Biga’nın hakkında yeteri kadar arkeolojik kazı ve inceleme yapılmadığı için adı ve kuruluşu hakkında fazla bilgi mevcut değildir. İlçenin konumu, Asya ve Avrupa topraklarının birbirine geçiş yolu üzerinde yer aldığından, tarihsel süreç boyunca birçok uygarlığa yaşam alanı olmuştur. Bu yüzden Biga, bünyesinde farklı uygarlıklara ait izler taşımaktadır.

Kentin Bizans döneminde Pegai olarak adlandırıldığı ve Biga’nın Latince “iki atla çekilen iki tekerlekli araba” anlamına geldiği bilinmektedir. Pegai veya Pegae adının, eski Yunan mitolojisinde Herkül’ün atının adı olan Pegasus’tan geldiği de düşünülmektedir. Bu yörenin bin yıllardır ormanlık olması ve denize yakın bir konumda bulunması, Herkül’ün bölgede sıkça bulunduğu inancını güçlendirmektedir.

Bazı kaynaklar, Biga’nın kuruluşunu MÖ 2000-1900 yıllarına dayandırmaktadır. Buna göre Biga, Truva’nın ilk krallarındanAncomenen tarafından bir koloni olarak kurulmuştur. Biga’nın iskelesi olan Karabiga ise tarihi bir limandır. Priapos adlı antik kentin buradaki kalıntılarını, günümüz insanlığı halen gezebilmektedir. Burası, Makedonya Kralı Aleksandros, diğer adı ile Büyük İskender’in, Perslerle ilk karşılaşmasına yani Granikos Meydan Savaşı’na sahne olmuştur. Bu olay MÖ 334 yılında gerçekleşmiştir.

Yöre, Helenistik dönemde Bergama Krallığı’nın bir parçası olmuş; MÖ 180’lerde de Romalıların eline geçmiştir. Roma İmparatorluğu, bu yöreyi Batı ve Orta Anadolu’yu içeren Asia eyaletine katmıştır. Biga, 1300 yıl kadar Roma ve Bizans imparatorluklarının elinde kalmıştır. 1200’lü yılların sonuna gelindiğinde ise Selçukluların son döneminde bölgeye gelen Karesioğulları’nın eline geçmiş; 1331’de de bu beylik, tüm toprakları ile birlikte Osmanlı’nın hâkimiyetine girmiştir.
Biga, Milli Mücadele yıllarında Yunanlıların eline geçmiştir. 18 Eylül 1922 tarihi ise ordu birliklerinin Biga’yı Yunanlıların elinden kurtarmasına sahne olmuştur. Biga, cumhuriyetin ilanından sonra Çanakkale’ye bağlanmıştır. Osmanlı döneminde sancak merkezi olan Biga, cumhuriyetin ilanından sonra Çanakkale’de Yenice ve Çan beldelerinin ilçe statüsü kazanması ile eski büyüklüğünü yitirmiş ve günümüzdeki halini almıştır.

Biga Nerededir?

Biga, Türkiye Cumhuriyeti’nin Marmara Bölgesi’nin güneybatısında yer alan Çanakkale ilinin Biga yarımadası üzerinde yer almaktadır. Biga’nın doğusunda Balıkesir’in Gönen ilçesi, batısında Çanakkale’nin Lâpseki ilçesi, güneyinde Çan ve Yenice ilçeleri, kuzeyinde ise Marmara Denizi yer almaktadır.

Biga’ya Nasıl Gidilir?

Biga, bulunduğu konum dolayısıyla birçok büyük şehirden kolay ulaşım imkânlarına sahiptir. İstanbul’dan feribotla Bandırma üzerinden Biga’ya yaklaşık 3 saatte ulaşmak mümkündür. Karayoluyla ise Bursa’dan 3 saat, İzmir’den 6 saat, Edirne’den 4 saat, Ankara’dan 8 saatte Biga’ya ulaşılabilmektedir.

Biga Bandırma’ya 60 dakikalık bir mesafededir. Bu açıdan İstanbul’dan Yenikapı-Bandırma feribotları ile Bandırma’ya gelip Biga’ya ulaşım sağlamak kısa ve rahat bir yoldur.

Biga’ya en yakın havalimanı ise Çanakkale Havalimanı’dır. İki nokta arasındaki mesafe yaklaşık 95 kilometredir. Arabayla bu yol yaklaşık 1 saat 30 dakikada kat edilebilmektedir. Havalimanından Biga’ya otobüsler, servisler ve taksilerle de ulaşım sağlamak mümkündür.

Biga’da Görülecek Yerler

Biga Yarımadası, antik kentlerin oldukça yoğun bir şekilde bulunduğu ve bu açıdan dikkatleri üzerine çeken bir bölgedir. Parion Antik Kenti, Balıklıçeşme beldesine bağlı Kemer Köyü’nün 1 kilometre doğusunda yer almaktadır. Parion’dan tarihi kayıtlarda ilk kez ünlü tarihçi Herodot’un yazılarında rastlanmaktadır. Prof. Dr. Cevat Başaran tarafından 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 5 bin kapasiteli amfi tiyatro, nekropol, Roma villası gibi yapılar ortaya çıkarılmıştır.

Nilüfer Gölü, Biga’nın doğal güzelliklerinden biridir. Kalafat Köyü’nün sınırları içerisinde yer alan göl, nilüfer çiçekleri ile kaplı manzarasıyla görsel bir şölen sunmaktadır.

Biga’da görülecek ddiğer kültürel ve doğal değerler arasında Priapos Antik Kenti, Çarşı Camii ve Büyük Şadırvan, Granikos Savaş Alanı, Ulu Camii, Mehmet Rüştü Bey Konağı, Aksaz, Şahmelek gibi yerler sayılabilir.