Anamur Genel Bilgiler / Rehber

Anamur Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Anamur, Mersin iline bağlı bir ilçedir. “Rüzgârlı burun” anlamına gelen Anamur, bulunduğu konum dolayısıyla bu adı almıştır. Antik çağlara uzanan bir tarihe sahip olan ilçe; Kizuvatlalılar, Hititliler, Asurlular, Persler, Makedonya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklular, Araplar, Kilikya Ermeni Krallığı, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girmiştir. Nesli tükenmekte olan caretta caretta’ların yumurtalama alanı olarak bilinen ilçe birçok ağaca ve hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Muz, yer fıstığı ve çilekleriyle ünlü Anamur görülmesi gereken bir bölgedir. 

Anamur’da Görülmesi Gereken Yerler 

Anamur’da görülmesi gereken birbirinden büyüleyici yapı ve yer bulunmaktadır. Köşekbükü Mağarası bunlardan bir tanesidir. Turistik açıdan sıklıkla ziyaret edilmekte olan bu mağara aynı zamanda sağlık turizmi bakımından da çok popülerdir. Mağaranın astıma iyi geldiği söylenmektedir. 500 metre genişliğindeki bu büyük mağaranın içerisindeki sayısız sarkıt ve dikitler görüntüsüyle şaşırtmaktadır. Mağara, dilek, şifa ve huzur olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bulunduğu konumu itibariyle doğal güzellikleri de muhteşem görüntüler sergilemektedir. Anamur Çayı olarak bilinen Dragon Çayı üzerindeki bu yer özellikle yaz aylarının vazgeçilmezidir. Buz gibi bir suya sahip olmasıyla ünlü olan çay, etrafındaki restoranlar ve plajlar ile bilinmektedir.
 
Kıyı boyunda bulunan ve bir Orta Çağ kalesi olan Mamure Kalesi, tarih meraklıları için önemlidir. Sahil şeridinde yer alan kale muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Merkeze 8 kilometre uzaklıkta yer alan yapının içerisinde yer alan Mamure Kalesi Camisi de görülmeye değer. Taş ve tuğla ile yapılmış olan bir yapıdır. Tarih sevenler için bir diğer nokta da Anamur Müzesi’dir. Anemurium Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik azılar sonucunda bulunmuş olan tüm kültürel kalıntılar burada sergilenmektedir. Bu kalıntıların yanı sıra Alanya, Silifke ve Erdemli Müzelerinden getirilmiş olan, Anamur halkına ait 9.000 adede yakın eser burada görülebilmektedir. Anemerium Antik Kenti’ni giderek ziyaret etme imkânı da bulunmaktadır. Kentte hamamlar, surlar, tiyatro, konser salonları, kilise kalıntıları gibi yapılar görülebilir.
 

Yaz aylarında çok sevilen bir nokta da Abanoz Yaylası’dır. Anamur’dan minibüsle gidilebilen bu yayla, bitki örtüsü ve manzarasıyla oldukça etkileyicidir. Yaz aylarında mükemmel doğasında vakit geçirebilir, caretta caretta’larla yüzebilir, yaylalarda kamp yapabilir, çay kenarlarında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Roma döneminde kullanılan mimari tekniklerle inşa edilmiş olan yöresel Anamur Evleri sokaklar gezilerek görülebilir.

Anamur’da Ne Yenir? 

Anamur meyveleriyle ünlü olduğu kadar, sebze ağırlıklı yemekleriyle de bilinmektedir. Çeşitli kebapların da bulunduğu mutfağında en yaygın bilinen yemekleri batırık ve kısırdır. Gölevez adlı etli yemek, bişi, yoğurtlu patates, keşkek yemekleri denenmesi gereken lezzetler arasındadır. Palize, samsıra, karsambaç ve cevizli baklava da ünlü tatlılarıdır. Çilek ve muzu denenmesi gereken meyveleridir.

Anamur’dan Ne Alınır? 

Muzu ile ün salmış olan ilçede birçok hediyelik eşya ve tatlı alma şansı bulunmaktadır. Yöresel el sanatları olan ahşap, seramik, gümüş eşyalar da hediyelik eşya almak için birebirdir. Muz lifinden yapılmış çeşitli hediyelikler, halılar, kilimler, muz, iğne oyaları, çilek, yerfıstığı alınabilecek ürünlerdir. 

Anamur’da Nerede Kalınır? 

Anamur’da konaklamak için otel seçenekleri bulunmaktadır. Unluselek, Rumana otelleri merkez de bulunan opsiyonlar arasında oldukça popülerdir. Merkeze uzak olan Anemurioni Marvel Tree ve Nagidos otelleri de tercih edilebilir. Yaz aylarında popüler olan bir diğer opsiyonsa yaylalarda imkânı bulunan kamp kurmaktır. 

Anamur’a Nasıl Gidilir? 

Mersin-Antalya Devlet Kara Yolu üzerinde bulunmakta olan Anamur; Mersin’e 230 kilometre, Antalya’ya 265 kilometre, Karaman’a 230 kilometre, Kıbrıs’a 76 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Merkezin 7 kilometre uzaklığında kalan Anamur’a ulaşım karayolu ile Mersin üzerinden sağlanmaktadır. Özel araç ya da otobüs ile ulaşım sağlayabileceğiniz ilçeye Adana Şakirpaşa Havalimanı’na uçarak oradan da gitmeyi tercih edebilirsiniz. Mersin Otogarı’ndan minibüsleri de kullanabilirsiniz.

Anamur’a Ne Zaman Gidilir? 

Akdeniz iklimin hâkim olduğu ilçede sıcak ve ılıman iklim hakimdir. Kışın bol yağışın olduğu bölge, konumu dolayısıyla oldukça fazla rüzgâra maruz kalmaktadır. Yaz aylarında ise çok sıcak olmasıyla birlikte nem oranı çok yüksektir. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri tatil sezonu için en çok tercih edilen zamanlardır. Ilıman olması ve yağmurun çok az olması Anamur’u ziyaret etmek için en uygun olan zamanlardır.

Anamur ile İlgili

Anamur Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa