Mersin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mersin, eski adıyla İçel, Türkiye’nin güneyinde yer alan bir Akdeniz şehridir. Nüfus bakımından Türkiye’nin 11. büyük şehri olan Mersin, büyükşehir statüsüne sahiptir. Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Mut, Silifke, Erdemli, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Akdeniz, Çamlıyayla ve Tarsus ilçelerine sahiptir. Mersin’in doğusunda Adana, batısında Antalyave kuzeyinde Karaman, Niğde ve Konya illeri bulunmaktadır. Son yılların hızla modernleşen ili Mersin, ekonomik olarak da sahip olduğu limanıyla büyük bir güce sahiptir. Mersin limanı, coğrafi konumu, kapasitesi, geniş tır filosu, demiryolu ile sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret noktası haline gelmiştir.

Doğu Akdeniz sahilinde, Toros Dağları’nın eteklerinde önemli bir liman kenti olan Mersin’e ulaşım çok yönlü gerçekleşmektedir. Adana-Mersin arasında her gün karşılıklı tren seferleri gerçekleşmektedir ve yenilenen otogarı ile Mersin’e ulaşım ülkenin her kesiminden mümkün olmuştur. Havayolu ile Mersin’e ulaşım, Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ulaşmanız ile mümkündür ve havalimanı kente 90 kilometre uzaklıktadır.

Mersin tarihi MÖ 7000’li yıllara dayanmaktadır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerleri arasında olan Yumuktepe, Neolitik çiftçiler tarafından kurulmuştur. Arkeologların yürüttüğü kazılardan çıkan eserleri Mersin Arkeoloji Müzesi’nde görmeniz mümkündür. Yörede Hititliler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüştür. 11. yüzyılda ilk defa Selçuklular, ardından 14. yüzyılda Karamanoğulları ve 15. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Türklerin hâkimiyetine geçmiştir.

Mersin, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri’nin istilasına uğramıştır. Milli Mücadele ile Mersin, 3 Ocak 1922’de tekrar Türk hâkimiyetine girmiştir ve 1933 yılında İçel ismini almıştır. 2002 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla ismi yeniden Mersin olmuştur.

Mersin ekonomisi, Türkiye’nin toplam yaş meyve üretiminin %13,4’ü, toplam muz üretiminin %72’si, toplam çilek üretiminin %40’ı, toplam limon üretiminin %70’ini gerçekleştirerek ülkenin güçlü tarım ekonomisine sahip kentleri arasında yer almaktadır. Mersin sanayisi, serbest bölgenin ve Mersin Limanı’nın sağladığı avantajlarla kurulan organize sanayi bölgeleri ile birlikte Türkiye’nin önemli ve iddialı sanayi kentleri arasında yer almaktadır. Organize sanayi bölgelerinin birlikte yürüttüğü ortak projeler ile Mersin Üniversitesi, kentin önemli teknolojik gelişimlerine öncü olmuştur. Bununla birlikte Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Mersin’de üniversite-sanayi birlikteliğinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarının Mersin’in rekabet gücünü yükseltme amacıyla kurulmuştur.

Mersin, 321 kilometre olan Akdeniz sahilinde bulunan kumsallar, koylar ve körfezler ile tarihî ve çeşitli dinlere ait yapılarıyla sıkça ziyaret edilen bir kültür ve turizm kentidir. Deniz turizmi yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler, 108 kilometrekarelik sahil kumsallarını kumlarının ince ve denizinin temiz oluşu sebebiyle tercih etmektedirler. Mersin’in önemli plajları Taşucu, Susanoğlu, Ören, Kızkalesi, Yemişkumu, Kapızlı, Akkum, Kumkuyu ve Anamur plajlarıdır. Tarih ve arkeolojiseverler şehirdeki müzeleri, Mamure Kalesi, Soli Pompeiopolis, Kızkalesi ve AnamuriumAntik Kenti gibi tarihî alanları ziyaret edebilir. Bunların yanında Eshab-ı Kehf, Cennet Cehennem, Alahan Manastırı gibi önemli yerler çok sık ziyaret edilen yerler arasındadır.

Mersin'de Piknik Yerleri

Karaekşi Mesire Alanı: Mersin’in doğal güzellikleri arasında bulunan bu mesire alanı Mut ilçesinde yer alıyor. Tertemiz havası, bol oksijeni ile güzel piknik için tercih edebileceğiniz yerler arasındaki Karaekşi Mesire Alanı aynı zamanda alabalık havuzu ve alabalık yetiştiriciliği ile adından söz ettiriyor.  Yeteri kadar masa ve mangal bulunan alanda yer bulma sıkıntısı yaşamazsınız.

Kadıncık Göleti Piknik Alanı: Kadıncık Vadisi çevresinde konumlanmış bir mesire yeri olan Kadıncık Göleti aynı zamanda hidroelektrik santraliyle de merak uyandırıyor. Yeşil tonlarındaki su ile beğeni toplayan Kadıncık Göleti, gidenlere keyifli bir piknik vadediyor.

Adres: Darıpınarı Mahallesi, Çamlıyayla/Mersin

Papazın Bahçesi Piknik Alanı: Mersis Tarsus yoluna yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Papazın Bahçesi bakir doğası ile gidenlerin büyük beğenisini kazanıyor. Buradaki alanda bulunan masa ve sandalyeler sayesinde rahat piknik yapabilirsiniz.

Adres: Fakılar Mahallesi,  Çamlıyayla/Mersin

Doktorun Yeri: Mersin gezilecek yerler doktorun yeri mesire alanı sayılmadan sıralanamaz. Erdemli ilçesinin Limonlu kasabasında bulunan mesire alanı, dingin ve keyifli vakit geçirip piknik yapmak için ideal yerlerden bir tanesi. Mersin il merkezine uzaklığı ise yaklaşık 45 kilometre. Mesire alanına kadar giden bir toplu ulaşım aracı bulunmadığından özel araçla gitmeniz daha pratik olacaktır. Kayaç Vadisi’nde bulunan piknik yeri Lamos Deresi’nin yanında bulunuyor. Su şırıltısı ve ağaç gölgesinin mükemmel uyumu eşliğinde güzel piknik için burayı tercih edebilirsiniz.

Tanıtım Videosu: