Niğde Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nigde-Led-Tabela-Fiyatlari-ve-Fiyat-Hesaplama.jpg

İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Niğde zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Antik adı Nahita ya da Nakita olarak bilinen Niğde’nin geçmişi MÖ 600’lü yıllara dayanmaktadır. HititlerAsurlarFriglerMedlerPerslerRomalılarBizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Niğde köklü kültürel geçmişi ile öne çıkan şehirlerimizden biridir. Paleolitik Çağ’dan günümüze kesintisiz yerleşim yeri olan Niğde’nin antik tarihine dair bilgilere Bahçeli Köşk HöyüğüAltunhisar Pınarbaşı HöyüğüDivaralı Höyüğü kazılarından ulaşılmıştır. Niğde’de yerleşik yaşamın günümüzden on bin yıl öncesine kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Asur ve Hitit dönemine ait yazılı belgelerde MÖ 1800’lü yıllardan itibaren 1.000 yıl süreyle bölgede Hititlerin hâkim olduğu belirlenmiştir. MÖ 710 yılında Asurluların Hitit egemenliğine son vermesi ile bölge önce Asurlulara sonra Friglere geçmiştir. MS 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Niğde Bizans yönetimine girmiş, 1071 tarihinde Türklerin Anadolu’ya hâkim olması ile Niğde 1308 yılına dek Selçuklu egemenliğine girmiş, 1470 yılından itibaren Osmanlı Devleti hâkim olmuştur.

 

Tanıtım Videosu:

 

Devamını Oku

Niğde ile İlgili

Niğde Nerededir?

İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Niğde kuzeyde Kırşehir ve Nevşehir, güneyde Mersin, güneydoğuda Adana, güneybatıda Konya, kuzeybatıda ise Ankara illeri ile komşudur. Kuzey bölümünde Ekecik Dağları, orta kesimde Melendiz - Hasan Dağları, güneyinde Aladağlar ve Bolkar Dağları ile çevrili olan Niğde’de geniş ovalar da bulunmaktadır. Misli Ovası ve Bor Ovası şehirdeki en büyük ovalar arasında yer alırken Karasu Deresi, Çiftehan Çayı, Uluırmak başlıca akarsulardır.

Niğde’ye Nasıl Gidilir?

Niğde’ye ülkemizin dört bir yanından kara yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. İç Anadolu Bölgesi ile birlikte Kuzey ve Batı Anadolu’yu güney ve doğu bölgeleri ile birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasıdır. Niğde İstanbul’a 795 kilometre uzaklıktadır. Özel aracınız ile Niğde’ye gelmek isterseniz yolculuk ortalama 8 saat sürer. Niğde - Ankara arası 346 kilometre olup araçla yaklaşık 4 saatte ulaşmak mümkündür. Kayseri - Niğde arası 130 kilometredir ve araba ile 1 saat 50 dakikalık kısa bir yolculuk sonrası Niğde’ye ulaşılabilir. Adana - Niğde arası 194 kilometre, İzmir - Niğde arası ise 800 kilometredir. Özel araçla gelmek istemeyenler için Türkiye’nin birçok şehrinden Niğde’ye otobüs seferleri mevcuttur. Niğde Aydoğanlar Turizmİnan TurizmIğdırlı TurizmLider Adana Seyahat sık aralıklarla Niğde’ye sefer düzenleyen şehirlerarası otobüs firmaları arasındadır. Kayseri - Adana kara yolu üzerinde yer alan Niğde Otobüs Terminali’nden merkeze ve diğer ilçelere düzenli minibüs seferleri mevcuttur.

Devamını Oku

Niğde’ye Ne Zaman Gidilir?

Nigde-Aladaglar2.jpg

Niğde ilinde karasal iklim hâkimdir. Etrafının yüksek dağlarla çevrili olması ve deniz seviyesinden yüksekliği, kuzeyden gelen soğuk rüzgârlara açık olması nedeniyle şehirde sert iklim özellikleri gözlemlenir. Niğde’nin yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Kış ayları ağırlıklı olarak kar yağarken bahar aylarında yağışlar yağmur şeklindedir. Ağustos yılın en kurak ayı olurken mayıs ayı en fazla yağışın görüldüğü aydır. 21,3 derece sıcaklık ortalaması ile temmuz en sıcak ay, 0 derece ile ocak en soğuk aydır. Karasal iklim hâkim olduğu için Niğde’de gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkıyüksektir. Niğde’yi ziyaret etmek için en uygun mevsim yaz aylarıdır.

Kültür turizmi açısından ülkemizin önde gelen şehirlerinden biri olan Niğde’nin birbirinden değerli tarihî yapıları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Niğde sadece yaz aylarında değil kış aylarında da dağ ve kış turizmi ile önde gelen şehirlerimiz arasındadır. Bolkar Dağları ve Toros Aladağlar’da dağcılık ve trekking aktiviteleri düzenlenmekte olup kış mevsiminde seyrine doyulmaz manzaralar sunmaktadır. Niğde’de yıl boyunca pek çok farklı etkinlikler de düzenlenmektedir. Her yıl temmuz ayında gerçekleştirilen Darboğaz Kiraz Festivali’nde birbirinden lezzetli kirazların tadına bakabilir, ağustos ayındaki Tyana Kültür ve Turizm Festivali’nde Tyana Antik Kenti’ni yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Temmuz ayında Zindan Vadisi’nde düzenlenen Âşık Tahiri Kültür ve Yayla Şenlikleri’ne katılabilir, farklı kültürlerle bir arada eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Niğde’de Nerede Kalınır?

img10.jpg

Geçmiş dönemlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Niğde kültür turizmi açısından görülmeye değer şehirlerden biridir. Her medeniyetten farklı izler taşıyan Niğde ören yerleri, camileri, manastırları ve müzeleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İç Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Niğde’de konaklamak isteyenler için kent otelleri, butik oteller ve pansiyonlar yıl boyunca hizmet vermektedir. Eğer Niğde’nin tarihî güzelliklerini yakından görmek ve kültür gezisi yapmak isterseniz Niğde merkezde konaklamanızı tavsiye ederiz. Niğde otellerinin büyük bir kısmı merkezde olmakla birlikte her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri mevcuttur. Konforlu odaları, merkezi konumu ve eşsiz şehir manzarası ile Honour Hotel Niğde’de konaklayabileceğiniz en iyi otellerden biridir. Oda kahvaltı konseptinde hizmet veren otelin a la carte restoranında birbirinden lezzetli yemeklerin tadına bakabilir, ücretsiz Wi-Fi ve otopark hizmetinden yararlanabilirsiniz. Şehrin kalbinde yer alan Grand Hotel Niğde gezilecek yerlere yakın konumu ile öne çıkmaktadır. Ev konforunda konaklayabileceğiniz otel dört yıldızlıdır. İş ve alışveriş merkezlerinde yürüme mesafesinde yer alan Nahita Hotel Niğde merkezde konaklamak isteyenler için bir diğer alternatiftir.

Niğde’nin Çiftehan ilçesi termal kaynakları ile ünlüdür. Antik çağlardan bu yana termal su kaynakları ile öne çıkan Niğde’de sağlık dolu bir tatil geçirmek isterseniz termal otelleri de tercih edebilirsiniz. Çiftehan Termal Otel’in kaplıca sularında dinlenebilir, şifa bulabilirsiniz. Çelikhan Termal Otel&Spa ve Narlı Göl Termal Otel Niğde’de konaklayabileceğiniz diğer termal oteller arasındadır. Niğde otellerinin gecelik konaklama ücretleri 100-150 TL arasında olurken yaz aylarında biraz yükseliş göstermektedir. Şehir merkezinde yer alan Niğde Öğretmenevi oldukça uygun fiyatlı konaklama seçeneklerinden biridir. Şehirlerarası otobüs terminaline iki kilometre uzaklıkta olan Niğde Öğretmenevi tarihî bir binada hizmet vermektedir.

Doğaseverler için Niğde’de kamp yapılabilecek alanlar da mevcuttur. Hem bitki hem de hayvan çeşitliliği açısından ülkemizin önde gelen milli parklarından biri olan Aladağlar Milli Parkı’nda yeşillikler içerisinde kamp yapabilir, doğa ile iç içe birkaç gün geçirebilirsiniz. Aladağlar Camping Bungalow’da dağcılık, trekking, tırmanış gibi farklı doğa aktivitelerinde bulunabilir, yoga ve meditasyon ile güne başlayabilirsiniz. Çadır tatili yapabileceğiniz gibi bungalovlarda da konaklayabilirsiniz. Sokulupınar ve Yedigöller bölgesi de kamp kurabileceğiniz diğer bölgeler arasındadır.

Niğde Gezilecek Yerler

İç Anadolu’nun Kapadokya Bölgesi içerisinde yer alan Niğde ören yerleri, doğal güzellikleri, dağ ve kültür turizmi ile öne çıkan şehirlerimizden biridir. Yılın her mevsiminde ziyaretçilerini ağırlayan Niğde zengin tarihî geçmişi ile birçok tarihî esere ev sahipliği yapmaktadır. Aladağlar Milli Parkı’nda doğanın tadını çıkarabilir, trekking yapabilir ve yeşilin en güzel tonlarını bir arada görebilirsiniz. Niğde, kaplıcaları ile ünlü bir şehirdir. Şifalı sularda sağlık dolu bir tatil geçirebilir, şehrin yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Niğde’ye en az iki gününüzü ayırarak birbirinden lezzetli Niğde yemeklerini tadabilir, şehri doyasıya gezebilirsiniz.

Niğde'de Gezilecek Yerler

Tarihî yapıları, şifalı suları ve doğal güzellikleri ile İçAnadolu Bölgesi’nin en güzelşehirlerinden biri olan Niğde’de huzurlu bir tatil sizleri beklemektedir. Niğde Kalesi, Alaaddin Camii, Gümüşler Manastırı, Roma Havuzu Niğde’de görülmeye değer tarihî eserler arasındadır. Niğde bölgesinde yapılan kazılar sonrası elde edilen arkeolojik eserleri Niğde Müzesi’nde yakından inceleyebilir, Niğde’nin tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tyana Ören Yeri ve Göllüdağ Ören Yeri Niğde’de görülecek tarihî yerler arasındadır. Dört mevsim ziyaretçilerine ayrı güzellikler sunan Aladağlar Milli Parkı, şifalı suları ile sağlık bulmak isteyenleri ağırlayan Çiftehan ve Narlı Göl Kaplıcaları Niğde gezinizde listenize eklemenizi önerdiğimiz yerlerdir.

Alaaddin Tepesi: Niğde şehrinin doğusunda bulunan Alaaddin Tepesi, şehrin en yüksek alanıdır. Bu alanın kuzeyinde iç kale, güneyinde Alaaddin CamiiRahmaniye Camii ve Saat Kulesi ile geniş bir park yer almaktadır. Bu bölgede 1960’larda yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan seramik parçalarından bu alanın FrigBizansOsmanlıSelçuklu ve Roma dönemlerinde kullanıldığı varsayılmaktadır.Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Rahmaniye Camii:1747 yılında Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılan Rahmaniye Camii mimarisine bakıldığında dikdörtgen planlı ve düz damlı cami sınıfında bulunduğu görülür. Yapılan onarım çalışmaları ile orijinalliği büyük ölçüde korunmuş olan caminin duvar ve minaresinde sarımtırak renkli trakit taşı kullanılmıştır. Caminin içerisindeki en dikkat çekici süslemeler mihrapta yer almaktadır. Caminin süslemelerinde dönemin göstergesi olan barok süslemeler de dikkat çekmektedir.

Sungur Bey Camii: Sungur Bey Camii için bir inşa kitabesi mevcut değildir. Ancak belirli çalışmalar sonucunda 1335 yılı civarında yapıldığı varsayılmaktadır. Niğde Valisi Sungur Bey tarafından yaptırılmıştır ve ne yazık ki mimarı bilinmemektedir. Sadece minber ve kuzey taç kapısındaki ahşap kapı kanatlarını Hoca Ebubekir’in yaptığı düşünülmektedir. Pek çok onarım yapılarak orijinalliği büyük ölçüde günümüze kadar aktarılan Sungur Bey Camii halen fonksiyonunu korumaktadır. Caminin minberindeki sedef kakmaları dönemin ilk örneklerden biri olması açısından oldukça önem taşımaktadır.

Hatıroğlu Çeşmesi:Hatıroğlu Çeşmesi orijinalliğini büyük ölçüde koruyarak günümüze gelmiş, fakat fonksiyonunu yitirmiştir. Eser, sarımtırak renginde ince yonu trakit taşından kuzey – güney yönünde hafif eğimli bir alan üzerine inşa edilmiştir. Çeşme dıştan 1,32 x 4,05 x 4,55 metre boyutlarındadır. Ön cephe taş kornişle nihayetlenmekte ve üstü kesme taş kaplama düz çatı ile düzenlenmiştir. Çeşme oldukça sade olup monotonluğu kısmen mermer kitabeyle giderilmeye çalışılmıştır.

