Karataş-Magarsus Antik Kenti

Karataş – Magarsus Antik Kenti, Adana ilimizin 49 kilometre ilerisinde, Karataş ilçesinde bulunmaktadır. Karataş İlçesi’nin yaklaşık 4 kilometre kadar batısında bulunan Dört Direkli mevkiinde yer alan Karataş – Magarsus Antik Kenti tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar dayanmaktadır ve Anflakos tarafından kurulmuştur.İlk dönemlerinde Yunan kontrolündeki kent sonra bir dönem Perslerin kontrolüne geçmiştir. Ancak 330 yılında Büyük İskender, Pers kralını yenerek Karataş – Magarsus Antik Kenti’ni kendi hâkimiyeti altına almayı başarmıştır.

Mallos Antik Kenti

Coğrafya ile ilgilenen bir bilimci olan Arianos’un notlarına göre, Büyük İskender, Ceyhan nehrinin üzerine bir köprü yaptırıp ilk olarak Magarsus kentine gelmiştir. Şehrin antik tiyatrosunun 150-200 metre kadar kuzeyinde bulunan Athena Magarsia Tapınağı’nı ziyaret etmiş ve hediyeler sunmuştur.

Bu tapınak, Athena’ya adanmış olup, Helenistik çağ boyunca Doğu Akdeniz ortaya sürülmüş en dikkat çekici kehanetlerin merkezidir. Şehrin adının da bu tapınağın rahibelerine verilen Magarsiya isminden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Büyük İskender, ardından şehrin kurucusu Amphilokhos’un mezarını ziyaret ederek bölgeden ayrılmıştır.

Helenistik döneme, Roma ve Bizans imparatorluklarının hâkimiyeti altında geçen dönemlere ait yazıtlar ve sikkeler gibi pek çok yazılı eserde kentin ismi Mallos olarak geçmekte olup Karataş – Magarsus Antik Kenti ile Mallos Antik Kenti birlikte anılmaktadır.

1
Magarsus Antik Kenti Kazı Çalışmaları

Magarsus Antik Kenti Karataş’ın 5 kilometre güneybatısında, üzerinde fener bulunan yamaçta kurulmuştu. Bu alanda limana doğru yapılmış bir kale ve denize bakan büyük bir tiyatro ile bir de Athena tapınağı vardı.

Bizanslılar tarafından siyah taşlardan yapılmış olan kiliseye Türkler, Karakilise demişler, ardından savaşta bu kilise yanınca da yanık kilise diye adlandırmışlardır. Bugün, burası herhangi bir kalıntı olmasa da mevki Dört Direkli diye bilinmektedir.

Antik kentin 3000 kişilik amfi tiyatrosunda başlayan Magarsus Antik Kenti kazı çalışmaları 2011 senesinde başlamıştır.

Magarsus Antik Tiyatro

Bu arazide hakkı olan 35 hissedara kamulaştırma bedeli ödenerek başlanan bu çalışmalar, Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen ve ekibi vasıtası ile yürütülmüştür. 2016 yılına gelindiğinde ise amfi tiyatronun rölöve ve restorasyon projeleri tamamlanmıştır.

Antik Dönem’de, Akdeniz’in ticari ve askeri limanlarından en önemlisi olan Magarsus Karataş antik kenti kazı çalışmaları elde edilen bilgiler açısından önemlidir. Bölgedeki tarihi miraslarının tespit edilip korunması için yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bu bilgilere göre, Magarsus Antik tiyatro yapımı sırasında şehrin bulunduğu yerdeki arazinin doğal eğimi kullanılmış ve yerel kireçtaşı blokları ile inşa edilmiştir.

Karataş-Magarsus Antik Kenti Ulaşım

Eğer tarihi ve doğal güzelliklerini görmek isteyip, Karataş’a bir seyahat yapmayı planlarsanız aşağıda sıraladığımız gibi alternatifler ile bölgeye kolaylıkla ulaşmanız mümkündür.

Otomobil: Adana’dan yaklaşık 49 km olan Karataş’a aracınızla 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Adana şehir merkezinden Karataş’a dolmuşlarla gidilebilmektedir.

Uçak: Bölgeye en yakın havalimanı olan Adana Şakirpaşa Havaalanı ile Adana şehir merkezi arası yaklaşık 8 – 10 dakikadır.

Karataş-Magarsus Antik Kenti Giriş Ücreti

Karataş – Magarsus Antik K. giriş ücreti Öğrenci: Ücretsiz

Karataş – Magarsus Antik K. giriş ücreti Sivil: Ücretsiz

*Karataş – Magarsus Antik K. giriş ücreti 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Karataş-Magarsus Antik Kenti Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Yaz Dönemi: Tüm gün

Kış Dönemi:Tüm gün

*Karataş- Magarsus Antik K. ziyarete açık gün ve saatler 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Karataş-Magarsus Antik Kenti İletişim

Adres: Karşıyaka Mahallesi, 01900 Karataş / Adana

Telefon: Turizm İl Müdürlüğü 0(322) 458 84 28