Kayseri birbirinden lezzetli yöresel yemekleriyle ziyaretçilerini mest etmektedir. Ağırlıklı olarak etli ve unlu yemeklere sahip olan Kayseri mutfağının ünü yurt dışına dek taşmıştır. Kayseri mantısı, sucuk ve pastırması dünyaca bilinen lezzetlerdendir. Kayseri yemeklerini tatmak için günübirlik düzenlenen gezilerin sayısı giderek artmaktadır.
Türkiye’de mantı denince akla gelen ilk şehir Kayseri’dir. Kayseri’de mantının 36 farklı çeşidi yapılmaktadır. En yaygın olanı ise hepimiz severek yediği etli mantıdır. Kayseri mantısının en önemli özelliği küçük açılmasıdır. Öyle ki bir kaşığa en az 40 tane mantı sığdırılır ve salçalı suyu boldur. Kayseri’deki bir diğer mantı çeşidi ise prov mantısıdır. Peynirle yapılan prov mantısı et yemeyenler için de iyi bir alternatiftir. Yağ mantısı ise porsiyon olarak daha büyük olmakla birlikte mayalı hamurun harcına kıyma koyulup yağda pişirilmesi ile yapılır.
Kayseri için mantının bir de şöyle bir özelliği var. Eskiden kız isteme merasiminde gelin adayına mantı açtırılırmış. Eğer güzel açarsa evliliğe izin çıkarmış.
Mantı denemek isteyenlere 2 mekan önerimiz var. Biri Altıntabak, diğeriyseElmacıoğlu İskender. Mantı sipariş ettiğinizde genellikle üzerine domates sosu ve tereyağı ile servis ediliyor. Yoğurt yanında geliyor. Dilerseniz ekliyorsunuz.
Kayseri yağlaması şehrin en ünlü hamur işlerinden bir diğeridir. Kıyma, soğan ve salça ile hazırlanan harç incecik açılan hamurun üzerine sürülür. Üst üste koyularak sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Lahmacuna benzerliği ile bilinen yağlama, Kayseri’ye gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken bir yemektir. Dilerseniz içine yoğurt koyup dürüm gibi sararak da yiyebiliyorsunuz.
Nohut, kuşbaşı et ve yeşil mercimek ile hazırlanan kurşun aşı çorbası besleyici ve bir o kadar da doyurucudur. Buğday, nohut, yoğurt ve yumurta ile hazırlanan toga çorbası ise Kayseri’de özel günlerde ikram edilir.
Kayseri denince akla gelen lezzetlerden bir diğeri şüphesiz pastırmadır. Şehirde gezerken birçok pastırma dükkanı karşınıza çıkar. Kayseri’nin Türk mutfağına kazandırdığı en önemli lezzetlerden biri olan pastırma, dünyanın birçok şehrine ihraç edilmektedir. Kendine has baharatı ve lezzeti ile Kayseri sucuğu özel kurutma işlemlerinden geçirilir ve şehrin sembol tatları arasında yer alır.
Hamur pilav ve tavuk etinin birleşiminden ortaya çıkan örgülü pilav şehre özgü yemeklerden bir diğeridir.
Kayseri’nin Develi ilçesine özgü cıvıklı pidesi ise kuşbaşı pide sevenlerin damaklarına hitap eden bir lezzettir. Biraz etli ekmek ya da kuşbaşılı pideyi andırıyor diyebiliriz.
Un helvasından daha yumuşak kıvamıyla çay saatlerinin vazgeçilmezi aside, kakaolu krep hamuru ile hazırlanan altın kesesi, revaniye benzerliği ile bilinen yoğurt tatlısı, şerbetli tatlıseverleri mest eden düğümlü tatlı Kayseri mutfağı denince akla gelen diğer lezzetler arasındadır.