Lesvos (Midilli) Hakkında Her Şey

Nobel Ödüllü, Midillili şair Odiseas Elitis'in Midilli Adası için söylediği "Dünyanın hiçbir yerinde güneş ve ay o kadar ahenk içinde batmaz, başka hiçbir yerde güçlerini o kadar eşit paylaşmazlar" sözü adanın büyüleyici atmosferini aşağı yukarı tarif ediyor.

Midilli (Lesvos) Adasının bugünkü adı olan “Lesvos”u Teselyalı Kahraman Lapithos’un oğlu Lesvos’tan aldığı rivayet edilmekte. Ada Osmanlı egemenliğinde olduğu dönemden beri Türkler tarafından Midilli olarak isimlendirilmiş. Diğer adalara göre daha yeşil olmasından dolayı Zümrüt Ada olarak da biliniyor.

Midilli Adası'nda yerel ekonomi tarıma, özellikle zeytinyağı üretimine dayalı. Bunun yanı sıra hayvancılık ve balıkçılık alanında ekonomik faaliyetlerinin olduğunu da öğrendik. Adada 13 milyon zeytin ağacından yılda 50 bin ton zeytinyağı  çıkarılırmış. Ayrıca Yunanistan’ın en büyük Uzo üretim merkezi de bu ada içinde yer alırmış. 
Nasıl Gidilir ?
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi üzerinden deniz yoluyla maksimum 1,5 saat sürecek yolculukla Midilli’ye ulaşabilirsiniz.
Ayvalık- Midilli deniz ulaşımı için üç firma hizmet veriyor.
Turyol ve Jale Tur: Gidiş – Dönüş 30 Euro. Yolculuk 1 saat 20 dakika civarı sürüyor. Biletleri online aldığınızda 5 Euro indirim uygulanıyor.
Jalem Tur : Deniz otobüsü gibi daha hızlı bir deniz yolculuğu ile 30 dakika süren seyahatle Midilli’ye ulaşabilirsiniz. Ücreti 35 Euro.
Midilli’ye girmek için Schengen vizesine ihtiyaç var. Vizeyi isterseniz önceden konsolosluğa başvurarak yaabilirsiniz. Ya da kapıda vize uygulamasından faydalanabilirsiniz.

Kapıda vize için:

  • En az 3 ay geçerliliği ve 2 sayfası boş olan ve üzerinde K.K.T.C. giriş damgası olmayan bir pasaport ve 2 adet biometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Schengen Vize Başvuru Formu doldurularak fotoğraf ve pasaport fotokopileri ile birlikte seyahatten 36 saat önce acenteye başvurmak gerekiyor.
  • Kesin seyahat tarihleri belirtilmiş feribot bileti (Open olmayacak) ve ücreti ödenmiş, giriş ve çıkış tarihleri belli otel rezervasyon konfirmesi de eklenmeli. Günübirlik gidişlerde otel rezervasyonuna gerek yok.
  • Aileleriyle seyahat edecek 0-12 yaş çocuklardan sadece 20 Euro acente vize takip ücreti alınıyor.
  • Yunanistan kapı vize ücreti kişi başı : 55Euro'dur.
  • Vize süresini 15 gün veriyorlar.

Notlar

  • Bir kere çok çok sakin bir yer. Bizim tatil merkezlerimizde alıştığımız gibi değil. Curcunadan uzak deniz tatili yapabilrsin.
  • En yakın yurt dışı noktalarından birisi. Feribotla maksimum 1,5 saate geçebilirsin.
  • Ucuz. Örnek verirsem, Türkiye’de 2 kişi için verilen paraya 5 kişi tıka basa yemek yiyebilirsin.
  • Keşfetmek için müsait. Günlük 25-35 Euro civarı ücrete araba kiralayarak keyifle adayı talan edebilirsin.
  • Yabancı dilin yoksa korkma. Çat pat da olsa, Türkçe bilen Yunan sayısı oldukça fazla.
  • Midilli keşfetmek için 2 gün yeterli. Ama deniz tatili yapacağım derseniz, gün sayısı size kalmış.
  • Biz yapılanmayı tesisleştirmeyi seviyoruz. Midilli öyle değil. Denizi bizden daha güzel.

 

Nerelere Gidilir ?
Midilli Merkez
Yedi tepeye kurulmuş bir şehir. Agios Therapontas Kilisesi Kubbesi ve Gataluzi Kalesiyle sivrilmiş bir merkez. Bu arada bir kaç yer var görebileceğiniz. Çarşıyı ziyaret edebilir alışveriş yapabilirsiniz. Taxiarches, havalimanına doğru 6,5 km mesafede güzel bir ilçe. Burada Yunan mutfağını deneyimleyebileceğiniz mekanlar var, her biri çok güzel bir Midilli manzarasına sahip. Bir diğer köy ise Loutra. Midilli şehir merkezine 9 km mesafede zeytinyağı imalathanelerine sahip. Burayı da ziyaret edebilir, hediyelik alabilirsiniz. Sokak aralarında gezerken böyle keyifli grafitilere rastlayabilirsiniz.

Sikaminia Köyü
Midilli’nin en yüksek dağlarından Lepetimnos Dağı yamacında 300 metre yükseklikte bulunan güzel bir köy. Aralarında konakların da bulunduğu köy evlerinin tümü taştan olup geleneksel inşa yapısını sergilemektedir. Çarşının hemen alt kısmında bulunan bazilika tarzındaki Panaya Gorgona Kilisesi 1859 yılında inşa edilmiş. Adanın evlilik merasimlerinin çoğu burada gerçekleşirmiş.

Petra
Adanın kuzeyinde Molivo’ya yakın bir yerleşim yeri. Petra Yunanca’da taş veya kaya anlamına geliyor. Petra ismini köyün tam ortasında 35 metre yüksekliğindeki kayadan almaktadır. Kayanın üstünde 114 basamak ile ulaşılabilen Panagia Glikofilusa (sevgiyle öpen Meryem Ana) Kilisesi bulunmakta. Petra tavernalar, lokantaların, barların bulunduğu müthiş bir kum sahile sahip. Petra Çarşısı bölgenin en otantik çarşılarından biri. Buradan küçük dükkanlardan bölgeye özgü hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Plomari
Dünyaca ünlü Uzo tesislerinde Uzo Müzesi de yer almaktadır. Bu küçük müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Midilli'nin her köşesinde olduğu gibi Plomari bölgesinde de onlarca kilise ve dua evleri bulunmakta.  Plomari, mavi bayraklı, rüzgarlardan korunaklı, benzersiz sahillere sahip gerçekten.  Bunların başında Agios İsidoros gelmekte. Berrak suların bulunduğu Agia Varvara, yüzmek ve balık avlamak için ideal olan Melinda ve Evaggelistria da muhteşem sahillere sahip.

Polihnitos
Midilli’ye 45 km mesafede geniş bir ova içerisinde yer alıyor. Yöredeki evler volkanik taşlarla inşa edilmiş. Bir yanardağa bu kadar yaklaşmak biraz ürkütmüyor değil tabii. Bu bölgede iki önemli lokasyon var. Biri şifalı suların bulunduğu Lisvori’de yer alan tesis. Diğeri ise Vatera. Vatera, Polihnitos’a 5 km mesafede bir yerleşim merkez. 8 km uzanan plajı ve güzel kumu ile her yıl binlerce turist çekiyor.

Mandamos
Buranın en büyük özelliği, baş meleğe adanmış 140 ibadethanenin merkezi olarak bilinen Taksiarhis Manastırı'dır. Bir efsaneye göre, korsanlar, bölgeye ibadet eden 40 rahibe saldırır ve 39’unu öldürür. Kalan bir rahip çatı katında bulunan bir alana saklanarak kurtulur. Sağ kalan rahibinin, ölen 39 rahibin kanıyla Taksiarhis’in ikonasını yaptığına inanılıyor. Daha sonra ikona etrafına, manastır ve kilise yaptırılmış. Kasaba zeytinlikleri ve yoğurduyla meşhur.

Molivos
Bence adanın en güzel noktası. Turistik çarşısında hediyelik alabilir, marina bölgesinde güzel restoranlarda deniz ürünlerini deneyimleyebilir, kalede gün batımının güzelliğine şahit olabilirsiniz. Ayrıca, Molivos’un 4 km uzağında Eftalou Köyü bulunur. Bu köyde romatizma, kadın hastalıkları, damar sertliği hastalıklarına iyileştirici özelliğiyle dikkat çeken kaplıcalar var.

Sigri
Adanın en batı ucunda bulunan Sigri, Midilli’nin 94 km uzaklıkta. Taşlaşmış ağaçların yoğunlaştığı ve Fosil Orman olarak ünlenmiş olan saha Sigri, Andısa ve Eressos arasında kalan bölgeyi kapsamamaktadır. Taşlanmış orman yaklaşık 15-20 milyon yıl önce meydana geldiği tahmin edilmektedir. Taşlanmış Orman Parkı, 286 metrekarelik bir alanı kaplayan evrensel bir anıt. Sigri’de görülmesi gereken başka bir tarihi eser ise, 1757 yılında Osmanlılar tarafından inşaa edilen, “Osmanlı Kalesi”dir.

Nerelere Uğramalı?
Panellinion : Midilli sahilde yer alan güzel bir kafe. İçerisi yüksek tavan ve eski Midili fotoğraflarının yer aldığı bir atmosfere sahip. Bahçesi de bir o kadar keyifli. Personel baya ilgili. Wifi şifresi: 12345678

Octopus: Molivos’ta en güzel tavernalardan birisi. Güveçte karides, yunan salatası, kalamar ve mezeleri oldukça başarılıydı. Yunan müzikleriyle sahilde keyifli sohbet edebileceğiniz bir yer. Fiyatları da gayet makul seviyede. Örnek verirsem, Türkiye’nin yarısı.

Yunanistan’ın genelinde olan bir kültür burada da geçerli. Trafik kazalarında hayatlarını kaybeden insanları anmak için kaza noktalarına kilise maketi konuluyor. Maket içinde mum ve kaza sırasında hayatını kaybeden kişinin veya kişilerin fotoğrafları konuluyor. Avrupa’da trafik kazaları oranı belki de bize göre bu yüzden düşüktür. Bence hız yapan sürücüler için ciddi bir uyarı.

Fotoğrafların devamı için instagram : seymen.bYazıların devamı için web : seymenbozaslan.com

Seymen BOZASLAN

Yazar Hakkında

Seymen BOZASLAN

Büyük şehirlerde küçük güzellikler peşinde koşmanın, hayallerimle geldiğim yerde başka hayaller kurma neşesi içindeyim.  Gözüme çarpanları hemen karalamayı, açtığım haritadan yeni güzergahlar belir