Kutsal Havariler Kilisesi

Hristiyanlık dinine göre İsa’nın yol arkadaşları olarak kabul edilen ve kendisine yardım etmesi için seçtiği on iki kişi kutsal havariler ismiyle anılmaktadır. Dinler tarihinde çokça bahsedilen kutsal havariler pek çok kilisenin ismi olmuştur. Bunlardan biri de İstanbul’ da bulunmaktadır. Ancak rotamız Atina olduğu için Yunanistan’da yer alan ve eski Bizans kilisesi olma özelliği taşıyan Kutsal Havariler Kilisesine göz atalım.

Kutsal Havariler Kilisesi, Atina Agorası sahasının güney batı köşesinde konumlanmıştır. Binanın 11. yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülse bile bu tarihten önce bir zaman diliminde yapılmış olabileceği de düşünülüyor. Dört sütun tarafından desteklenen binanın yapısı çevre kiliselerin bina yapısından oldukça farklı bir plana sahiptir. Bina küçük oranlara sahip ve tuğla işçiliği süslemeli bir görsele sahip. Biçim olarak dört sütun ile desteklenen bir kubbesi bulunan kilisenin şimdi yalnızca tek bir sütunu orijinal olarak kalmış durumdadır. Kubbe tam anlamıyla orijinal Atina mimarisini andırmaktadır. Kaynaklara göre Atina’ da var olan Bizans’ın son esintileri kırmızı renkli tuğlalar…

1954 ve 1956 yılları arasında binaya yapılan bazı eklemeler yapının orijinal halini bozduğu gerekçesi ile kaldırılmıştır. 18. yüzyılda kilise onarılırken duvarlara resimler eklenmiştir. Bu resimler, Vaftizci Yahya, melek ve baş melekler olarak kilisenin orijinal bir parçası haline gelmiştir. Kilise içindeki diğer resimler 1700 tarihe kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. 

En ünlü Agora olan Antik Agora’ da yer alan bu kilise sağlam kalmayı başaran nadir bir yapı olmasının dışında ayrıca Bizans döneminin ilk önemli Atina kilisesi olma sıfatıyla da ün salmıştır. Hristiyanlık dininde yer alan Reform öncesi çeşitliliği tanımak için en doğru adreslerden biri hem yapısı hem tarihi değeri sebebiyle Kutsal Havariler Kilisesi olacaktır. Kilise bu özelliklerinin dışında taşıdığı gizemle de merak konusu olmuştur. İsminin neden Kutsal Havariler Kilisesi olduğu ve neden bu alana inşa edildiği hep tartışılmaktadır. Atina’ ya gelmişken böylesi yapıtı görmeden dönmek büyük bir kayıp olacaktır.

Bizans esintisi taşıyan dış mimarisi, bina içinde ki orijinal resimler ve gizem dolu tarihi keşfetmek için Kutsal Havariler Kilisesi sizleri bekliyor.

Adres:Polignotou 13, Athens

Yol Tarifi: Buraya M1 ve M3 metro hatlarıyla ulaşabilirsiniz.

Yakın Yerler: Ancient Agora of Athens, Temple of Hephaestus, Adrianou Street