Nalbant Çeşmesi:Nalbant Çeşmesi orijinal özelliğini kısmen yitirmiş olup, dikdörtgen biçimde olan çeşme 0,82 2,80 x 4,10 metre boyutlarındadır. Ön cephe, ortada teknenin bulunduğu ana bölüm ile iki tarafında yer alan suluklardan oluşur. Süsleme olarak Barok sanatının kendini gösterdiği çeşmede orta kısımdaki yüzeysel niş, yuvarlak sağır kemerlerle son bulur. Kemer dikine silmeli sorguçla dekore edilerek, iki yanına simetrik kıvrık dallar yerleştirilmiştir. Ayrıca nişin üst kısmı dış motiflerinden oluşan yüzeysel yuvarlak kemerlerle hareketlendirilmiştir. Nişin ortasında musluk deliği ise çelenk motifi ile son bulmuştur. Çeşmenin cephesi nişlerin üst kısmından itibaren profilli yatay silmeyle ikiye bölünmüş ve alınlık kısmına mermer inşa kitabesi yerleştirilmiştir. Kitabe altına bir kılıç ve iki rozet motifi işlenmiştir. Kitabenin üzerinde yine çelenk içinde dua kitabesi vardır. Ayrıca kitabenin köşelikleri lale, ortası tam çelenk, üst, alt ve yan kısımları yarım çelenk motifleriyle bezenmiştir.

Devamını Oku

Niğde Şehir İçi Ulaşım

3ffmcklp.jpg

Niğde şehir içi ulaşım halk otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. 2014 yılında Niğde otobüslerinde Kentkart uygulamasına geçilmiştir. Hızlı, güvenilir ve kolay ulaşım için Kentkart’ınıza şehrin birçok noktasında bulunan dolum merkezlerinden bakiye yükleyebilir, dilerseniz internetten dolum seçeneğini kullanabilirsiniz. Kentkart mobil uygulamasını cep telefonlarınıza yükleyerek gideceğiniz yere hangi otobüslerin hizmet verdiğini ve otobüs saatlerini de kolayca öğrenebilirsiniz. Kentkart alırsanız ulaşımda indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

Devamını Oku

Niğde Mutfağı

Kendine has mutfak kültürü ile öne çıkan Niğde’de yemekler ağırlıklı olarak tarım ürünleri ile yapılır. Sebze yemekleri sofraları süslerken Niğde’ye yolunuz düştüğünde birbirinden lezzetli et yemeklerini de deneyebilirsiniz. Mangır çorbası ve oğma çorbası Niğde’nin geleneksel çorbaları arasında yer alırken arabaşı çorbası yanında özel hamuru ile servis edilir. Kıyma, irmik, köftelik bulgur, yumurta ve maydanoz ile hazırlanan mazaklı köftesi oldukça doyurucu bir yemektir. İnciğin ayva, nohut ve pekmezle pişirilmesi ile damakları şenlendiren ayva boranası Niğde’nin yöresel yemeklerinden bir diğeridir. Kuzu etinin sacda biber ve domatesle buluştuğu Niğde tava mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Kuzu eti, yeşilbiber ve soğan ile hazırlanan söğürme bir yiyenin bir kez daha yemek isteyeceği nefis bir yemektir.

Birbirinden lezzetli et yemeklerini Sofram Restaurant’ta deneyebilirsiniz. Gümüş Et Restaurant da et konusunda en iddialı Niğde mekânları arasındadır. Kabak musakka, Niğdeusulü etli bamya, ditme, tirit, papara, çılbır da deneyebileceğiniz diğer yöresel yemeklerdir.

Niğde elma yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer alır. Bu nedenle yemeklerde elma bolca kullanılır. Pirinçli elma dolması farklı lezzeti ile damaklarda yer edinen Niğde yemeklerindendir. Pekmezli un helvası olarak bilinen halveter yapımı maharet isteyen özel tatlılardan biridir. Kaygana, burmatatlısı, zerde, kaymak tatlısı Niğde’yi ziyaret ettiğinizde deneyebileceğiniz diğer tatlılardır. Şehir Lokantası, Çamlık Restaurant, Konak Restaurant, Beykoz Ocakbaşı Niğde’de lezzetli yemek yiyebileceğiniz mekânlar arasındadır. Niğde gazozu şehrin en meşhur içeceğidir. Özellikle yaz aylarında içinizi ferahlatacak Niğde gazozunun sizi çocukluk yıllarınıza götüreceğinden emin olabilirsiniz.

Niğde’de Alışveriş

carpet-100103_960_720.jpg

Niğde’ye uğradığınızda şehrin yöresel lezzetlerini deneyebilir ve sevdiklerinize satın alabilirsiniz. Niğde balı ve pekmezi oldukça meşhurdur. Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan bal ve pekmezi yöresel ürünler satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Niğde elması kendine has tadı ve aroması ile oldukça lezzetlidir. Ülkemizde elma yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer alan Niğde özellikle misket elması ile öne çıkmaktadır. İnce kabuklu ve kokulu misket elmasının en tazesini semt pazarlarından satın alabilirsiniz. Özbeldeİlhanlı ve Selçuk mahallelerinde kurulan kapalı semt pazarlarına uğramanızı ve doğal ürünleri yakından incelemenizi tavsiye ederiz. Niğde’nin Darboğaz ilçesinde yetiştirilen Napolyon kirazı da oldukça lezzetlidir. Yaz aylarında Niğde’yi ziyaret ederseniz tadına doyum olmayan kirazların tadına bakabilir, sevdiklerinize götürebilirsiniz. Niğde’de özellikle ramazan aylarında tok tuttuğu için sıkça tüketilen tahinli ekmek şehrin yöresel lezzetleri arasındadır. Çay saatlerinin en iyi eşlikçisi olan tahinli ekmeği Niğde fırınlarından satın alabilirsiniz. Ülkemizde üretilen en eski gazlı içeceklerden biri olan Niğde gazozu frambuaz aroması ile hafif içimlidir. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı içeceklerden biri olan Niğde gazozundan almayı unutmayın.

Devamını Oku

Niğde’de Gece Hayatı 

İç Anadolu Bölgesi’nin tarihî ve doğal güzellikleri ile öne çıkan şehri Niğde’de aktif bir gece hayatından söz etmek mümkün değildir. Şehirde yer alan az sayıda eğlence mekânı keyifli vakit geçirmek isteyenleri ağırlamaktadır. Bariyer Cafe&Bar Niğde’de gece hayatı denince akla ilk gelen mekândır. Canlı müzik eşliğinde eğlenceli vakit geçirebileceğiniz mekânda arkadaşlarınızla içki içebilir, sosyalleşebilirsiniz. Nezih Bar Niğde’de eğlenmek için tercih edebileceğiniz bir diğer mekândır. Casablanca Bistro&Pub birbirinden ünlü sanatçıların sahne aldığı Niğde’nin en iyi eğlence mekânlarındandır. Nezih ortamı ile öne çıkan mekânda her gün canlı müzik performansları düzenlenmektedir. Henry Jones arkadaşlarınızla yemek yiyebileceğiniz ve canlı müziğin keyfini çıkarabileceğiniz mekânlar arasındadır. Kahverengi Cafe sevdiklerinizle bir şeyler içip canlı müzik dinleyebileceğiniz Niğde’nin eğlence mekânlarındandır. Daha sakin bir akşam geçirmek isterseniz Beyaz Piyano Cafe’de kahve molası verebilir, arkadaşlarınızla keyifle sohbet edebilirsiniz.

Niğde’deki Festivaller

cherries-1433525_960_720.jpg

Niğde tarihî ve doğal güzelliklerinin yanı sıra renkli festivalleri ile öne çıkan şehirlerimizden biridir. Niğde gezinizi planlamadan önce şehirde düzenlenen etkinliklere göz atarsanız hem farklı deneyimler edinebilir hem de seyahatiniz daha keyifli hale getirebilirsiniz. Niğde’de düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Darboğaz Kiraz Festivali

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz köyünde geleneksel olarak temmuz ayında düzenlenen Darboğaz Kiraz Festivali birbirinden renkli görüntülere sahne olmaktadır. En iyi kiraz yetiştiricilerinin belirlenip ödüllerin dağıtıldığı festivalde tadına doyulmaz kirazların tadına bakabilir ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Devamını Oku

Niğde İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta: (0388)232 35 50-140

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 388 232 35 50

Emniyet Müdürlüğü: (0388) 232 40 00

Niğde Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 18oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 6oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 352.727/ İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün