- 1 view
Türkiye’nin üçüncü büyük, Ege’nin de Gökçeada’dan sonra ikinci en büyük adası olma unvanına sahip bir adadır. Çanakkale‘nin bir ilçesi olan ada, aynı zamanda Türkiye’nin il merkezleri hariç köyü olmayan tek ilçesi konumundadır. Üzüm bağları, şarapları, serin denizi, bozulmamış doğası, nefis minik koyları ve güneşin batışının güzelliğiyle ünlü Bozcaada, yerli ve yabancı turistlerin tatil için tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Sessiz sakin atmosferi, güzel doğası ve gezilecek yerleriyle Bozcaada’yı tatil rehberinize ekleyebilirsiniz.
Bozcaada Hakkında Bilgi
Bozcaada, iç kısımlarındaki ufak yükseltilerin dışında genellikle büyük düzlüklerden meydana gelen bir adadır. En tepe noktası sahip olduğu 192 metre yükseklikle Göztepe‘dir. Adanın kendine özgü bir iklim yapısı vardır. Şöyle ki, bir yandan Akdeniz ikliminin etkisi altında olup bir yandan da boğazın tam çıkışında yer aldığı için kuzey rüzgarlarını alır. Bu durum da nem oranını düşürdüğü için iyi üzüm yetiştirilmesine olanak tanır. Yaklaşık 500 yıldır Türkler ve Rumların beraber yaşadığı Bozcaada’da, nüfus dengesi zaman içinde değişiklikler gösterse de yazın gelen turistlerle beraber nüfus 10.000’e kadar çıkabiliyor. Son yıllarda büyük şehirlerden göç edip adaya yerleşenlerle beraber nüfusta hızlı bir artış gözlemleniyor. Bozcaada’nın tamamı doğal ve tarihi sit alanı olduğundan tüm yapı ve onarımlar Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu tarafından onaylanıyor. Sıkı denetimler sayesinde adada çarpık yapılaşmaya geçit verilmiyor.
Bozcaada Gezilecek Yerler
Bozcada’ya gidecek olursanız zamanınızı dolu dolu geçirebileceğiniz etkinlikleriniz olacak. Tarihi eserlerden manastırlara, sokaklardan kaleye dolu bir içerik Bozcaada’da sizi bekliyor.
Bozcaada sokakları: Adanın merkezi, nostaljik sokakları ile şirin bir kasaba havasında karşılıyor sizi. Bundan yıllar önce kasabanın ortasından geçen bir dere, kasabayı Rum ve Türk Mahallesi olarak ikiye ayırmış. Günümüzde böyle bir ayrım kalmamış ama mimari farklar sayesinde hangi mahallede bulunduğunuzu ayırt edebiliyorsunuz. Rum Mahallesi bakımlı evleri ve sokakları ile oldukça dikkat çekici. Sokakların birbirini dik kesmesi de düzenli görünmesini sağlıyor. Mahallenin orta kısmında saat kulesi ve kilise yer alıyor. Zamanında kahvehane, meyhane ve taverna olan yerler günümüzde turistik restoran, kafe ve dükkan olarak işletiliyor.
Bozcaada Kalesi: Karaya yakın olduğu için yüzyıllar boyunca istilaya uğrayan ada kendini bu kale sayesinde güvende tutmuş. Şimdilerdeyse ziyaretçilerin uğrak noktası tarihi bir güzellik olarak karşınıza çıkıyor. Türkiye’nin en iyi korunmuş kaleleri arasında yer alan Bozcaada Kalesi’nin ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bir soru işareti. Zamanında Fenikeliler, Cenevizler ve Venedikliler tarafından kullanılan tarihi yapı, günümüzdeki halini Fatih Sultan Mehmet zamanındaki restorasyonla almış. Kalenin iç kısmı da festival zamanlarında verilen konserlerle eski canlılığına kavuşuyor. Ayrıca kalenin bahçesinde çok sayıda eski mezar taşı ve tarihi eser teşhir ediliyor. Burası ilginizi çektiyse 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğinizi belirtelim.
Bozcaada rüzgar gülleri: Adada gün batımını Batı Burnu’nunda karşılamak burada bir gelenek haline gelmiş. Şezlongunu, piknik sepetini ve ada şarabını kapan günü sonlandırmak için burada alıyor soluğu. Yaz döneminde her gün günbatımı saatine doğru merkezden kalkan minübüsler tüm adayı gezdirdikten sonra burada güneş batana kadar duruyor. Aracınız olmadan gidiyorsanız bu minibüs turuna dahil olarak rüzgar gülleriyle bir gün batımı yaşayabilirsiniz.
Bozcaada Ayazma Manastırı: Bozcaada’nın ayazması adanın güneyinde bulunuyor. Burada çift oluklu tarihi bir çeşme, 8 tane çınar ağacı, küçük bir manastır ve 2 tane tek katlı yapı yer alıyor. Ayazma’daki Rum Ortodoks cemaatine ait manastır, Rum azize Aya Paraskevi’ye ihtaf edildiğinden onun adıyla anılıyor. 1734 yılında inşa edilen manastır, sadece özel günlerde ibadete açılıyor.
Şarap Fabrikaları: Bozcaada’nın şarap fabrikaları, şarapçılık geleneği çok eski zamanlara kadar gittiği için adanın vazgeçilmez yapıları arasında bulunuyor. Adanın en eski 3 eski şarap üreticisinin fabrikaları ada merkezinde, son yıllarda açılan fabrikalar ise merkez dışında bulunuyor. Adada şarap üretimi yapan firmalar Amadeus, Ataol, Corvus, Gülerada, Talay ve Yunatçılar.
Tarihi eserler: Bozcaada Yeni Kale, Meryem Ana Kilisesi, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Alay Bey Hamamı, Yel değirmenleri, Namazgah Çeşmesi gibi pek çok tarihi eser gezdiğiniz sokakların aralarında ziyaret edilmeyi bekliyor.
Boazcada Pansiyon Fiyatları
Bozcaada’da konaklama yapabileceğiniz pek çok alternatif bulunuyor. Eğer tarihi doku içerisinde bir tatil istiyorsanız eski Rum evlerinin bazılarının pansiyon olarak kullanıldığını hatırlatalım. Bozcaada pansiyon fiyatları merkeze uzaklıklarına ve donanımlarına göre değişiklik gösteriyor. 150 ile 450 TL arasında değişen fiyatlarla oda ya da bir ev kiralamanız mümkün. Pansiyonlar genellikle sabah kahvaltısı ve yatak şeklinde ücret alıyor. Alternatif olabilecek birkaç pansiyonu sizin için şöyle sıraladık…
Patiska Ev: Telefon: 0532 616 05 81 Adres: Cumhuriyet Mah. Karanfil Sok. No:5
Zeytin Pansiyon: Telefon: 0533 345 34 37 – 0532 743 80 70 Bozcaada Merkez
Kale Pansiyon: Telefon: 0286 697 86 17 – 0536 728 54 91 Adres: Cumhuriyet Mah. İnönü Cad. No:69
Martı Pansiyon: Telefon: 0551 905 45 19 Adres: Cumhuriyet Mah. Şeref Sok. No:27
Bozcaada Nasıl Gidilir?
Otomobil: Çanakkale’den sonra Geyikli-Bozcaada tabelalarını takipte kalarak yaklaşık 50 dakikada Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’ne varabilirsiniz. İzmir yönünden gidecek olursanız, Çanakkale’ye gitmeden Ezine ve Geyikli tabelalarını takip ederek iskeleye varabilirsiniz. Buradan sonra Gestaş’ın arabalı feribotlarıyla adaya ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Büyük şehirlerden Bozcaada’ya yazın her gün seferler düzenliyor. Çanakkale Truva, İstanbul Seyahat, Kamil Koç, Metro, Pamukkale gibi firmaların otobüsleri sadece yazın Geyikli Yükyeri İskelesi’ne kadar yolcu transfer ediyor. Feribot zaten Bozcaada merkezine ulaştığı için otobüsler adaya kadar gitmiyor.
Uçak: Bozcaada’ya en yakın havaalanı yaklaşık 50 kilometre mesafeyle Çanakkale Havaalanı. THY, yazın her gün, kışın haftanın belli günlerinde Çanakkale -İstanbul ve Çanakkale – Ankara arasında sefer düzenliyor.
Deniz Otobüsü: Yazın Çanakkale – Bozcaada arasında deniz otobüsü seferleri yapılıyor. Yayaların tercih edebileceği güzergah yaklaşık olarak 1 saat sürüyor.