Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

travel-1708496_960_720.jpg

 

Osmanlı döneminde Muşkara adı ile bilinen bir köy olan Nevşehir, 18. yüzyılda Osmanlıcada “yeni şehir” anlamını taşıyan bugünkü ismini almıştır. Anadolu’nun masal kenti diye de adlandırılan bu şehir, tarihi ve dokusuyla farklı bir dünyaya açılan kapı gibidir. Nevşehir denilince ilk akla gelen bölge Kapadokya oluyor haliyle. Buranın adı ise eski Kapadokya Krallığı’ndan gelmektedir. O da Katpatuka isminin bir farklı deyişidir ve rivayete göre bu kelime de “güzel atlar” demektir. Bu nedenledir ki anlatmaya çalışacağımız bölge Güzel Atlar Diyarı olarak da dilimizde yerini alır.

Hititler’den sonra Hristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelen bu bölgede evler kayalara oyulmuş, kiliseler sert taşların işlenmesiyle oluşturulmuş, resimler taş duvarlara çizilmiştir. Roma baskısından kaçan Hristiyan dünyası için önemli bir inziva ve sığınak yeri olmuştur. Asıl olarak Kapadokya diye adlandırdığımız coğrafî bölge, şu anda bahsettiğimiz yerden çok daha büyük ve geniş bir yeri kapsamakta olsa bile, biz şu an Nevşehir ili içerisindeki bir bölgeyi böyle adlandırıyoruz. Burası da Nevşehir’e hayat veren bir ilçe niteliği taşıyor. Jeolojik olarak etrafındaki 3 büyük yanardağın küflerinin oluşturduğu yumuşak yapıyı yıllar içeresinde yağmur ve rüzgârın aşındırmasıyla oluşan taş yığınları olarak tanımlayabiliriz bu bölgeyi. Ancak daha yeni okumuş olduğunuz bu basit cümle aslında 60 milyon yıl önce oluşan bir olayı ve 60 milyon senede bu hale gelebilen sert kayaları içine almakta.

Devamını Oku

Nevşehir ile İlgili

Nevşehir Nerededir?

Nevşehir 5.467 km² yüzölçümüyle, Orta Anadolu’da, eski büyük yanardağların oluşturduğu çok geniş bir plato üzerinde yer almaktadır. Bu plato Kızılırmak tarafından doğu-batı doğrultusunda yarılmaktadır. Şehrin doğusunda Kayseri, güneyinde Niğde, kuzeybatısında ise Kırşehir bulunur.

Nevşehir’e Nasıl Gidilir?

cappadocia-1303239_960_720.jpg


Türkiye’nin popüler turizm bölgeleri arasında bulunan Nevşehir’e tüm dünyadan ulaşım oldukça kolaydır. Ancak Türkiye içinden ulaşımı ele alacak olursak en kolay ulaşım İstanbul-Nevşehir uçak seferleri olarak görülüyor. Tuzköy Havaalanı, bölge merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Pek çok yer birbirine çok yakın olduğu için havaalanından 20-30 dakikalık bir yolculukla Nevşehir’in her yerine ulaşmak mümkündür. Alternatifleri artırmak isterseniz, Kayseri Havaalanı, Nevşehir merkeze 100 km uzaklıktadır. Bu havalimanı, Tuzköy Havaalanı’na göre daha aktiftir ve daha çok hava şirketinin Kayseri Havaalanı’na uçuşunu kolayca bulabilirsiniz. Buradan da Nevşehir merkeze ortalama 45 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır. Fakat eğer bir otelde kalmak istiyorsanız, Nevşehir içindeki pek çok otel Kayseri Havaalanı’ndan da TuzköyHavaalanı’ndan da müşterilerine havayolu taşıma hizmeti sunmaktadır.

Diğer bir ulaşım yolu ise karayolu. Nevşehir’le pek çok şehir arasında düzgün yollar mevcut. Hem Nevşehir içinde avantaja sahip olmak, hem de yol üzerinde daha fazla gezilebilecek yere uğrayabilmek istiyorsanız karayolu tercih sebebi olabilir. Ankara- Nevşehir arası ortalama 280 kilometre civarındadır. İstanbul’dan ulaşım sağlayacaklar için de yine yol Ankara üzerinden geçiyor. Ortalama 3-3,5 saat süren Ankara-Nevşehir yolculuğunu iki farklı güzergâhta yapmanız mümkün. Konya yolundan devam eden güzergâh Samsun yoluna göre biraz daha uzun ve genelde ağır vasıtalar tarafından kullanıldığı için Samsun yolu daha çok tercih edilmektedir.

Daha ekonomik ulaşım çeşidi de otobüs. Ankara’dan ortalama 3,5 saat süren yol, Tuz Gölü manzarası eşliğinde devam ediyor. Sadece Ankara değil, neredeyse ülkenin her bölgesinden ulaşım bulunan Nevşehir için otobüs seçeneği de popüler bir ulaşım çeşidi.

Yolculuk macerasını artırmak isteyen gezginler için, Nevşehir’e bir diğer ulaşım çeşidi de tren yoluyla olabilir. Direkt merkeze kadar tren yolcuları gidemese de, Kayseri ulaşan trenden inip günün her saati Nevşehir’e ulaşım için otobüs bulunabilir.

Nevşehir’e Ne Zaman Gidilir?

fft2mm1313500.jpg


Nevşehir iklimi sebebiyle yaz aylarında bütün yılın en popüler dönemini yaşar. Ancak coğrafi çeşitliliği gereği her mevsimde turistik bir bölge olma özelliği taşımaktadır. Kışları soğuk ve çetin olmasına rağmen, bazı turistler tarafından karlı vadiler görülmeye değerdir. Ancak gidilebilecek en uygun zaman dilimi, havalar aşırı ısınmadığı ve talebe orantılı olarak fiyatların aşırı artmadığı bahar ayları olabilir. Nisan-mayıs zamanı veya yazdan hemen sonraki sonbahar dönemi, Nevşehir için ideal dönemlerdir.

Nevşehir’de Nerede Kalınır?

cappadocia-1773474_960_720.jpg

 

Nevşehir şehri yapısı ve popülerliği bakımından genel olarak Kapadokya bölgesine odaklanmıştır. Asıl turistik bölgeler ve mekânlar burada bulunduğu için genel olarak oteller de bu bölgede yoğunlaşıyor. Kapadokya ve çevresinde bulunan pek çok butik otelin yanında bölgeye özgü mağara otelleri tarihî dokusunu yansıtan otellerdir. Dünyada da hatırı sayılır pek çok seyahat otoriteleri de Kapadokya otelleri hususunda oldukça güzel düşüncelere sahiptir.

Biraz sakinlik arayanlar için bölgenin en yüksek noktası olan Uçhisar’ı tavsiye edebiliriz. Göreme ve Ürgüp’e göre daha sakin olan bölgenin en güzel otellerinden biri Aden Hotel Kapadokya. Her bütçeye ve maddi imkâna göre olanak sağlayan otel, eğer maddi imkânınız el veriyorsa, en güzel konaklamayı peribacaları içinde konuşlanmış odalarında sunuyor. Bu bölgelerin genel özelliği de zaten mağara otellerdir. Ancak hepsi kalitesine ve konumuna göre farklılık gösterebiliyor.

Devamını Oku

Nevşehir’de Gezilecek Yerler

Nevşehir demek aslında çoğu insan için Kapadokya demek. Taş dokusu, sıcak hava balonları, pek çok kilisesi, açık hava müzeleri ve daha fazlası… Koca bir tarihe sahip olan şehir, volkanik yapısıyla adını dünyaya duyurmuş birçok gezilesi mekânı sınırları içerisinde barındırıyor. Şehrin en büyük özelliklerinden biri peribacaları. Tam 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ Yanardağları’nın patlamalarının ardından oluşan tabakaların kayalaşıp rüzgâr ve yağmur aşınmalarıyla şekillenmesiyle kayalar oluşmuş. Bu güzellik Kapadokya’nın, yani Nevşehir’in simgesidir. 1 ila 5 metre arası boylarda bulunabilirler ve buralar Dünyanın Yeni 25 Harikası Listesi’nde 5. sırada yer alır. Aslında Nevşehir’de gezilecek yerler başlığının ilk maddesi Kapadokya olması gerekir ancak neredeyse hepsi Kapadokya olduğu için, Kapadokya içinde gezilecek yerleri maddelendireceğiz.

Nevşehir Gezilecek Yerler:

Orta Anadolu'nun incisi Nevşehir'de hayranlık uyandıran birçok yer keşfedebilirsiniz. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi'ni, Kapadokya ve Nevşehir’in sembolü 3 tane güzel peri bacasının yan yana bulunduğu Üç Güzeller'i, Bektaşî hoşgörüsünün ve felsefesinin merkezi Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi'ni,  Nevşehir bölgesinin en güzel yürüyüş parkurlarından biri olanIhlara Vadisi'ni, başlıcaları Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Mucur ve Örentepe olmak üzere yeraltı şehirlerini Nevşehir seyahatiniz sırasında görmeden geçmeyin. 


 

 

Devamını Oku

Nevşehir İçi Ulaşım

turkey-1138498_960_720.jpg


Nevşehir bölgesinde ulaşım dolmuş, minibüs ve otobüs ile sağlanabilir. Ulaşıma ekonomik bir çözüm arayan kişiler, mesafeler arası pek uzak olmadığından toplu taşımayı tercih edebilirler. Nitekim saatler süren yorucu bir yolculuk mesafeler arası kısa olduğu için pek olası değil. Taksi de tabii ki bir diğer seçenek. Ancak gelen turistler çoğunlukla kendi arabasıyla gezmeyi tercih ediyor. Bunların yanında pek çok insan da araba kiralama şirketlerinden yardım alarak kendi aracını tahsis ediyor. Ancak maceraperest gezginler içinse Nevşehir’in en büyük hizmetlerinden biri bisikletler ve ATV’ler. Minibüs ve otobüs fiyatları ise yolcunun durumuna göre (öğrenci, sivil vs.) 1 ila 2 TL arasında değişmekte.

Yukarıda da anlatıldığı gibi havaalanlarından ulaşım oldukça kolay, günün her bölümünde ulaşım bulunmakta.

Nevşehir Mutfağı


Nevşehir denince yemek ve restoran anlamında tabii ki önce turistik bölgeler öne çıkıyor. Bu bölgelerin başında Uçhisar, Ürgüp ve Göreme geliyor, bunların birleşimine de aslında Kapadokya diyebiliriz. Bu bölgelerde bulunan yemeklerin hepsini Nevşehir merkezde de bulabilirsiniz. Bölgelerin özelliği, turistik kapasitesi daha yüksek olduğu için restoranların genel olarak buralarda konuşlanmış olması. Ayrıca Nevşehir ve saydığımız kısımları genel olarak birbirine yeterince yakın yerler olduğu için, bilinen bir restoranda yemek yiyip sonra çok rahatlıkla mekân değiştirebilirsiniz.

Bölgenin en meşhur yemeği olarak öncelikle testi kebabını sayabiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi, bir testi içerisinde sunumu yapılır. Toprak çanaklar içerisinde önünüze gelen yemeği ilk gördüğünüz anda şaşırabilirsiniz. Ancak testi kırılıp, o meşhur manzarayı gördüğünüz zaman tatmin olacağınızı söyleyebiliriz. Yumuşak ve pek çok kişi tarafından çok lezzetli bulunan yemek ortalama kişi başı 40-50 TL civarındadır. Bu fiyatlar çeşitlilik gösterebilir ve bölgenin en meşhur yemeği olduğu için biraz pahalıdır diyebiliriz.

Popüler bir lezzet olarak Nevşehir bölgesinde saç tavaya rastlamanız çok mümkün. Özellikle Uçhisar bölgesindeki Le Mouton Rouge restoranda yeme imkânı bulabilirseniz, mekânın ambiyansı ve yemeğin lezzeti aklınızdan çıkmayacak güzel bir anı olarak kalabilir. Ortalama mezelere verilen 10 TL ve ana yemeğe verilen 20-30 TL arası seyreden fiyatlar da turistik bir bölge için uygun olarak kabul edilebilir. Güzel bir verandaya sahip olan işletme, orijinal dekorasyonu, güzel sandalye ve dikkat çekici masalarıyla gün geçtikçe daha popüler hale gelmektedir. Ayrıca Seki Restoran da Uçhisar’da bulunan ve en büyük 6 yeraltı mahzeninden birine sahip olan güzel manzaralı orijinal bir restoran. Güvercinlik Vadisi manzarasına sahip olan restoran Argos in Cappadocia Oteli içinde yer alıyor. Bunların yanına Şıra Restoran da gezginlerin uğrak yerlerinden. Özellikle şarapları ve yemekleriyle yabancı turistler arasında “a must in Nevşehir” (mutlaka gidilmesi gereken) unvanını kazanmış bir mekân. Burası da Uçhisar bölgesinde Şıra Otel’in içinde yer alıyor.

Ürgüp’te dikkatimizi çeken en büyük özellik, yemek açısından, neredeyse Nevşehir’in en büyük alkolsüz restoranına sahip olmasıdır. Şüküroğulları… Burada testi kebabından sütlaca, çömlek kebabına kadar her yemeği bulabilir ve kişi başı ortalama 20-30 TL ödeyerek uygun bir fiyata mekândan ayrılabilirsiniz.

Yemeği kadar, yemek yerken seyredilen manzaranın da ilgi gördüğü yer Göreme’de, tüm yerel lezzetleri tadabileceğiniz iki restorandan bahsetmek mümkün. Bunlardan ilki Nostalji Restoran. Öncelikle testi kebabı ve arkasından yörenin ünlü aside tatlısını burada mükemmel iç açıcı bir manzaraya karşı yiyebilirsiniz. Ev yapımı şarapları ve kuru mezeleriyle de dikkat çeken mekân gezginlerin birbirlerine tavsiye ettikleri yerler arasında yer alıyor. İkincisi ise Nevşehir’de olan herkesin kiremitte et sarmasını denemesi gereken Han Odası Saklıbahçe Et Lokantası. Ambiyansı, doğa ile iç içe olması tercih sebeplerinden birkaçı.

Ayrıca Kaymaklı kasabasının kendine has olan bir ürünü daha var. Kuru kaymak. Her yerde bulunmayan bu ürün için 2010 yılında marka tescili bile yapılmış. Kuru, blok halinde ve çok yoğun bir süt tadına sahip bu lezzet sadece Kaymaklı’da bulunuyor.

cappadocia-1908458_960_720.jpg

Nevşehir’de Alışveriş

potter-64980_960_720.jpg

 

Nevşehir alışveriş kapsamında ikiye ayrılabilir. Bu tarihi, doğası ve kültürüyle hayranlık yaratan bölgeye gelip o güzel yiyeceklerinden evinize götürmek isteyebilirsiniz. Yöreye özel tandır halkası özellikle yapanı az bulunan ve gittikçe daha da az bulunan bir ürün. Oldukça meşakkatli bir yiyecek olan tandır halkası, Ürgüp’te Gülay Hanım’ın ellerinden çıkıyor. Sipariş üzerine yapılan bu lezzeti Ürgüp’e giderseniz yanınızda götürebilirsiniz. 40’ı birden bir ipe sarılarak gezginlerin çantalarında yerini buluyor.

Bir başka lezzet ise kabak çekirdeği. Ne zaman Kapadokya’ya gidilse, illaki birileri kabak çekirdeği sipariş eder. Bunun nedeni üzüm ve kabaktan başka pek yetiştirecek başka bir şeyi olmayan bölgenin bu konularda uzmanlaşmış olması. Avanos’taki Kavruk Kuruyemişçi buna bir örnek olabilir. Kabak çekirdeklerini sütle kavurup güzel bir yiyecek sunan bu mekânın ürünlerini başka yerlerde de bulmanız mümkün.

Devamını Oku

Nevşehir’de Gece Hayatı

folklore-248726_960_720.jpg
 

Nevşehir gece hayatı konusunda son yıllarda daha hareketli olmaya başlamış ve bu konuda kendini geliştirmektedir. Pek çok turist için vazgeçilmez bir yer olan Kapadokya bölgesinde gece hayatı daha çok yöresel geceler üzerine kurulu, Türk geceleri. Birçok otel kendi gece eğlencesini düzenlese de, Ürgüp, Göreme ve Avanos gibi yerlerde daha çok kulüp ve barlar bulunmakta.

İlk olarak Uranos Sarıkaya adlı, mağara içine kurulmuş mekânda (Nevşehir’de çoğu mekân ve otel bu özelliğiyle dikkat çekiyor) gösterili ve gösterisiz akşam yemeği servisi mevcut. Daha sonrasında folklor ve yöresel etkinliklerle şenlenen mekân, Antep, Karadeniz, Adıyaman gibi yörelerin yöresel kıyafetleriyle hazırlanmış etkinlikler sunmakta. Oyunlar arasında da oyun havası, halay gibi müziklerle boşluğu dolduruyor. Gece ilerleyen saatlerde oryantal gösterisi ve devamında müzik eşliğinde danslarıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Türk geceleri genel olarak ziyaretçilere Türk geleneğini, yemeklerini ve etkinliklerini tanıtmak amacıyla yapılır. Yemekli ve yemeksiz paket seçebilen izleyicilere ilk olarak genelde Derviş gösterisi sunulur. Aralarda Türk müziğinden parçalar sunularak, ilerleyen saatlerde oryantal gösterisi yapılır. Program genel olarak her yerde aynıdır. Türk folklor dansları, çeşitli yörelerin etkinlikleri aynı Uranos Kafe içeriğinde anlattığımız gibi şekillenir. Misafirleri de şovun içine çeken etkinlik, bazı teatral gösterilerle eğlenceli bir hal alır. En sona doğru Kafkas dans gruplarını da pistte görmek mümkündür. Nevşehir gece hayatında Türk gecesi genel olarak bu minvalde seyreder. Uranos’un dışında Yaşar Baba da bu konuda önde gelen mekânlardandır. Yemeni Restoran olarak bilinen mekân sema gösterileri ve fasıl geceleriyle Türk gecesi konseptinde tercih edilen mekânlar arasındadır.

Devamını Oku

Nevşehir’de Festivaller

sun-ra-arkestra.jpg

Cappadox Festivali, her yıl mayıs ayında Kapadokya’da gerçekleşiyor. Müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve açık hava etkinlikleriyle özgün bir festival havası sunuyor Cappadox.

Hacıbektaş Veliyi Anma Törenleri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, her yılın ağustos ayının 16. ve 18. günleri arasında yapılır. Hacıbektaş ilçesinde gerçekleşen törenler içerisinde Bektaşi kültürüne yönelik bilimsel ve toplumsal etkinlikler bulunur. Yurt çapında büyük katılımcısı bulunan törenlere ilgi, yurt dışından da katılımcıları ağırlamaktadır.

Ürgüp Bağbozumu Festivali, her yıl bağbozumunun yapılmaya başlandığı zamana rastgelen günlerde 3 gün süreyle yapılır. Üzümcülük ve şarapçılığın tanıtılmaya çalışıldığı festival içerisinde bu konuya yönelik pek çok yarışma ve müzik gösterilerini barındıran etkinliklerden oluşur.

Avanos Festivali (Kapadokya El Sanatları ve Sanat Günleri), her yıl 5 gün olmak üzere yapılır. Ancak bu günler arka arkaya değil de örneğin 2017 senesi için 18 Haziran, 25 Haziran, 13 Ağustos, 28 Ağustos, 10 Eylül olarak belirlenmiştir. Asıl amacı halkın sosyal aktivite ihtiyacını karşılamak ve bu kültürü yükseltmek olan festival, sanatsal değeri olan ürünleri tanıtmada da büyük rol oynar. Ayrıca festival uluslararası bir kapsamda düzenlenir ve bu bağlamda çeşitli etkinlikler düzenlenir.

Aksalur Kiraz Bayramı, Ürgüp’ ün Aksalur kasabasında her yıl 20 Haziran tarihinde yapılır ve törenler bir gün sürer. Bu etkinlikle kasabadaki kiraz üretimini geliştirilmesi ve tanıtılması amaçlanmaktadır.

Nevşehir İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Nevşehir Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 17oC
    • Tem 20oC
    • Agu 19oC
    • Eyl 16oC
    • Eki 11oC
    • Kas 6oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 290.895 / İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün