Filistin Ne Zaman Gidilir?
Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıklar arttığından, bu iki ayın dışında kalan aylar gitmek için daha uygundur. Bölgede sürekli sıcak gelişmeler olduğundan, gidilecek mevsimden ziyade, bölgedeki karışıklık durumunu takip ederek seyahat planlanmalıdır.
Filistin Ülke Mutfağı / Yemek / Ne Yenir Ne İçilir?
Zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Asya, Avrupa, Etiyopya, Yahu mutfağı, Akdeniz, Tayvan, Hindistan, Lübnan, deniz ürünleri, vejetaryen, et, fast food ve balık, Filistin mutfağının başlıca tatlarıdır. Cholent (fasulye güveçi)'ten Malouweh (kızartılmış börek)'e kadar yahudi mutfağının bir çok lezzetini tadabileceğiniz bir merkezdir.
Gazze kısmında ise baharatlı ve acılı yemekler ön plana çıkar. En önemli baharat ve çeşnileri ise dere otu, pazı, sarımsak, kimyon, mercimek, nohut, nar, ekşi erik ve demirhindidir. Geleneksel yemek pişirme kapları topraktan imal edilir.
Filistin Pratik Bilgiler
Filistin, Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi milli unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.
Filistin Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler
Günümüzde sadece Batı Şeria ve Gazze Filistinlilerin kontrolündedir ve bu bölgeler İsrail ordusunun işgali altındadır. Filistin ve İsrail yönetimleri arasındaki barış görüşmeleri devam etmektedir.
Ülkemizden Filistin'e tur düzenleyen çok az organizasyon bulunur.
Filistin Ekonomi
Yahudilerde kişi başına düşen milli gelir 11 bin 330 dolardır. Bu miktar Filistinlilerde 1200 dolar civarındadır. 1948'de işgal edilmiş olan topraklarda yaşayanların yüzde 21'i sanayi sektöründe, yüzde 3.3'ü tarım alanında, Batı Yaka'da yaşayanlarınsa yüzde 13'ü sanayi sektöründe, yüzde 20'si tarım alanında çalışmaktadır.
Filistin Din
Genel olarak % 79'u yahudi, % 5'i hıristiyan, % 16'sı Müslümandır. 1967'de işgal edilmiş olan Doğu Kudüs ve Batı Yaka bölgelerinde ise nüfusun % 76'sı Müslüman, % 17.5'i yahudi, yaklaşık % 5.5'i hıristiyan, kalanı da diğer dinlere mensuptur. Müslümanların geneli sünni ve şafiidir.
Filistin Para Birimi
Ürdün dinarı, Mısır paundu, İsrail Yeni Şekeli
Filistin Saat Farkı
0
Filistin Başkent
-
Filistin Yüzölçümü
28.220 km2 (20 bin km2'lik kismi "yesil hat" içinde, kalan kismi bu hattin disinda yer almaktadir. "Yesil hat" içinde kalan bölge BM kararlarinda "Israil" olarak gösterilen bölgedir)
Filistin Nüfus
4.136.540
Filistin İklim / Hava Durumu
Ilıman bir iklim hüküm sürmektedir.
Filistin Yönetim Biçimi / Devlet Yapısı
Yarı başkanlık sistemi, Parlamenter demokrasi
Filistin Eyaletler / Bölgeler / Şehirler
Başkent, Batı Şeria bölgesinde Ramallah, Gazze Şeridinde ise Gazze olarak kabul edilmektedir.
Filistin Önemli Şehirler
- Kudüs,
- Yafa,
- Hayfa,
- Gazze,
- Nablus,
- Eriha,
- Akka,
- Gazze
Filistin Konuşulan Diller
Filistin'in resmi dili Arapça'dır. Yahudiler İbranice, Filistinliler Arapça konuşur.
Filistin Künyesi
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
- Oca 7oC
- Şub 8oC
- Mar 10oC
- Nis 15oC
- May 18oC
- Haz 21oC
- Tem 22oC
- Agu 23oC
- Eyl 22oC
- Eki 18oC
- Kas 14oC
- Ara 9oC
Kısa Kısa