Çanakkale Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çanakkale, Anadolu topraklarının kuzeybatısında yer alan, hareketli ve köklü tarihiyle dikkat çeken bir kenttir. Asya ve Avrupa kıtalarının topraklarında kurulmuş olan şehir, tarihi boyunca birçok uygarlığın yerleşim yeri olmuştur. Şehrin toprakları Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen ve Türk tarihinde büyük bir öneme sahip olan Çanakkale Savaşı’na sahne olmuştur. 1915-1916 yılları arasında, Gelibolu Yarımadası’nda deniz ve karada yapılan büyük mücadeleler sonucunda İtilaf Devletleri Türk kuvveti karşısında yenik düşmüş ve bu zafer Türk tarihinde önemli bir yer edinmiştir.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Çanakkale ile İlgili

Çanakkale Nerededir?

Çanakkale  Türkiye’nin kuzeybatısında, Doğu Trakya topraklarına bir kıstak ile bağlı, Gelibolu Yarımadası ve Biga Yarımadası üzerinde toprakları bulunan bir şehirdir. Avrupa ve Asya kıtalarında toprakları bulunan şehir, kuzeyde Edirne ve Tekirdağ, doğuda ise Balıkesir illeriyle komşudur. İlin sınırları içinde, Ege Denizi’nde bulunan Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adaları da yer almaktadır. Çanakkale topraklarının büyük bir bölümü Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde, Edremit Körfezi’ndeki küçük bir parçası ise Ege Bölgesi’nde yer almaktadır.

Çanakkale’ye Ne Zaman Gidilir?

Çanakkale bulunduğu konumdan dolayı geçiş iklimi etkisi altındadır. Akdeniz ve Karadeniz iklim özelliklerinin etki ettiği şehrin genel havası ılıman olarak değerlendirilmektedir. Gene de nispeten kuzeyde bir konumda yer aldığından dolayı kış mevsimindeki sıcaklıklar güneye nazaran biraz daha düşüktür. Edremit Körfezi, Akdeniz iklimi yaşarken, Gelibolu Yarımadası ve orta kısımlarda serin bir hava durumu hâkimdir. Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava şehrin iklimine etki etmekte ve rüzgâr hızının artmasına sebep olmaktadır. Yıl boyunca kar yağışı az olmakla birlikte yağmur yağışı ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yoğunlaşmaya başlar. Karın şehre hâkim olduğu gün sayısı yıl boyunca 8’i geçmemektedir. Çanakkale’de denize yakın kıyı kesimlerdeki hava sıcaklığı ile iç kesimlerdeki sıcaklık miktarı farklılık göstermektedir. İç kesimlere doğru ilerledikçe yükseklik arttığından dolayı yağış miktarı da artmakta, sıcaklık düşmekte ve buna bağlı olarak da donlu günler daha uzun sürmektedir. Don olayı ise yılın bir ayı boyunca gerçekleşebilmektedir. Yıl boyunca sıcaklık miktarı, en düşük -10 ile en yüksek 38 derece arasında değişim göstermektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 14,7 derece, nem oranının ise yüzde 72,6 olduğu ölçülmüştür. En düşük sıcaklık şubat ayında görülür. En yüksek sıcaklık ise ağustosta kendini göstermektedir. Rüzgârlı bir şehir olan Çanakkale’de aralık, ocak ve şubat ayları oldukça yağmurlu geçtiğinden, iklimin şehirde vakit geçirmeye elverişli olduğu mevsimler ilkbahar ve yaz olarak değerlendirilebilir.

Çanakkale'de Nerede Kalınır?

a21d916e92b9b62e53102774088ac1b82536edea.jpg
 

Çanakkale eşsiz doğal varlıkları ve tarihindeki kültürel birikimiyle çok katmanlı bir yapıya sahip olan bir şehirdir. Savaşların yoğun yaşandığı Çanakkale toprakları, geçmişin izini sürmek için gezip görülebilecek bir şehirdir. Bu açıdan Çanakkale, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya hak kazanmıştır. Şehirde konaklanacak yerler, diğer birçok şehirde sıkça rastlananın aksine belli bir bölgede toplanmamıştır. Bu açıdan birçok bölge, dikkat çeken farklı özellikleriyle konaklamak üzere tercih edilebilir.

Devamını Oku

Çanakkale Otelleri

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale hem tarihi hem de doğal güzellikleri içerisinde barındırmaktadır. Çanakkale otelleri de birçok uygarlığın izlerini taşıyan yerlerde konumlanmaktadır. İlk ziyaret edilmesi gereken yerlerden olan Çanakkale Şehitliği, I. Dünya Savaşı’nda ve Çanakkale Savaşları’nda şehit olan askerlerin anısına yapılmıştır. İnsana duygusal anlar yaşatan şehitlikte; Mehmetçik Anıtı, Savaş Eserleri Müzesi ve Türk Şehitliği bulunmaktadır. Dünya Mirası Listesi’nde olan Truva Antik Kenti ise 9 şehrin birbiri üzerine kurulmasıyla oluşmuş ve antik kentlerin beşiği olarak bilinmektedir. Filmlere ilham kaynağı olan Truva Atı’nı da burada görebilirsiniz. Kilithibar Kalesi de Çimenlik Kalesi ile karşılıklı İstanbul’un fethinden sonra boğazların kontrolünü ele almak için Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Kale, üç yapraklı yonca planı ile kuvvetli bir savunma sistemine sahip olurken Kanuni Sultan Süleyman döneminde ek bir kule daha inşa edilmiş. Kale, Çanakkale Savaşı’nda da çok önemli bir mevzi görevi görmesiyle Türk tarihi için önemli bir yerdir. Kültürüyle, tarihiyle, boğazıyla insanda bambaşka duygular uyandıran Çanakkale’de; Aynalı Çarşı, Seramik Müzesi, Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Deniz Müzesi, Piri Reis Müzesi, Suvla Şarap Fabrikası, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, Gökçeada, Bozcaada, Assos Antik Kenti ve Parion Antik Kenti gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Geziniz süresince kriterlerinize uyan Çanakkale otellerinde konaklayabilirsiniz.

Devamını Oku

Çanakkale Gezilecek Yerler

 Çanakkale yerleşimi çok geniş bir alana yayılmış durumda değildir. Bu yüzden çok büyük bir şehir olmayan Çanakkale’yi gezmek, belli başlı yerleri görmek birkaç gün içinde gerçekleştirilebilecek bir plandır. Şehir, Türk ve dünya tarihi bakımından birçok toplumda bir iz bıraktığından, insanların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Örneğin Troya Antik Kenti, hikâyesi ile insanlık tarihine dair önemli noktalara dikkat çekmektedir. Kazdağları Millî Parkı barındırdığı doğal yaşamıyla, dünya üzerinde canlı yaşamına dair önemli noktalardan biri olma özelliği taşımaktadır. Babakale, Assos, Şehitlikler ve daha birçok yer hakkında yazımız eşliğinde bilgi edinebileceksiniz. Anıtlar ve müzeler hakkında aydınlatıcı bilgiler edinerek şehri daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.

Kale-i Sultaniye: Burası Çanakkale Boğazı’nın kenarında bulunan ve diğer adıyla Çimenlik Kalesi olan bir kaledir. Kale, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden sonra 1462 senesinde inşa edilmiştir. Ayrıca Piri Reis’in Kitab-i Bahriye adlı eserini bu kalede noktaladığı bilinmektedir. Kare planlı bir iç kale ve dış kale olarak iki bölümden meydana gelmektedir. İç kalenin giriş kısmında bulunan antik mermer koltuğa Fatih Sultan Mehmet’in oturarak askerlere seslendiği rivayet edilir.

Çanakkale Deniz Müzesi: Türkiye’nin en büyük deniz müzesi unvanına sahip olan mekan, denizcilik tarihine ait geçmişten günümüze intikal eden nesneleri ve belgeleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları ziyaretçilerine sunuyor.  Müzede tarihi kayıklar, metal, ahşap ve taş eserlerin yanı sıra plastik, tekstil ve kağıt eserlerini görebilirsiniz. Giriş ücreti yetişkinler için 10 Türk Lirası, öğrenciler için ise ücretsiz.

Çanakkale Saat Kulesi: Bu saat kulesi, Çanakkale merkezde gezilecek yerler arasında bulunan yerlerden bir diğeri. Kule, Vitalis Gaptiorele’nin ücretini karşılaması sonucu Sancakbeyi Cemil Paşa’nın 1896’da yaptırdığı eser 5 katlı ve toplamda 20 metre yüksekliğindedir. Şehrin simgelerinden biri haline gelen saat kulesini de görmeyi ihmal etmeyin. 

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Çanakkale’de Şehir İçi Ulaşım

Çanakkale’de şehir içi toplu taşıma imkânı olarak otobüs ve minibüsler bulunmaktadır. Otobüsler “Kent Kart” adı verilen ulaşım kartlarıyla ücretlendirilmektedir. Şehir içi ulaşım mesafelerinin çok uzun olmadığı Çanakkale’de belediye otobüsleri ve halk otobüsleri hattında birçok rota mevcuttur. Otobüslerde farklı hatlara yapılan aktarmalar için indirim uygulaması bulunmaktadır. Aktarma süresi 30 dakikadır. Bu sürenin ilk 20 dakikası ücretsiz, son 10 dakikası ise %50 indirimlidir. Ayrıca toplu taşıma ücretlendirmesinde “Serbest Kart” adı verilen kartlar kullanılmaktadır. 5 TL ücrete sahip olan kart, geçerlilik süresinin bitimine kadar kullanılabilmektedir. Şehrin hemen her yerinde kolayca toplu taşıma imkânlarına ulaşmak mümkündür. Belediye otobüslerinin yanı sıra dolmuş ve minibüsler de aktif bir şekilde hizmet vermekte ve ortalama 15 dakika gibi sık aralıklarla hareket etmektedir.

Çanakkale’de otobüs duraklarında engelli vatandaşlara kolaylık sağlama amacıyla, yaklaşmakta olan otobüsün engelli kullanımına uygun olup olmadığına dair bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır. Duraklarda yer alan ışıklı panolarda hat numarasının yanında yer alan sembollerden bu yönde bilgi edinmek mümkün hale getirilmiştir. Görme engelli vatandaşlar içinse bu panolardan sesli bir şekilde bilgilendirme yapılmaktadır.

Şehir içi ulaşımın bir diğer seçeneği ise taksilerdir. Şehrin üç bölgesinde, taksicilerden gelen talep üzerine bekleme noktaları oluşturulmuştur. Taksilerin bekleme alanları; İskele, Kipa AVM ve Anadolu Özel Hastanesi önüdür. Şehirde taksi ücretlendirmesi ortalamanın üzerinde olduğundan pazarlık yapma yolu denenebilir.

Çanakkale Mutfağı


Çanakkale’nin, köklü kültürel tarihi mutfağında da yansıma bulmuştur. Köklü bir mutfak kültürüne sahip olan Çanakkale mutfağında birçok tarif mevcuttur. Bunlardan biri olan ovmaç çorbası az malzemeyle soğan ve unla yapılan bir çorbadır. Ispanak çorbası ise domates, un, sarımsak, sirke ve soğan gibi malzemelerle yapılan, oldukça lezzetli bir çorbadır. Yöresel bazda özel bir öneme sahip olan tumbi göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi sebzelerle hazırlanan ve fırında piştikten sonra üzerine zeytinyağı dökülerek yenilen, köfteye benzer bir yemektir. Tumbi, şehrin mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ispanakla yapıla bir diğer yemek ise çırpma adını taşımaktadır. Çırpma, ıspanak ve soğanın, un ve su ile karışmasıyla meydana gelen bir yemektir. Fırında pişen çırpma, lezzeti ile dikkat çekmektedir. Melki adlı mantardan yapıla melki yemeği ise değişik bir görünüme sahiptir. Salçalı yoğun sosuyla hazırlanan mantar, az malzemeyle hazırlanan, damaklara hitap eden bir lezzettir. Börülce köftesi ise yöreye özgü yemeklerden bir diğeridir. Şehre giden herkesin yemesi gerektiği yönünde tavsiyelerin bulunduğu köfte; baharat, domates, soğan ve unun tatlarıyla lezzetlenmektedir. Çeşitli yörelerde farklı tarzlarda yapılan patlıcan kapama ise bir de Çanakkale usulünde denenmeye değer.

Çanakkale Mutfağı'nın kuşkusuz en sevilen yemekleri deniz ürünlerinden yapılanlardır. Çanakkale'de yerel halkın temel geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık ve deniz ürünleri işlemeciliği bölgenin mutfağında geniş yer tutar. Buradaki balık çeşitliliğinin nedeni zıt yönlerde gerçekleşen yüzey ve dip akıntıları ile üreme-beslenme göçleridir. Tuzlu sardalya, lakerda, çiroz, balık ezmesi, marine hamsi ve midye dolma Çanakkale bölgesindeki başlıca tüketilen deniz ürünleridir. Özellikle bölgeden çıkarılan midyeler büyük boyutlu, etli ve lezzetli olması nedeniyle oldukça sevilir. Midye dolma, yaz akşamları kurulan eksiksiz sofraların temel katılımcılarındandır. Bölgede midye dolmanın endüstriyel üretimi de yapılmaktadır.
 

Çanakkale’de Alışveriş

Çanakkale’de, Türkiye’nin birçok büyük şehrinde olduğu gibi bolca AVM bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yerel lezzetler de şehrin alışveriş yelpazesinde önemli bir yere sahiptir. Doğal şifalı bitkiler, yöreden toplanmış sebzelerle yapılan salçalar, erişteler, ekmekler, zeytinyağlı sabunlar Çanakkale’ye uğrandığı zaman gözden kaçırılmaması gereken ürünler arasında sayılabilir. Tattıktan sonra satın almak üzere ikna edici bir lezzete sahip olan zeytinyağı ise Kazdağları civarından temin edilebilir. Küçükkuyu’da bulunan Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Fabrikası uğranması tavsiye edilen yerler arasındadır. Müzede zeytinyağı üretimi aşamaları izlenip, ardından dinlenirken zeytinyağı tadımı yapılabilir. Çanakkale’ye özgü lezzetlerden biri olan fırınlanmış peynir helvası ise şehrin meşhur ürünlerinden biridir. Tatlıyı şehrin birçok yerel dükkânından temin etmek mümkündür. Kazdağları eşsiz bitki çeşitliliği ile şifa dağıtmaktadır. Bu açıdan bölgede yetişen ot ve bitkilerden faydalanmak mümkündür. Bu bitkiler arasında karabaş otu, kantaron otu ve organik Kazdağı kekiği sayılabilir.

Çanakkale’de Gece Hayatı

Çanakkale’de farklı beğenileri karşılayacak nitelikte ve çeşitlilikte mekânlar yer almaktadır. Şehirde gece hayatının nabzının attığı bölgeler, Barlar Sokağı, Saat Kulesi Meydanı ve Kordon Boyu’dur. Gece hayatının aktif olduğu barlar ve eğlence yerleri genelde tarihi bölgede varlık göstermektedir. Yalı Hanı adlı mekân, bahçesi bulunan bir rock bardır. Canlı müziğin de bulunduğu bar, yaz mevsiminde bahçesinde vakit geçirmek için tercih edilebilir. Yalı Hanı, Çanakkaleli gençlerin uğrak mekânıdır. En popüler mekânların başında ise Hayal Kahvesi gelmektedir. Yerli sahnenin izlenebileceği bar, uygun fiyatlara sahiptir. Şehirde gece geç saatlere kadar çalışan neredeyse tek bar olan Şişe ise birahaneyi de andıran bir atmosfere sahiptir. Çanakkale’de gece hayatı genelde saat 01.00 gibi sona ererken bu mekânda sabahın ilk saatlerine kadar vakit geçirmek mümkündür. İskeleye yakın bir konumda bulunan mekân, sıkı eğlenmek için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Benzin adlı mekân ise yüksek fiyatlara sahip, kaliteli hizmetiyle dikkat çeken bir yerdir. Çanakkale halkının pek varlık göstermediği mekân, gene de müşteri potansiyelini pahalı atmosferiyle yüksek tutabilmektedir. Kapalı mekânlar yerine açık havada rahatlamak ve eğlenmek içinse Fener ve Depo tercih edilebilir. Ucuz fiyatları, güzel servisi ile dikkat çeken mekânlar samimi bir atmosfere sahiptir. Şehirde yer alan diğer gece hayatı yerleri arasında ise Lodos Bar, Naturel Bar, caz müzik çalan Hedon Bar, Poseidon Bar ve Taksim Cafe&Bar gibi mekânlar sayılabilir.
Çanakkale'nin keyfini çıkarmak istiyorsanız, iskeledeki rakı-balık mekanlarından birinde yer ayırtmalısınız. Deniz ürünlerinin eşlik ettiği sofranızda tertemiz deniz havasını soluyarak güzel bir gece geçirebilirsiniz. Çanakkale Balık Restaurant, Yalova Restaurant, Kavala Balık Lokantası, Sea Side Restaurant, Akol Balık Restaurant ve Cafe du Port bölgede tercih edebileceğiniz balık lokantalarıdır. 

Çanakkale Festivalleri


 

Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, 2005 yılından bu yana düzenlenmektedir. Etkinlik dahilinde sergilerin yanı sıra birçok farklı aktivite de organize edilmektedir.

Kayısı Festivali ise temmuz ayının ilk haftası gerçekleşmektedir.

Haziran ayının ilk haftasında gerçekleşen Biga Kültür ve Sanat Festivali belediye tarafından düzenlen bir dizi etkinliktir.

Ekim ve kasım aylarında Bozcaada’da gerçekleşen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali (BİFED) ise bölgede dikkat çeken etkinlikler arasındadır.

Eylülün ilk haftasında gerçekleşen Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali ise Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçiyi kendine çekmektedir.

Çanakkale Resmi Tatiller

1 Ocak – Yeni yıl

29 Ekim – Cumhuriyet Bayramı

23 Nisan – Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

19 Mayıs – Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos – Zafer Bayramı

Çanakkale İçin Faydalı Bilgiler

  • Yangın İhbar: 110

  • Ambulans: 112

  • Alo Trafik: 154

  • Polis İmdat: 155

  • Jandarma: 156

  • Orman Yangını İhbar: 177

  • Sağlık Danışma: 184

  • Alo Sahil Güvenlik: 158

Çanakkale Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 6oC
    • Mar 8oC
    • Nis 12oC
    • May 17oC
    • Haz 22oC
    • Tem 25oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 519.793 / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Ilıman iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün