Assos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

assos-2376849_960_720.jpg

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos tarihî dokusu, bol oksijenli havası, sakinliği ile en şirin tatil beldelerinden biridir. Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan Assos; Midilli Adası’nın karşısında yer almaktadır. Antik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Assos andezit kayalıkları üzerinde kurulmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu Assos’un tarihinin Tunç Çağı’na kadar uzandığı tahmin edilmektedir. MÖ 7. yüzyılda Aiol kolonileri tarafından geliştirilen kent MÖ 6. yüzyılda Lidyalıların hâkimiyetine girmiştir. MÖ 5. yüzyılda Atina Birliği’ne dâhil edilen kent Bergama Krallığı ve Roma hâkimiyeti ile iyice güçlenmeye başlamıştır. Roma döneminde büyük gelişim gösteren Assos, Anadolu’da Hristiyanlığı en erken kabul eden kentlerden biri olmuştur. 14. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti’nin hâkim olduğu Assos’ta agora tapınağı, hamam, tiyatro ve lahitler görülmeye değerdir. Antik kentin en değerli ve önemli yapısı en tepede yer alan Athena Tapınağı’dır. MÖ 530 yılında yapılan tapınağın frizlerinden bir bölümü İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Aristo’nun felsefe okulu kurduğu Assos’ta belirli dönemlerde kazı çalışmaları yapılmaktadır. Ilıman Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Assos’un iç kısımları kıyı bölgelerine göre daha serindir. Yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen Assos hem tatil hem de kültür turizminin merkezidir. İstanbul’dan hızlı feribot seferleri ile 5-6 saatte ulaşabileceğiniz Assos’a hava yolu ile de ulaşım sağlanmaktadır. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na 60 kilometre mesafede bulunan Assos sakin ve huzurlu havasıyla büyüleyici bir atmosfere sahiptir.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Assos Nerededir?

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos günümüzde Behramkale adıyla da bilinmektedir. Bölgenin güney ucunda volkanik bir tepe üzerine kurulmuş olan Assos Midilli Adası’nın karşısında yer almaktadır. Antik Çağ’dan günümüze kadar önemli bir yerleşim yeri olan Assos göz alıcı tarihi dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Çanakkale’ye ortalama 90 kilometre uzaklıkta olan Assos, İstanbul’a540 kilometre, Ankara’ya 695 kilometre mesafededir. Kuzey Ege’de yer alan şirin bir köy olan Assos sit alanı olarak kabul edildiği için doğası ve tarihi dokusu bozulmadan günümüze kadar gelebilmiştir.

Assos’a Nasıl Gidilir?

Geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Assos tarihî zenginliği ile yılın her dönemi binlerce misafir ağırlamaktadır. Assos’a kara yolu ve hava yolu ile kolay bir şekilde ulaşım mümkündür. İstanbul’a 540kilometre mesafede bulunan Assos’a özel aracınızla gitmek isterseniz Çanakkale Boğazı’nı geçmek için farklı feribot seçenekleri karşınıza çıkıyor. Gelibolu-Lapseki feribotu ile 20 dakikada, Eceabat-Çanakkale feribotu ile 15 dakikada, Kilitbahir-Çanakkale feribotu ile 7 dakikada karşıya geçebilirsiniz. Ezine-Ayvacık üzerinden ortalama 1 saatte Assos’a ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Assos’a ulaşmak için tercih edebileceğiniz diğer bir seçenek hızlı feribot seferleridir. Daha az araba kullanmak isteyenler için büyük kolaylık sağlayan İstanbul-Bandırma feribotunaBostancı’dan veya Yenikapı’dan binebilirsiniz. Ortalama 2,5-3 saatte Bandırma’ya ulaştıktan sonra Bandırma-Balıkesir-Edremit-Akçay-Altınoluk-Küçükkuyu tabelalarını takip ederek 3 saatte Assos’a ulaşabilirsiniz. Ankara-Assos arası 695 kilometre, İzmir-Assos arası 260 kilometredir. Çanakkale-Assos arası 90 kilometre olup özel aracınızla ortalama 1,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Assos’a direkt şehirlerarası otobüs seferleri ile ulaşım olmadığı için Altınoluk, Ayvacık veya Küçükkuyu beldelerine geldikten sonra saat başı kalkan otobüslerle Assos’a ortalama 1 saatte ulaşabilirsiniz. Ayvacık-Assos 17 kilometre, Küçükkuyu-Assos arası ise 60 kilometredir. Eğer Ankara’dan otobüsle gelmeyi düşünüyorsanız Çanakkale’de indikten sonra Ayvacık minibüslerine binmelisiniz.

Assos’a en kolay ve kısa sürede ulaşım hava yolu iledir. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı Assos’a 60 kilometre mesafede yer almaktadır. Çanakkale Havalimanı ise Assos’a 90 kilometre uzaklıktadır. İstanbul ve Ankara’dan haftanın her günü Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na direkt uçuşlar mevcuttur. Yaz aylarında İstanbul’dan Çanakkale Havalimanı’na direkt uçuş seferleri düzenlenmektedir. Çanakkale ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan minibüs veya taksiler ile Assos’a gelebilir, dilerseniz transfer hizmeti ayarlayabilirsiniz.

Assos’a Ne Zaman Gidilir?

Sıcak ve ılıman bir havanın hâkim olduğu Assos’un güney kıyılarında Akdeniz iklimi etkilerini hissettirse de iç kısımlarda Marmara iklimi hâkimdir. Assos’un yıllık sıcaklık ortalaması 18 derecedir. Temmuz yılın en kurak ayı olurken en fazla yağış aralık ayında gözlemlenir. Ortalama 29 derece ile temmuz en sıcak ay, 9,4 derece ile ocak en soğuk aydır. Deniz tatili yapmak isteyenlerin haziran ayından itibaren akın etmeye başladığı Assos’un en kalabalık dönemiyaz aylarıdır. Sıcaklık 25-30 derece arasında olmasına rağmen devamlı esintili olması sayesinde bunalmadan gezebilirsiniz. Denizi birçok Ege ve Akdeniz şehrine göre daha serin olan Assos bu özelliği ile de cazip bir tatil beldesidir. Sahip olduğu tarihî zenginlikler ile sadece yaz döneminde değil yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen yerlerin başında gelen Assos önemli bir turizm merkezidir. Antik Çağ kalıntılarını ziyaret etmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Assos’taki otellerin bir kısmı kış döneminde hizmet vermese de Assos ılıman iklimi ile kışın da bir hayli keyiflidir. Limanda yer alan restoranlarda lezzetli Ege yemeklerini tadabilir, köyün tertemiz havasında bol bol yürüyüş yapabilirsiniz. Liman bölgesindeki otellerin yılın on iki ayı açık olduğunu hatırlatmak isteriz.

Assos’ta Nerede Kalınır?

tsr05032635590837953095130.jpg

Antik Çağ’dan günümüze miras kalan tarihî yapıları, yeşilin en güzel tonlarını gözler önüne seren doğası, el değmemiş koyları ve küçük balıkçı lokantaları ile Assos ülkemizin en şirin tatil beldelerinin başında gelmektedir. Haziran ayında okulların kapanması ile binlerce tatilcinin akın ettiği Assos bahar ve kış aylarında da rağbet görmektedir. Her bütçeye hitap eden konaklama seçeneklerine sahip olan Assos’ta isterseniz taş evlerde isterseniz lüks otellerde kalabilir, keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Assos konaklama tesislerinin büyük bir kısmı butik otellerdir. Bölgenin tarihî dokusu ile uyumlu olan butik otellerin bir kısmı sadece yaz döneminde hizmet verirken bir kısmı on iki ay boyunca açıktır. Assos Antik Liman bölgesi konaklamak için en ideal yerlerden biridir. Assos Nazlıhan&Spa Hotel denize sıfır konumu ile liman bölgesinde hizmet veren oteller arasındadır. Mavi bayraklı özel plaj alanına sahip olan otel konforlu odaları ile öne çıkmaktadır. Deniz ve dağ manzaralı odaları ile Antik Liman’da konaklayabileceğiniz diğer bir tesis Behram Otel’dir. Balayı çiftlerinin de sıkça tercih ettiği otel oda-kahvaltı konsepti ile hizmet vermektedir. Assos Kervansaray Hotel Antik Liman da konaklamak için tercih edebileceğiniz diğer bir oteldir. Otantik yapısıyla dikkat çeken otel Assos Antik Kent’e araba ile 15 dakikalık uzaklıktadır.

Devamını Oku

Assos Otelleri

Her mevsim veya yaz sezonuna özel konaklama seçeneği sunan Çanakkale Assos otelleri antik kentlere yakın olmalarıyla ve güzel koylarıyla hem tarihi hem de doğal güzellikleri aynı anda keşfetmenizi sağlamaktadır. Geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanan Assos, gezilecek birçok yere ev sahipliği yapar. Assos Antik Kenti, Athena Tapınağı ve Assos Antik Liman mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Özellikle Antik Çağ döneminden kalma Athena Tapınağı beldenin en önemli ve en görkemli yapılarından biridir. Olympos tanrıçalarından Athena’ya adanan tapınak Ege Denizi’nin muhteşem manzarasını gözler önüne sermektedir. Osmanlı döneminde kurulan Behramkale Köyü de yüzlerce yıllık şirin evlere sahiptir ve şu an doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Behramkale otellerinde konaklayıp bu şirin köyde 1. Murat döneminde inşa edilen ve Osmanlı mimarisini taşıyan Hüdavendigar Camii de ziyaret edebilirsiniz. Yemyeşil doğaya ve masmavi denize sahip Kadırga Koyu’nda denizin ve güneşin tadını dilediğinizce yaşayabilirsiniz. Liman kenti olması nedeniyle orfoz ızgara, lakerda, karides, kalamar tava, kabak çiçek dolması, fava, patlıcan salatası, şakşuka gibi lezzetli tatları Assos’ta deneyebilirsiniz.

 3

Devamını Oku

Assos Gezilecek Yerler

1

Şirin bir Ege köyü olan Assos; tarihi, doğal güzellikleri ve huzur dolu havası ile her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. İstanbul’a ve İzmir’e yakın olması ile tatilseverlerin yaz aylarında uğrak adresleri arasında yer alan Assos romantik ortamı ile balayı çiftleri için de oldukça idealdir. Siz de en az 2-3 gününüzü Assos’u keşfetmeye ayırarak nostaljik bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Assos Gezilecek Yerler

Ege Denizi kıyısında volkanik bir adanın tepesine kurulan Assos geçmişten günümüze pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Açık hava müzesi görünümünde olan Assos Antik Kenti beldede görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Antik kentin en değerli yapısı ise hiç şüphesiz Athena Tapınağı’dır. Geçmişte önemli bir ticaret merkezi olan AssosAntik Liman gezinizin bir sonraki durağı olabilir. Balık restoranları ile çevrili olan antik limanı gün batımında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Behramkale Köyü’nün dar sokakları ve tarihî evleri arasında harika fotoğraflar çekebilir, yorulduğunuzda köy kahvesinde soluklanabilirsiniz. Hüdavendigar Camii Behramkale’de ziyaret edebileceğiniz önemli bir tarihî yapıdır. Kadırga Koyu ve Sokakağzı’nda gün boyu denizin tadını çıkarabilir ve güneşlenebilirsiniz. Ayvacık, Yeşilyurt ve Adatepe de Assos gezilecek yerler arasındadır. Adını andığımız bu yerlerle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Assos İçi Ulaşım

Kuzey Ege’nin en güzel tatil beldelerinden biri olan Assos’ta ulaşım minibüslerle sağlanmaktadır. Assos-Behramkale minibüslerini kullanarak Assos Antik Kenti’ne kolayca ulaşabilirsiniz. Köy içinden kalkan minibüsler Antik Liman’a da uğramaktadır. Assos’ta taksi hizmetleri de mevcuttur ancak yaz döneminde kalabalık artabileceği için taksi bulma sorunu yaşayabilirsiniz. Assos ve çevresini detaylı olarak gezmek isterseniz kendi aracınızla gelmenizi tavsiye ederiz. Assos tarihî güzelliklerinin yanı sıra birbirinden güzel koyları ile de ünlüdür. Assos’a yaklaşık iki kilometre uzaklıkta bulunan Kadırga Koyu geniş plajı ile yaz aylarının uğrak noktaları arasındadır. Özel aracınızla beş dakikalık uzaklıkta olan Kadırga Koyu’na minibüsler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Babakale yönüne doğru giderseniz yüzmek için karşınıza birçok koy daha çıkacak. Assos-Babakale arası araçla ortalama 30 kilometredir.

Assos Mutfağı

fish-716691_960_720.jpg

Kuzey Ege’nin en özel tatil beldelerinden biri olan Assos taş evleri, tarihî yapıları, masmavi denizi ile yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Birkaç gün de olsa stresten uzaklaşabileceğiniz Assos’un birbirinden lezzetli yemekleri ile mide ziyafeti yaşamaya hazır olun. Liman kenti olması sayesinde en taze deniz ürünlerini bir arada bulabileceğiniz balık restoranlarında güneşi batırabilir, arkadaşlarınızla birlikte keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Orfoz ızgara, çipura, kılıç balığı, levrek, lakerda, çiroz, karides ve kalamar tava bölgedeseverek tüketilen deniz ürünleri arasında yer almaktadır. Ege’nin parmak ısırtan mezelerini bir de Assos’ta denemenizi tavsiye ederiz. Kabak çiçeği dolması, kalamar dolması, fava, patlıcan salatası, şakşuka, haydari sofralara lezzet katan mezeler arasında yer alırken bölgenin nefis zeytinyağı ile hazırlandığı için tadına doyum olmaz. Assos Liman’da yer alan Uzun Ev,balık ve mezeleriyle öne çıkan mekânlardan biridir. Gün batımına doğru gelirseniz eşsiz bir manzarayla karşılaşacağınız mekân hafta sonları oldukça kalabalık olabiliyor. Tercihinizi salaş bir balıkçıdan yana kullanmak isterseniz Yahya’nın Yeri’ne mutlaka uğramanızı öneririz. Uskumru dolması ve fener kavurmasının tadını uzun süredir unutamayacağınız mekân, Küçükkuyu mevkiinde yer alıyor. Assos Yıldız Balık Restaurant ve İskele Balık Restaurant lezzetli deniz ürünleri ile öne çıkan diğer mekânlardır. Assos’a gelmişken denemenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer yöresel lezzet avcı böreğidir. Assos Restaurant avcı böreğini tadabileceğiniz adreslerin başında gelmektedir. Sokakağzı bölgesinin otlu gözlemesi ve mantısı oldukça meşhurdur. Assos’ta kahvaltı yapmak için rotanızı Behramkale’deki Doğa Köy Evi’ne çevirebilirsiniz. Rengârenk bahçesinde kahvaltı yapmanın keyfe dönüştüğü mekânın limonatası da oldukça lezzetlidir. Behramkale Köy Kahvesi Assos’un en ünlü yerlerinden biridir. Mekânın damla sakızlı dibek kahvesini içmeden buradan ayrılmamanızı öneririz. Yaz sıcaklarında içinizi ferahlatmak için Assos DondurmacısıYahya Usta’nın bal bademli dondurmasını denemelisiniz. Kadırga Koyu’nda yer alan mekânın waffle dondurması da oldukça lezzetli. Assos’un yöresel zeytinyağını ve zeytinyağından yapılan ev baklavasını denemeden tatilinizi sonlandırmayın.

Assos’ta Gece Hayatı 

red-wine-2409301_960_720.jpg

Doğası, tarihi, denizi ve eşsiz lezzetleri ile Assos son yıllarda turizm potansiyeli yükselen tatil beldelerinin başında gelmektedir. Yoğun geçen bir yılın yorgunluğunu üzerinizden atmayı düşünüyor, sakin ve huzurlu bir yer arıyorsanız Assos sizin için en doğru adreslerden biri. Gündüz tarihî bölgeleri keşfedip birbirinden güzel koylarda vakit geçirebileceğiniz Assos’un akşamları da bir hayli keyiflidir. Bodrum, Çeşme, Antalya’daki renkli ve hızlı gece hayatı Assos’ta yerini sakinliğe bırakır. Beldeyi çoğunlukla kafa dinlemek ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler tercih ettiği için Assos gece hayatı hareketli değildir. Beldede sadece birkaç tane bar bulunmaktadır. Yaz aylarında Kadırga Koyu’ndaki otellerin barları da eğlenmek isteyenlerin hizmetindedir. Assos Dove Hotel Teras Bar’da harika deniz manzarası eşliğinde canlı müzik dinleyebilirsiniz. Assos’ta rakı balık keyfi gibisi yoktur. Antik Liman’da yer alan Su Meyhane’de lezzetli deniz ürünlerini deneyebilir, sevdiklerinizle birlikte rakınızı yudumlayabilirsiniz. Assos’ta vaktiniz kısıtlıysa ve özel bir akşam geçirmek istiyorsanız Etem ile Aslı’ya uğramanızı tavsiye ederiz. Şirin bir balık restoranı olan Etem ile Aslı’nın zengin menüsü damak çatlatan cinsten. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar keyif yapabileceğiniz restorana birkaç gün öncesinden rezervasyon yaptırmanız şart. DutburnuBar&Restaurant’ta kadehinizi Midilli Adası’na karşı kaldırabilir, canlı müzikle felekten bir gece geçirebilirsiniz. Sokakağzı’nda yer alan Balıkçı Kahvesi’nde ev yapımı patates ve kalamar eşliğinde biranızı içebilir, güneşi uğurlayabilirsiniz. Assos’ta günbatımında uğramanız gereken adreslerden biri de Sunset Hotel Cafe. Eşsiz manzaraya karşı içeceğinizi yudumlarken harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Assos’taki Festivaller

1

Tarihî yapıları, berrak denizi ve huzurlu ortamı ile öne çıkan Assos ve çevresinde ilkbahar ve sonbahar döneminde farklı etkinlikler düzenleniyor. Assos seyahatinizde yöre halkı ile kaynaşmak ve keyifli vakit geçirmek için bu etkinliklere katılmanızı öneriyoruz. Festival ve şenliklerin detaylı bilgilerini yazımızda okuyabilirsiniz.

Ayvacık Deve Güreşi Festivali

Bu yıl mart ayında ikincisi düzenlenen Ayvacık Deve Güreşi Festivali Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nden getirtilen 200 deve eşliğinde renkli görüntülere sahne oluyor. Ayvacık ilçesinin tarihî devecilik kültürünün anımsatıldığı festivalde deve güreşi etkinlikleri düzenleniyor ve dereceye giren deve sahiplerine çeşitli ödüller dağıtılıyor.

Assos Briç ve Kültür Festivali

Altı yıldır düzenlenen Assos Briç ve Kültür Festivali her yıl mayıs ayında briçseverleri bir araya getiriyor. Gündüzleri antik kent ve çevre turlarının düzenlendiği festivalde akşamları sosyal etkinlikler ve ödüllü turnuvalar ile keyifli anlar yaşanmaktadır.

Küçükkuyu Kültür ve Sanat Festivali

Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde her yıl eylül ayında düzenlenen festivalde resim sergileri, halk oyunları gösterileri ve paneller ile geniş bir katılım sağlanmaktadır. İki gün süren festivalde birbirinden ünlü sanatçılar da sahne almaktadır.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Assos İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 153

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 286 752 50 54

Assos Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 10oC
    • Şub 10oC
    • Mar 12.2oC
    • Nis 15oC
    • May 20oC
    • Haz 23.9oC
    • Tem 26.1oC
    • Agu 26.1oC
    • Eyl 22.8oC
    • Eki 18.9oC
    • Kas 15oC
    • Ara 12.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 31.683 / İklim: Ilıman Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün