- 1 view
Türkiye’nin belki de en ihtişamlı kalelerinden biri olan Mamure Kalesi Mersin şehrinin Anamur ilçesinin 6 kilometre güneydoğusunda, Bozdoğan köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Sahil kıyısında kayalıklar üzerinde yer alan Mamure Kalesi güzel görünümünün yanı sıra 1.500 yıl geriye uzanan tarihi ile de ziyaretçilerini büyülüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, 1960’lı yıllarda Cüneyt Arkın’ın film çekip surlarından atladığı Mamure Kalesi’ni gezi listenize mutlaka ekleyin.
Mamure Kalesi Hakkında Bilgi
Tarihi 1.500 yıl öncesine kadar giden Mamure Kalesi Akdeniz kıyısındaki ihtişamlı görünümü ile dikkat çekmektedir. Türkiye’nin en büyük kalelerinden biri olan Mamure Kalesi 23.500 metrekarelik bir alana yayıldığından oldukça ihtişamlı bir görünüme de sahiptir.
Orta Çağ dönemi kalelerinden biri olan Mamure Kalesi’nde Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların, Karamanoğullarının ve Osmanlıların izleri görülmektedir. Farklı medeniyetlere ve imparatorluklara ev sahipliği yaptığını mimari özelliklerine bakıldığında da anlamak mümkündür.
Pek çok farklı yönetimin bu kaleyi tercih etmesinin en büyük ve önemli nedeni, kalenin yer aldığı konumdur. Deniz kenarında kayalıkların üzerinde yer alman bu kale, içerisinde yaşayanlara savunma açısından harika imkânlar sunmuştur. Sahip olduğu gözetleme kuleleri sayesinde de savunma yapanların görüş açılarını genişletmiştir.
Kalenin burç kısmında bulunan mazgallı siper ve buna ek olarak kalenin kara kısmında etrafını sarmalayan hendek de savunmayı daha da kuvvetli hale getirmiştir. Mazgallı siperin ve gözetleme kulelerinin pencerelerinin V şeklinde olduğu görülmektedir. Bu sayede kale içinden ok atışı kolay olurken, içeridekilerin dışarıdan yapılan müdahalelerden korunabildiği kadar korunmasına olanak sağlanmıştır.
Kalenin inşa edildiği tarih kesin olmamakla birlikte 3. ya da 4. yüzyılda Romalılar tarafından yapıldığı varsayılmaktadır. Kalenin 39 adet kulesi, camisi, su sarnıçları ve dış kısmında bir de hamamı bulunmaktadır. Caminin Karamanoğulları tarafından inşa edildiği söylenmektedir. Tek minareli olan bu caminin mimari özelliklerinin 16. yüzyıla dayandığı görülmektedir. Kalenin kuzey kısmında yer alan hamamın da Karamanoğulları tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Hamamın giriş kısmı yıkık olsa da diğer bölümleri günümüzde halen görülebilmektedir.
Mamure Kalesi, kullanılan işçilik ve yapım teknikleri açısından Alanya Kalesi’ne benzetilmektedir.
Mamure Ne Demek
Mamure Arapça kökenli bir kelimedir ve şu şekilde yazılmaktadır: maʿmūre. Türkçe anlam karşılığı Türk Dil Kurumu verilerine göre; bayındır yer, bayındırlık olarak geçmektedir. Türk Dil Kurumu sitesinde bu kelime ile ilgili yazar Reşat Nuri Güntekin’in şu cümlesi kullanılmıştır: “Şu kıraç dağın teras biçiminde kesilmiş tepesinde benim, kaç akşamüstü, büyük hisarlar üstüne kurulmuş, saraylı, kuleli kaç masal mamuresi seyrettiğimi bilemezsiniz.”
Mamure Kalesi Çekilen Filmler
Türkiye’nin en büyük kalelerinden biri olan Mamure Kalesi ihtişamı ve tarihi dokusu ile sadece gezginlerin değil bir dönem sanatçıların da gözdesi olmuştur. Özellikle 1960’lı yıllarda usta sanatçı Cüneyt Arkın çektiği filmlerdeki kale ya da sur sahneleri için çoğu zaman Mamure Kalesi kullanılmıştır.
Mamure Kalesi çekilen filmler arasında Osmanlı’nın kuruluşu ile ilgili hazırlanan “Kuruluş” ya da diğer adıyla “Osmancık” dizisi de yer almaktadır. Tarık Buğra’nın bu eserinin yönetmenliğini Yücel Çakmaklı yapmıştır.
Mamure Kalesi Nerede
Mamure Kalesi Mersin şehrinin Anamur ilçesinde yer alır. Anamur’un yaklaşık 6 kilometre güneydoğusundaki Mamure Kalesi, Antalya – Mersin otobanının Akdeniz kıyısına bakan bölümünde hemen deniz kıyısında görülebilir.
Mamure Kalesi Nasıl Gidilir
Mamure Kalesi ulaşım için öncelikle Mersin’e gitmek gerekiyor. Bunun için uçakla Adana Havalimanı’na gidebilir ardından otobüsle Mersin’e geçebilirsiniz. Mamure Kalesi’nin bulunduğu Anamur’a Mersin Otogar’dan toplu taşıma araçları ile gitmek mümkün. Dilerseniz Anamur ilçesine Antalya üzerinden de gidebilirsiniz.