Çanakkale yerleşimi çok geniş bir alana yayılmış durumda değildir. Bu yüzden çok büyük bir şehir olmayan Çanakkale’yi gezmek, belli başlı yerleri görmek birkaç gün içinde gerçekleştirilebilecek bir plandır. Şehir, Türk ve dünya tarihi bakımından birçok toplumda bir iz bıraktığından, insanların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Örneğin Troya Antik Kenti, hikâyesi ile insanlık tarihine dair önemli noktalara dikkat çekmektedir. Kazdağları Millî Parkı barındırdığı doğal yaşamıyla, dünya üzerinde canlı yaşamına dair önemli noktalardan biri olma özelliği taşımaktadır. Babakale, Assos, Şehitlikler ve daha birçok yer hakkında yazımız eşliğinde bilgi edinebileceksiniz. Anıtlar ve müzeler hakkında aydınlatıcı bilgiler edinerek şehri daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.
Kale-i Sultaniye: Burası Çanakkale Boğazı’nın kenarında bulunan ve diğer adıyla Çimenlik Kalesi olan bir kaledir. Kale, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden sonra 1462 senesinde inşa edilmiştir. Ayrıca Piri Reis’in Kitab-i Bahriye adlı eserini bu kalede noktaladığı bilinmektedir. Kare planlı bir iç kale ve dış kale olarak iki bölümden meydana gelmektedir. İç kalenin giriş kısmında bulunan antik mermer koltuğa Fatih Sultan Mehmet’in oturarak askerlere seslendiği rivayet edilir.
Çanakkale Deniz Müzesi: Türkiye’nin en büyük deniz müzesi unvanına sahip olan mekan, denizcilik tarihine ait geçmişten günümüze intikal eden nesneleri ve belgeleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları ziyaretçilerine sunuyor. Müzede tarihi kayıklar, metal, ahşap ve taş eserlerin yanı sıra plastik, tekstil ve kağıt eserlerini görebilirsiniz. Giriş ücreti yetişkinler için 10 Türk Lirası, öğrenciler için ise ücretsiz.
Çanakkale Saat Kulesi: Bu saat kulesi, Çanakkale merkezde gezilecek yerler arasında bulunan yerlerden bir diğeri. Kule, Vitalis Gaptiorele’nin ücretini karşılaması sonucu Sancakbeyi Cemil Paşa’nın 1896’da yaptırdığı eser 5 katlı ve toplamda 20 metre yüksekliğindedir. Şehrin simgelerinden biri haline gelen saat kulesini de görmeyi ihmal etmeyin.
Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.