- 1 view
Kayalık bir dağın içinden dökülen yedi şelaleden oluşan Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri ilimizde Aladağlar Millî Parkı içerisinde yer almaktadır. Şelaleler, buz gibi suları ile yaz mevsiminde birçok ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Niagara Şelalesi’nden daha fazla bir yükseklikten düşen şelale suları, kaynağından çıktığı şekilde kayalıklar arasından fışkırmaktadır. Uganda’da yer alan 100 metre yükseklikteki Victoria Çağlayanı’ndan sonra ikinci sırada gelen Kapuzbaşı Şelaleleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan 55 metre yükseklikteki Niagara Şelalesi ve Erzurum’daki 50 metre yüksekliğe sahip Tortum Şelalesi’nden daha fazla yüksekliğe sahiptir. Yedi şelalenin bulunduğu Kapuzbaşı Şelalelerinin yükseklikleri 40 ila 80 metre arasında değişiklik göstermektedir. Bölgede beş tanesi büyük iki tanesi ise küçük olmak üzere bulunan yedi şelale görenleri büyüleyen bir görsel zenginliğe sahiptir.
Kapuzbaşı köyünün yakınlarında bulunan tepenin doğu ve güney yamaçlarından çıkarak Suarısı Deresi’ne büyük bir su sesi ile dökülen Kapuzbaşı Şelaleleri, Zamantı Nehri’ne karışmaktadır. Su debisinin çok yüksek olması sebebi ile düşen sulardan çıkan zerrecikler geniş bir alana yayılmaktadır. Bu buz gibi zerrecikler yaz aylarında güzel bir serinletici işlevi görmektedir.
Kapuzbaşı Şelaleleri, Orta Toroslar üzerinde yer alan Demirkazık Dağı’nın doğusunda 18 bin metrekarelik alana yayılmış olan Hacer Ormanları içinde bulunmaktadır. Burası Türkiye’nin en iyi post ormanları olma özelliği taşımaktadır. Ormanların bitki varlığını göknar, meşe, sedir, ardıç, gürgen, titrek, kavak ve karaçam oluşturmaktadır. Şelale sularının düştüğü vadi tabanında ise yalnızca çok temiz sularda yaşama imkânı bulan kırmızı fosfor benekli alabalıklar bulunmaktadır.
Kapuzbaşı Şelaleleri, yüksekten yıl boyu gür bir şekilde akan suları ile Türkiye’nin en büyük şelaleleri arasında yer almaktadır. Gürül gürül akan suların rahatlatıcı ve huzur verici etkisiyle şelalelerin etrafında dinlenmek ve piknik yapmak popülerdir. Ayrıca Kayseri’nin en popüler doğa yürüyüşü rotası üzerinde yer alan şelaleler, büyüleyici manzarasıyla yürüyüşçülere unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.
Kapuzbaşı Şelaleleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Kayseri ili sınırları içerisinde Yahyalı ilçesinde yer almaktadır. Şelaleler, Adana’nın Aladağ ilçesine 40 kilometre mesafede, Aladağlar Millî Parkı içinde konumlanmaktadır.
Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı ilçesinin Büyükçakır Mahallesi kuzeyinde, Ensenin Tepesi’nde yer almaktadır. Öncelikle Kayser-Develi yolu ile Yahyalı’ya ulaşmak gerekmektedir. Bu noktadan sonra ise biri 65 diğeri 55 kilometre uzunluğa sahip iki farklı yoldan Kapuzbaşı Şelalelerine ulaşım sağlamak mümkündür. Bu yollar üzerinde yer alan tabelalar vasıtası ile şelalelere kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.
Yahyalı ilçesine toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür. Fakat bu noktadan itibaren Kapuzbaşı Şelalelerine kalan 65 veya 55 kilometrelik yolları özel araç vasıtası ile kat etmek gerekmektedir.
Şelaleler, ulaşılması zor bir noktada yer aldığından doğallığını koruyup fazla kirlenmemektedir.
Kapuzbaşı Şelalelerinin doğa ile iç içe huzurlu atmosferinde birkaç gün vakit geçirmek için bölgede konaklamak mümkündür. Ahşap malzemeyle inşa edilmiş doğa ile uyum sağlayan birkaç otel bu bölgede hizmet vermektedir. Otellerin yanı sıra pansiyonda konaklama seçeneği de mevcuttur.
Kapuzbaşı Şelaleleri aynı zamanda birçok doğaseverin kampkurmayı sevdiği bir noktadır. Yaz aylarının bunaltıcı sıcağından Kapuzbaşı Şelalelerinin serin ortamına kaçan birçok kampçı bulunmaktadır. Kamp alanlarıyla hizmet veren tesislerin bungalov ev seçenekleri de değerlendirilebilir.
Kapuzbaşı Şelalesi Konaklama Yerleri
Şelaleleri görmeye geldiğinizde ya da burada piknik yaptığınızda dönmek istemezseniz konaklama alternatiflerinizin de olduğunu belirtelim. Kalmak için tatil anlayışınıza göre isterseniz otel ya da pansiyon, isterseniz bungalov evleri tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak önerebileceğimiz birkaç yeri şöyle sıralayabiliriz:
Kapuzbaşı Şelalesi Baştürk Dinlenme Tesisi: Gecelik oda fiyatı kişi başı 70 TL’den başlayan pansiyon şelalenin yanında ve bungalov seçenekleri de bulunuyor. Tam pansiyon seçenekleri ise gecelik 120 TL’den başlıyor.
İletişim için 0533 394 75 77 veya 0539 920 79 11’den 7/24 bilgi alabilirsiniz.
Kapuzbaşı Şelale Motel: Bungalov konaklama seçeneğini de bünyesinde barındıran motelin ortalama kişi başı gecelik konaklama fiyatı 170 TL. Adres: Kapuzbaşı Mahallesi, Aladağlar Milli Parkı, Yahyalı/Kayseri
Telefon: (0352) 222 68 29
Atmaca Motel: Doğayla iç içe ve dingin bir alanda yer alan motel sessiz ve sakin bir tatil için tercih edebileceğiniz seçeneklerden biri. Adres: Kapuzbaşı Takım Şelaleleri içerisinde yer alan Güney Şelalesi Yahyalı / Kayseri
Tel: 0538 632 63 84
Kapuzbaşı Şelalesi Gezilecek Yerler
Doğayla bu kadar iç içe olmak size huzur veriyorsa Kapuzbaşı’na gittikten sonra görebileceğiniz farklı güzellikleri de atlamamalısınız. Kayseri bu anlamda zengin bir şehir. İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Erciyes Dağı’nı görmek için tatilinizi planlayabilirsiniz. Ayrıca Zamantı Irmağı da tüm sakinliğiyle sizi büyüleyecektir. Düden Şelalesi ile yapı olarak benzerlik gösteren Yeşilköy Şelalesi de Kapuzbaşı takım şelalelerinden sonra beğenebileceğiniz doğal güzelliklerden biri olarak listenizde yerini almalı. Çevresi mesire yeri olarak kullanılan Derebağ Şelalesi de belki pikniğinize ev sahipliği yapabilir. Gidebileceğiniz bir başka doğal güzellik de Sultan Sazlığı. Milli Park ilan edilen sazlık alan içerisinde günümüze kadar yapılan kuş sayım sonuçlarına göre yaklaşık 300 kuş türü sayılmıştır. Fakat kuş türü ve sayısı özellikle sulak alan ekosistemindeki su seviyesinin değişimine ve aylara bağlı olarak değişebiliyor. Hacer Ormanı da yolunuz Kayseri’ye düşerse mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Bu doğal alan da Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Dik yamaçlardan oluşan ve vadiyi saran el değmemiş ağaçlarla kaplı ülkemizin en iyi post ormanı unvanına sahip. Oldukça yoğun gözlenen yaban hayatı ve sunduğu görsel zenginlik ile macera tutkunları ve turistler için bulunmaz bir doğa harikasıdır. Buralardan bahsettikten sonra Yedigöller’in adını anmazsak olmaz. Hacer Vadisi‘nden hemen sonra varılabilen bir vadide bulunan Yedigöller, Aladağlar zirvelerinin arasında kar ve buz suları ile beslenir. Yaz-kış kurumadan kalan Yedigöller, çevresi ile birlikte cennetten kopan bir yer olarak hafızalardan silinmeyen benzersiz bir tablo tadındadır. Bununla da bitmeyen doğa gezinizin sonraki durağı olarak Derevenk Vadisi’ni işaretleyebilirsiniz. Adını günümüzde bulunmayan ve tarihi bir yerleşim yeri olan Derevenk Köyü‘nden alan bu vadinin etimolojik kökeni Türkçe “dere” ve Ermenice kilise anlamına gelen “venk” kelimesinden gelir.
Kapuzbaşı Şelalesine Nasıl Gidilir?
Kapuzbaşı Şelalesi, Yahyalı güzergahı İncesu Yeşilhisar güzergahından gidildiğinde 110 kilometre mesafede, Kayseri, Erciyes Dağı, Develi güzergahından gidildiğinde ise 85 kilometre uzaklıktadır. Kayseri, Erciyes, Develi yoluyla Yahyalı’ya varıldıktan sonra şelalelere ulaşım için 2 farklı yol alternatifiniz bulunuyor. Yollardan birisi Yahyalı Dikme-Çamlıca-Ulupınar ve ikincisi ise Yahyalı-Dikme- Deli Ali Uşağı-Yeşilköy-Balcıçakırı rotasyonudur. İlk yol yaklaşık 55 km, ikincisi ise yaklaşık 65 km. mesafede bulunuyor. Bu mesafe Yahyalı’dan itibaren ortalama 1.5 saat sürüyor. Kapuzbaşı Takım Şelaleleri’nin yolu tamamen asfalt olduğu için yolculuk sırasında da hiç zorlanmayacaksınız.