Assos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

assos-2376849_960_720.jpg

Çanakkale’ninAyvacık ilçesinde yer alan Assos tarihî dokusu, bol oksijenli havası, sakinliği ile en şirin tatil beldelerinden biridir. Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan Assos; MidilliAdası’nın karşısında yer almaktadır. Antik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Assos andezit kayalıkları üzerinde kurulmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu Assos’un tarihinin Tunç Çağı’na kadar uzandığı tahmin edilmektedir. MÖ 7. yüzyılda Aiol kolonileri tarafından geliştirilen kent MÖ 6. yüzyılda Lidyalıların hâkimiyetine girmiştir. MÖ 5. yüzyılda Atina Birliği’ne dâhil edilen kent Bergama Krallığı ve Roma hâkimiyeti ile iyice güçlenmeye başlamıştır. Roma döneminde büyük gelişim gösteren Assos, Anadolu’da Hristiyanlığı en erken kabul eden kentlerden biri olmuştur. 14. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti’nin hâkim olduğu Assos’ta agoratapınağı, hamam, tiyatro ve lahitler görülmeye değerdir. Antik kentin en değerli ve önemli yapısı en tepede yer alan Athena Tapınağı’dır. MÖ 530 yılında yapılan tapınağın frizlerinden bir bölümü İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Aristo’nun felsefe okulu kurduğu Assos’ta belirli dönemlerde kazı çalışmaları yapılmaktadır. Ilıman Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Assos’un iç kısımları kıyı bölgelerine göre daha serindir. Yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen Assos hem tatil hem de kültür turizminin merkezidir. İstanbul’dan hızlı feribot seferleri ile 5-6 saatte ulaşabileceğiniz Assos’a hava yolu ile de ulaşım sağlanmaktadır. Balıkesir Koca SeyitHavalimanı’na 60 kilometre mesafede bulunan Assos sakin ve huzurlu havasıyla büyüleyici bir atmosfere sahiptir.

Assos’ta yaşayan yerli halkın geçim kaynağı büyük ölçüde zeytinciliğe dayanmaktadır. Etrafı zeytin ağaçları ile çevrili olan Assos’un zeytinyağı da oldukça lezzetlidir. Sebze ve meyve yetiştiriciliği ile birlikte şarapçılık da gelişmiştir. Son yıllarda ise Assos’un en önemli geçim kaynağı turizmdir. Tarihî atmosferi, masmavi denizi, huzurlu ortamı ile stresten uzaklaşabileceğiniz Assos’ta konaklayabileceğiniz birbirinden güzel butik oteller mevcuttur. Assos Antik Liman her mevsim farklı güzellikler bulabileceğiniz bölgenin en otantik yerlerinden biridir. Antik Çağ’da önemli bir ticaret limanı olmakla birlikte 1950’li yıllara kadar meşe palamudu ihracatına ev sahipliği yapmıştır. Dev taş binalarla çevrili Assos Antik Liman’da yer alan otel ve restoranlar da eski dönemlerde palamut deposu olarak kullanılmıştır. Assos’a uğradığınızda balık keyfi yapmak için limandaki restoranları tercih edebilir, yürüyüş yapabilir, denize karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Assos yaz döneminde en yoğun sezonunu yaşamaktadır. Bölgenin kuzey ve güneyinde yer alan birbirinden güzel koylarda gün boyu denize girebilir, bütün bir yılın yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Assos’un en ünlü koyu Kadırga Koyu’dur. Merkeze sadece iki kilometre uzaklıkta bulunan Kadırga Koyu doğal güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Uzun ve geniş plajı ile öne çıkan Kadırga Koyu cam gibi suyu ile Assos’ta denize girebileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Midilli Adası’nın tam karşısında yer alan Sokakağzıtertemiz kumsalı ve denizi ile Assos’un en gözde yerleri arasındadır. Assos’a 18 kilometre mesafede yer alan Sokakağzı huzur dolu ortamı ve sakinliği ile kalabalıktan uzak tatil yapmak isteyenlere hitap etmektedir. Koruoba Sahili, Yeşil Liman ve Sivrice Assos’ta denize doyabileceğiniz diğer adreslerdir. Assos’un denizi taşlıdır ve birçok Ege beldesine göre daha soğuktur.

Yaz aylarında bile esintili olan Assos misafirlerine ferah bir tatil ortamı sunar. Bahar aylarında yolunuz Assos’a düşerse bisiklet kiralamanızı tavsiye ederiz. Mis gibi çiçek kokuları arasında Behramkale’nin dar sokakları arasında ilerlerken harika manzaralara şahit olabilirsiniz. Ege’nin en taze sebze ve meyvelerini tadabileceğiniz Assos’ta yapacağınız kahvaltının tadını uzun süre unutmayacağınızdan eminiz. Ev yapımı reçeller, köy peyniri, yumurta ve tereyağı ile birlikte çeşit çeşit zeytinlerle süslenmiş kahvaltılara dalından koparılmış domates, biber, salatalık ve nefis Ege yeşillikleri de eşlik eder. Çipura, levrek, ahtapot, kalamar başta olmak üzere mide ziyafeti yaşayacağınız deniz ürünlerinin yanı sıra avcı böreği, karadut suyu ve balbademli dondurmayı tatmadan Assos’tan sakın ayrılmayın.
 

Tanıtım Videosu: