- 1 view
Aziz Pavlus Kilisesi olarak anılan St. Paul Kilisesi Mersin şehrinin Tarsus ilçesinde yer almaktadır. St. Paul kuyusu da bu bölgede yer almakla beraber, kilise ve çevresi UNESCO Dünya Mirası Listesi adayıdır. İncil kitabında “Müjdeleyici” olarak adı geçen St. Paul, Hıristiyan âlemi için önemli bir isimdir. Tam da bu sebepten St. Paul Kilisesi anıt müzesi ve St. Paul kuyusu her yıl binlerce Hristiyan tarafından ziyaret edilmektedir.
St. Paul Kilisesi Hakkında Kısa Bilgi
St. Paul Kilisesi Mersin şehrinin Tarsus ilçesinde görülebilmektedir. MS 11 – 12. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen kilise, Hristiyan âlemi tarafından kutsal kabul edilmekte ve hac yeri olarak da ziyaret edilmektedir. 1992 ve 1993 yıllarında Vatikan tarafından Aziz Paul Sempozyumu ve Ayini burada düzenlenmiştir.
Süslemeli mermerleri, ikona ve aziz tasvirleri ile öne çıkan kilisenin güney ve kuzey bölgelerinde küçük kapılar yer alır. İç aydınlatma içinse simetrik pencereler kullanılmıştır.
Saint Paul Kuyusu Neden Önemlidir?
Mersin’de eski Tarsus evlerinin sıkça görüldüğü bir bölgede uzun zamandır St. Paul’un evinin yeri olarak düşünülen avluda bulunmaktadır St. Paul Kuyusu.
Bu su kuyusu, Hıristiyan âlemi tarafından yüzyıllardır kutsal sayılmaktadır. Derinliği 38 metre, çapı 1,15 metre olarak ölçülen kuyunun ağız kısmı silindir olarak başlamaktadır. Gövdesinin ise kare şeklinde olduğu görülmektedir.
Yakın zamanda kuyunun çevresinde yapılan kazı ve düzenlemeler sırasında bazı duvarlar ile karşılaşılmıştır. Bu duvarların St. Paul’un doğduğu eve ait olduğu düşünülmektedir. Duvarların dış etkenlerden korunması için çevreleri cam ile kaplanmıştır.
St. Paul Kimdir?
Aslında kendi halinde bir çadır dokumacısıdır St. Paul. Bilinen diğer adı Aziz Pavlus’tur. Çocuk yaşlardaki ilk eğitimini Tarsus’tayken almıştır. Bu eğitimini tamamlamak için Kudüs’e gitmiştir. Bu süreçte Hıristiyanlık ile tanışmıştır. İlk dönemlerde Hıristiyanlığa karşı olanların yaptığı saldırıların içinde yer aldığına ve pek çok kişiyi Hz. İsa’ya olan inançlarından caydırmaya çalıştığına inanılmaktadır.
Ancak ilerleyen dönemde St. Paul’un hayatının yaşanan bir mucize ile değiştiği varsayılıyor. İncil’de anlatılan hikâyeye bakıldığında St. Paul, Şam’a doğru giderken gözleri Tanrı tarafından kör edilmiştir. 3 gün boyunca hiçbir şey görememiştir. Sonrasında Hz. İsa’nın Hananya isimli bir inananını St. Paul’a göndererek gözlerini açtırdığından bahsediliyor. Ardından St. Paul’a Hıristiyanlığı yayma görevinin verildiği anlatılıyor.
Varsayılan bu mucizenin ardından St. Paul hayatını bu göreve adamıştır. Anadolu’nun ardından Yunanistan, Filistin ve Suriye’de dolaşmıştır. Roma İmparatorluğu’nun doğu bölgesine gerçekleştirdiği üç seyahatin ardından Kudüs’e dönmüştür. Ancak burada tutuklanarak yargılanması için Roma’ya gönderilmiştir. Bu yargılanmanın sonuçları bilinmese de, St. Paul’un MS 64 yılında Roma’nın dışında idam edildiği söylenmektedir.
Tüm bunların akabinde adının İncil’de de yer alması, St Paul’ü Hıristiyanlar için çok önemli bir sembol haline getirmiştir. Sadece yurt dışında değil, Türkiye’de de kiliselerin yanı sıra çok sayıda Aziz Paul Kültür Merkezi ya da Aziz Paul Evi olduğu görülmektedir.
St Paul Anıt Müzesi
St Paul Anıt Müzesi’nin yapımı 1850’li yıllara dayanır. Ortodoks Arap – Rum Cemaati tarafından yaptırılmıştır. 1993’e kadar farlı amaçlar için kullanılan müze, 1994’te Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Ardından burası St. Paul Anıt Müzesi olarak adlandırılmıştır.
1997-2001 yılları arasında restorasyon çalışmaları yapılırken çevre düzenleme projesi kapsamında Anıt Müze çevresinde yer alan taşınmazlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştır.
Dikdörtgen bir plana sahip olan kilisede 3 nef bulunmaktadır. Orta nefinin tavanında İncil yazarları Yohannes, Mattios, Marcos ve Lucas; Hz. İsa; bir kuş figürü ve göz motifinin freskleri bulunmaktadır. Apsisin üst kısmında bulunan pencerenin iki yanında melek ve manzara tasvirleri görülmektedir. St Paul Kilisesi’nin kuzeydoğu tarafında ise çan kulesi yer almaktadır.
St Paul Anıt Müzesi Ziyaret Saatleri
St Paul Anıt Müzesi pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Ayrıca dini bayramların birinci gününde saat 13.00’e kadar kapalıdır.
15 nisan – 2 ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arasında açık olan müze, 3 ekim – 14 nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arasında açıktır.
St Paul Anıt Müzesi giriş ücreti 5 TL’dir. Dilerseniz burayı bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
*Fiyatlar Şubat 2018’de güncellenmiştir.
St Paul Kilisesi Nerede?
Ülkemizin güney kesiminde, Akdeniz kıyısında yer alan Mersin şehrinin en büyük ilçesi olan Tarsus’ta bulunan St. Paul Kilisesi, ilçenin güneyinde Ulu Cami semtinde yer almaktadır.
St Paul Kilisesi Nasıl Gidilir?
Eğer St. Paul Kilisesi ziyareti için öncelikle uçak kullanacaksanız, Tarsus’a 32 kilometre uzaklıktaki buraya en yakın havalimanı olan Adana Şakirpaşa Havalimanı’na uçmanız gerekmektedir.
Eğer otobüsle gidecekseniz Mersin Terminali’ne doğru yolculuk etmelisiniz. Buradan Tarsus’a düzenli olarak giden otobüsler ile ulaşım sağlanabilir. Tarsus merkezden Ulu Camii semtine giden toplu taşıma araçlarını kullanarak kiliseye ulaşabilirsiniz.