Kocatepe Cami, Ankara’nın Kocatepe semtinde 1967’de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bundan 20 yıl sonra yani 1987’de inşaatı bitirilen bir camiidir. Başkent Ankara’nın en büyük camileri listesinde başlarda yer alan cami, bir tarihi eser niteliği taşıyacak kadar eski değildir. Fakat nispeten yeni olmasına karşın dikkat çeken bir yapıdır. Bunun yanı sıra gösterilen işçilik anlamında ve sanatsal açıdan incelendiğinde de tarihte yer etmiş mimarilerden hiçbir eksiği bulunmamaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu devasa yapıyı ziyaret etmenizi öneririz.

Kocatepe Cami Hakkında Bilgi

Kocatepe Camii’nin inşaatı çok uzun yıllar sürmüştür. 1981 senesinde caminin inşaatını ve mal varlığını Türkiye Diyanet Vakfı devraldıktan sonra inşaat çalışmaları hızlanmıştır. Sonrasında 1987’de dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından ibadete açılmıştır. Mimar Sinan’ın geliştirdiği mimari tarza bağlı kalınarak inşa edilen Kocatepe Camii‘nin ana mekanı 4 fil ayağı üzerine oturan bir merkezi kubbe ile dört yarım kubbeden meydana gelir. Caminin 88 metre uzunluğunda 4 adet minaresi bulunur. Minarelerin şerefelerine merdivenle çıkıldığı gibi asansör de kullanmak mümkündür. Camideki yazılar Hamit Aytaç ve Mahmut Öncü, konferans salonundaki yazılar ise Emin Barın imzası taşımaktadır. Caminin halı desenleri Afyon Ulucamii‘ndeki halı desenlerinden ilham alınarak hazırlanmıştır.

Oldukça heybetli olan Ankara Kocatepe Camii avizesi kaç ton diye soracak olursanız cevabımız 9.5 ton olacaktır. Ayrıca mihrabı, minberi, kapıları, çinileri ve mermerleri özel tasarlanmış ve titizlikle yapılmıştır. İç dekorasyonda Klasik Osmanlı Mimarisi örnek alınmış, malzeme olarak çini, mermer, sarı maden, altın varak ve özel boyalardan yararlanılmıştır. Kocatepe Camii kaç kişilik sorusunun cevabı ise 23 bindir.

KOCATEPE CAMÄ°Ä°
 

Kocatepe Cami Tarihi

Kocatepe Camii, çok eski bir yapı değildir. Fakat yapımı sırasında iptal olan projeler olmuştur. Türk Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Kocatepe Camii’nin yapımına karar verildikten sonra Diyanet Vakfı tarafından proje yarışması düzenlenmiştir. En güzel projeyi hazırlayan Mimar Vedat Dalokay’ın projesi birinci olmuş ve bunun üzerine caminin temelleri atılmıştır.

Fakat İlk olarak Ünlü mimar Vedat Dalokay tarafından projelendirilen, son derece modern ve yenilikçi bir eser olan bu cami tasarımı geleneksel ve muhafazakâr gruplar tarafından çok tepki toplamıştır. Daha sonrasında geleneksel tarzda olan ve büyük ölçüde İstanbul’daki Sultanahmet Camii örnek alınan bugünkü yapının mimarlığını Hüsrev Tayla ve M. Fatin Uluengin üstlenmiştir. Vedat Dalokay tasarımını bitirebilmiş olsaydı, günümüzde Kocatepe’ye dünyanın en ünlü camilerinden biri olan ve yine Vedat Dalokay tarafından projelendirilen Pakistan’daki Şah Faysal Camii’ne benzer nitelikte bir eser ortaya çıkacaktı. Fakat söz konusu yapı Dalokay’ın Kocatepe Camii tasarımının değiştirilmiş bir halidir ve bugün modern İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak görülmektedir. Siz de bu devasa yapıyı ziyaret edecek olursanız fotoğraf makinenizle anınızı ölümsüzleştirebilir, cami turu yaparak dilerseniz ibadet edebilirsiniz.

KOCATEPE CAMÄ°Ä°

Kocatepe Cami Nerede?

Adres: Çankaya, Doktor Mediha Eldem Sk, 67-89, Kültür, Ankara.

Ulaşım: Ankara Kızılay Meydanı’nı başlangıç noktası olarak seçerseniz, buradan yaklaşık 3 kilometre yürüyerek camiye ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşım 114 – 357 – 297 – 521 numaralı hatları kullanabilirsiniz. Camiye M – M1 ve M2 metro hatları ile de ulaşım mümkündür.