Midilli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Midilli, Girit ve Eğriboz’dan sonraYunanistan’ın üçüncü büyük adasıdır. Dağlık bir ada olan Midilli, Ege Deniz’inin kuzeydoğusunda bulunmakta olup, Yunanistan’ın anakarasından daha çokAyvalık ve Burhaniye’ye yakındır. Ada, yeşilin birçok tonunu barındıran ağaçlarla kaplıdır. Yoğun yeşilliği sayesinde ada için “zümrüt ada” adlandırması da yapılır. Zeytin ve meyve ağaçları ile örtülü ada, bitki örtüsünden ötürü bir çok çeşit kuşu barındırmaktadır. Bu sebeple de kuş gözlemcilerinin vazgeçilmez adresidir Midilli Adası.

Mitolojiye göre adanın ilk adı Pelasgiya olmakla birlikte tarih boyunca değişikliklere uğramıştır bu isim. Biz adayı Midilli olarak isimlendirsek de günümüzdeki yerel ismi Lesvos’tur.

Midilli Adası birçok aydın ve sanatçıya ev sahipliği yapmıştır. Terpandros (Lirik şiirin yaratıcısı), Pittakos (Antik dünyanın 7 bilgesinden biri), Odiseas, Alkaios, Sappho gibi önemli şairler bu güzel adada dünyaya gelmiştirler. Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü denizcilerinden Barbaros Hayrettin Paşa da Midilli adasında doğmuştur.

370 kilometre sahil uzunluğuna sahip olan Midilli Adası, 3 büyük körfez (Kalloni, Gena ve Polichnitos) ile çok sayıda koya sahiptir. Adanın başkenti Mytilene’dir, bizim dilimizde ise Midilli’dir.

Adanın ekonomisi; tarıma, hayvancılığa ve balıkçılığa dayanmaktadır. Özellikle zeytinyağı üretimi ekonominin temel yapı taşıdır. Mandıra ürünleri konusunda da başarılı olan Midilli halkı, geçimlerini bu şeklide sağlamaktadırlar. Turizm de önemli geçim kaynakları arasındadır. Midilli Adası, Yunanistan’ın en önemli uzo üretim merkezlerindendir. Dünyada üretilen uzo miktarının yarısı bu topraklarda üretilmektedir.

Adada diğer Yunan şehirlerinde olduğu gibi öğle uykusu saatleri vardır. 14.00 ve 17.00 saatleri arasında birçok dükkan kepenklerini indirmektedir.

Birçok tarihi yapıya, birbirinden güzel plajlara ve lezzetli bir Akdeniz mutfağına sahip Midilli Adası, sakin huzurlu bir tatil arayışında olanları çok tatmin edecektir.

Tanıtım Videosu

https://www.youtube.com/watch?v=MCViDLJBdww

 

Midilli ile İlgili

Midilli Nerededir?

Midilli, Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda bulunur. Yunanistan ana karasından daha çok Ayvalık ve Burhaniye’ye yakın olan Midilli Adası, bu beldelerin tam karşısında bulunmaktadır.

Midilli’ye Nasıl Gidilir?

Adaya ulaşım denizyolu ve havayolu ile sağlanabilmektedir. Adaya denizyolu ile ulaşım Türkiye’nin en yakın noktası olan Ayvalık’tan sağlanmaktadır. Ortalama 1,5 saat sürecek keyifli bir feribot yolculuğu ile adaya ulaşabilirsiniz. Çeşitli tur şirketlerinden ortalama 30 euro’ya gidiş dönüş biletinizi alabilirsiniz. Online olarak biletlerinizi aldığınızda 5 euro gibi bir indirim söz konusu olduğunu unutmayın. Deniz otobüsü ile daha hızlı seyahat imkanı da bulunmaktadır, bu şekilde 35 euro’ya Ayvalık - Midilli merkeze çift yönlü ulaşım sağlayabilirsiniz. Sefer sıklıkları sezon dönemine göre değişiklik göstermektedir. Diğer Yunan adalarından da feribotlarla da Midilli’ye ulaşım söz konusudur.

