- 1 view
Çukurova deltasını oluşturan ırmaklardan biri olan Berdan Irmağı, Toroslardan doğarak Mersin’in doğusunda 5 metre yükseklikten aşağı dökülür ve Tarsus Şelalesi’ni oluşturur. Roma döneminde şelalenin bulunduğu alan mezarlık olarak kullanılmakta olup zaman içinde nehrin genişlemesi ile tahrip olmuştur. Tarsus Şelalesi kış ve bahar aylarında Toroslarda eriyen karlar sonucu en yoğun debisine ulaşmaktadır. Günümüzde şelale çevresi özellikle yaz aylarında tercih edilen bir mesire yeridir. Özellikle gün batımında harika bir manzaraya sahip olan bu alanda restoran, çay bahçesi ve köprüler bulunmaktadır.
Tarsus Çayı, Araplar tarafından soğuk su anlamına gelen El Baradan adıyla anılmıştır. Zamanla ismi Berdan Nehrine dönüşen akarsu, Tarsus şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta Tarsus Şelalesi’ni oluşturur. Berdan Nehri toplam 142 kilometre uzunlukta olup Bolkar Dağları’ndan beslenir. Şehrin kurulmasında önemli bir yere sahip olan nehir, Çukurova’dan Akdeniz’e dökülür.
Tarsus Şelalesi’nin oluşmasının nedeni ise Bizans döneminde şehri su basmaması için nehir yatağının değiştirilmesidir. Toros Dağları’ndaki karların erimesi ile debisi artan nehir, Jüstinyen dönemi Bizans şehrini sular altında bırakarak büyük zarar vermiş. Bu nedenle nehir yatağı değiştirilmiş ve yeni nehir yatağındaki kayaçların kolay şekillendirilmesi neticesinde mezarlık alanı nehir yatağına taşınmıştır.
Bu kaya mezarları suların çekildiği yaz aylarında görülebilmektedir.
Şelalenin hemen yanında Karacaoğlan Heykeli bulunuyor. Tarsuslular Karacaoğlan’nın da Tarsuslu olduğunu düşünüyorlar.
Tarsus Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Tarsus Şelalesi, Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunmaktadır. Şelale Tarsus merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Mersin’den toplu taşıma araçlarıyla Tarsus Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Ayrıca, kendi arabanız ya da kiralık araç ile Ankara-Mersin-Adana tabelalarını takip ederek şelaleye ulaşabilirsiniz. Adana’dan yola çıkarsanız yaklaşık 25 dakikada şelaleye ulaşabilirsiniz.
Tarsus Şelalesi Piknik Alanı
Şelale etrafında bulunan restoranları tercih etmeyenler buradaki piknik alanında evde hazırladıkları yemeklerle piknik yapabilirler. Mangal yapmak isteyenler de şelale etrafında dilediğince vakit geçirebiliyorlar.
Tarsus Şelalesi Kahvaltı ve Giriş Ücreti
Şelalenin çevresinde yer alan restoranlardan birinde güzel bir manzara eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz. Tarsus’un yerel köy kahvaltısı, gözlemesi, el yapımı reçelleri ve taze sıkma meyve suları eşliğinde kahvaltınızı yapabilirsiniz. Tarsus Şelalesi mesire alanında birbirinden farklı lezzetler ile günün her saati tanışabilirsiniz. Giriş ücreti yoktur.