Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, İstanbul Eminönü’nde yer alan ve 1660 yılından beri hizmet veren bir çarşıdır. Baharat Çarşısı olarak da bilinen bu büyük çarşı, İstanbul’un en eski çarşıları arasında popüler bir yere sahiptir. Tarihi yapı, Türkiye’ye gelen turistlerin ilk sırada ziyaret ettiği yerler arasında bulunur. Rengarenk baharatların yanı sıra yöresel kıyafetler, kuruyemişler, çiçek tohumları ve kahve bulabileceğiniz Mısır Çarşısı misafirlerine güzel fotoğraflar da sunmaktadır.

Çarşı, Eminönü turunuz sırasında bir ihtiyacınız yoksa bile o atmosferi tatmak için girip gezebileceğiniz yerler arasındadır. İstanbul’un tarihine tanıklık eden Mısır Çarşısı ve çevresindeki yerler, gitmediyseniz zaman kaybetmemeniz gereken nadide güzellikler arasında bulunmaktadır.

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı Özellikleri 

Mısır Çarşısı, Eminönü’nde Çiçek Pazarı’nın yanında yer alır. Aynı zamanda Yeni Cami’nin arkasında kalan çarşı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından inşa ettirilmiştir.

Kazım Ağa’nın mimarlığını yaptığı tarihi yapı, en son 1940 ile 1943 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Mısır Çarşısı hangi padişah zamanında yapıldı diyecek olursanız, yapının inşaatına 3. Murat’ın eşi olan Safiye Sultan’ın talimatıyla başlandığını söyleyebiliriz. Fakat daha sonra 3. Mehmet’in ölümünden sonra Safiye Sultan eski sarayda oturunca inşaat tamamlanamamıştır. Bunun üzerine 4. Mehmet’in annesi Hatice Turhan bir cami yaptırmaya karar verir ve külliye içinde çarşı da bulunmasını ister. Mustafa Ağa’nın mimarlığını yaptığı Yeni Cami ve Mısır Çarşısı günümüze kadar böylece gelmiş olur.

Çarşının bulunduğu yerde zamanında Makron Emvolos adında bir kapalı çarşı yer alıyordu. Yahudilerin ikamet ettiği semte bu çarşı inşa edilince, Yahudiler de Balat’a aktarılmıştır.

Mısır Çarşısı 17. asırda Yeni Çarşı ve Valide Çarşısı olarak anılmıştır. Çarşıda satılan malların çoğu Mısır’dan gelen ürünler ve baharatlar olduğundan 18. asrın ortalarından sonra Mısır Çarşısı olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Tarihte iki büyük yangın geçiren ve onarımlarla günümüze tüm ihtişamıyla ulaşan çarşı, klasik Osmanlı üslubunda L planlı olarak inşa edilmiştir.

Çarşının 4 büyük 2 küçük olmak üzere 6 adet kapısı vardır. Günümüzde çarşıda bulunan dükkanlar arasında Antep Pazarı, Arifoğlu Baharat, Arslan Baharat, Ayfer Baharat, Develi Baharat, Güllüoğlu ve Malatya Pazarı bulunur.
Mısır Çarşısı ile Kapalı Çarşı aynı mı? diye soracak olursanız ikisinin de farklı mekanlar olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Mısır Çarşısı'nda Neler Var? 

Mısır Çarşısı’nda baharatçılar, aromatik, bitkisel ve uçucu yağlar satan dükkanlar, kuru yemişçiler, kuyumcular, turistik eşya dükkanları bulunuyor.

Oldukça büyük bir alan olan Mısır Çarşısı’nda otantik görünüşlü renkli cam avizeler, ucu ponponlu saray terlikleri, işlemeli turistik ve de folklorik kıyafetler, gümüş takılar, seramikler, çini tabaklar, aşurelikler, fincanlar, nargileler, dokumalar, süslü salon yastıkları, halı ve heybeler dahil pek çok şey bulabilirsiniz.

Ayrıca ıhlamur, zencefil, meyan kökü, papatya, adaçayı, tarçın ve elma kabuğu karışımlı bitki çayları, nadir buluna yağlar, kurutulmuş otlar, çiçekler, kökler, kabuklar da bulabilecekleriniz arasında yer alıyor.

Mısır Çarşısı'nda Neler Var?

Mısır Çarşısı Etrafında Gezilecek Yerler 

Tarihi Mısır Çarşısı’na giderseniz çok yakın çevrede gezebileceğiniz yerler bulunuyor. Çiçek Pazarı ve Mısır Çarşısı kadar tarihi olan Yeni Cami bu yerlerin arasında ilk sırada bulunuyor. Ayrıca Osmanlı döneminden kalan ve çeşitli yerlerden gelen balların toplandığı Balkapanı da çarşının hemen arka çaprazındaki Hasırcılar Sokağı‘nda yer alıyor.

Klasik kervansaray tipinde yapılan ve orta kısmında avlusu bulunan Balkapanı ilginizi çekebilecek yerlerden biri. Mısır Çarşısı’nın yan kapısından çıkacak olursanız yine Hasırcılar Sokağı’na yakın olan Kuru Kahveci Mehmet Efendi‘den kahve almayı ihmal etmeyin. Unutmamanız gereken ise Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne kadar yaşanmışlığı olan tarihi yerleri gezerken fotoğraf makinenizi yanınıza almanız.

Mısır Çarşısı Pazar Günü Açık mı? 

Geçmiş yıllarda pazar günü kapalı olan Mısır Çarşısı’nı günümüzde haftanın her günü gezebiliyorsunuz. Ancak günlere göre açık olduğu saat aralıkları değişiyor.

Mısır Çarşısı çalışma saatleri
Hafta içi: 08.00-19.30
Cumartesi günleri: 08.00-20.00
Pazar günleri: 09.30-19.00

Mısır Çarşısı, tüm dini bayramlarda ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda kapalıdır.

Mısır Çarşısı Nerede? 

Adres: Rüstem Paşa Mahallesi Mısır Çarşısı No:92 Eminönü – Fatih / İstanbul / Türkiye
Telefon: 0 212 513 65 97

Mısır Çarşısı Nasıl Gidilir? 

Tramvay: Eminönü’nde Çiçek Pazarı’nın hemen yanında yer alan Mısır Çarşısı’na ulaşmak için Bağcılar- Kabataş tramvay hattını kullanarak Eminönü durağında indikten sonra yürüyerek gidebilirsiniz.

Vapur: Üsküdar, Kadıköy ve Bostancı’dan sefer yapan vapur ve motorları kullanarak Eminönü’ne varabilirsiniz.

Otobüs: 37 E Yıldıztabya-Eminönü, EM 1 ve EM 2 Eminönü-Kulaksız, 38 E Gaziosmanpaşa Devlet Hastanesi-Eminönü, 36 KE Karadeniz Mahallesi-Eminönü hat numaralı İETT otobüslerini kullanarak Mısır Çarşısı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.