da bulunan Roof Bar’da canlı müzik eşliğinde şehir manzarasını izlemek mümkündür. Melikgazi ilçesinde Radisson Blu Oteli’nin Roof Lounge’ı nezih ortamıyla misafirlerini ağırlamaktadır. Açık teras alanı da bulunan mekan her gün 18.00-00.00 saatleri arası hizmet vermektedir.

Şehrin en özgün mekanlarından biri olan SineMasal Bistro’da sinema konseptiyle arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebilir ve lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Alpaslan Mahallesi’ndeki Gönül Kahvesi, nezih ortamıyla sosyalleşebileceğiniz mekanlar arasındadır. Erciyes gece hayatı şehir genelinde olduğu gibi sakin olsa da eğlenebileceğiniz bar ve kulüpler bulunmaktadır. Erciyes’teki Ozzy Club ve Karizma Bar bu eğlenme mekanlarından birkaçıdır. Erciyes dağ otellerinde gündüz kayak keyfi yaptıktan sonra akşam otelinizin restoranı ya da kafesinde çay-kahve eşliğinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Kayseri’deki Festivaller

ski-lift-999226_960_720.jpg

Kayseri seyahatiniz öncesinde şehirde düzenlenen etkinlikleri incelerseniz bulunduğunuz tarihe denk gelen bir etkinliğe katılabilirsiniz. Kayseri’de düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Erciyes Kış Turizm Festivali

Her yıl nisan ayının ilk haftasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik oldukça ilgi görüyor. Üç gün boyunca süren festivalde meşaleli kayak gösterileri ile birlikte havai fişek gösterileri de yapılıyor.

Devamını Oku

Kayseri İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 0352 336 49 89

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 352 222 89 60

Emniyet Müdürlüğü: 0 352 338 14 02

Kayseri Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -2oC
    • Şub 0oC
    • Mar 5oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 17oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 5oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.358.980 / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün