Mersin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mersin, eski adıyla İçel, Türkiye’nin güneyinde yer alan bir Akdeniz şehridir. Nüfus bakımından Türkiye’nin 11. büyük şehri olan Mersin, büyükşehir statüsüne sahiptir. Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Mut, Silifke, Erdemli, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Akdeniz, Çamlıyayla ve Tarsus ilçelerine sahiptir. Mersin’in doğusunda Adana, batısında Antalyave kuzeyinde Karaman, Niğde ve Konya illeri bulunmaktadır. Son yılların hızla modernleşen ili Mersin, ekonomik olarak da sahip olduğu limanıyla büyük bir güce sahiptir. Mersin limanı, coğrafi konumu, kapasitesi, geniş tır filosu, demiryolu ile sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret noktası haline gelmiştir.

Tanıtım Videosu:
 

 

Devamını Oku

Mersin’e Ne Zaman Gidilir?

Mersin şehri Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları sıcak ve nemli, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklığı 15-20oC civarlarındadır. Yaz aylarında sıcaklık 30-35 oC olmaktadır ve ağustos aylarında sıcaklığın çok yüksek olduğu görülmektedir. Nem ile birlikte hissedilen sıcaklık daha da yukarılara çıkmaktadır. Mersin’e ziyaret için en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Yaz aylarında ziyaret ediyorsanız yüksek nemden dolayı terlemeniz olasıdır ve yanınıza bol kıyafet götürmeniz önerilmektedir. Ziyaret tarihlerinizi Mersin’de gerçekleştirilen festivallere denk getirirseniz Mersin’in renkli kültürüne şahitlik etmiş olursunuz.

Mersin'de Nerede Kalınır?

Doğu Akdeniz’in en büyük şehirlerinden olan Mersin, tarihî ve kültürel yapılarıyla çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Dolayısıyla Mersin’de konaklama oldukça uygundur. Merkezde konaklayabileceğiniz farklı türlerde ve farklı bütçelerde iki, üç, dört yıldızlı oteller, pansiyonlar bulunmaktadır. Ortalama gecelik ücretleri 150-400 TL arasındadır. Ulaşım açısından sorun çekmemek için merkez ilçelerinde konaklamanız önerilir. Merkez’de oteller sahil şeridinde ve tren garı bölgesinde oldukça yoğunlaşmaktadır. Etrafta gezebileceğiniz birçok noktaya yakın mesafede olan bu oteller size Akdeniz manzarasını cömertçe sunmaktadır. Deniz turizminin olduğu bölgelerde otel ve pansiyonların yanında günlük, haftalık, aylık ve sezonluk kiralayabileceğiniz daireler bulunmaktadır. Mersin bölgesinde sık ziyaret edilen oteller arasında The Monard Hotel size şehrin merkezinde bir konaklama imkânı sunmaktadır. Mersin’in birçok turistik ve kültürel noktasına yürüme mesafesiyle 15 dakika olan The Monard Hotel, farklı türdeki odalarıyla konuklarına hizmet etmektedir. Denize sıfır noktada bulunan Mersin HiltonSA, deniz manzaralı ve şehir manzaralı oda türleriyle turistlere lüks hizmet vermektedir. Evcil hayvanınız ile de konaklayabileceğiniz Mersin HiltonSA, şehrin birçok turistik bölgesine ortalama 25 dakika yürüme mesafesindedir. Mersin’in iç kesimlerine doğru uygun bütçeli oteller yer almaktadır. Ayrıca memur iseniz ya da vatandaşa konaklama izni veren Mersin Öğretmenevi, Mersin Polisevi, askeri personel iseniz denize kenarında bulunan Mersin Orduevi konaklayabileceğiniz diğer türde mekânlar arasında yer almaktadır. Mersin Erdemli ilçesi doğa ile bütünleşik konaklama tercih edenler içinde kamp alanlarıyla oldukça cazip hale gelmiştir. Silifke ile Anamur arasında kalan Tisan Koyu da kamp ve denizseverlerin sıkça ziyaret edip kamp attıkları yerler arasındadır. Tarsus otelleri de Mersin'de kalınacak en iyi yerlerdendir.

Mersin Otelleri

Tarihi MÖ 6500’lere dayanan Mersin, pek çok medeniyetten insanın yüzyıllar boyunca yaşamış olduğu Akdeniz şehirlerinden biridir. Liman kenti olmasından dolayı ticari açıdan büyük önem taşımaktadır. Mersin otelleri iş veya turistik amaçlı seyahatlerde kalite, konforlu ve şık konaklama imkânı sunmaktadır. Gezilecek yerlerden biri olan Yedi Uyurlar Mağarası hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için kutsal yerlerdendir. Mağarada bulunan cami, Sultan Abdüllaziz tarafından 1873 yılında yaptırılmıştır. Mersin’in adeta simgesi haline gelmiş Kızkalesi de görülmesi gereken yerlerdendir. Bir adacık üzerine kurulan kale lahit ve sarnıçlardan oluşmaktadır. Cennet Cehennem Mağarası, Nusrat Mayın Gemisi, Olba Antik Kenti gezilecek tarihî mekânlardandır. Tarsus Şelalesi, Anamur Çayı, Ilısu Şelalesi ve Limonlu Çayı ise Mersin’in doğa güzelliklere sahip noktalarıdır. Şehire özgü meşhur tantuni dışında kerebiç tatlısını ve cezeryeyi de deneyebilirsiniz. Plajlarıyla da ünlü şehirde Akdeniz’in ve güneşin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Yazın çok sıcak olması nedeniyle sonbahar ve ilkbahar aylarında şehri ziyaret edebilirsiniz.

Devamını Oku

Mersin Gezilecek Yerler

Ülkemizin gezilip görülesi şehirleri arasında olan Mersin, görülmesi gereken yerler, müzeler ve katılması gereken etkinlikler açısından oldukça zengindir. Mersin, Akdeniz’in güzelliklerini, lezzetlerini, güneşini sizlere fazlasıyla gösterecektir. Mersin görülecek yerler merkez ve merkez dışı olarak ikiye ayrılabilir. Merkez için 2 gün ve merkez dışı güzellikler için 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır.Başarılı Mersin otellerinden birinde kalıp şehri doyasıya gezerek Mersin'de harika vakit geçirebilirsiniz.

Mersin Gezilecek Yerler

Mersin’de gezilecek yerler farklı bölgelerde de olduğundan aracınızla gitmeniz zaman kazanmak açısından daha verimli olacaktır. Görmeden dönmemeniz gereken yerler arasında Cennet Cehennem Çökükleri, Yumuktepe Höyüğü, Adam Kayalar, Mersin Marina, Tarsus Müzesi, Eshab-ı Kehf Mağarası, Kızkalesi, Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Mersin Arkeoloji Müzesi, Mamure Kalesi ve Alahan Manastırı gelmektedir.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Mersin Şehir İçi Ulaşım

9803de7ac1434cae67f77fdf1aab1669.JPG

Mersin’de toplu ulaşım belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Raylı sistem henüz şehre getirilmemiştir. Toplu taşımanın yanında ticari taksiler ile de istediğiniz noktaya ulaşmanız mümkündür. Mersin Belediyesi’ne ait toplu ulaşım araçları 70 farklı hat ile Mersin merkezden birçok noktaya ulaşımınızı sağlamaktadır. Mersin belediye otobüslerinde Kentkart kullanılmaktadır ve farklı türleri mevcuttur. Kart alımlarınızı ve yüklemelerinizi belediye otobüslerindeki otomatlardan, büfelerden ve kentin merkezi noktalarından gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Mersin’de de ticari taksiler her yere ulaşımınızı sağlamaktadır. Mersin’de taksilerin çoğu lisanslıdır ve belirlenen taksimetre ücretine tabidir. Bahar aylarında Mersin’i yavaş yavaş gezmek, sahilde güzel vakit geçirmek için şehir içerisinde belirli noktalarda bisiklet kiralama noktaları bulunmaktadır. Belediye projesi olan bisikletlerin amacı trafik yoğunluğunu azaltmak ve doğa ile barışık bir ulaşım sağlamaktır. Proje gelişmeye devam etmektedir. Mersin Otogar’dan şehir merkezine ve şehrin diğer noktalarına ulaşım otobüsler ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan şehre ulaşım Havaş firmasının otobüsleri ile gerçekleşmektedir. Servis güzergâhları; Adana Havalimanı, Tarsus Şehir Merkezi (Kleopatra), Çevreyolu, Mersin Forum AVM Önü, Mersin Şehir Merkezi Stadyum Önü (Belediye Cebi) ve Mersin Forum AVM Önü, Mersin Şehir Merkezi Stadyum Önü, Tarsus Şehir Merkezi (Kleopatra) olarak planlanmıştır. Yolculuk süresi yaklaşık 120 dakika olup bu süre trafiğe göre değişiklik göstermektedir.

Mersin Mutfağı

tantuni-mobil-banner.jpg

“Mersin’in neyi meşhur?”, “Mersin’de ne yenir?”, “Mersin’de mutlaka tadılması gereken lezzetler?” sorularının cevabını hakkıyla verir size Mersin kenti. Adana, Hatay, Gaziantep mutfağı gibi isim yapmamıştır belki, fakat Mersin de en az o şehirler kadar damak zevki yaşatabilir sizlere. Mersin hem bir deniz kenti, hem Toroslar’a komşu olması hem de Hatay, Adana, Antep’e yakın olması sebebiyle çeşitlenen yemek kültürünü ziyaretçilerine yansıtan bir şehirdir.

Et yemekleri ve kebap çeşitlerinin üst sıralarda olduğu Mersin’de, en kolay bulunan ve en popüler olan yiyecek tantunidir. Tantuni, ufak ufak doğrandıktan sonra haşlanan et daha sonra sacda biber ve soğan ile kavruluyor. Ardından lavaş içerisine ya da ekmek arası olarak servis ediliyor. Genellikle yanında limon ve biber turşusu servis edilir. Tantuniyi ise şehirde “Memoş Tantuni”, “Hasan Usta Tantuni” gibi meşhur lokantalarda tadabilirsiniz. Adana’ya komşu ve Gaziantep - Hatay bölgesine yakın olması dolayısıyla farklı kebap türlerini tadabileceğiniz bir kenttir Mersin. Bu tatları ise Sofra Beyaz, Hacıbaba Et Lokantası gibi kentte popüler mekânlarda rahatlıkla tadabilirsiniz. Mersin bir deniz şehri olduğundan balık ve deniz ürünleri oldukça çeşitli ve lezzetlidir. Hem güzel bir balık yiyebileceğiniz hem de hoş vakit geçirebileceğiniz mekânlar Mersin sahil şeridinde bolca bulunmaktadır. İskele Marin Restaurant, Rina Restaurant gibi mekânlar bunlara örnektir. İskele Marin, Mersin Marina’nın içerisinde bulunmaktadır ve fiyatları beklendiği kadar yüksek değildir. Lokantanın en çok tercih edilen ürünü levrek çeşitleri ve karidestir. Rina Restaurant’da ise ara sıcaklar, mezelerin çeşitleri ve balıkların sunumuyla ünlenmiştir. Mersin’e özgü hazırlanan Mersin künefesi ise oldukça popülerdir. Bu lezzeti ise Künefeci Emin Usta’da tadabilirsiniz. Mersin’e özgü bir tatlı olan kerebiç ise Mersinlilerden oldukça rağbet görmektedir. Görüntüsü içli köfteye benzeyen bu tatlı, ceviz ve fıstık dolguludur. Bu tatlıyı ise Haydar Usta ve Yürü Börek&Künefe mekânlarında yiyebilirsiniz. Klasik mutfağının yanı sıra Mersin’de dünya mutfağından yemeklere ve fast food restoranlara da sıkça rastlamanız mümkündür. Bunun içinde Mersin Marina’da yer alan restoranları tercih edebilirsiniz.