Midilli’de bulunan Mytilene Havalimanı sayesinde adaya uçakla ulaşım da sağlanabilmektedir. Şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan havalimanından merkeze ulaşım otobüs ve taksiyle sağlanabilmektedir. Fakat Türkiye’den direk uçuş olmadığı unutulmamalıdır. Atina’dan aktarmalı olarak uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Midilli’ye gidebilmek için Schengen vizesine ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Shengen vizesini ister seyahatinizden önce konsolosluktan alabilir, isterseniz kapıda vize yöntemiyle alabilirsiniz.

Midilli’ye Ne Zaman Gidilir?


 

Akdeniz iklimine sahip olan Midilli, yaz mevsimi için ideal bir rotadır. Deniz tatili yapmak isteyenlere birçok plaj alternatifiyle ideal bir adres olabilir. Ayrıca sonbahar ve ilkbahar da ziyaret için güzel zamanlardır. İklimin ılık olması sebebiyle, Midilli’de bahar da güzel yaşanır. İlkbahar ve sonbahar ayları için de Midilli adasını seyahat listenize ekleyebilirsiniz. Yaz aylarına kıyasla turist akınının da az olacağını hesaba katarsak bahar ayları, adayı karış karış gezebilmek için iyi bir alternatiftir. Adadaki doğanın güzelliği baharı karşılamak için cazibeli hale getirir bu güzel Yunan adasını. Kışları kar yağışı çok ender görülmekle birlikte feribot seferlerinin oldukça seyrekleşeceği unutulmamalıdır.

Temmuz ayında Mytilene ve Plomari’de düzenlenen Uzo Festivali de yaz tatilinize renk katabilir. Yunanların milli içkisi olan uzonun, en güzellerinin yapıldığı yer Midilli Adası’dır. Çeşit çeşit, birbirinden güzel mezelerin yanında içeceğiniz uzolarla keyiflenebilir ve eski uzo fabrikalarını gezerek ürünlerini tanıyabilirsiniz. Ayrıca her sene kasım ayında düzenlenen kestane festivalinde kestane bahçelerinde dolaşarak gönlünüzce kestane toplayabilirsiniz.

Midilli’de Nerede Kalınır?

Yunanistan’ın en sevimli adalarından biri olan Midilli, başta yaz ayları olmak üzere yıl içerisinde birçok turisti ağırlamaktadır. Midilli’nin yüzyıllar içerisinde biriktirdiği kültürel ve tarihi hazinesi oldukça fazladır. Bu eski esintilerin yanı sıra ada, huzur ile doğanın bütünleştiği özel yerlerden biridir. Ege Denizi’nin sularında yüzen bu sevimli ada, birbirinden değerli plajlara ve doğa canlılarına kucak açmıştır. Öncelikle Midilli Limanı’nın kendisi olmak üzere, kıyılarda çok fazla konaklama tesisi yer almaktadır. Midilli’nin koyları oldukça meşhurdur ve gerek lüks apartların gerekse otellerin çoğunun kendine özel plaj alanı bulunmaktadır. Midilli, fiyat olarak da misafirperver davranan tesislere sahiptir. Adada 5 yıldızlı dev oteller yoktur. Ancak adanın dokusuna uygun lüks ve butik seçenekler mevcuttur. Ancak adanın hostel seçeneği de yoktur. Ancak uygun fiyatlı, güzel odalı tesisleri de bu ihtiyacınızı karşılamak için hizmetinizdedir.



 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Midilli otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Midilli Adası Otelleri

Midilli Otelleri

Midilli oldukça meşhur bir ada olmakla beraber komşumuz Yunanistan’ın da üçüncü büyük adası konumundadır. Midilli Adası denildiğinde akıllara birbirinden eşsiz plajları, çam ormanları, romantik ortam yaratan manzarası ve hemen herkesin ilgisini çekebilecek tarihi gelmektedir. Midilli Adası benzersiz dokusu ile Akdeniz kültürünü yansıtan bir adadır. Yerleşik nüfusu 100 bin civarındadır. Genellikle doğa ile baş başa kalmak isteyen, huzurlu, sessiz bir tatil arzu edenler için idealdir. Dünyanın hemen her yerinden Midilli Adası’na tatil için turistler akın etmektedir. Ortalama 370 km boyunca uzanan bir plajı ve eşsiz bir koyu bulunmaktadır. Denize girmek, güneşlenmek, iyi zaman geçirmenin yanı sıra renkli gece hayatının da tadını çıkarmak Midilli Adası’nda mümkündür. Midilli Adası konaklama açısından geniş bir seçenek yelpazesine sahip olduğundan hemen her bütçeye uygun bir konaklama alanı bulmak mümkündür. Midilli'ye gidecekseniz ve bölgedeki oteller ilginizi çekiyorsa Midilli Otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz. 

Devamını Oku

Midilli’de Gezilecek Yerler

İster bir gecelik, ister 3-4 günlük bir tatil planınız olsun Midilli’de günlerinizi gönlünüzce geçirebilirsiniz. Gezilecek tarihi yerleri, doğası ve birbirinden güzel koylarıyla her tür beklentiyi karşılayabilecek bir ada olan Midilli’nin Yunanistan’ın en büyük 3. adası olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple ister adada güzel yemekler yiyerek denizin, kumun, güneşin tadını çıkarın isterseniz gezebileceğiniz kalelerle, müzelerle adanın tarihini yaşayın.

Midilli’de Gezilecek Yerler

Midilli Adası’na gittiğinizde adadaki samimi kasabaları gezmek çok keyifli olacaktır. Mytilini, Petra, Molivos, Plomari, Skala Skamnias, Kalloni, Eressos,Mantamados, Sigri, Agiasos başlıca görülebilecek köy/kasabalar arasındadır. Adadaki yerleşim yerlerini dolaşırken sokak satıcılarının, yerel lezzetlerin yanı sıra tarihi yerleri de gezebilirsiniz. Birbirinden güzel koylarda deniz kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkarabilirsiniz.

Midilli Adası’nda gezilecek tarihî yerler arasında Midilli Kalesi (Kastro), Molivos Kalesi, Sigri Kalesi, Midilli Antik Tiyatrosu, Midilli Arkeoloji Müzesi, Agios Therapon Kilisesi, Yeni Camii, Panagia Glykofilousa Kilisesi, Moni Limonos Manastırı, Taksiarhis Manastırı, Midilli Taşlaşmış Ormanı Doğal Tarih Müzesi, Panaghia Kilisesi bulunmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen kasaba/köylerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Müzeleştirilmiş uzo ve zeytinyağı fabrikalarını da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Tarihi yerleri ve müzeleri gezmek için, internetten kapalı oldukları saat ve günleri kontrol etmeyi unutmayın.

Devamını Oku

Midilli İçi Ulaşım

Midilli’de şehir içi ulaşım taksi, otobüs ve özel araçlarla sağlanıyor. Midilli’nin büyük bir ada olduğu düşünülerek ulaşım için en kolay alternatifin araba kiralamak olduğu söylenebilir. Araba kiralamayı tercih ederseniz, kaldığınız otelin anlaşmalı olduğu firmaları değerlendirebilirsiniz. Ya da feribottan indiğinizde karşınıza çıkacak kiralama şirketleriyle de anlaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Midilli Mutfağı


 

Akdeniz mutfağını en güzel temsil eden yerlerden birisidir Midilli. Yunanistan genelinde en kaliteli zeytinyağı buradan çıkar. Yemeklerin genelinde de bu zeytinyağı kullanıldığı için sofralar çok lezzetlidir. Adadaki tavernalar, ouzo eşliğinde sunulan birçok mezeye ve deniz mahsulüne ev sahipliği yapmaktadır. Rakıseverlerin, Midilli'nin Plomari şehrinde üretilen Ouzo’nun tadına bakmadan dönmemeleri gerekir. Adanın süt ürünleri de oldukça lezzetli. Ayvalık’la çok fazla ortak tadı yakalayabileceğiniz peynirlerden denemelisiniz. Çoğu restoranda menülerde Türkçe seçeneğini bulabileceksiniz, zaten tatların da benzer olduğunu düşünürsek kendinizi çok da yabancı bir mutfakta hissetmeyeceksiniz. Adadaki birçok restoran deniz ürünleri konusunda çok başarılı, şarapta ahtapot ise adada çok popüler. Ayrıca tuzlanmış balık konusunda da oldukça uzman restoranlar bulunmaktadır. Her çeşit balığın tuzlanmışını bulabilirsiniz. Midilli’ye gelmişken mutlaka deneyin.

Geleneksel Yunan yemeklerini denemek isterseniz, Midilli Adası bunun için doğru yerdir. Birçok Yunan restoranı bulabilir ve bunlardan memnun ayrılabilirsiniz.

Adaya gelmişken Yunan döneri gyros’u da deneyebilirsiniz. Ayrıca deniz ürünleri ile arası olmayanlar için birçok et restoranı alternatifi de bulunmaktadır.

Adada birbirinden güzel taverna seçenekleri bulunmaktadır. Fiyat-performans ilişkileri oldukça başarılı olan bu tavernalarda keyifli bir akşam yemeği yemeden dönülmemelidir. Öyle lüks restoranlardan ziyade salaş ama kaliteli ortamlarla karşılanacaksınız.

Midilli özellikle deniz ürünleri konusunda çok başarılı bir yer. Nitekim insanlar buraya sadece yeme-içme seyahati için bile geliyorlar. Bu sebeple seyahatinizi hoş bir mutfakla taçlandıracağınıza emin olabilirsiniz.

Midilli’de Alışveriş


 

Midilli Adası, Yunanistan’da uzo üretimiyle meşhur yerdir. Dolayısıyla birbirinden farklı uzo markasını bulabileceksiniz. Plomari’ye yolunuz düştüyse uzo fabrikalarının satış mağazalarından da uzolarınızı alabilirsiniz.

Adadan alınabilecek bir diğer ürün ise zeytinyağıdır. Adadaki yemeklere lezzet katan en önemli etkenlerden biri zeytinyağının lezzetidir. Adada zeytinyağı satışının yapıldığı dükkânları gezebilirsiniz.

Güzelce ambalajlanmış tuzlanmış sardalye ve reçel gibi gıda ürünlerini adanın köy ve kasabalarındaki dükkanlardan alabilirsiniz. Adada her şeyin reçeli yapılmaktadır.

Süt ürünleri bakımından da zengin olan Midilli Adası’nda özellikle peynirler çok lezzetli. Dönüşte peynir götürmek isterseniz birçok seçeneğiniz olacaktır, özellikle Kefalotiri bizdeki adıyla kelle peyniri adadan alınması gereken şeylerden biridir.

Hediyelik eşya almak isteyenler köy ve kasabaların merkezlerinde bulunan dükkânlardan faydalanabilirler. Mytillini’de bulunan Ermou Caddesi’nde güzel dükkânlar bulunur. Adadaki en çok seçeneğin bulunabileceği yer burasıdır. Ahşap ve seramik el yapımı ürünleri bu dükkanlardan satın alabilirsiniz. Alışveriş için siesta saatlerini unutmamalısınız. 14.00 ve 17.00 arasında açık dükkân bulma imkanınız olmayacağından planlamanızı ona göre yapmanızda fayda var.

Midilli’de Gece Hayatı  


 

Midilli Adası genel olarak sessiz sakin bir tatil imkânı sunar. Adada bulunan barlar, hareketli bir gece hayatı beklentisini karşılayamayabilir. Fakta güzel müzik dinleyip bir şeyler içmek için oldukça yeterlidir.

Adada bulunan çeşitli meyhaneler, tavernalar akşamı karşılamak için ideal yerler. Mezelerinizi yiyip, uzonuzu içerken arkada çalan hoş bir müzikle sohbet edebilirsiniz.

Molivos’ta birçok bar seçeneği mevcut. Molly’s bar, küçük ama keyifli ortamıyla gidenlerin beğenisini topluyor. Müzikleri güzel, kokteylleri başarılı olan bu mekan gecenizi renklendirebilir. Molivos’ta bunun gibi birçok bar alternatifi de bulabilirsiniz. Plomari’de bulunan Senso Cafe Bar’da müzikseverlerin tercih edip memnun kaldığı yerlerden biridir. Kokteyllerin yanında küçük atıştırmalıklar da bulabileceğiniz bu bar Plomari’deki en iyi seçeneklerden biridir.

Adada bulunan beach-barlar da gece keyifli vakit geçirmek isteyenlere birer seçenektir.

Barların yanı sıra Midilli Adası, çeşitli sanatsal aktivitelere de ev sahipliği yapmaktadır. Seyahatinizi gerçekleştirdiğiniz döneme göre herhangi bir konsere denk gelme ihtimaliniz olabilir. Eğer otantik kalelerin içinde bir konsere veya sanatsal bir etkinliğe katılmak isterseniz, gitmeden önce adanın ajandasını kontrol etmenizde fayda var.

Midilli Festivalleri


 

International Eressos Women’s Festival (Sappho Women): Her yıl eylül ayında düzenlenen Lezbiyenler Festivali Skala Eressos’da gerçekleşiyor. Eressos doğumlu Yunan şair Sappho’nun lezbiyenlik kavramının temellerini attığına inanılır. Bu sebeple şairin doğum yeri olan Eressos’ta her yıl eşcinseller toplanarak çeşitli aktivitelerde keyifli vakit geçirmektedirler. Festivalin linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Uzo Festivali: Her yıl temmuz ayında Mytilene ve Plomari’de düzenlenen, 40’tan fazla uzo markasını bulabileceğiniz Uzo Festivali, Uzonun merkezi Midilli adasına gelmişken katılmak için güzel bir organizasyondur. Festivalin linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Kestane Festivali: Her yıl kasım ayında Agiasos’ta gerçekleşen Kestane Festivali, Midilli’nin tabiatıyla güzel köylerinden birinde, kestane ağaçlarının altında oksijen depolamak ve dilerseniz kestane toplamak için güzel bir aktivite olabilir.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Midilli Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni yıl

6 Ocak: Acı Su Yortusu

25 Mart: Bağımsızlık Günü

1 Mayıs: Mayıs Günü

15 Ağustos: Hz. Meryem’in Semaya Uçuş Yortusu

28 Ekim: Hayır Günü (Ochi Bayramı)

25-26 Aralık: Noel

31 Aralık: Yıl Başı Gecesi

Temiz Pazartesi: Yıla göre değişken

Paskalya Yortusu: Yıla göre değişken

Kutsal Ruh Yortusu: Yıla göre değişken

Midilli İçin Faydalı Bilgiler

Ambulans: 166

Acil Yardım: 112

Yangın:199

Midilli Emniyet Müdürlüğü : (+30) 22510 48444 / 48422

Midilli Limanı Pasaport Kontrol Dairesi: (+30) 22510 28398

Midilli Dış Temsilcilikleri

Midilli, Rodos Başkonsolosluğu’nun görev alanı içindedir. Atina Büyükelçiliği ise Yunanistan genelinden sorumludur.

T.C. Atina Büyükelçiliği:

Adres: Vassileos Gheorgiou B'11, 10674 Athens/Greece

Tel: 00 30 210 726 3000

Faks: 00 30 210 722 95 97

E-Posta: [email protected]

Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 -18.00)

T.C. Rodos Başkonsolosluğu:

Adres: Iroon Politechniou 10-12, 85100 Rhodes/Greece

Tel: 00 30 22410 23362 / 00 30 22410 23595

Faks: 0030 22410 27472

E-Posta: [email protected]

Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 -17.00)

Midilli Para Birimi

Yunanistan’ın resmi para birimi euro’dur. 1 Euro yaklaşık olarak 4,14 Türk lirasıdır.

Midilli’nin Resmi Dili

Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Midilli adasında resmi dil Yunancadır. İngilizce ikinci ana dil olarak çok iyi kullanılmasa da ihtiyaçlarınızı giderebilmek ve anlaşabilmek için yeterli olacaktır. Ayrıca Türkiye ile çok iç içe bir ada olan Midilli’de yaşayanların, Türkçeyi de az da olsa anlayabildikleri unutulmamalıdır.

Midilli Saat Farkı

Midilli ve Türkiye arasında saat farkı bulunmamaktadır.

Midilli Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 8oC
    • Şub 9oC
    • Mar 11oC
    • Nis 15oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 18oC
    • Kas 13oC
    • Ara 10oC

Kısa Kısa

Nüfus: 97.000 / Dil: Yunanca / Para Birimi: Euro / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün