Assos Gezi Rehberi

Assos 238 metre yükseklikte yer alan bir tepeden Ege’yi seyrediyor. Burası doğayla tarihin iç içe geçtiği, insanı etkileyen tarihi bir yer. Troya’dan sonra bölgedeki en büyük antik kenttir.

Assos’ta görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri de Assos Harabeleri’dir. Bu bölgeye yoğun olarak karşı kıyıdan gelen insanlar yerleşmiş. Rivayete göre önce Midilli halkının yerleştiği söylenmekte, zaten hemen karşı tarafta da Midilli Adası yer alıyor.

Assos’un bu keyifli seyirdeki gözleri tepedeki Athena Tapınağı’dır. Athena Tapınağı eşsiz manzarası ve güzelliği ile sizi büyüleyecektir. Assos Behramkale M.Ö. 678 yılında Persliler tarafından ele geçirilip Osmanlılar’a bırakılmıştır. Athena Tapınağı, Assos’un simgesi haline gelmiş diyebiliriz. Koruyucu sütunlar olarak da bilinebilir. Tıpkı güneşin doğuşu gibi burada ay ışığını seyretmek de gerçekten muhteşem. Gün batımından sonra akşam yemeği için köyde yöreye ait ev yemekleri yapan yerlerden birine gelebilirsiniz. Yemekten sonra yine oralara özgü fincanda pişen damla sakızlı Türk kahvenizi de içebilirsiniz.

Daha sonra aşağıya inip köy içini dolaşırken buradaki kadınların sattığı zeytinyağlarından, kekiklerden ve peynir çeşitlerinden de almayı unutmayın. Temiz havası, huzurlu ve sakin ortamının yanında bünyesindeki tesisleriyle de misafirlerine rahat bir tatil imkânı sunuyor bu köy.

Behram Kalesi, bohem ve samimi havasıyla sanatçıların ortak yeri olmasıyla bilinmektedir. Behramkale’nin gerçekten etkileyici bir büyüsü var. Bu nedenle olsa gerek, 3000 yıl önce Aristo’nun burada felsefe okulunda dersler verdiği ve 3 yıl burada yaşadığı söylenmekte. Buranın 25 km batısında, Apollon Smintheus Tapınağı'nın yapıldığı tarihi şehir Chryse yer almaktadır. Sivri kayalıklı bir sahil boyunca uzanan sallantılı ama zevkli bu yolda, denize inen dik yamaçtaki hoş köy evleriyle Babakale bulunmaktadır. Babakale oldukça küçük bir köy.

Assos bölgesindeki Kadırga Koyu, Osmanlıların zamanında arızalanan gemilerin konulup tamir edildiği bir yer olarak belirtiliyor. Suyu temiz olan, çok uzun ve güzel plajlara sahip bir koy burası. Buraya geldiğiniz zaman mutlaka yapmanız gereken şeylerden biri de Hüdavendigar Camii’ne çıkmak ve tüm Assos’u görmek olmalı.

Burada yenilebilecek en güzel şey tabi ki de balık. Özellikle başta lüfer olmak üzere balık bolluğu yaşanıyor; vahşi deniz çipurası, barbunya, kupa, sinarit, karagöz ve diğer balık çeşitlerini bulmak mümkün.

Assos, İstanbul’dan hafta sonları gelinebilecek, dinlendirici bir yer diyebilirim.