Mersin Gece Hayatı

audience-868074_960_720.jpg

Ülkemizin diğer sahil şehirlerinde olduğu gibi Mersin’de de gece hayatı oldukça canlıdır ve gece hayatı kültürü yerleşmiş bir şehirdir. Üniversite öğrencileri ise bu kültürü oldukça canlı tutan önemli bir etkendir. Kış aylarında bile soğuğun çok hissedilmediği Mersin’de, akşam ve gece eğlence mekânları oldukça popülerdir. Sahil şeridinde bar, disko, meyhane, restoran, gece kulübü, türkü bar gibi birçok ilgi alanına cevap verecek mekânlar peş peşe sıralanmaktadır. Roof Divan şehrin en elit barlarından birisidir. Divan Otel’in terasında bulunan mekân müşterilerine Akdeniz manzarası eşliğinde canlı müzik, yemek ve eğlence imkânı tanımaktadır. Mersin’in en geniş bira çeşitliliğine sahip North Sea Irish Pub, müzikleriyle, sakinliğiyle, samimiyetiyle Mersin halkının uğrak yeri haline gelmiştir. Şehrin belki de en ilginç mekânları arasında olan Yer Fıstık, farklı konseptiyle uğrak mekânlar arasına girmiştir. Rock müziğin hâkim olduğu mekânda müşterilere ikram edilen yer fıstıklarının kabuklarının yere atılmasıyla ünlenmiş bir mekândır. Bu ilginçliğin yanında bol ikramıyla da müşterilerin gönlünü çelmiş de bir mekândır. Fasıl ve ocakbaşı konseptinde kentin parlayan mekânı rakı, balık ve fasıl eşliğinde hoş vakit geçirebileceğiniz Parlak Ocakbaşı & Fasıl olmuştur. Televizyonda ünlü bir yarışma programından da tanınan Ahmet Parlak’ın işlettiği mekân, programdan sonra müşteri sayısıyla birlikte kalitesini de arttırmıştır. Mersin’in en işlek gece kulübü olan Sess, son dönem müzikleri ile insanları eğlendirmeyi başarıyla gerçekleştirmiştir. Ayrıca Türk-Japon dostluğunun bir simgesi olan KushimotoSokak’da değişik konseptlerde mekânlarıyla gecenin geç saatlerine kadar gençlerle dolup taşmaktadır. Mersin’deki en popüler mekânlar sahil şeridindeki (Adnan Menderes Bulvarı) mekânlardır. En avantajlı yanı ise mekânların birinden çıkıp diğerine rahat bir şekilde girebilirsiniz ve keyfinize göre bir mekânı rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

Mersin’deki Festivaller

335d5628766f1e64cde34601c382f02d_big_r.JPG

Mersin Uluslararası Müzik Festivali: Müziğin, insanlığın ortak dili olduğunu göstermek amacıyla 2002 yılından beri düzenlenmektedir. Kentin çeşitli bölgelerinde, tarihî ve modern dokunun içerisinde müzikseverlere büyük bir müzik şöleni yaşatan festivale hem ülkemizin hem de dünyanın tanınmış sanatçıları katılmaktadır. Festival içerisinde çeşitli yarışmalar ile halkın müzik ilgisini de arttıran festival her yılın mayıs aylarında gerçekleşmektedir.

Devamını Oku

Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl

23 Nisan: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs: İşçi ve Emekçiler Bayramı

19 Mayıs: Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

15 Temmuz: Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Ramazan Bayramı Tatili

Kurban Bayramı Tatili

30 Ağustos: Zafer Bayramı

29 Ekim: Cumhuriyet Bayramı

Mersin Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 10oC
    • Şub 10oC
    • Mar 13oC
    • Nis 16oC
    • May 20oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 24oC
    • Eki 21oC
    • Kas 15oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.700.000 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün