Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı

Millî Park, Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda bulunmaktadır. 33,000 hektarlık alana yayılmış olan Park, Çanakkale Boğazı’nın Avrupa Yakası’nda yer almaktadır. 1973 yılında kurulan Park, Birleşmiş Milletler tarafından da tanınmış bir koruma alanıdır. Tarihi geçmişi ve tabii varlıkları ile dikkat çekmiş olan bölge, Şehitler Abidesi ile birlikte “Millî Park” ilan edilmiştir. Park içinde, 250 binden fazla Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askerinin ve 60 bini aşan Türk askerinin savaş mezarı ve anıtları yer almaktadır. “Tarihi sit alanı” ve “kültürel varlık” statüsüyle tescillenen muharebe alanları, mezarlar ve anıtların yanı sıra gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlar da görülebilmektedir. Park’ın içinde aynı zamanda M.Ö. 4000 yılına tarihlenen “arkeolojik sit alanı ve anıtı” da mevcuttur. Çanakkale Şehitler Anıtı belirttiğimiz gibi Gelibolu Yarımadası'nda bulunmaktadır ve tarihi dokusuyla büyük ilgi görmektedir. 

64679namazgahjpg.jpg

Hem manevi hem de tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Çanakkale Şehitlik Anıtı Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda, Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde bulunuyor. 1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden Türk askerlerin hatırasına saygı olarak yaptırılan anıt, ihtişamlı dört ayak ve bir kubbeden oluşuyor. Yüksekliği 41.7 metre olan anıtın tasarımı ise Feridun Kip, İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş’a ait. Temeli 19 Nisan 1954 tarihinde atılan yapı, 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açıldı.

41.7 metre yüksekliğindeki Çanakkale Şehitlik Anıtı üzerinde 25×25 metre kaide ile dört ayak üzerine oturtulmuştur. Ayakların genişliği 7.5 metre uzunluğundadır. Ve anıtın tamamı 62.5 metrekarelik bir alana yayılmıştır. Devasa ve ihtişamlı yapısı ile görenlerde yücelik hissi yaratan anıtın tasarımcıları, Roma döneminden beri kullanılan zafer takı formunun farklı bir yorumunu oluşturmuştur. Uzaktan bakıldığında Mehmetçiğin “M” harfini andırmakta ve simgelemektedir.
Devasa abidenin tavan kısmında mozaikten işlenmiş bir Türk Bayrağı yer alır. Şeref holü adı verilen alanın üzerinde Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirinden bir dörtlüğün bulunduğu bir lahit taşı mevcuttur. Abidenin dört ayağında toplam sekiz adet rölyef bulunmaktadır. Bu sekiz rölyefin deniz tarafına bakan dört tanesi deniz savaşlarını, kalan dört tanesi ise kara savaşlarını anlatır.
Ayrıca abidenin girişinin sol bölümünde 1992 yılında yaptırılmış olan sembolik şehitlik bulunur. Şehitliğin giriş kapısının hemen sağ tarafında Mustafa Kemal’in 1934 yılında şehit olan yabancı askerlere ithafen yazdığı ve zamanın İçişleri Bakanı Şükrü Kaya tarafından Anzak Günü’nde okunan ünlü sözleri bulunmaktadır.

Çanakkale Şehitliği Nasıl Gezilir?

Çanakkale Şehitliği’ni bir rehberle gezerseniz sizi hem doğru rotasyon ile gezdirecek hem de tarihsel olaylar hakkında bilgi verecektir. Ayrıca bireysel gezinizi kolaylaştırmak için girmeden önce Çanakkale Şehitlik haritası edinirseniz gezi daha pratik bir hale gelecektir. Çanakkale Şehitliği nasıl gezilir konusuna gelecek olursak rehberler eşliğindeki turlar genelde daha kapsamlı ve şu sıralamayla olmaktadır:

1-Kilitbahir Kaleleri ve Kanuni Kulesi

Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılan Kilitbahir Kalesi ile Çanakkale Anadolu yakasında bulunan Çimenlik Kalesi, Kanuni zamanında yapılan, Sarı Kule ziyaret ediliyor.

2- Namazgah Tabyaları

Topluluklardaki ziyaretçi talebine göre buradaki Savaş Malzemeleri Müzesi de ziyaret edilebiliyor. Burası Eceabat Kaymakamlığı’na bağlı hizmet veriyor.

3-  Seyid Onbaşı ve Rumeli Mecidiye Şehitliği

18 Mart 1915 günü Şehit olan kahraman Seyit Onbaşı’nın silah arkadaşlarının gömülü bulunduğu Rumeli Mecidiye Şehitliği ve Mecidiye Tabyası ziyaret ediliyor. Burada aynı zamanda Seyit Onbaşı’nın 215 kilogramlık mermiyi kaldırdığı Tabya, Top ve o boyuttaki mermilerden örnekler görülebiliyor.

4-  Soğanlıdere Şehitliği ve Şahindere Şehitliği

Soğanlıdere ve Şahindere bölgesinde gerçek Şehit mezarlarına ait kalan son örnekler ziyaret ediliyor. Turist sayının yoğunluğuna, araçların büyüklüğü ve grupların programına göre genelde bu anıtlardan bir tanesi tercih edilebiliyor.

5- Çanakkale Şehitler Anıtı

Şehitler Abidesi, Savaş Rölyefi, her bir cam mezar bölümünde 36 Şehit askerin adının yazdığı ve toplamda 59408 Çanakkale şehitlerinin isimleri bulunan sembolik mezarlar, Atatürk ve yaralı asker anıtı geziliyor.

6-  Seddülbahir Yahya Çavuş Şehitliği

 Seddülbahir bölgesindeki İLK ŞEHİTLER anıtının, Seddülbahir Kalesi, Ertuğrul Koyu ve Tabyası’nın, Çanakkale Boğazı girişi gezilerek tanıtımı yapılıyor, daha sonra Yahya Çavuş Şehitliği ziyaret ediliyor.

7- Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

2012 yılının Haziran ayında ziyaretçilere açılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde savaşların bölümleri görsellerle anlatılıyor. Toplamda 11 bölümden oluşan temsili sunumda her bir bölüm yaklaşık beş dakika sürüyor. Ancak fazla talep gördüğünden gelecek olan kişiler önceden rezervasyon yaptırıyor. İşinizi şansa bırakmamak için gitmeye karar verdiğinizde rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

8- 57. Alay Şehitliği

Savaşta tüm mevcuduyla şehit olan alayın şehitliği ziyaret ediliyor.

9- Conbayırı Bölgesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1915 yılının 25 Nisan günü kara savaşına başladığı 261 rakımlı tepe, Conkbayırı Mehmetçik zafer kitabeleri, Atatürk’ün saatine kurşun çarpan yer, Yeni Zellanda Anıtı, Atatürk’ten sonra Anafartalar grup komutanı görevini almış olan Fevzi Çakmak’ın kardeşi Şehit Üst teğmen Nazif Çakmak’ın mezarı ve Atatürk’ün savaş sırasında gözlemler yaptığı yerler görülüyor.

Çanakkale Şehitliği Nerede?

Adres: Gelibolu Yarımadası Tarihi Millî Park Müdürlüğü Çamburnu Mevkii, Eceabat / Çanakkale

Çanakkale Şehitliği Nasıl Gidilir?

Tarihî millî parka ulaşım için Edirne ve İstanbul’dan Tekirdağ ve Gelibolu yolu ile; Ankara, Bursa ve İzmir’den ise Çanakkale’den Kilitbahir ve Eceabat’a düzenlenen feribot seferiyle ulaşım sağlamak mümkün. Arabası olmayanlar Kilitbahir feribot seferlerinin yapıldığı noktada bulunan minibüsler vasıtasıyla da ulaşabilirler. Buraya en yakın havaalanı Çanakkale’de bulunuyor. Çanakkale Havaalanı’na Ankara ve İstanbul’dan THY’nin uçuşlarıyla ulaşılabiliyor.

Çanakkale Şehitliği Ücret

Namazgah Müzesi: Yetişkin 2 TL; Öğrenci 1TL

Salim Mutlu Müzesi: Yetişkin 1TL; Öğrenci 1 TL

1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi ( Ahmet Uslu Müzesi): Yetişkin 3 TL; Öğrenci 2TL

Bigalı Köyü Atatürk Evi Müzesi: Yetişkin 2 TL; Öğrenci 1 TL

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ( Simülasyon Merkezi): Yetişkin 13 TL; Öğrenci 3 T